Obama tystar visselblåsare 30 gånger mer än alla andra USA-presidenter tillsammans

Denna vecka är internationella Visselblåsarveckan!
Och Daniel Ellsberg framträder i Stockholm fredag morgon – mer i kommande blogginlägg.
Arrangörerna skriver skriver ”Demokrati bygger på ett samtycke mellan folket och de som styr. Detta förutsätter att allmänheten är rätt informerad. Vecka 23 (1 – 7 juni) är den internationella sympativeckan för sanningssägare – dvs visselblåsare. Visselblåsare är nödvändiga för en demokrati. Det handlar om personer som väljer att avslöja övergrepp och olagligheter, som makthavare av olika skäl vill dölja, Vi måste stå upp för en fri debatt, rätten till ett skyddat privatliv, öppenhet på arbetsplatser och möjligheter att kunna utkräva till en ansvar. Visselblåsare utsätter sig ofta för betydande risker. De förtjänar vårt stöd. Utnyttja vecka 23 till att stödja visselblåsare var du än befinner dig.”

StandUpForTruth.org-(http://standupfortruth.org/). Initiating Supporter: Daniel Ellsberg.

* Finner det därför särskilt relevant med detta inlägg i frågan idag, från bloggen WashingtonsBlog 11 maj.

* Och läs artiklarna hos SWEDHR i denna fråga!

Artikeln.
Titeln är ”Obama Has Sentenced Whistleblowers to 31 Times the Jail Time of All Prior U.S. Presidents COMBINED”.
Och Obama är utan tvekan mer fientlig mot pressen än någon president i USA:s historia historia. Obama-administrationen har åtalats fler whistleblowers än alla andra presidenter tillsammans. Denna administration kan också visa fram mycket längre fängelsestraff mot uppgiftslämnare än tidigare presidenter.
Obama hök untitled
Rådgivaren vid American Civil Liberties Union (ACLU) Gabe Rottman noterade i oktober förra året ”Obama-administrationen har säkrat 526 månaders fängelsetid för nationella säkerhets-visselblåsare, jämfört med endast 24 månader totalt fängelse för alla andra presidenter efter den amerikanska revolutionen 1776.
Detta var i oktober, då Obama hade kastat visselblåsare i fängelse under 22 gånger längre tid än alla andra presidenter tillsammans.”

Därefter dömdes i januari visselblåsaren Barrett Brown till 63 månaders fängelse. Och i början av maj dömdes uppgiftslämnaren från CIA ,Jeffrey Sterling, till 42 månaders fängelse. Och Jeremy Hammond – anses av många som en visselblåsare – dömdes av Obama till 120 månader i fängelse. Så nu är vi upp till 751 månader, vilket är 31 gånger mer tid för visselblåsare som utmätts av Obama än alla andra presidenter tillsammans.

Men även den siffran underskattar Obama-administrationens insatser mot uppgiftslämnare. Om Edward Snowden eller Julian Assange någonsin fångas, kommer USA:s regering att söka mycket långa strafftider. Och regeringen försökte få långa fängelsestraff för Thomas Drake och William Binney, visselblåsare på hög nivå i NSA – och kom med falska bevis – men Drake och Binney var tillräckligt skickliga och kunde bevisa att regeringen ljög.
1984 images

Stjärnreportrar säger också att Obama-administrationen är mer fientligt eller negativt inställd till den fria pressen – som sprider visselblåsarnas uppgifter – än någon annan president i historien.

Faktum är att Obama-administrationen behandlar reportrar som brottslingar … eller terrorister:
◾Obama har jagat topp-reportrar. Justitiedepartementet kallade James Rosen, chef för Fox News i Washington för en ”kriminell konspiratör” och under många år hotade man att åtala den Pulitzer-prisvinnande New York Times-journalisten James Risen
◾Obama-administrationen spionerade också på Risen, Rosen, Associated Press, CBS reporter Cheryl Atkinson och andra medier.
◾In själva verket berättar topp-visselblåsare på NSA för Washingtons blogg att NSA har spionerat på reportrar i över ett decennium för att hindra dem att avslöja olagliga statliga program.
◾Pentagon smutskastade reportrar på USA Today, sedan de undersökte olaglig Pentagon-propaganda.
◾Reporterar som skrev om Occupy Wall Streets protester greps.
◾ USA:s regering medger att journalister kan bli föremål för undersökning på basis av lagar för terroristbekämpning. Till exempel, sedan Pulitzer Prize vinnande journalisten Chris Hedges, journalisten Naomi Wolf, Pentagon Papers visselblåsare Daniel Ellsberg och andra stämde regeringen för möjligheten enligt NDAA till internering av amerikaner på obestämd tid frågade domaren regeringens advokater fem gånger om journalister som Hedges kunde interneras på obestämd tid bara för att man intervjuat och sedan skrivit om skurkar. Regeringen vägrade att lova att journalister som Hedges inte kommer att kastas i fängelse under resten av sina liv utan rätt att prata med en domare.
◾I ett försök att skydda Bank of America från en hotade exposé över bankens förseelser från Wikileaks, bad justitiedepartementet Bank of America att en hyra en viss hårdför advokatbyrå för att sätta upp ett team för att ta ner Wikileaks.
◾The NSA och dess brittiska motsvarighet behandlar Wikileaks som en terroristorganisation, och går så långt som att märka dess anställda politiskt, och spionera på besökare till dess webbplats.

Bra, aktuell översikt om visselblåsare och artiklar om behandlingen av Assange och Snowden finns hos SWEDHR. (http://reports.swedhr.org/)

För 40 år sedan åtalades Daniel Ellsberg som läckt Pentagonrapporten, som beskriver USA:s inblandning i Vietnamkriget 1945-1971. Då publiceringen innebar ett stort politiskt hot mot Nixon-administrationen, lyckades president Nixon få till ett domstolsbeslut mot New York Times (NYT) för att hindra vidare publicering av dokumenten. Washington Post publicerade andra dokument, och NYT senare fick rätt att publicera.

Opinionstrycket friade Ellsberg som kunde ha fått 99 år i fängelse. Endast en stark opinion kan hindra inskränkningar i medborgerliga rättigheter.
Ellsberg untitled

Hemlighetsmakeriet i USA har gått långt. Under de tre första åren av Irak-kriget hemligstämplade USA:s regering 40 miljoner dokument. Utan WikiLeaks avslöjanden skulle en massa förhållanden varit helt okända för det amerikanska folket, t.ex. hur USA-armén i Irak efter Abu Ghraib-avslöjandena lagt ut tortyren på entreprenad till den irakiska polisen och armén och att CIA har rekryterat en egen hemlig armé på 3 000 man i Afghanistan osv. Och så har vi Snowdens avslöjanden.

Daniel Ellsberg skriver våren 2014

”Många jämför Edward Snowden med mig på ett ofördelaktigt sätt för Snowden, då denne lämnade USA och sökt asyl. Jag håller inte med. Då var USA ett annat land. Snowden gjorde rätt som lämnade USA.

Sedan New York Times publicerat Pentagon Papers trots regeringens invändningar 15 juni 1971 hade jag gett en annan kopia till Washington Post varefter jag gick under jorden med min fru Patricia i 13 dagar. Mitt syfte (som liknar Snowdens flykt till Hong Kong) var att undkomma övervakning medan jag ordnade – med avgörande hjälp av ett antal andra personer, fortfarande okända för FBI – distribution av Pentagon Papers till 17 andra tidningar. De tre sista dagarna av denna period var i strid med arresteringsordern. Jag var, liksom Snowden nu på ”flykt undan rättvisan.”
Snowden 25 december

När jag lät mig arresteras i Boston blev jag släppt mot borgen samma dag. Senare kom anklagelserna mot mig på eventuellt 115 års fängelse, vilket ökade borgensbeloppet till 50 000 dollar. Men under de två år jag var under åtal var jag fri att tala med media och vid massmöten och ge offentliga föreläsningar. Jag var, trots allt, en del av en opinionsrörelse mot ett pågående krig. Att bidra till att avsluta kriget var mitt viktigaste mål. Jag kunde inte ha gjort det utomlands och det föll mig aldrig in att lämna landet.

Det finns ingen chans att dessa erfarenheter kan vara giltiga idag och än mindre att en rättegång skulle kunna avslutas genom avslöjande att handlingar av Vita huset är klart kriminella som på Richard Nixons tid – och aktualiserades inför på hans avgång med risk att annars ställas inför riksrätt. Idag behandlas sådana handlingar som lagliga.

Jag hoppas att Snowdens avslöjanden kommer att utlösa en opinionsrörelse för att rädda vår demokrati, men han kunde inte vara en del av denna rörelse om han bott kvar i USA. Det finns ingen chans att han skulle bli fri mot borgen, om han återvände nu. I stället skulle han hamnat i en fängelsecell som Bradley Manning, utan kontakt med omvärlden.

Han skulle nästan säkert bli instängd i total isolering, ännu längre än de mer än åtta månader Manning lidit under sina tre års fängelse före rättegången. FN:s särskilda rapportör för tortyr beskrev Manning villkor som ”grym, omänsklig och förnedrande.”

Snowden anser att han inte har gjort något fel. Jag instämmer helhjärtat. Mer än 40 år efter mitt otillåtna avslöjande av Pentagon Papers anser jag att sådana läckor förblir livsnerven i en fri press och vår republik. En lärdom av Pentagon Papers och Snowden är att sekretess korrumperar, precis som makt korrumperar.

Jag lärde mig genom mitt tillträde till Pentagon och Rand Corp till topphemliga dokument att kongressen och flera presidenter hade ljugit för folket och dragit in landet i ett hopplöst, illegitimt krig.

Snowdens bestörtning kom genom tillgång till högt säkerhetsklassificerade dokument. Han fann att han arbetade för en övervakningsorganisation som arbetade ”på att göra varje samtal och varje form av beteende i världen känt.” Snowden sade till Guardian: ”Detta land är värt att dö för och om nödvändigt, gå i fängelse för – på livstid.”

Snowden bidrog till ädel sak genom att återställa det första, fjärde och femte tillägget till konstitutionen. Inget skulle vinnas på om Snowden frivilligt kapitulerade för amerikanska myndigheter med tanke på det rådande rättsläget.

Vad Snowden har gett oss är vår bästa chans – om vi reagerar ordentligt på hans uppgifter och hans uppmaning – att rädda oss från gränslös övervakning som överför all makt till den verkställande makten och dess underrättelsetjänster.”

i Andra om: , ,, , , ,
, ,, , , , , , , , , , ,

Washingtonblog SWEDHR Visselblåsarveckan Washington Post Guardian SydsvenskanVan Burens rapport Van Burens bloggDN 12/12 Uppdrag Granskning SvT 5/12DN 13/10DN 23/10 InfowarsFolket i Bild om FRA Guardian 6/9 DN 6/9Proletären DN 6/9 II Guardian 23/7 NY Times 7/9 DN:s ledare 28/7 Senator Humphreys brev DN 25/7DN 2/7 AB 25/7 SvD 2 25/7 Socialpolitik USA-sanktioner Faderns öppna brev Troy versus Dulles DN 4/7SvD Jan Guillou 14/7Guardian 1/7Edward Snowdens uttalande DN 2/7 Henrik Alexanderssons blogg Blum om Snowden Upprop för Snowden Guardian 9/6 PRISM DN Washington Post SvD 10/6AB 10/6 Expressen 10/6 New YorkerTruthdigger Jonathan Turleys blogg

  5 comments for “Obama tystar visselblåsare 30 gånger mer än alla andra USA-presidenter tillsammans

 1. 1 juni, 2015 at 08:36

  Hej Anders,

  Ber att få informera om det politiska debattforumet https://www.facebook.com/groups/666623716711188/ . Hälsningar
  Jörgen Sparrfeldt – Admin
  Politisk debattgrupp från höger till vänster.

 2. Zokrates
  1 juni, 2015 at 13:14

  Tydligen står man över internationell lag; folkrätt såväl som Genèvekonventionen. Det visar man tydligt när man skämmer ut sig och använder sitt politiska inflytande för att tvinga ner Bolivias presidentplan! Samma inflytande som Sverige fogade sig efter i Assangeaffären.

  Den nyliberala Staten ska tydligen vara ”minimal” och avreglerad men INTE när det gäller global övervakning och mellanstatlig orkestrerad förföljelse via såväl civila som militära säkerhetstjänster. I praktiken krossandet av visselblåsare inom i stort sett alla statens maktdimensioner och dess vasallstater. En ”holistisk” repressiv superstat med gränslösa och resurser som utnyttjar alla beröringspunkter man har gentemot en person. Syftet är att statuera exempel genom överdimensionering, en medveten strategi.

  .. Att västmakterna gick i ledband är ingen nyhet men detta är ju skandalöst!

 3. Benny
  1 juni, 2015 at 16:47

  Ja, det här skulle Wolfgang Hansson granska och skriva om i stället för om Ryssland och deras i jämförelse med USA och Kina modesta verksamhet. Rysslands övervakning har dessutom som syfte att motverka färgrevolutioner som EU och USA exporterar till länder med misshagliga regimer för att skapa kaos. Där är Ryssland det yttersta målet för NWO som EU och USA gemensamt försöker genomföra. NWO är en sorts nykolonialistiskt projekt där man med sina låtsasdemokratier i väst upphöjt sig själv som förebilder, när man i själva verket är dem värsta skurkarna. Nu har man ju i världen utanför väst redan räknat ut vad EU/USA har i kikaren så nu sätter man hårt mot hårt t ex Syrien, Ukraina m.m

 4. 5 juni, 2015 at 07:23

  Bra artikel i DN om Daniel Ellsberg idag av Hanne Kjöller. Jag har gjort följande kommentar i DN, hoppas den kommer in:
  Bra artikel! Obama tystar visselblåsare 30 gånger mer än alla andra USA-presidenter tillsammans enligt StanUoForTruth. Samtidigt har övervakningen ökat och demokratin minskat i USA enligt amerikanska jurister.
  Se blogginlägget! (http://jinge.se/mediekritik/obama-tystar-visselblasare-30-ganger-mer-an-alla-andra-usa-presidenter-tillsammans.htm)

Comments are closed.