Lars Adaktusson gör licensbetalarna glada?


Idag har Svenska Dagbladet Lars Adaktusson som medarbetare i en kolumn, en spalt där han tar upp att ingen av de borgerliga partiledarna tänker närvara vid Israels 60-årsjubilerande den 11 maj i Stockholm.


Lars Adaktusson starka sympatier
för Israel är väl kända sedan lång tid tillbaka, och det är inte mycket att orda om det egentligen, vi lever faktiskt i ett fritt land. Möjligen är han ensidig i överkant i nedanstående mening.

Adaktusson: ”Fientligheten mot Israel sitter djupt hos stora grupper i det svenska samhället. Efter decennier av ensidig rapportering lever de flesta i föreställningen att Israel är roten till allt ont medan palestinierna genom åren företrätts av hedervärda politiska ledare, utan ansvar för övergrepp och våld.”

Ser man till den undersökning som redovisades i SvD för tre veckor sedan så är ovanstående mening anmärkningsvärd.

SvD: ”En topplista över förtroendet för olika nationer visar att Tyskland ligger överst, Japan på andra plats och EU-länderna som helhet på tredje plats vad det gäller omvärldens förtroende. En av de länder som fått störst uppsving sedan förra årets mätning är Ryssland som stigit i graderna från 29 procent till 37 procent. Sämst förtroende har Iran, Israel och Pakistan, enligt undersökningen.”

Man skriver det inte rent ut i texten, men av tabellen framgår att Israel är den nation som har allra sämst förtroende bland befolkningen i de trettiofyra länder där man gjort undersökningen. Orsaken till att så är fallet behöver man inte vara raketforskare för att lista ut. Ser man till ett strukturerat mördande av palestinier i Gaza, vägran att följa Genèvekonventionen, vägran att respektera palestiniernas mänskliga rättigheter, utbyggnad av olagliga bosättningar trots

påskrivna avtal, nu senast i Annapolis. Det är där man hittar skälet till det som Adaktusson kallar ”fientligheten”.

Adaktusson: ”Israel styrs av en ”nazistisk regim” enligt en SSU-företrädare som just nu söker uppmärksamhet i den offentliga debatten. Samme SSU-politiker betecknar även en av centerpartiets riksdagsledamöter som nazist. Anledningen är att centerpolitikern vill arrangera en fest i samband med det stundande 60-årsfirandet av Israels tillkomst.”

Det är lite lustigt att Adaktusson tar upp just det. För den kvinnliga SSU-företrädare gör just det som Fredric Federley gör dagligen, han överdriver och söker maximal uppmärksamhet. De enda ”politiker” vi haft i samma kaliber som Federley är väl Wachtmeister och Karlsson när de staplade ölbackarna. Att nu en SSU:are drar till med övertoner är ju illa, framförallt för att det är en hon…

Men licensbetalarna kanske är glada över att slippa att försörja skribenten framöver kanske?

Adaktusson / Undersökningen / Rawia om firandet

Andra om: , , , , , , , , , , ,

[tags]Genèvekonventionen, Mänskliga rättigheter, Palestina, Palestinier, Israel, Attityder, Förtroende, Mediekritik, Melanöstern, Lars Adaktusson, TV-Licens, Politik[/tags]


13 svar till “Lars Adaktusson gör licensbetalarna glada?”

 1. Att inte åka ner förtjänar all respekt, vad man nu än tycker om den nuvarande regeringens ekonomiska politik.

 2. Det enda jag minns av Lars Adaktusson som mellanöstern korrespondent var att han lyckades ta semester varje gång det hände något allvarligt i regionen. Naturligtvis skall inte korrespondenter ta onödiga risker, men att smita på det sättet som Adaktusson gjorde var ju bara löjligt. Men regeringen ordnar ju snart så att licensbetalarna får betala Adaktussons höga lön på TV8. Det är ju uppenbart att man vill ge licenspengar till framför allt Axess & TV8.

 3. Liten korrigering där; Det är ingen hon utan en han som skrivit om Federley. Ovanligt namn till trots.

 4. Lars Adaktusson gjorde inte mycket för den feta korrespondentlönen han fick. Rapporteringen från MÖ var nästan obefintlig unde Adaktussons tid. Detta retade gallfeber på hans kollegor i redaktionen först och främst. Han trodde att han var på semester under hela tiden!

 5. Om jag ska vara ärlig så förstår jag inte helt och hållet den upprördhet man har inför den här festen. Dom kör en helt osmaklig fest för att fira en stat som grundades och bygger på terrorism. Ignorera det bara. Det är på samma nivå som hans salladsbar. Det var bara expressen som uppmärksammade den.
  Låt honom dessutom ha detta liggandes i fatet i framtiden. Han är ung och såna här saker kommer bara att bli till en nackdel för honom.
  Federley är förresten inte nazist, han har bara oehört dåligt omdöme. Kanske inte vidare smart heller, men att kalla människan nazist är att ta i… vi måste hitta nåt bättre ord för det han är. Han är ju lite ”övermänniska” som föraktar andra. Men det finns inget ord för det. Ett ord som fascist funkar inte för ingen vet egentligen vad det betyder (inte ens forskare).
  Vi ska vara sansade och hålla oss till sanningen. Sluta kalla vissa nazister och börja kalla dom för dumma i huvudet, rudis eller iq-befriad.
  Jag vill dock inte att vi glömmer den centerpartistiska historien under 30 och 40-talet. Centern är väldigt måna om att förtiga den själv. :)

 6. Vi kan vara helt övertygade om att Adaktusson kommer att gå på festen. Finklädd…

 7. Kurt & Mona: Adaktusson har varit MÖ korre och syndes i TV-rutan och därför lägger vi skulden på honom för MÖ rapporteringen. Jag tycker att skulden ska läggas på den som har gett honom uppdraget – för det är ingen tillfällighet att just Adaktusson fick det jobbet.

  På samma sett är det ingen tillfällighet att Lars Palmgren sitter där han sitter. Han är så pinsam att när jag hör hans röst i radio stiger pulsen till 200 på typ 5 sekunder :lol: och radion stäng av fortare än fortast :-) .

 8. Har ni märkt att både Federly och Adaktusson säger ofta samma sak. Man undrar om de fått någon manus att följa av terrorstaten israel?

 9. Jag är inte ett dugg förvånad över omdömet om Israel – det är välförtjänt – men jag upprörs över att förtroende för Ryssland har ökat!

 10. ”Men licensbetalarna kanske är glada över att slippa att försörja skribenten framöver kanske?”

  Japp!

 11. Snubben är alldeles för självgod och tycker sig själv stå för en överlägsen journalistik.
  Att han själv känner outsidervibbar när han menar att medierapporteringen är så negativ gentemot Israel är ju bara för larvigt.
  Bra post, Jinge.

 12. Lars Adaktusson är en riktig höjdare.
  Han är VIP-gäst på Noppes krog, knugens stamställe.