Nu ligger Gaddafi illa till


För en månad sedan började den libyska oppositionen att vädra morgonluft, inspirerade av Tunisien och Egypten. Att den libyska diktatorn var en knepig man visste redan världen, men jag hade nog trott att han skulle fly landet istället för att sätta igång att slakta folk.

AB: ”Frankrikes president Nicolas Sarkozy utannonserade att internationella stridsflygplan kommer att stoppa Gaddafis flygvapen om de försöker anfalla Benghazi. – Vi är överens om att ska använda alla medel, även militära, säger Sarkozy efter toppmötet i Paris. Mötet har tagit ett enhälligt beslut om att agera militärt i Libyen. Franska Rafale- och Mirage-stridsplan finns nu på plats över Benghazi för att övervaka att flygförbudet följs. – Våra flygvapen kommer att bekämpa alla aggressioner från Gaddafis sida mot Benghazis befolkning, sa Sarkozy.”

För två timmar sedan meddelades det att franskt flyg hade flugit in över Libyens gränser, och den som minns hur flygledningen fungerar i sådana situationer vet att det ligger amerikanska stridsledningsflygplan mycket högt, plan som spanar av hela landet med sina radaranläggningar så att de kan dirigera insatserna för andra flygplan. I praktiken innebär det att inte en enda helikopter kan lyfta i Libyen utan att amerikanerna får reda på det och kan larma jaktflyget.

I praktiken betyder det att alla libyska plan nu riskerar att skjutas ner direkt vilket förhoppningsvis innebär att Gaddafis soldater i vart fall inte kan använda flygplan. Troligen kan de inte göra något åt de trupper som eventuellt har tagit sig till Benghazi, i alla fall om de inte väljer att börja skjuta prick på stridsvagnar.

Nu kan vi vänta oss en fortsättning på detta nyhetsintensiva dygn, en fortsättning som rimligen kommer att vara i ett par veckor. För om man har tänkt bomba flygplatser och militärförband så har man ett styvt jobb framför sig. Dessutom så försämras informationen avsevärt, nu kan man nog räkna med att mer än vartannat meddelande som kommer angående detta militära ingrepp är – desinformation. Just nu dräller det verkligen in Breaking News på Twitter, de senaste timmarna har det säkert kommit femton stycken.

Personligen undrar jag förstås hur lång tid det tar innan de hittar diktatorn själv med en missil. Jag brukar ju berätta att jag är pacifist, jag har alltid varit det, men jag undrar om jag inte ska ta en paus med det några dagar fram tills de oskadliggjort den där jeppen…

it , , , , , , , skivad lime


7 svar till “Nu ligger Gaddafi illa till”

  1. Jag röstar för att du ska ta en paus, du har förtjänat det, du hade väl velat ha en paus om du kunnat göra samma val för att få bort hitler/stalin/valfri diktator med blod på händerna?