Mona Sahlin i blåsväder, igen…


Nu visar det sig att Mona Sahlin inte ens hade diskuterat det fördjupade samarbetet med Miljöpartiet i socialdemokraternas verkställande utskott. Det kan tas som en illustration över hur den interna demokratin fungerar inom partiet när till och med partiets innersta cirkel får reda på den sortens nyheter via media som bevistat en i all hast inkallad presskonferens.

AB: ”Nu stormar det i s-leden. När Mona Sahlin avslöjade att socialdemokraterna vill bilda regering med enbart miljöpartiet togs stora delar av partiledningen på sängen. Aftonbladet kan i dag avslöja att frågan om en koalition inte var uppe när partiets innersta krets, det verkställande utskottet (VU), träffades i fredags. Enligt Aftonbladets källor är splittringen stor i partiets högsta ledning. Flera ledamöter är kritiska till att man hängt av vänsterpartiet så här långt före valet.”

Ska man ta Aftonbladets formulering på allvar så hade det inte spelat någon större roll om man hade hängt av vänsterpartiet tre veckor före valet, men det handlar nog bara om en olycklig formulering. Men faktum kvarstår, det enda glädjeämnet i den här soppan är att Mona Sahlin åskådliggör vilken drastisk högersväng partiet nu gör. Man skällde Göran Persson för att vara högersosse, men Sahlin står långt mer till höger.

Och som jag skrev igår, jag tror inte att Mona Sahlin är socialdemokraternas ordförande år 2010 om hon inte drastiskt kastar om kursen. I den här situationen är det en tröst att Lars Ohly var tydlig i Ekot igår med att vänsterpartiet skulle rösta nej till en regering som består av socialdemokraterna och miljöpartiet. Men jag undrar om Sahlin ens har använt huvudet i detta beslut? Enbart fem procent av de LO-anslutna vill att (s) ska samverka med (mp). Att Wanja Lundby-Wedin säger att LO är med i båten betyder inte speciellt mycket faktiskt. LO:s medlemmar är EU-skeptiska och detta beslut kommer att leda till turbulens.

Mona Sahlin är visserligen van vid turbulens, hon är också van vid att bli ifrågasatt. Men nu handlar det inte om att ta ut över 50 000 kronor på skattebetalarnas kreditkort, något som förut ledde till att hon fick ta en ”Time-out”. Nu handlar det om att hon har agerat utan stöd av vare sig kongressen, partistyrelsen eller det verkställande utskottet. Dessutom är det politiskt otaktiskt eftersom man inom (mp) har fattat ett beslut i EU-frågan, ett beslut som ogillas av 46 procent av deras medlemmar.

Mycket talar för att Sahlin därför inte har någon partner att bilda koalition med när rösterna räknats den 19 september 2010. Det kan låta som om det är ett avlägset datum, men jag undrar personligen om vi inte kan säga att valrörelsen redan startat i och med Sahlins utspel, i kombination med de motsättningar som framkommit som en effekt av finanskrisen.

För vi ska inte glömma att Mona Sahlins svagaste punkt är just ekonomin, och då menar jag inte bara den privata. Sahlin är väl den första sosseledaren sedan Per Albin som inte har någon akademisk utbildning. Hon agerar dock maximalt för att få till stånd något slags samarbete med högerregeringen, frågan om vad hon ska tillföra där ställs inte ens av media.

Misstroendet inom partiet är manifest. Hon har många fiender, och det är inte bara i sydligaste delarna av landet som hon ifrågasätts. För någon vecka sedan klargjorde hon på en debattsida att det är viktigt att Sverige skriver under det nya EU-fördraget, den konstitution som Irland röstat nej till. Hon gjorde det med argumentet att det var för arbetsrättens skull, något som rimmar väldigt illa sett ur fackens perspektiv. Alla minns Vaxholmsmålet och fackets agerande då. Fackens krav var att regeringen inte skulle skriva på.

Egentligen kanske man inte skulle bry sig om Sahlins fortsatta tillkortakommanden, men jag oroar mig givetvis för att hennes agerande i slutändan kommer att leda till att vi står där med ytterligare fyra år med den sittande högerregeringen. Sahlin tycks tro att övertaget i opinionssiffrorna beror på henne själv, i verkligheten beror det på att folk är trötta på Reinfeldt. Blir då alternativet att rösta på en annan högerregering, ledd av Sahlin, ja då hamnar vi i en omöjlig situation.

Men Mona Sahlin har redan sett till att hamna i en sådan alldeles själv… -> AB1 SvD1 HD1 DN1 SDSETC it

Andra om: , , , , , , , , , , , ,

[tags]Mona Sahlin, Blåtunga, Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Regeringssamverkan, VU, Kongressen, Spin, Överskottsmålet, Lars Ohly, Val 2010, Politik[/tags]


33 svar till “Mona Sahlin i blåsväder, igen…”

  1. Precis Jinge! De få saker som Mona är bra på är att skapa uppmärksamhet i medierna. Antaligen tänker hon sig här att manuverar ut Fredrik, som göra allt för att inte synas!

    Mona skulle passa bättre i en dokusåpa ala Robinson, än som ledare för Sveriges största socialistiskt arbetarparti med hennes icke förankrade högerpolitiska utspel!

  2. Sahlin och Lundby-Wedin?? Det är kanske gubbtjuvar som spottar snus och fräser som katter som behövs i stället för kärringar som är servila. ;)

  3. Vad är det som är bara SÅ attraktivt med alla dessa orättvisa samt unkna högerideal – jag förstår det inte? Varför tävlar svenska allmänbildade politiker om vem som står mest till höger? Hänger inte politiker med vad som händer i omvärlden? Den fria kapitalets ideologi med Milton Friedmans teorier i spetsen har haveraerat! Kapetalismen är alltid beroende av statliga bidrag samt regler och förordningar – det finns inger som heter ”fri marknad” om någon nu trodde det? De är en myt! Ta den största marknaden i Sverige som exempel det vill säga arbetsmarknaden. Den är INTE fri! Vilken debatten om LAS vittnar om. Den edan fria marknaden som jag känner till inträffar alltid efter kl 03.00 utanför Kvarnen – det vill säga köttmarknaden!

  4. Jag heter inte Sahlin. Jag är själv handelsmedlem och alla fackligt engagerade är mycket tveksamma till sahlin efter hennes tidigare svek mot facken. Då hon nu prioriterar ett borgerligt parti före vänsterpartiet så visar hon tydligt var hon står. Jag kommer inte rösta på ett parti som stöder en sådan regering. Hellre blir det soffan för min del.

  5. Jag skulle bli besviken om såssarna bara valde ohly och struntade i mp. Jag tror att de gjorde bort sig när de valde Mona. De borde valt Winbergskan istället.

  6. Winbergskan är inte ett dugg bättre. När för fan vi behöver nya politiker och nya partier som inte är försörjningsapparater för de självutvalda.

  7. Håller på Reinfeldt därför är jag lycklig över att sossarna har Sahlin.Kontoaffärer och dylikt samt ingen examen.Skicka ut henne som statsminister vore katastrofalt.

  8. Nu är det bevisat det alla vi sossar fruktade. Att partiledningen med Sahlin och Östros i spetsen vill offra vår socialt demokratiska socialdemokrati för borgarpartiet Mp på högerns och mammons altare.
    Det är bara att söka efter en ny partiledare! Det behövs bara 5000 av de 100 000 medlemmarna (dvs 5%) för att sätta igång dels protesterna mot Sahlins svekuppgörelse dels starta denna process!

    Bengt Nilsson, vänstersosse och antisalinist

  9. Man får hoppas att Ohly gör som han säger i så fall. Vänsterpartiet förlorar inget på att fälla Mona.

  10. @Bengt Nilsson
    Så länge som du är sosse så är du precis lika högervriden som Mona är, helt oberoende vilket epitet du än väljer att kalla dig! Så pleace, så sluta klaga din nöd – utan alla Er så kallade så vänstersossar skulle Mona inte ha den maktbas hon nu har!

    Byt parti och kalla dig för högervriden vänsterpartist istället!

  11. Så långt åt höger är vi ändå inte i Sverige. Enligt politicalcompass.org är vi mest vänster i hela EU.

  12. Men Vänsterpartiet vill väl höja skatten? lönen för mig som civilingengör är inget vidare och om skatten höjs ja då.. och vänsterregering skulle väl bara göra det lönsammare att inte arbeta? Jag har kämpat i flera år för min ynka lön med massa studieskulder och med vänster tror jag att det blir större orättvisor mellan de som försöker göra allt som samhället kräver av en varenda dag gentmot de som knappt bryr sig om nått.. det ska väl vara lönt att vara god, flitig och duktig.. dessa värderingar har jag iallfall .. svara gärna ..

  13. Tillägg: Om man inte gillar något parti vad ska man göra? rösta måste man ju göra annars ger man bort sin röst och då får man inte ha synpunkter på den kommande regeringen.. jag är kluven och besviken.. för mycket egon i riksdagen. verkar som de styrande inte är där för folket utan för sin egen vinning.. hela systemet med politik verkar numer inte handla om att ta hand om folket utan att göra karriär.. ungefär som bankväsendet och de kapitalistiska företagen i Usa.

  14. Niklas P:

    http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=35188&a=1269003&lid=puff_1269042&lpos=rubrik

    -Läs hur deras budget ser ut.

    Jag personligen tänker att jag inte vill ha en regering som sänker skatten med några hundralappar för vanligt folk, och med tiotusentals kronor till överklassen.
    Samtidigt så sänker dem det väldigt oansvarigt.
    I Skåne är det för fan gigantiska nedskärningar i sjukvården och skolan.
    Men det finns en klick i samhället som inte behöver ett tryggt gemensamt finansierat system, för det finns ju dyra privata alternativ…

    Jag kan såklart tänka mig skattelättnader för pensionärer och så, men dem som ska finansiera dem skattelättnader är då dem som har pengar så det blir över, vanligt folks välfärd ska inte försämras, utan den ska bli bättre!

    Men såklart, den välfärden jag pratar om har haft stora problem och försämrats med tiden, det kan vara svårt att försvara den, men försämringarna beror på nyliberalismens frammarsch, med privatiseringar och medvetna nedskärningar.

    Jag röstar rött!
    En annan värld är möjlig och nödvändig!

  15. @Niklas P
    Ja du har helt rätt Niklas! Tacka nu alla skattebetalarna, som i sitt anletens svett, har finansierat dina högskolestudier (via deras skatter) så det blev GRATIS för just dej! Detta har dem gjort trots att de alltid har haft LÄGRE lön än dej!

  16. Tack Alex. En bra artikel, Lars Ohly värnar om rättvisa vilket jag gör. Nu vet jag idag iallfall vilket parti som är aktuellt för mig. Innan var det Moderaterna men de ska jag aldrig rösta på igen, mot vänstern alltså. Skäms lite för mitt förvirrande tillstånd, men tror inte jag är ensam.

  17. Vilket påhopp nature. Det skriker avund eller ilska i ditt inlägg. se det så här att mina föräldrar har finansierat mina studier genom skatter.. och om jag nu har så hög lön.. 26 tusen så betalar jag MER i skatt än dig. samt att jag har 400 tusen i studieskulder som ska betalas innan jag tar lån för ett boende.. tror numer inte att det lönar sig i längden att studera i sverige.. menar 26 tusen i lön efter 5 års studier. Men klart jag tackar för att jag hade ”lyckan” att studera ”gratis”.. jo förresten är det måånga utläningar från hela världen som studerar här för det är gratis .. halva min klass var från andra länder.. de FICK desutom 8 tusen i månaden.. jag fick leva på 6,7 tusen samt majoriteten var lån av dessa.. jo du finasierar utlänningars studier i högskolan i sverige vars förlädrar inte har betalat skatt i detta land.. det du, var arg på det istället för mig.. sverige är fantastiskt land men givetvis inte perfekt för vad är det..

  18. Niklas P visst fasen har du studerat nästa gratis. För dina lån har i huvudsak gått till ditt uppehälle. För de som har betalat dina lärare och lokaler etc. är skattebetalarna.

  19. Niclass P: Det här kanske låter arrogant, men du behöver perspektiv. 26 000 är ingen dålig lön, tvärtom så är det över medianlönen i Sverige. Hur många år du har studerat har ingen relation till vilken lön du får. Det finns många som har längre utbildning än vad du har, men som har lägre lön.

    Eller se det så här: Säg att du på grund av dina studier tjänar 5 000 mer i månaden än någon som inte gjort det. På ett år så kommer din utbildning att ha gett dig 60 000 mer i fickan. Utslaget på en 40-årig yrkeskarriär så kommer du att ha tjänar 2 400 000 mer än den som inte utbildade sig. Och då har du sluppit de skitjobb som den outbildade oftast får stanna kvar i.

  20. Men snälla Christer W. INGET är gratis här i världen bara för att vi betalar skatt? det är ju liksom inte GRATIS hur man än vrider och försöker vinkla det, borde väl en vuxen person som du förstå med, och har jag någon stans påstått att inte skatterna har betalat för mina studier? visst är jag tacksam men ni kan tydligen inte ett pluss ett. Tänk lite nu matematiskt med skatter som exempel. Om mina föräldrar betalar 30 procent i skatt på en gemensam lön på 50 tusen så blir det 15 tusen i månaden. tänk nu att det är 150 studenter på en lärare, så blir det 2250 tusen i månaden för en ungefär tre lärare som vi har. Jag vet att 2250 blir tillräckligt för deras löner samt lokalhyra samt övriga statliga utgifter. tänk er nu att detta bara varar i 5 år och att dessa jobbar och betalar mer i skatt för ju högre lön desto mer betalar du i skatt.. matte där igen… Men det verkar ingen ide att debatera självklarheter,.. eller med en som redan har en åsikt som inte vill / går att omvärdera

  21. @Niklas P
    Tja … Säg en ca 200 000kr/år per elev (lågt räknat) i direkta och indirekta löpande kostnader (inga investeringar): Hyra av lokala, löner + socialavgifter, försäkringar. Vidare driftkostnader för: kansli, bibliotek, forskning osv. osv.

    Kostnaden per kandidat på läkarlinjen för ett universitetsjukhus kan vara mycket högre!

    Vem pröjsar? Vem får en betald utbildning + högre lön sedan? En undersöknign jag läste vissade på att ju högre utbildningsnivå ju mer får vidareutbildnignen belasta budgeten sedan ute i arbetslivet. Visst sänder vi städasken på kurs, men det kostar betydligt mer att sända en pskykolog till olika kurser!

    Och visst, vi vill ha det så också: Vi ger till dem (av våra skattepengar) så de kan ge till oss (av Era skattepengar). Det är detta fundament som Moderater vill krossa! De vill SKAPA klassskillnader! Vi socialister vill att alla skall få samma chanser även om vi alla har olika förutsättningar!

  22. MJE: Du är inte arrogant, jag tackar istället för ditt inlägg. tack för att du säger att det är bra lön, blev glad. Studierna jag valde var inte endast efter mitt intresse utan jag förstod att dessa kunskaper skulle bli aktuella i framtiden. så ja jag har inte studerat vad jag ville utan vad jag ansåg skulle fungera i framtiden.. det kallas att ha framförhållning, vilket inte många har tyvärr. så du menar att jag kan bli miljonär trots allt, tack blev glad igen. Jo anledningen för att jag valde att studera var två saker: ett, min mor är lärare i SFI, hon lär invandrare svenska och andra saker. Hon sa att hon träffar folk från hela världen och det som skillde dem ifrån varandra var om de var utbildade eller inte. två, en god vän blev misshandlad av sin man som var bankchef och pratade samma ”språk” som åklagaren, blev nedlagt trots att jag ville vittna. men visst jag är tacksam såklart. Vill så klart att alla ska ha de möjligheter jag hafft, jag tackar mina förföräldrar för att de har slitit blod och kämpat för att efterkommande generationer ska ha det bra.

  23. Niklas P, jag har inga problem med om du inte vill arbeta. Du kan leva på socialbidrag då och det lovar jag att vara med och bekosta. Blodpudding varje dag är säkert roligt.

    Nu tror jag dock att du ändå kommer att vilja jobba, antagligen tycker du det är värt över 15 000 kronor mer i månaden han kommer att tjäna.

    :P

  24. Tack Hampus för att du vill försörja mig med din blodpudding :) tycker det ska finnas fler som du.. hoppas att människan för övrigt i sverige inte fullt ut har anammat egoismen som sin tro på att självförverkliga sig själv.

    Hampus jag försörjer gärna dig om du inte klarar av att jobba… du kan få mitt nummer så kan du förklara din situation så bidrar jag om du vill.. försäkringskassan finns ju tydligen inte längre

  25. Ingen orsak ”Niklas P” :)

    Jag tycket att alla ska sluta med arroganta påhopp på varandra, det är så jag har tolkat det i alla fall.
    Dem syrliga kommentarerna kan ni skriva på t.ex Muf’s hemsida, om ni måste uttrycka er så.

    En bra diskussions stämning är viktigt, där vi respekterar varandras åsikter – För vi alla har olika historier och erfarenheter.

    Ha en bra dag du som läser!

  26. Mycket fokus på mig här idag, blir glad. jo jag måste jobba.. jag mår dåligt om jag inte gör det. Jag vill känna att jag bidrar till samhället.. samma tanke som stackars soldater för några hundra år sen krigade för .. för att känna att de var behövda för sitt land.. inget konstigt med det. skulle gå i krig med om sverige behövde det. tack för intresset förresten

  27. Kostnaden för en student på läkarutbildningen är en heel annan sak. exemepel: min flickvän studerade biokemi i samma lokaler som läkarna. Hon diskuterade med dem och de berättade att läkarintaget till skolan var hög för att de inte vill ta in fler, läkargubbarna i föreningen, för att statusen skulle isåfall sjunka. alltså inte alls efter behov från samhället eller hur många skadade eller sjuka det finns.. fattar du gallopen hur dessa sjuka gubbar som tydligen bestämmer allt och resonerar i termer.. makt, status är allt. det är det som vi borde diskutera istället..

  28. (Kommentar 27) :

    Har du tänkt på att det är aldrig dem så tar besluten om krig som skickar dit någon av sina barn? Vi dödar varandra för överhetens lögner*.

    *Irakkriget! Vinster för några multinationella giganter i oljebranschen har nu krävt över 1 miljon döda civila Irakier, 2 miljoner flyktingar och en massa döda soldater.
    USA ut ur Irak! – Är ett krav som jag tycker att Sverige ska ställa.
    Fast mänskliga rättigheter och internationell rätt väger ibland mindre en ökad vapenförsäljning**

    **Utrikesministern Carl Bildt (m) tjänade 12 miljoner på ockupationen av Irak. Han äger aktier i vapenindustrin – Han tjänar pengar på krig och inte på fred!
    Jag vet dock inte om han har kvar aktierna i nuläget.

  29. Kommentar 27 : var en parallell Alex. en mindre lyckad sådan. I krig finns det två parter: anfallaren och försvararen. menade i min kommentar krig i försvar, om det nu skulle vara enda lösningen att slippa se sin familj fara illa. Hur pajas-staten usa nu och förr agerar med krig för behålla den lilla makten som sakta men säkert sipprar ur är onskefullt. Förr skulle Usa fungera som en världspolis vilket var önskan här i europa. vi bad dem, deras krav var en centralbank (världsbank) med dollar som valuta. Hur denna vakthund utvecklades var nog delvis vårat fel. Carl Bildt är numer en skamm för sverige, inte bättre än Busch.

  30. Det råder inte harmoni hos vänsterkartellen, kontrasten blir övertydlig mot alliansen där man trivs ihop och visar varandra respekt.
    Med nu rådande ekonomiska härdsmälta ska vi vara glada att Sverige har bra statsfinanser och en oberoende Riksbank och utgiftstak.
    Ohly som finansminister i en rödgrön röra vore inte annat än en katastrof.