Nyhetstorkan total i media


Det har dykt upp ett nytt meddelande från den sedan många år avlidne Usama bin Laden, nu på en ”islamistisk hemsida” som ”brukar” distribuera hans meddelanden från de dödas ö.

Aftonbladet: ”Meddelandet på ljudinspelningen är adresserat till ”Europas vise män”, uppger nyhetsbyrån AP. Det publicerades på onsdagskvällen på en islamistisk webbsida som tidigare publicerat budskap från al-Qaida. Tillsammans med en stillbild där bin Ladin poserar med en automatkarbin läser en röst – som sägs vara bin Ladins – upp meddelandet. Den fördömer ”européernas attacker mot oskyldiga barn och kvinnor” – men säger att dessa inte är i närheten av den kränkning karikatyrerna innebär”. Han säger också att teckningarna som publicerades av bland andra danska och svenska tidningar är en del av ”korståget som den katolske påven är inblandad i”. – Följden blir vad ni ser och inte vad ni hör, säger rösten utan att precisera några handlingar. ”

Att tidningarna från och till behöver boosta lösnummerförsäljningen är väl inte mycket att säga om, mer än att det är beklagligt eftersom många bygger sin upplevelse av omvärlden utifrån en fragmentarisk mediebild. Men själva sakfrågan är enkel. Ingen har sett Usama bin Laden sedan USA:s massiva bombanfall mot Tora Bora-grottorna i inledningen av Bushs ”Kriget mot Terrorismen”. Man vräkte ner tusentals ton med bomber, bomber av det mest skiftande slag.

Det var bunkerbusters, kluster- och fosfor-
bomber. Att en njursjuk saudier som behöver dialys 2-3 gånger i veckan skulle ha lyckats ta sig undan med den för honom livsviktiga medicinska apparaturen är inte trovärdigt. Området har sedan dess varit konstant bevakat av USA och ingen kan få mig att tro att vederbörande har återuppstått likt någon sorts Jesus.

Utöver det så har CIA konstant vägrat bekräfta att det är bin Laden som dyker upp på diverse ljudband. Man ska ha klart för sig att USA förfogar över extremt bra teknik, man kan analysera frekvenskurvorna på talade meddelanden i stora datorer för att på det sättet få fram en digital signatur som bekräftar eller förkastar möjligheterna att det är bin Laden som är upphovsman. Om det verkligen vore Usama som talar på banden skulle man kunna bekräfta det. Nu säger man att man inte kan.

Dessa meddelanden från bin Laden kan åstadkommas med hjälp av Photoshop och en arabiskspråkig man. Att härma någon som talar släpigt är ingen större konst, något som har bevisats genom de band man kommit över i Irak. Där har ”al Qaida” använt sig av inhyrda skådespelare, något som för ett tag blev omskrivet i pressen.

På samma sätt har vi sett fantasifullt förfärdigade bilder föreställande en svensk karta, dynamitgubbar och eldsflammor. Då har det gällt Runar Söörgards uttalande om att Muhammed var pedofil.


Det låter inte ens likt Usama bin Laden…

Det finns mängder av människor som inte gör annat än att producera desinformation om muslimer och islam. Många av dem har dessutom bra resurser till sitt förfogande. Så har t.ex. den israeliska militära underrättelsetjänsten startat en organisation, Memri, som regelbundet översätter arabiska på ett sätt som missgynnar islam. En annan organisation som har kopplingar till den israeliska underrättelsetjänsten är SITE Institute. Där sitter också ett par ”f.d.” israeliska agenter, heltidssysselsatta med att skanna internet efter sådant material som skadar islam/muslimer.

Detta är definitivt inte obekanta uppgifter för journalister. Det sorgliga är att de utan att blinka utnyttjar dessa lögner för att sälja lösnummer, det kritiska tänkande som de förväntas anlägga är som bortsopat från planetens yta.

Tyvärr innebär den hausse som skapats kring bin Laden att våra barnbarn och barnbarnsbarn kommer att råka ut för att han dyker upp i media de närmaste hundra åren likt den vandrande vålnaden i en inte helt obekant serietidning. Man kan ju tycka att det räcker med att berätta om de – faktiska militanta islamister och jihadister som finns, men det är klart, Usama bin Laden är ett säljande namn.

Det är tråkigt att landets tidningar behöver använda namnet för att sälja några tiotusen extra exemplar. Deras läsare blir lurade. Källan till nyheten är den amerikanska nyhetsbyrån Associated Press, AP. Tidningarna borde lite försynt fråga dem varifrån de fått ”nyheten”.

Det är nu fem år sedan kriget mot Irak inleddes, det var rätt väntat att det skulle produceras en video för att slå ut den negativa nyheten från tidningarnas löpsedlar…

AB DN SvD HD SDS Politiken Dagbladet

Andra om , , , , , , , , ,

[tags]Desinformation, Aftonbladet, Usama bin Laden, Memri, Site Institute, CIA, USA, Kriget mot Terrorismen, Politik, al Qaida[/tags]


11 svar till “Nyhetstorkan total i media”

 1. Man kanske skulle sätta upp vägskyltar där i skåne så att de hittar fram till Viilks hus?

 2. Den här gången hotar han EU p g a nya publiceringar av Muhammed-teckningarna. Och de publicerades ju nu igen efter en insats av danska PET. Så först skapar säkerhetspolisen en kris, sedan bygger man på den genom att skapa ett ny bin Laden budskap.

 3. Nå skal du vel ikke forvente at bin Laden anno 2008 stemmer overens med selvsamme for syv (!) år siden.

  Du har forøvrigt et godt blodpoeng. Men er det da ikke mulig at noen enten er veldig interessert i at han får fortsette, eller at noen ikke er så veldig interessert i å ta nettopp han? Bush har jo selv sagt at ettersom bin Laden er ”marginalisert” så er (bin Laden) han ikke så interessant for de amerikanske styrkene.

 4. Nej, men han låter mycket YNGRE idag än han gjorde när han levde. Påtagligt yngre och friskare. :-)

  Och visst är det KONSTIGT att han dyker upp samma dag som Irakkriget firar femårsjubileum?

  :-) :-)

 5. Han låter inte bara yngre, utan inte ett dugg lik de andra rösterna man har hört tidigare på de andra klippen. Dyker upp som gubben i lådan, med jämna mellanrum vid ”rätta” tidpunkter och just när Irak firar fem års jubileum.
  Tror att detta är bara ytterligare påhitt från USA.

 6. Senaste Bin Ladin talade var den 29 december förra året
  Han riktar sin kritik mot EU pga Mahmmad karikatyrerna , Han kallade det för ett nytt korståg mot muslimer som leds av Vatikanen och påven
  Bin Ladin säger att de europeiska politiker är lika sinnade som Bush , de dödar muslimska barn och kvinnor
  Han tilägger att krig , hat och osämjan har funnits sedan begynnelsen men de moderata krafterna i varje samhälle har varit måna att hålla sig till etik och moral men nu existerar inte dessa längre i de europeiska länderna
  Han kritiserar också de muslimska länderna som vill ha en dialog med vatikanen speciellt Saudiearabian
  Till sist hotar han EU med attacker som kommer att synas

 7. Är ingen förvånad UTOM JAG över att ”Bin Ladin” talar vitt och brett om allt möjligt utom om blodbadet i Gaza nyligen??????

 8. Rawia Morra …

  Ponera att han lever? I så fall stämmer det ganske bra in med ping-tiden till södra Uzbekistan. Du får avvakta lite och se om det kommer mer.

 9. Jag tycker inte att det är så konstigt att han dyker upp just på dagen, det vore mer märkligt om det var en söndag, måndag två veckor innan. Det ligger ju mycket mindre propagandavärde i att dyka upp på fel dag. Så om när folk säger att de har sett Elvis, Peron etc återuppstånden på sin dödsdag lovar jag att jag inte kommer höja på ögonbrynen, på sin höjd tar jag en kopp kaffe till och fortsätter lösa korsordet, där frågan är: en kinesisk le3dare på tre bokstäver, vem fan det nu kan vara?

 10. Micke
  Det som jag skrev om Bin Ladin är samma ord som han sa på arabiska
  Om du tvivlar på det som jag skrev då kan du hämta din egen källa så vi kan jämföra
  Din egen tolkning får stå för dig själv