Mona Sahlins stora misstag


Mona Sahlin upphör aldrig att förvåna mig. Att hon som högersosse hellre ser det socialdemokratiska partiet verka i koalition med det borgerliga miljöpartiet är självklart. Mona har aldrig gillat socialister trots att hon brukar sjunga internationalen på första maj. Men jag tror att hon nu har påbörjat en klart nedåtgående spiral, en karusell som hon inte kommer helskinnad ur.

När hon går ut och presenterar en kommande regeringskoalition mellan miljöpartiet och socialdemokraterna och samtidigt uttalar att vänsterpartiet inte kommer ha möjlighet att vara med så gnuggar förstås Fredrik Reinfeldt händerna. Nej han jublar och dansar en krigsdans, likaså gör resten av högeralliansen.

Mona Sahlin är en mycket omstridd person inom socialdemokratin, det är inte bara hennes ekonomiska oegentligheter, där hon utnyttjade skattebetalarnas kontokort som den kritiken handlar om. Hon kritiseras allmänt för sina näst intill nyliberala sympatier, och hon har också sagt sig vilja fullfölja högeralliansens politik. Sådant ses inte med blida ögon av vare sig socialdemokraternas medlemmar eller deras väljare.

Den linjen kommer att få ett antal konsekvenser för dessa partier, den första är förstås att många sossar kommer att rösta på vänsterpartiet. De flesta ser nämligen (v) som en mer lämplig koalitionspartner än miljöpartiet som är ett klart borgerligt parti. Miljöpartiet sviker 46 procent av sina väljare med denna koalition, något som givetvis får konsekvenser för ett parti som redan innan knappt klarat sig över fyraprocentsspärren. De socialdemokrater som ogillar Mona Sahlins inställning till invandrarpolitiken kommer kanske att missnöjes-
rösta på Sverigedemokraterna. Och eftersom socialdemokraterna normalt drar till sig ungefär 40 procent av alla röster så kommer även en mindre partiflykt att leda till stora framgångar för (sd).

Mona Sahlin tycks inte ha förstått att partiets framgångar i opinionsmätningarna har med

smp

missnöjet med högeralliansen att göra, det är inte så att väljarna står hänförda inför hennes ideologiska budskap, för några sådana finns inte. Personligen är jag övertygad om att detta var ett taktiskt misstag av format, ett misstag som leder till att oppositionen mot Mona Sahlin inom partiet kommer att öka.

De tre glada politikerna på bilderna i media ler i onödan. Jag tror att de just missat chansen till år 2010. Det är utomordentligt bra att vänsterpartiet är tydligt och klart när de får frågan om de ska stödja en koalition mellan sossar och miljöpartister.

Det betyder jättemycket för både vänsterpartiet, dess medlemmar och väljare. Allt annat än ett rungande nej är en katastrof.

DN12 SvD123 Dagen SDS AB it

Andra om: , , , , , , , ,

[tags]Mona Sahlin, Socialdemokraerna, Miljöpartiet, Regeringssamverkan, Vänsterpartiet, Koalition, Högerpolitik, Högersossar, Politik[/tags]


23 svar till “Mona Sahlins stora misstag”

 1. Jag tror att du har rätt i att ingen av de tre kommer att sitta i nästa regering.

 2. Hon går till val på att fullfölja alliansens politik i koalition med ett parti som troligen inte kommer att finnas kvar i riksdagen? :-)

  Jo jag har hört att somliga säger att hon är obegåvad, men så korkad?

 3. Jag vet hur det kan kännas, att bli sådär utfryst. Jag har blivit ovän med en del Hapoel-supportrar. Jag har tagit avstånd från sionismen och jämfört Israel med Sydafrika och med nazismen (med anledning av att liberaler gärna kallar meningsmotståndare för nazister). Det gör man tydligen inte ostraffat. :-)

  Nu är det upp till Vänsterpartiet att visa att man är vänster.

 4. Så var det alltså med den rödgröna koalitionen, det var så man har betraktat varandra. Jag som trodde för ett kort tag att man tyckte om och respekterade varandra.

  Men, det vore ju kul om vi därmed slipper alla röda kannibaler.

 5. Håller inte med! Jag är övertygad om att det i själva verket är ett spel för galleriet, som media sväljer med hull och hår. Ledningen för alla tre partierna är överens om utåt presentera en konstallation där v inte är med. Det blir nu mycket pulicietet i frågan. Men huvdpoängen är att s+mp kmmer att uppfattas som ett mitten-alternativ mellan ”högerblocket” och vänstern. Vänsern fäller aldrig fäller en regering bestående av s+mp. Detta är en spelad oenighet. Genialiskt av Mona S, Lars O, Peter E och Maria W. Ett avgörande drag för att försäkra sig om en icke-borgerlig regering 2010. Man förundras över att journalisterna inte genomskådar detta.

 6. Jag röstar blank i 15 år, men jag tycker att Vänster ska få ännu mer sympatin av folket just genom det här Mona-spelet. Det kan bli enorm kontraeffekt som kan löna sig bra för vänster.

 7. Nu blev jag litet förvirrad. Hur menar du att mp sviker 46% av sina EU-kritiska väljare? Menar du inte snarare att man sviker alla sina EU-kritiska väljare, som råkar utgöra 46% av dem som röster på dem?

  För övrigt anser jag att båda blocken slåss om att tumma på demokratin (FRA-lagen och liknande initiativ) och att det känns som den viktigaste principiella frågan. Med (v) i vänsterblocket kanske det finns en chans att hålla sossarna ifrån de värsta övertrampen. Men som det ser ut nu finns det inget av blocken som skulle göra något skillnad i de grundläggande frågorna.

 8. Mathias! Tack! Fast jag tror nog att du förstod hur jag menade, har rättat texten nu.

  Med (v) i vänsterblocket kanske det finns en chans att hålla sossarna ifrån de värsta övertrampen.

  Jag förstår hur du menar, trist att det ska behöva vara på det sättet, å andra sidan så menar jag att detta var det största misstaget som Mona Sahlin någonsin gjort i politiken. De borde inte sett så glada ut på bilden.

  Dessutom är det ett beslut ovanför huvudet på alla medlemmar i (mp) och (s). Några välkomnar det säkert, men det kommer garanterat att leda till turbulens. Dessutom är Sahlin illa sedd av LO, det kommer knappast att bli bättre eftersom endast 5 % av LO-medlemmarna vill att (mp) ska ingå i en regeringskoalition.

 9. S & MP vet att de efter valet kommer få söka stöd från andra partier. Motståndarna är inte Alliansen utan Moderaterna, för övrigt är man beredd att samarbeta med alla, med undantag av brunskjortorna. Fast Mona ser helst ett samarbete med C och FP. Vänstern har hon en tydlig ovilja att arbeta med.

  Mona må vara omstridd men hon har ägnat de senaste 2 åren åt att stärka sin position internt och rensa ut potentiella hot. Nu senast Marita Ulvskog. Och med en fackföreningsrörelse med ledare som Wanja Lunby-Wedin så behöver hon inte heller vara speciellt orolig från det hållet.

 10. Problemet för Sahlin är att hon inte är tillräckligt smidig eller smart. Många ledande politiker skulle klara den balansgång som krävs nu när konjunkturen tvärdyker, hon väljer istället att satsa på ett medialt genomslag. Antagligen är motivet att få ännu fler procent i opinionsmätningarna, men tror hon att en regering tillsätts på den sortens meriter så tror hon fel.

 11. tycker att det är bra med ett vänsterparti utanför alla koalitioner. s behöver en blåslampa från vänster

 12. @ Jinge

  ”Många ledande politiker skulle klara den balansgång som krävs nu när konjunkturen tvärdyker, istället att satsa på ett medialt genomslag.”

  Jag instämmer men vi kan anta att Mona följer en sedan länge fastlagd planering, som inte tål några improvisationer. I hennes plan fanns aldrig vänstern med. Men för att frysa ut VP var hon först tvungen att neutralisera motståndet internt i partiet.
  En konsekvens av allt detta är att Bodström stärkt sin position i partiet. Det är ingen vild gissning att han blir Monas kronprins efter valet 2010.

 13. Det hela handlar om ledarskap och manipulation! Mona vill att människor skall TÄNKA som hon själv gör. Mona vet att det blåser vänstervindar över hela världen; men hon vill få tveksamma väljare att överge vänstern för att vänstern inte kommer att ha något inflytande. Men orsaken till att vänstern inte kommer att få något inflytande stavas Mona så klart. Detta trots att Vänsterpartiet med all säkerhet kommer att få fler röster än Miljöpartiet får. Men ack så hon bedrar sig. För tänk om människor börja röster efter politisk övertygelse? Varför rösta på det största partiet? Varför inte rösta efter sin politiska övertygelse? Händer det så dör sådana realpolitiker som Mona bort. Kvar kommer att finns de som har VERKLIGA politiska visioner!

  Mona tror alla dessa undersökningsföretag (SKOP och allt vad de heter) säger att vi människor inte vet vad de ska rösta på. Men tiderna har förändrats nu. Nyliberalerna drömmar om en fri marknad kom på skam. Nu TÄNKER människor innan de röstar!

 14. Jag gissar att Sahlin gör som alltfler politiker börjar göra numer, även i Sverige, arbetar för den egna efterpolitiska karriären – det kan löna sig ordentligt att leverera medan man är politiker – som vi sett.

 15. Ni får inte glömma att Mona är en populist in i det grövsta. hon skulle nog hylla judeutrotningen ifall hon behövde hålla tal inför nacister. Det är det som är det farliga med Mona. Kontentan är att det överhuvud taget inte går att lita på henne och tro sig på hennes agenda.

 16. Själv har jag inget förtroende för Mona alls, från tidigare skandaler och uttalanden, några vill gärna säga med det, att hon är folklig men det köper jag absolut inte. Om jag märker att någon försöker lura mig eller se till sitt eget bästa när det gäller små affärer hur ska jag då kunna känna förtroende för de stora. Nej, Mona är för sossarna vad Ohly är för vänstern i det stora hela. kraftigt nerköp som splittrar istället för att förena.