Oussama Kassir Kvällspostens terrorist

Jag har en stark känsla av att Oussama Kassir är en mytoman, en man som överdriver sin egen betydelse, kanske för att få respekt och uppmärksamhet.

I USA så har man samma rättsregel som i Sverige, det ska vara ställt utom allt rimligt tvivel att någon begått de brott som åklagaren hävdar, men kraven på ”tvivel” är annorlunda än i Sverige.

AB: ”Magnus Ranstorp, terrorismexpert verksam vid Försvarshögskolan, är inte imponerad över den bevisföring som finns i amerikanska rättssystemet. Han pekar på att delar av de gärningar svensken döms för går tillbaka ända till 1999. – Det är en skillnad på vilken bevisning som krävs för att bli dömd i europeiska och amerikanska domstolar i sådana här mål, säger Ranstorp till TT.”

Första gången jag läste om den dömde var när en journalist på Kvällsposten presenterade en ”terrorcell” i tidningen, en terrorcell där han lät ett antal photoshoppade bilder illustrera Kassirs farlighet. Bilderna förställde en bil som sprängdes, och nästa gång föreställde de tecknade dynamit-
gubbar på en karta över Norden. Det var mycket fantasifullt upplagt och i ett senare skede så intervjuades Kassir, en intervju där han gjorde gällande att han själv var en jättefarlig terrorist.

Till Dagens Nyheters reporter har han sagt att han älskar Usama bin Laden, något som rimligen borde få alla varningsklockor att ringa. Det är lätt att inse att en riktig terrorist knappast skulle uttala sig på det sättet.

AB: ”När svenska säkerhetsåklagare och Säpo grans-
kade misstankarna mot svensken lades utredningen. Bedömningen var att det inte skulle räcka till åtal.”


Det är långsökt att tänka sig att myndigheterna här skulle släppa honom om de verkligen trott på hans historier om bin Laden och allt annat som han framförde via Kvällsposten och tidningen Expressen. Men i USA så har terroristskräcken fått domstolarna att helt tappa fattningen. Dessutom är det en jury som dömt honom vilket inte precis förbättrar hans situation. Min uppfattning är att han är en ytterst labil mytoman, en man som är nöjd med domen, äntligen är han någonting, nämligen terrorist. Att han faktiskt skulle vara det bär inte sannolikhetens prägel.

i Andra om: , , , , , , , , , t DN12 AB12 SvD123
EX1234 Dbl

[tags]Oussama Kassir, Kvällsposten, Expressen, Kassem Hamadé, Journalistik, Terrorism, Usama bin Laden, al Qaida, Tidningsanka, Politik[/tags]

  9 comments for “Oussama Kassir Kvällspostens terrorist

 1. Larascha
  13 maj, 2009 at 06:50

  Oussama Kassir föddes 1966 i Libanon och växte upp i en förmögen familj. Han gick i privatskolor, umgicks med barn till politiker och förmögna och beskrevs som en playboy. Han fortsatte sitt lyxliv i Stockholms krogvärld när han och familjen kom hit 1984. Men i Sverige hamnade han snabbt på den kriminella banan och dömdes första gången 1987 för skadegörelse och några år senare för urkundsförfalskning, försök till bedrägeri och varusmuggling och 1991 till narkotikabrott, och är därefter dömd i Sverige för ytterligare ett tiotal brott.

  DN

  Och som vanligt börjar antiamerikanska artiklar dyka upp. Inte har väl han blivit slumpvis häktad… Säkerhetstjänsterna i flera länder har haft ögonen på honom i många år. Trots att Ranstorp inte är ”imponerad”…

  • 13 maj, 2009 at 06:54

   Jo, han är ett offer för sin egen fantasi. Några bevis mot hans påstådda ”terrorism” finns inte. Att säga: ”- jag är terrorist” räcker inte för att bli fälld i svensk domstol, möjligen räcker det till psykvård.

   (Och tacka sjutton för att säkerhetstjänster har koll på en pajsare som springer omkring och säger att han är terrorist…)

 2. Tiger
  13 maj, 2009 at 07:37

  ”Min uppfattning är att han är en ytterst labil mytoman” – Jinge

  Och på vilka grunder kan du göra den bedömningen. Utifrån AB och Expressens alltid lika föredömliga nyhetsrapportering…? Sämre källor kan väl inte finnas!

  Kassir har ju bevisligen rest runt ganska mycket. Tydligen har han besökt Afghanistan, men inte släppts in. Knappast en charterresa, eller hur? Nog finns det skäl att anta att Kassir är ett hot mot demokratin.

  Därmed inte sagt att USA:s rättsväsende är något föredöme.

  • 13 maj, 2009 at 07:50

   Det är uppenbarligen den bedömning som SÄPO har gjort, och specialåklagaren. Det räcker för mig, men inte för dig?

 3. Charlie Mike
  13 maj, 2009 at 07:51

  Fungerande mailadress krävs! / Jinge

 4. Danne
  13 maj, 2009 at 09:02

  Håll dig till ämnet! / Jinge

 5. Marcus R
  13 maj, 2009 at 09:54

  Dessutom är det en jury som dömt honom vilket inte precis förbättrar hans situation.

  I USA har man människor som du och jag som avgör om någon är skyldig – här har vi politiskt tillsatta nämndemän. Jag tycker det är lite pest eller kolera faktiskt.

 6. H2
  13 maj, 2009 at 20:22

  Eftersom Oussama är svensk medborgare var säkert någon representant från ambassaden på rättegången.
  Oavsett vad straffpåföljden blir skulle det förvåna mig om det bildas en svensk opinion för att straffet skall få sittas av i Sverige.

  Han är ju vare sig blond, vit, kristen eller har ett svensktklingande namn.
  Det är skillnad på att vara svensk och svensk

 7. fofo
  14 maj, 2009 at 07:36

  Med tanke på det rättsliga läget som Råder i USA så lär han bli dömd till livstid. Livstid för att han har konspirerat för att Mörda amerikaner!
  Bla på Internet.

  Med det bevis materialet som representerats så skulle var och en av oss här inne vara en potentiell terrorister! vi sitter ju och konspirerar mot det amerikanska/israeliska folket.

Comments are closed.