Nu åker Mona Sahlin!


I samma ögonblick Mona Sahlin gick ut och sade att partistyrelsen hade bett henne stanna kvar och ta ansvar för att fortsätta att leda partiet så förstod jag att det skulle bli många protester ute i landet. Det har det blivit så nu har man beslutat sig för att ordna med en extra parti-
kongress. Men man säger sig vilja avvakta till partiet har rett ut vad man begått för fel, men frågan är om man egentligen behöver utreda det speciellt länge, det kan man nämligen göra tämligen snabbt.

AB: ”Socialdemokraterna kommer att hålla en extrainsatt mellankongress, uppger partisekreteraren Ibrahim Baylan. – Vi för en diskussion nu om vid vilken tidpunkt vi ska ha nästa mellankongress, säger Baylan till TT. Enligt Baylan finns det ännu inget bestämt datum för kongressen. Kriskommissionens arbete och tidsplan får styra när kongressen ska äga rum, säger Baylan. – Det är ju det vi diskuterar, när skulle vi lägga den, så att vi hinner fånga upp det arbete och de förslag till åtgärder som kommissionen kommer fram till. Det vet vi först när kommissionen lämnar sin rapport till partistyrelsen, då får partistyrelsen göra en bedömning.”

Det är knappast speciellt många som tvivlar på Sahlins kompetens, hon är antagligen en av de mest kompetenta politikerna vi har i landet, men hon har inte det förtroende hos allmänheten som en socialdemokratisk partiledare bör ha. Man kan diskutera orsaken till detta, men till stor del så handlar det om en medveten jakt på Mona, och ett förtal som drivits alldeles för långt för att pressen ska undgå kritik. Särskilt har kvällstidningen Expressen utmärkt sig.

Jag har nämnt det flera gånger tidigare, men nyhetsjournalistiken har fått stå tillbaka och journalisterna har gjorts till politiska megafoner, något som skadar tilltron till media, tidningar ska rapportera nyheter och inte skapa dem själva. Att Sahlin blir deras offer är upprörande, visst har Sahlin själv del i det, men denna valrörelse går till historien som den smutsigaste någonsin om man ser till tidningarnas agerande.

I nuläget är det ett parti som beslutat sig för att ha extra kongress, ett andra parti ska ha partistämma i Åre nästa år där rykten säger att Maud Olofsson ska bytas ut som partiledare. Men det har gått dåligt för fler partier än så, troligen kommer vi att få se fler partiledarbyten innan nästa val, troligen i mycket god tid före nästa val dessutom.

De enda partierna där partiledarna sitter riktigt säkert är väl Moderaterna och Sverigedemokraterna, Miljöpartiets språkrör vore också säkra men de får inte sitta kvar på grund av partiets stadgar. De som kan ifrågasättas och också ifrågasätts är Björklund, Hägglund och Ohly, det kan bli en riktigt spännande tid framöver…

it , , , , , ab1 ex1 dn12 svd svt dagen gp sds Lasse


17 svar till “Nu åker Mona Sahlin!”

 1. Ja,troligen.

  På Skavlan nyss (SVT) drogs Bosse upp ett flertal ggr.

  Det kan ju ge en indikation på vad gamarna inte skrivit om,ännu.

  *suck*

 2. Om Ohly åker blir det väl Brink, Esbati, Linde eller den där andra unga killen som jag har glömt bort som tar över. Varför inte köra på två språkrör likt MP? För att försöka stå emot personfokusen som präglat valet.

 3. När det gäller s så ska man vara medveten om att ledningen kan styra kongresserna hårt. Carl Tham skriver i fredagens DN följande ”Den av partiledningen hårt dirigerade partikongressen 2009 kunde heller inte ge klarhet.”
  Kort och gott, en extrakongress kan i s fall bli en riktig antiklimax.

  • Tidigare decennier har socialdemokraterna haft regeringsmakten 83%, de borgerliga 17.
   Nu har de för andra gången i rad tappat denna.
   Därför är en kriskongress nu ren logik.
   Bara den vågar gå till grunden med problemen.
   Jämför med en fotbollsklubb som gjort sin sämsta säsong.
   Det första den gör är att byta ut tränarstaben…
   deFleur

 4. Ja S är inte precis kända för att förnya sig. Skulle inte förvåna mig om det blev Bodström eller Östros som får ta över rodret. Man måste ju rädda ansiktet. Fast för likställdheten och politiska korrektheten så borde det bli en kvinna – Marita kanske? lol

  • Bodström var aktuell 2006 men ville inte. Han har ju familj, författar- och advokatjobb att tänka på.
   Det bör vara någon som både vill och kan och kan ses som en förnyare. Det senaste är viktigt.
   Under Mona Sahlins 3.5 år vid rodret har partiet minskat från c a 42% till katastrofala strax över 30 men också hennes skuggministrar börjar kännas som sämre begagnade.
   Socialdemokraterna är normalt vårt största och främsta parti – tänk på deras införande av semestern och ATP. Det är omöjligt att detta parti med sin starka förankring i den svenska folksjälen inte skulle kunna få fram en stark och oomstridd ledare och fräscha kandidater till ministrar i en kommande valrörelse.
   Katastrof och kris innebär också möjligheter. Just nu finns alla möjligheter att verka för come back och revansch.
   Det gäller bara att beslutsamt ta chansen. Nu.
   deFleur

   • ATP? Är det något att vara stolt över? Ett pensionssystem som bygger på att befolkningen ständigt ökar? Ett pensionssystem som gav generationen som införde det stora pensioner på lånade pengar? Ett system som sen kollapsade totalt när man började förstå att budgetar måste vara i balans och att det inte alltid går att låna pengar från landets framtida befolkning?

    Ett fungerande pensionssystem hade varit att spara/fondera en generations inbetalningar till pensionssystemet för att sen använda dem till att finansiera den generationens pensioner. Då skulle systemet vara stabilt och självreglerande.

    ATP-systemet var tobleronepolitik.

    • ATP-systemet fungerade i 30 år. Det var oroliga politiker som fick för sig att systemet var för generöst och att det skulle bli för dyrt att finansiera pensionerna när andelen pensionärer ökade. Man hade kunnat fixa det genom att höja pensionsavsättningarna. Men istället blev det ett nytt sämre pensionssystem med beräkningar knutna till hela livsinkomsten. Starka högerkrafter hade givetvis stor del i omläggningen, de ville ju så gärna komma åt pensionspengarna för att kunna spela med på all världens börser.
     Det är förstås bara nyliberalt pladder att ”budgetar måste vara i balans”, ett pladder som dök upp på 70-talet och som upphöjts till ”vetenskap” helt utan empirisk grund.

   • Ja, men precis som en bra far ska ha vett att dö innan han blivit lastgammal (så att barnen kan få loss arvet medan de har nytta av det), så har den svenska socialdemokratin haft vett att dö nu när dess långa, historiska kamp har resulterat i att dess barn inte längre är statare och pigor, utan har 3 bilar, bostadsrätt, sommarstuga, alltid senaste mobilen och årskort på Thailandsflyget.
    Nu är det länder som Thailand, Indonesien och hela Mellanöstern med flera som skulle behöva socialism eller socialdemokrati av den gamla, riktiga sorten.

 5. …För det KAN väl inte vara så att folk är lika trötta på Sahlin som på godsägare Persson?

  Lika trötta på nyliberalism i samma format s.a.s. Samma Mona Sahlin som hyllade ”framtidsforskarna” Toffler med efterord:
  http://www.clarte.nu/index.php?option=com_content&task=view&id=2603&Itemid=26

  Men man behöver inte läsa halvfascistisk litteratur för att begripa sig på hennes politik, det räcker med att se tillbaka på Perssonåren, svansandet för finansvalparna på Wallstreet, det lömska överförandet av svenskt självstyre och självständighet till de sekteristiska sammanslutningarna av bankirer frimurare och direktörer i Bryssel (EU) och privatiseringarna av gemensam infrastruktur till multinationella profitörer. Vad borgarna rivit ner tänker hon inte bygga upp igen, så det är inte konstigt att en sådan frontfigur direkt från den socialdemokratiska inaveln får populariteten att störtdyka.

  Varenda gång Sossarna förlorat ett val efter mordet på statsminister Palme har man kommit tillbaka, men inte genom att ha ranssakat och förnyat sin numera obefintliga förankring hos arbetarna, utan snarare i symbios med borgerligheten i deras gemensamma iver att föra Bryssels, inte Svensk, politik.

 6. Jag tror inte riktigt på Bodström eller Östros som ny partiledare för socialdemokraterna. Den förre har för många andra åtaganden och den senare framstår inte som en klockren vinnartyp. Man måste också betänka att partiledaren får en fruktansvärd motståndare. Fredrik Reinfeldt framstår alltmer som alla tiders främsta borgerliga politiker. Sahlin hade ingen chans mot honom – men vem annan hade haft det?
  Vad socialdemokraterna nu främst behöver är att finna en partiledare som kan matcha Reinfeldt.
  Andra erforderliga egenskaper: beslutsamhet, ledarpondus, karisma och oförvitlighet=inga lik i garderoben.
  Än en gång: socialdemokraterna har denna ledare. Det gäller bara satt finna den.
  deFleur

 7. Bäst att föra fram någon doldis. Någon som inte, som Sahlin, först och främst måste bekämpa den 15 år gamla hatbild mot sig, som så många väljare har. Jag har fört fram förslag, men det finns givetvis fler. Bristen på rutin från ”maktens boningar” kan kompenseras av goda rådgivare, som hjälper henne/honom att undvika de värsta stötestenarna.

  Sedan så ska vi inte, som vi kanske har gjort, underskatta Reinfeldt. Hans politik må vara bedrövlig, men själv är han en fantastiskt skicklig politiker. Det måste han ju vara eftersom han fört fram sitt parti och sitt block till så gott som 50%-igt väljarstöd trots alla skandaler. Han räddade sitt lag trots att vi hade öppet mål …