Nyheter från Bangkok isf Afghanistan?


Att nyhetsvärdering är ett ämne som tenderar att bli lika oöverskådligt som UFO-fantasternas argumentation för att det redan finns små gröna gubbar på jorden vet vi, än mer konstigt blir det när ett antal ”rödskjortor” i Thailand får betydligt större rubriker än alla våldsdåd i Afghanistan och Irak.

DN: ”En kraftig explosion nära det afghanska parlamentet i Kabul dödade minst 12 civila och 5 utländska Natosoldater på tisdagsmorgonen. En talesman för polisen sade att en kolonn Natofordon utsatts för en självmordsattack. Enligt officiella källor rör det sig om sammanlagt 17 döda, 12 civila och 5 soldater. Därtill har 47 personer skadats. Dödssiffran kan dock komma att stiga. Enligt en källa rörde det sig om 7 döda soldater – 5 amerikaner och 2 kanadensare. Nato bekräftar än så länge bara att en fordonskolonn utsatts för ett attentat. President Hamid Karzai säger i ett uttalande att det fanns såväl Natopersonal som kvinnor och skolbarn bland offren.”

Jag tycker att uppgifterna från Thailand förskräcker. Vem som har minst/mest rätt eller fel är svårt att avgöra, men som vanligt är väl knappast svaret speciellt entydigt. Men det som förvånar mig mest är att stridigheterna i Bangkok får större utrymme i svenska tidningar än kriget mot Afghanistan där det dagligen krävs betydligt fler offer än i Thailand, för att inte tala om Irak där bilbomber återigen blivit en del av vardagen.

Jag läste Pierre Schoris nya bok i förra veckan, Vägen ut ur Afghanistan, och det är bara att konstatera att den f.d. kabinettssekreteraren och FN-ambassadören är mycket avogt inställd till det faktum att Sverige, efter 200 år av fred, återigen är i krig, och nu under USA-befäl. Svenskarna har Natouniformer med märken som visar att de är Natosoldater, de har inget märke som ens antyder att deras närvaro har något med FN att göra. Att berätta att Pierre Schori är negativ till kriget och kritisk mot regeringen behövs antagligen inte. Men läs boken och förundras än mer över tidningarnas svarta Thailandsrubriker,

Jag menar inte att media ska vara tysta om Thailand, men jag tycker att det är märkligt att behöva konstatera att det faktum att svenska soldater var inblandade i skottlossning häromdagen bara blir en notis i de större tidningarna.

Visste du att dödade soldater först placeras i bodybags för att sedan flyttas till en flaggförsedd pappkartong när de ska flygas hem. När de lastas av på hemmaflygplatsen har de bytt fodral till flaggförsedda träkistor.

i Tags: , , , , , , dn1 svd1 ex1 ab12 t


8 svar till “Nyheter från Bangkok isf Afghanistan?”

  1. Det finns andra saker att skriva om när det gäller Thailand. T.ex att vissa människor från Afrika eller Nordkorea kan sitta uppåt sju år i Bankoks immigrationshäkte, att skarpa lampor lyser dygnet runt, att det kan var mellan 40- 50 grader celsius i rummen, att fångarna ligger direk på betonggolvet med bara en filt över sig, att de bara får gå ut en till två gånger i veckan, att många är mentalsjuka och bär på TBC, att maten är direkt häsovådlig – och att svenska Ambassaden varken besöker eller hör av sig till de svenskar som befinner sig i häktet förrän de har fått ordentliga garantier att de kan betala hemresan själva. Svenska kyrkan däremot kommer om man ber dem.
    Engelsmännen får besök varje vecka, erhåller starka vitaminer, pengar och långa, vårdande samtal utomhus.

    För övrigt så måste Sverige omedelbart bort ur Afghanistan och riva bprt Nato-märkena på uniformen!
    Jag tänker skriva till Lars Ohly och berätta att han mister många röster om han inte ordnar det. Snart!

  2. Jag är tyvärr inte överraskad av att tidningarna skriver så litet om om Irak och Afghanistan. Vi har sett den här typen av styrning av vad som skrivs även i andra sammanhang, ett annat exempel är ju Israel övergrepp mot Palestina. Vi har ju en press som helhjärtat stöder vad än USA gör – med vissa undantag för enskilda journalister som ger en mer objektiv bild av vad som sker, jag tänker då t.ex. på Bitte Hammargren i Svd. I t.ex. Afghanistan har ju läget aldrig varit sämre under de 8 år USA har krigat där (även om det formellt är NATO, som för kriget torde väl ingen som följer vad som sker kunna undgå att se att det är USA som håller i trådarna). Under de tre första månaderna dödades nästan dubbelt så många utländska soldater som under samma tid i fjol, för att nu inte nämna alla afghanska dödade. För att få en bild av vad som sker måste vi idag gå ut på nätet och leta bland internationella källor för att få en bild av läget. Trist, men det är en allt mer styrd mediautveckling vi ser och som vi nog kommer att få se ännu mera av i framtiden. Fox News i USA visar nog vad vi har att vänta.

  3. Det är skamligt. Jag undrar om de ens har svenska flaggan på uniformen längre.

  4. Det verkar som ockupationsmaktens försök att uppvigla Aghanistans kvinnor har misslyckats? Kvinnorna vill helst att deras män ger svenskarna och andra ett nackskott.

  5. Nyhetsvärderingen påverkas givetvis av läsarnas intresse. Tusentals svenskar reser till Thailand varje månad och har en personlig relatrion till landet. Hur många reser till Afghanistan?

    Gamla hippies reste dit på 1960-talet, men inte många har idag någon relation till landet, skulle jag gissa.

    Det som förvånar mig mest när det gäller rapporteringen från Thailand, är hur okunniga rapportörerna fortfarande är!

  6. Troligen är det så att ur tidningarnas synvinkel Afganistan är ett av dom länderna där kriget ”alltid” har pågått. Då tappar dessa ”eviga” krigen sina nyhetsvärden eller krasst sagt kassaflödet. Så lata är läsarna – gamla ”eviga” krigen är medialt mediokra satsningar med tanke på att tidningen ska sälja stora upplagor.

    Läsarna är mer interesserade av oroligheter i ett relativt stabilt land där kravaller är någonting nytt, vad stabiliteten nu än må i betyda i fallet Thailand.

    Krasst må det låta. Men handen på hjärtat, hur många av er orkade att bekanta er med situationen på Nordirland 70- och 80-talet ? Det var ju ett land där IRA samt lojalisterna ”alltid” sprängde bilbombar och ställde till med annat elände. Jag är tvungen att erkänna att jag böt kanalen när det blev tal om Nordirlands situation på dumburken.

  7. och Myrdals rapportering om motståndet i Indien fick ingen uppmärksamhet…