Misstag att inte sparka Bengt-Åke


Ishockeyförbundets största misstag i år var att låta Bengt-Åke Gustavsson fullfölja sitt kontrakt som förbundskapten. Nu börjar han känna av det faktum att hans sista tid som coach kommer att kännetecknas av ett enda ord – katastrof.

På annat sätt kan man inte tolka den plötsliga aktivitet spelarna i laget fått bakom sig från tränarens sida, plötsligt hetsar han laget och manar till kamp när Tjeckien relativt enkelt kör över laget. Symptomatiskt är också att de NHL-proffs som blivit spellediga efter att ha slagits ut ur Stanley Cup väljer ledigheten framför deltagande i ett Hockey-VM, de vet att Sveriges chanser är små även med deras medverkan vilket givetvis ökar de redan befintliga skavankerna efter avslutad säsong.

Visserligen har Bengt-Åke bra facit som förbundskapten, men hans auktoritet hos spelarna har sjunkit i takt med att den berättigade kritiken har ökat. Visst, Tre Kronor har vunnit gruppen, men det var mot blåbärslag som hade fräckheten att sticka upp, något som ledde till rena kaoset på isen mellan varven. Igår tog man sig an ett lag som på pappret var lika meriterat som det svenska landslaget, och då höll det inte längre.

När förbundet gjorde klart med Per Mårts så borde han omedelbart fått hoppa in som förbundskapten. Dels har han en historia med juniorspelarna, dessutom är han tveklöst den största tränarauktoriteten inom svensk hockey just nu, han hade utan att darra på manschetten kunnat satsa på ett mycket föryngrat lag, ett lag för framtiden. Nu var visserligen några ungdomar uttagna, men landslag bygger man inte på kort sikt utan på lång.

Ikväll kommer Tre Kronor återigen få stryk, och nu av Lettland. För att tro på svenska medaljer krävs nog samma slags fanatism som när vissa tror på tomtar och troll, eller ”gud” som många väljer att kalla dem. Men visst kommer vi att få se många av spelarna i den nuvarande truppen längre fram också, med lite tur och skicklig coaching så kan Mårts få ordning på laget inom ett par år, men han skulle ha behövts inför detta VM. Bengt-Åke Gustavsson får inte chansen att avsluta sin tränarkarriär med ytterligare medalj, det hade han fått om han klivit av frivilligt innan denna säsong börjat.

i Tags: om , , , , , , , , aab1 ex1 dn123 svd12 t


4 svar till “Misstag att inte sparka Bengt-Åke”

  1. Han borde i själva verket avgått redan efter VM 2006. Har man lyckats med nåt ingen lyckats med tidigare så ska man inte fortsätta. BÅG verkar egentligen vara en rätt usel ledare, men under 2006 gick det bra mha en stark lagkapten. Det ska heller inte underskattas att ha förståndet att låta lagkaptenen sköta det egentliga ledarskapet, men BÅG verkar sakna insikten om sin egen förmåga. Det kanske var mest tur, men det räknas det med. Jag är inte imponerad av resultaten sedan 2006. Brons ifjol annars idel förluster då det gällt på riktigt.

    En riktigt superb ordförande hade föresten sparkat BÅG efter succén 2006 om han inte hade förståndet att avgå själv! Att han tillåts sitta kvar som ”lame duck” nu är ju rent patetiskt.

    • Håller med dig om att det hade varit smart av BÅ att avgå efter VM-guldet 2006. Inte för att han är någon dålig tränare, nej långt därifrån hans framgångar som tränare, och inte bara 2006, talar för sig själv. Däremot kan det misstänkas att en viss mättnadskänsla infann sig efter 2006. Han hade då som tränare blivit såväl svensk mästare (Färjestad 2002) som olympisk mästare och utanpå detta alltså världsmästare. Ingen tränare har varken förr eller senare lyckats med den bedriften men nackdelen är alltså att drivkraften säkert avtog i takt med framgångarna. Vad fanns mer att uppnå för BÅ? Faktiskt ingenting, efter 2006 kunde det egentligen bara gå utför, ingenting kunde bli bättre.

  2. Såvitt jag kan se är väl Tre Kronor i samma situation som de allra flesta andra lag i den här s.k. VM-turneringen. Inget lag förutom Ryssland har imponerat det minsta. Alla slår alla i stort sett, och det mycket pga att proffsen över nästan hela linjen struntar i VM och de spelare som finns att tillgå är på tok för orutinerade i sådana här sammanhang. Det är bara Ryssland som lyckats få hem de bästa och det märks också. Övriga lag är alltså mediokra över hela linjen. USA är redan borta och ”fantastiska” Canada åkte på däng mot Schweiz (1-4)!.

    Ska jag tippa hur den här leksaksturneringen slutar så tror jag att Ryssarna kniper guldet, Canada tar möjligen silver trots debaclet mot Schweiz de brukar ändå skärpa sig när det gäller. Om bronsplatsen är det helt vidöppet som jag ser det. Tjeckien, Finland och Sverige är kanske, trots stundtals katastrofalt dåligt spel av samtliga, de främsta kandidaterna men samtliga dessa kan lika gärna få respass i mellanrundan. Lag att se upp med? Jag hissar lite för Schweiz som har ett bra utgångsläge i mellanrundan efter gruppsegern. Att tvåla till Canada tyder på en del kvalitéer även om årets Canadalag inte verkar vara något höjdarlag precis. Norge och Danmark har också spelat över förväntan men jag gissar att det ändå är slut med framgångarna för dessa överraskningslag nu. Slovakien kan också överraska och t.o.m. konkurrera om bronsplatsen i bästa fall.

  3. Danmark-Slovakien 6-0, Tre Kronor får kämpa för att bli bäst i Norden, om laget nu förmår att kämpa ”ända in i kaklet”. Har inte Danmark en svensk förbundskapten, förresten? Jag kan slå vad om att svensk media kommer att frossa i det om det fortsätter gå bra för danskarna, det är ju ofta så att blågul press gärna vill ta åt sig äran om en svensk har varit inblandad i andra länders idrottsliga framgångar, särskilt om det går knackigt för Sverige.