Mahmoud Abbas ”avgång”

Nu presenterar media nyheten att Mahmoud Abbas inte har planer på att låta sig väljas till president igen. När tidningarna skriver om detta kallar honom felaktigt för president vilket han inte är.

DN: ”Palestiniernas president tänker inte ställa upp till omval i januari. Mahmud Abbas antydde i ett tv-tal på torsdagskvällen att han är besviken över att USA ”gynnat” Israel i försöken att återstarta fredsförhandlingar. Den 74-årige PLO-ledaren sade i talet från sitt högkvarter i Ramallah på Västbanken att hans avgångsbesked inte är ett taktiskt utspel, vilket många förmodat. Han insisterade på att beslutet står fast och inte är föremål för diskussion.”

Är Abbas besviken på USA så handlar det säkerligen om annat än att landet ständigt gynnar Israel. Mahmoud Abbas har själv gått i USAs och Israels ledband och det är snarast ett under att han inte utsatts för något slags attentat. Typiskt också att de länder som beklagar Abbas beslut är Jordanien, Egypten och Saudiarabien, samtliga är regimer som sedan många åt springer USA:s ärenden i regionen, samtidigt som de förtrycker sin inhemska opinion.

Abbas inser kanske att hans eget agerande innebär att Hamas kommer att vinna valet både på Västbanken och i Gaza. Genom att hota med sin avgång så hoppas han nog att valet skjuts upp på obestämd tid.

intressant Andra om: , , , ab svd dn t

  13 comments for “Mahmoud Abbas ”avgång”

 1. N
  6 november, 2009 at 08:39

  Det finns inte längre något att presidentera över. Bosättningar fräter sönder Västbanken. Miljökatastroferna kommer att avlösa varandra inom kort tack vare israelernas dumpande av farliga avfall vid sidan av vattenstölderna. Gubben ville gå till historien som någon som bidragit till en sorts lösning. Som det ser ut nu kommer han att gå till historien som den värsta förrädaren i det palestinska folkets historia. Hans namn kommer i tid och evighet vara sammankopplad med tillbakadragandet av stödet till Goldstones rapport.

  Det finns en blodskuld mellan honom och den absoluta majoriteten av palestinierna och araberna. Tunisierna, marockanerna, saudierna och libaneserna… alla föraktar honom.

  Han är så avskydd och föraktad att han måste tänka på hur det ska gå för hans barn och barnbarn i framtiden. De måste ju kunna bo kvar i mellanönstern. Men behålla sina förmögenheter tror jag inte att de får när farsgubben trillar av pinn.

  • 6 november, 2009 at 09:12

   Han är så avskydd och föraktad att han måste tänka på hur det ska gå för hans barn och barnbarn i framtiden. De måste ju kunna bo kvar i mellanönstern. Men behålla sina förmögenheter tror jag inte att de får när farsgubben trillar av pinn.

   Jag har svårt att tänka mig att de kan bo kvar. De får väl ta slantarna de fått från Israel och USA och flytta till något lämpligt land i alperna. Det är inte ungarnas fel, men jag kan förstå hur de ska bli trodda.

   • N
    6 november, 2009 at 09:36

    Hans söner kan väl knappast räknas som ungar. Och affärer har de inte haft något emot sedan pappa blev president. De skulle kunna utgöra ett exempel på hur det bör gå för de som säljer sitt folk.

  • Sara G
   6 november, 2009 at 14:12

   Quislings eftermäle blir en tyst viskning i jämförelse med Abbas – och kommer så att vara i evigheters evighet – och han är mer än värd det! Uslingen!!!

 2. Kalleballe
  6 november, 2009 at 11:57

  Lustigt nog hade väl kulorna rullat in även om han skulle ha varit ’älskad’.

  Se alla ’älskade’ amerikanska kongressmän,senatorer,borgmästare tex.

  Peka ut en som inte var miljonär redan från start,gör en kurva över förmögenhetens utveckling under karriären.

  Same same,but different, som man säger.
  :)

 3. Palestinier
  6 november, 2009 at 14:09

  Det är inte första gången som Abbas talar om sin avgång , Han har gjort det flera gånger tidigare men satt kvar ändå
  Om han nu menar allvar då skulle vi inte sakna honom eller känner sorg över honom tvärtom , Han har förödmjukat sitt folk och skapat splittring och nu försöker han befria sig genom att skylla på Netanyahu
  Vissa säger att detta är ett utspel från hans sida för att tvinga USA att sätta press på Israel men ingen palestinier som tror på detta

  Abbas gjorde stora fel med bland annat
  1 – försökte stoppa Goldstone rapport
  2 – stödde kriget i Gaza
  3 – stödde blockaden mot Gaza
  4 – Hans systematisk kränkning av mänskliga rättigheter särskilt från säkerhetsstyrkorna
  5 – förbjöd yttrandefrihet inklusive pressfrihet
  6 – Hans bristande respekt för de demokratiska principerna
  7 – misslyckade förhandlingar med Israel under de senaste 16 åren

  Jag hoppas att Abbas avgång ska vara en väg till försoning mellan palestinierna för att stärka den interna palestinska fronten , och för att fatta riktiga beslut och att sluta satsa på meningslösa förhandlingar med sionisterna

  • Palestinier
   6 november, 2009 at 15:32

   Jag glömde att skriva att Abbas bägge söner är goda för 30 miljoner dollar , De är ägare för det enda telefon och mobil nätet på västbanken med hjälp av sin far och Israel men Abbas säger att hans söner har jobbat hårt för dessa pengar

   • MX
    6 november, 2009 at 20:14

    Det finns fler än en mobilleverantör. Det tycks dock vara nästan helt omöjllgt för konkurrerande bolag att få frekvenser från den israeliska övermyndighetsbyråkratin,

    – Åh, tänk om folk skulle börja prata med varandra? Usch så hemskt, då skulle de ju kunna organisera sig …

 4. MX
  6 november, 2009 at 19:29

  Abbas är/var israelernas ”palestinska president”. Tydligen har han tröttnat på den otacksamma rollen. Utmärkt, kommer han hem till mig då bjudar jag på kaffe och låter honom prata av sig (medan bandaren går …)

 5. Gripen
  6 november, 2009 at 22:00

  Nu har amerikanska kongressen röstat om Goldstone rapporten och en majoritet röstade att den är partiska och ogiltig.

  Så USA kommer att fortsätta samma visa som tidigare.

 6. danne
  7 november, 2009 at 13:08

  ”Genom att hota med sin avgång så hoppas han nog att valet skjuts upp på obestämd tid”. Så tror jag också att det är. T.o.m Wall Street Journal poängterar att Abbas inte säger något om att han ska avgå som president (trots att han, som påpekats, svårligen kan betraktas som president).

 7. Comitis
  15 november, 2009 at 17:58

  Men vi måste ju komma överens med Knesset (det är ju det de inte vill att vi ska göra). Vi måste komma överens så markstölden slutar och det blir mer bestämt vad som skall gälla.

  Världen visar klart och tydligt att den är i förändring. Palestinierna måste inse att det enda sättet att slå Israel på är via diplomatin, för om vi inte accepterar eller kommer överens om något nu så kommer Israel vinna allt. Vi måste komma överens, oavsett hur vi än känner för att vänta ut världen i dens förändring..

  Om Israel inte vill ha fred så är det till vår nytta, de gräver just nu sin egen grop. Vi måste vara de som kommer överens nu! Så allt stannar upp och vi kan slåss på en annan front än självmordsbomberi.

  Palestinier ska utbilda sig och göra ljud ifrån sig. Överallt i hela världen. Våra nyheter ska nå mainstream såsom sionisternas propaganda maskin når över hela mainstream. Det har redan börjat. Jag kan med gott självförtroende säga att världen vågar säga mer nu än någonsin och att attityden gentemot Israel är den sämsta någonsin.

  Settle!! Så vi får en chans att andas ut medan deras rykte försämras ytterligare.

 8. Comitis
  16 november, 2009 at 22:56

  http://xxx

  Läsvärt! Visar att attityder håller på att ändras..

Comments are closed.