Palestina och media


Idag uppmärksammar Dagens Nyheter det tåg som nu går genom Tyskland för att minnas förintelsen. Det är givetvis bra, ett sådant tåg skulle vi behöva här i Sverige också.

Vi är själva långt ifrån oskyldiga eftersom vi valde feghetens väg i stället för striden under andra världskriget. Personligen anser jag att det är skamligt att vi inte ställde upp på Sovjetunionens sida och tillsammans med de andra allierade slängde ut nazisterna. Men Dagens Nyheter vore inte Dagens Nyheter om man inte valde ensidigt bland de nyheter man rapporterar. Man har t.ex. valt bort att rapportera om den israeliska säkerhets-
tjänstens metoder, detta trots att dess illgärningar sker nu idag. Ett flertal svenska tidningar rapporterar dock, bland annat SvD.

SvD: ”Ibland låtsas man gripa nära anhöriga för att pressa en misstänkt att erkänna. Det medger Israels säkerhetstjänst Shin Beth, skriver Jerusalem Post. Medborgarrättsgruppen PCATI, Allmänna kommittén mot tortyr i Israel, gav ut en rapport som detaljerat beskriver sex fall det senaste året där Shin Beth utsatt palestinier för sådan ”psykologisk tortyr”.”

När till och med israeliska tidningar rapporterar om Shin Beths övergrepp så kunde man väl förmoda att även vår största morgontidning skulle göra det, men det gör man inte. Man väljer istället att rapportera om en kvinna som hittats sexmördad i Turkiet, hon var nämligen på väg till Israel för att demonstrera för fred. Nu var det enligt DN ett sexmord vilket kanske gör det mer intressant, jag vet inte.

I Gaza och på Västbanken går det just nu rykten som talar om någon slags aktion från palestiniernas sida. Israel har strypt alla leveranser av olja och bensin så nu har inte ens ambulanserna bränsle. Det, i kombination med att Gazas sista elverk när som helst stannar på grund av bränslebrist, är verkligen något som svenska medier borde rapportera om. En och en halv miljon människor utan mat, vatten, elektricitet, reningsverk, avlopp, medicin och sjuktransporter är en situation som inte får den uppmärksamhet den förtjänar.

Drivs befolkningen i Gaza till en desperation som gör att de tar till terrorattacker som

raketbeskjutning och prickskytte på israeliska civila så kan vi förvänta oss en massiv vedergällning från israels sida. Då kommer det att heta att de gör det för att få tag i ett antal ”milismän” eller ”terrorister”.

Ingen frågar sig varför dessa människor blir milismän eller terrorister, allra minst Dagens Nyheter.

Jinge

DN1 SvD Politiken HD1 Dagen

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Palestina, Israel, Nakban, Mellanöstern, Mord, Folkmord, Etnisk Rensning, Gaza, Västbanken, Ockupation, Folkrättsbrott, Politik, Shin Beth, IDF, Mänskliga rättigheter, Genevekonventionen, Krigets lagar, Ockupanternas ansvar[/tags]


8 svar till “Palestina och media”

 1. Personligen anser jag att det är skamligt att vi inte ställde upp på Sovjetunionens sida och tillsammans med de andra allierade slängde ut nazisterna.

  Välformulerat Jinge! Alldeles för länge har folk i Sverige indoktrinerats att tro att det var USA som befriade europa från Hitler. De var med, men det var Röda Armén som gjorde jobbet!

 2. Hade man valt sida i kriget så hade Sverige också blivit invaderat och sönderbombat av ena eller andra sidan. Fast det hade det kanske varit värt – neutraliteten är rätt så feg egentligen.

  Att det var USA som räddade oss från Nazisterna hör man ju rätt så ofta men då bör man ju ta och kolla upp siffrorna. Att de hjälpte till är ju ingen snack om saken men kan ju fundera på att Sovjet byggde ungefär dubbelt så många T34 som Tyskarnas totala mängd stridsvagnar t ex.

  Jag brukar säga att Jänkarna räddade oss från Ryssen istället – utan dem hade vi ätit borstj idag.
  Sedan att vissa kanske tycker att det hade varit positivt är ju en annan sak. ;)

 3. Palestinierna blir behandlade som skit. Minns förintelsen, vi är på väg dit igen!

 4. Det ligger i Sionismens dialektik att försöka att dra på sig omvärldens kritik för att sedan medvetet misstolka omvärldsreaktionerna så som antisemitiska! Tidigare så angav alltid Israel färre antal dödsoffer bland palestinierna, än vad som i själva verkat var fallet; nu är det värt om! Nu överdriver de antalet döda i bland!
  Ju svagare USA blir, ju mindre fördelaktigt blir läget för Israel i Mellan Östen. I detta läge gäller det att ÖKA förtrycket för att stärka illusionen av en ökas antisemitism i området!

 5. Micke, under stora delar av andra världskriget stödde USA Sovjetunionen i kriget mot natsi-tyskland! I början handlade det mest om att sända gevär, men allt efter som tiden gick sändes mer och mer vapenmateriel över skeppsvägen. På vilket sätt hjälpte sovjetunionen t ex Engeland under blixtkriget från tysk sida mot London eler något annat land?

 6. Nature, ryssarna hjälpte England genom att låta sina trupper dö i kampen mot nazismen och genom att ockupera Baltikum vilket det brittiska parlamentet jublade åt. Utan de ryska insatserna hade britterna knappast hållit ut.

  Det skedde förövrigt inget ”blixtkrig” mot London. ”Blitzen” har en helt annan innebörd än det militära begreppet blixtkrig som handlar om en kombination av flygstridsmedel, pansar och infanteri.

 7. Fegt eller ej – funkade gjorde det – istället för att vara ett fattigt land på marginalen har vi kunnat bygga upp en välfärd – i 1a hand tack vare att vi var i relativt gott skick efter kriget på 50/60 – talet.

  Men ryssarna hade en stor andel i andra världskrigets upplösning. T.om. Usa har ju erkänt att man tog det väldigt försiktigt och inte offrade amerikanska och Engelska liv i onödan i framryckningen österut, Ryssarna som hade en mer totalitär syn på krigförandet rusade västerut med fart, och tyskarna var livrädda för dom och satsade mer och mer på östfronten – där det sovjetiska krigsmaskineriet tuggade sönder resterna av Wermacht.

  Sen stämmer det nog att Usa räddade oss från misären, på ngt sätt fick Finland utgöra gränsen (pga deras ställningstagande i kriget troligen ?) – och därmed hamnade vi på de västra sidan om järnridån…

  /K