Ny terroristvideo släppt

Nu presenterar Aftonbladet en artikel som bygger på en video som något som kallas IntelCenter påstår sig ha hittat på nätet.

AB: ”En grupp som kallar sig för ”Turkistan Islamic Party” hotar slå till mot de Olympiska spelen i Beijing. – Var snäll och stå inte tillsammans med de trolösa. Frivilliga styrkor kommer att utföra våldsamma militära aktioner mot individer, myndigheter, mötesplatser och aktiviteter som är relaterade till OS i Kina, säger ledaren i en video, enligt Reuters. Den amerikanska terroristövervakningsbyrån IntelCenter, uppger att gruppen har släppt en video som givits namnet, ”Vårt heliga Jihad i Yunnan”.”

Det är visserligen möjligt att terrorgrupper spelar in videos för att hota folk, men är det rimligt att anta att de vill annonsera kommande terroraktioner om de verkligen menar allvar? Jag skulle knappast tro det. Det finns ett högst betydande problem med alla de videos som sägs föreställa än det ena och än det andra, det problemet är att de alltid presenteras av t.ex. Memri. Memri har klara kopplingar till den israeliska säkerhets-
tjänsten, precis som Site Institute som är en annan grupp med kopplingar till israelisk säkerhetstjänst, kanske den som ”hittat” flest videos.

För ett år sedan avslöjades att en av de terrorvideos som hade anknytning till Irak var inläst av en – Irakisk skådespelare, en man som hade engagerats för uppgiften. Mannen ifråga var inte engagerad av någon terroristgrupp, men vem som var ansvarig för produktionen blev nog aldrig klarlagt.

Det som däremot förekommer är att olika jihadister spelar in sina attentat på video. Sådana finns i överflöd på t.ex. Liveleak.com När det gäller uttalanden från ”al Qaida” och den sedan länge bortgångne Usama bin Laden så är det många som tror att det är de organisationerna jag nämnde som själva tillverkar dessa videos. Något som är troligt

Terrorism

men tyvärr också svårt att bevisa. Å andra sidan kan man konstatera att media gärna publicerar dessa och med dem också de hotelser de innebär.

Oavsett vem som i verkligheten producerat det som sägs ligga till grund för tidningens publicering så kan man konstatera att det i normala fall aldrig inträffar något. Tyvärr kan man inte ta det som intäkt för att det inte gör det den här gången heller, men nog vore det skönt om pressen ägnade sig åt källkritik. Men som sagt, kollar man storyn så har man antagligen ingen story… AB2 DN1 i t

Andra om: , , , , , , ,

[tags]Memri, Site Institute, IntelCenter, Desinformation, Propaganda, Pressetik, Mediekritik, Politik[/tags]

  6 comments for “Ny terroristvideo släppt

 1. Ryan
  26 juli, 2008 at 12:30

  Det här är bara löjligt. Jag tror inte ens dom som står och babblar i videon ens tar sig själva på allvar. Känns väldigt fånigt och överspelat.

  Vem det nu än är som gör dom här videorna så fungerar dom enbart till att isolera dårarna (låtsas-extremisterna) från mainstream den muslimska majoriteten.

 2. Ibbe
  26 juli, 2008 at 16:33

  Detta är för fan löjligt. Jag är själv Muslim och anser sånna här idioter som kallar sig själva s.k ”Muslimer” är patetiska.

 3. nature
  26 juli, 2008 at 20:07

  Det är väl den kinesiska underrättelsetjänsten som ligger bakom detta för att få mandat att rensa ut oliktänkanden! Hur svårt kan det vara? Vi kommer närmare och närmare den den orwellska statens totalitär makt.

 4. 26 juli, 2008 at 21:29

  Nature, IntelCenter leds av Ben Venzke som innan dess jobbade på IDefense. IDefense i sin tur leds av Jim Melnick som varit anställd både av amerikanska armén och Defense Intelligence Agency. Där jobbade han med psykologisk krigföring.

  Så det är nog inte Kina vi ska misstänka.

 5. nature
  26 juli, 2008 at 22:55

  @Hampus Eckerman
  Ok!

 6. The Freaky Hijiki
  28 juli, 2008 at 11:53

  Gi meg 10 000 kr, så skal jeg lage en terroristvideo for deg. For 20 000 så får du en Bin Laden video!

  Hahaha!

Comments are closed.