Kan vi förstå Ryssland?

Georgien, Latuff
Igår mailade jag Latuff och frågade honom om han inte hade planer på att rita en bild som illustrerade Georgien. Ett par timmar senare damp ovanstående bild in i min mailbox…

De senaste dygnen har vi översköljts med information om de stridigheter som nu uppstått i Sydossetien och som nu, i alla fall enligt media, spritt sig till Abchazien.


Reservationen skriver jag in
eftersom krigets första offer är sanningen, och inte ens stora tidningar klarar att redovisa fakta eftersom de oftast är hänvisade till diverse nyhetsbyråers material. Så har t.ex. Svenska Dagbladet idag en bild på förstasidan som ser mycket arrangerad ut.

Igår fick vi dessutom slående bevis på att vi numera inte har någon självständig utrikes-
politik. Först hävdade vår utrikesminister att allt är ryssarnas fel, någon timme efter detta så sade vår statsminister samma sak. Sedan råkar det sammanfalla med Reinfeldts tal i Vaxholm. ”- Det här visar att FRA verkligen behöver spana i kablarna för att vår under-
rättelsetjänst ska fungera!”
(fritt citerat).

Man använder Georgien för att låtsas bevisa att FRA-lagens kritiker hade fel, och att högerregeringen förstås hade rätt.

Orsaken till konflikten visas delvis av Latuffs bild, det handlar om USA och dess behov av att dominera världen och världens samlade oljeresurser. Bilden i högerspalten visar Warszawapakten som den såg ut för några år sedan, under kalla krigets dagar. Då fanns ett slags jämvikt i styrkeförhållandena i världen och ingendera stormakten kunde dominera helt utan att tänka på konsekvenserna. Idag är det annorlunda, världen har bara en riktig stormakt och den visar hela tiden upp maktens arrogans, något som Bildt, Reinfeldt och resten av högerregeringen applåderar.

Men se på kartan över Warszawapakten igen. Idag är den utplånad liksom det gamla sovjetunionen. Numera är många av länderna som var med i pakten medlemmar i Nato eller på väg att bli medlemmar. Dessutom har talet om ”ondskans axelmakter” använts som argument för att bygga robotbaser i Polen, Tjeckien, Ukraina, Kosovo och även Georgien. Orsaken är att Iran sägs planera för att bygga atombomber och interkontinentala ballistiska robotar.

Vårt grannland Polen är hängivna USA-
beundrare och ifrågasätter inte detta. Men till att börja med så har inte Iran några atom-
bomber. För det andra så har de inga missiler med sådan räckvidd heller. USA (Israel) skulle med relativ lätthet kunna utplåna varje

WP
Warszawapakten innan Sovjetunionens kollaps

försök i riktningen – atombombstillverkning och byggande av interkontinentala missiler.

Således är det någon som far med osanning här. Denne någon heter George W Bush och avsikten är inte alls att bygga någon slags robotsköld för att skydda USA mot iranska raketer. Orsaken är att skydda USA mot ryska raketer, och att ha sina robotbaser så nära ryska gränsen att man förvissar sig om att kunna slå till först, långt innan ryssarna ens har hunnit öppna sina robotsilos.

Men det har jag ännu inte läst i någon tidning eller hört på radio. Det verkar som det enklaste är att skriva av de telegram som USA:s militära myndigheter skickar ut om Georgien och Sydossetien. Jag tror dock att de här funderingarna finns hos vissa journalister, det enda jag är helt övertygad om är att det inte blir Sveriges Malligaste Morgontidning (DN) som blir först med att skriva om saken.

Den offentliga vinkel som våra svenska högerpolitiker visar upp är för ögonblicket 1) Vi behöver FRA, och 2) Vi måste gå med i NATO, som snart kommer likt ett brev på posten.

Ingen alls tycks reflektera över det faktum att de som levererat mest vapenteknologi till Georgien, och mest avancerade vapen, är USA och Israel.

Men jag funderar med pannan rynkad, det betyder att många med mig gör likadant…

AB DN123 SvD123456 Dbl1 Pol1 it

Andra v-bloggar: Esbati om USA:s prioriteringar Zana om Georgien Ove Nordström om FRA

Andra om: , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Sydossetien Abchazien, Georgien, USA, Israel, Olja, Hegemoni, Ryssland, Bush, Warszawapakten, Iran, Interkontinentala missiler, FRA, FRA-lagen, NATO [/tags]

  64 comments for “Kan vi förstå Ryssland?

 1. annte
  10 augusti, 2008 at 09:40

  När världen tittade på OS-invigningen ochpolitiker och statschefer befann sig utanför sina respektive länder, släppte Bush på kopplet till sin lilla diktator i Georgien.

  Georgiska fredsbevarare som på FN-uppdrag befann sig i S.Ossetien med ryska och s.ossetiska kolleger, lämnade plötsligt sitt uppdrag och började beskjuta sina kollegor med f.n 13 mördade ryska fredbevarare som följd. Omedelbart efter startade ett urskillningslös bombardemang av huvudstaden Tskhingvali med nu över 2000 mördade och en helt totalförstörd stad, de första man attackerade efter var var sjukhus bagerier matleverantörer (allt är nu jämnat med marken). Detta liknar i mycket den etniska rensning israel försökte genomföra i Libanon -06, att omöjliggöra ett normalt liv för lokalbefolkningen som nu befinner sig på flykt i den nordossetien i Ryssland.

  Västlig papegojmedias bevakning (ingen västlig reporter befinner sig i landet) är urskillningslös rasistisk och pro-amerikansk, medans man försöker skyla över faktumen att Georgien startade aggressionen och den etniska rensningen av sydosseter beskyller man RYSSLAND för att beskydda sina egna medborgare vilket är vilket som helst lands absoluta skyldighet. Vad förväntar man sig? Att Ryssland skulle sitta med armarna i kors?

  Tvärtom har ryssarna hittils visat respektingivande lugn när västmakterna efter 1998 flyttat fram sina positioner och installerat aggressiva USA-utbildade lydregimer och NATO-soldater runt dess gränser men när man nu öppet angriper Ryska medborgare med masslakt svarar man med järnhand, knappast oförutsägbart även om Georgien och dess amerikanska uppdragsgivare hade hoppats på det.

  Ang. Abschasien är deras drag (man mobiliserar runt gränsen och skickar eld och flygunderstöd till s.ossetien)också förståeligt inte heller de tänker vänta som sittande fåglar på Georgiskt

  Den ryska presidenten gjorde klart för Bush igår att så fort order utgått till Georgierna om ovillkorlös reträtt tillbaka till georgien kan fredsförhandlingar starta, inget av detta har hörsammat hittils och USA har blockerat varje form av överenskommelse i säkerhetsrådet.

 2. Jon
  10 augusti, 2008 at 09:40

  Bildt är lite av en hycklare. På sin blogg och i uttalanden kritiserar han Ryssland, som sagt att de måste ha rätt att intervenera i andra stater (Georgien i detta fall) för att skydda ryska medborgare. Principellt fruktansvärt, enligt Bildt som riktar skarp kritik. Men vänta nu. Det är ju precis samma argument som USA använder för intervention i Afghanistan, Irak, snart Iran (fast då handlar det såklart om hänvisning amerikanska medborgare). Och vad gör Bildt då? Sitter i knät.

 3. 10 augusti, 2008 at 09:45

  @annte:

  Kina-OS ÄR en intressant faktor!

 4. annte
  10 augusti, 2008 at 10:31

  En annan intressant koppling i detta är George Bush´s tjurskalliga envishet med ”all options on the table” dvs. anfall mot Iran. Detta kan vara ett försök att binda upp Ryssland inför de USraeliska krigsplanerna och ett förestående anfall mot Iran.

  Medans allt pågår är även propagandakriget i full gång, som jag sade befinner sig inga västliga reportrar i Syd-ossetien. Vad CNN/BBC/SVT & Co visar är bilder från Georgisk TV, dvs från aggressorn själv som i sann demokratisk anda blockerat Rysk TV Radio och Webbsidor för sina medborgare (i Ryssland kan man se BÅDE rysk TV liksom georgisk och hela den västliga apparaten under CNN.) De enda engeskspråkiga som visar bilder och sänder direkt från kriget är faktiskt Russia Today dygnet runt i webben såvälsom i kabel.

  Visst, OS är intressant men jag önskar att Georgien och dess uppdragsgivare respekterat den sedvanliga OS-friden…

 5. leno
  10 augusti, 2008 at 10:34

  Visst har den här konflikten många dimensioner, t ex olja etc.
  Men än så länge är konfliken mycket enkel. Ossetierna vill helt enkelt inte höra till Georgien och Ryssland ger dem sitt stöd.

  Ryssland/Ossetien har rätten på sin sida.

 6. 10 augusti, 2008 at 10:38

  Hur kan så mycket människor rättfärdiga att Georgien bryter sig ut. Sedan när några provinser vill lämna Georgien så är det inte okej?!??! Ryssland ger dessa utbrytar stater sitt stöd av samma ädra mål som USA hade när de ville ge Irak dess frihet.
  Den rysska björnen har visat sitt rättta ansikte och visat att de är en makt att räkna med liksom USA.

 7. Jan
  10 augusti, 2008 at 11:16

  Ja det kan vi. Det är inte konstigt att de gör det med tanke på situationen. Det måste svida rejält hos ryssarna att USA ljuger så förbannat om Irans raketer. Alla begriper att det är lögner med Bushidioten ser allvarlig ut. Snacka om skådis, det är ett yrke han passar bättre för.

  Att Israel levererat vapen kunde jag ge mig fan på. Defensiva säger de själva, då var det väl dessa som man skör ner de ryska flygplanen med… :-(

 8. Den Vise
  10 augusti, 2008 at 11:19

  Carl Bild söker hitta historiska händelser i syfte att förneka Ryssarna rätten till att försvara sina medborgare.
  Serbiens president Milosevic fick inte gå in i Bosnien och hjälpa Bosnienserberna,(kanske skulle serbiska armen stoppa massmorden)?
  Men Turkarna fick 1974 anfalla och även ockupera stora delar av Cypern då en militärkupp mot den då lagliga regeringen medförde att Turkarna kunde trakasseras eller även hamna i fängelse då kuppmakarna inte ansågs vara Turkvänliga.

  Skall nu Ryssarna låta sig följa Serbiens exempel där Carl Bild förbjöd de att hjälpa sina landsmän eller följa Turkarnas exempel där Henrik Kissinger samt världssamfundet gav dem rätten att invadera Cypern i syfte att säkra Turkiska minoriteten mot några kuppmakare?

  Det verkar vara mer att den starke får göra det han önskar än att det finns tydlig rätts direktiv.

 9. Wladimir
  10 augusti, 2008 at 11:28

  >>“Ryska fredsbevarare”

  >Hahahahahaha

  but the war stopped .. so they are.

 10. CB
  10 augusti, 2008 at 11:34

  Fakta: Georgien är en suverän och internationellt erkänd stat.
  Fakta: Ryssland är en suverän och internationellt erkänd stat.
  Fakta: Ryssland påstår att den ryska minoritetsbesfolkningen i Georgien behandlas illa – man har till och med talat om folkmord.

  Bakom detta ligger givetvis mängder av olika dolda agendor, men faktum kvarstår: Ryssland har med militära styrkor passerat en internationellt fastlagd nationell gräns – med motiveringen att skydda en ”egen minoritet”.

  Jag påstår at detta inte är förenligt med internationell rätt. Den som anser detta bör fundera tillbaka lite och se om det står att finna några liknande fall från historien…

 11. 10 augusti, 2008 at 11:41

  @CB: Den som anser detta bör fundera tillbaka lite och se om det står att finna några liknande fall från historien…

  Världsrekordet alla kategorier innehas väl av USA. Afghanistan och Irak är väl färska exempel. Sedan kan man backa bandet och konstatera att USA bombat länder till lydnad åtskilliga gånger:
  Kina 1945-46,
  Korea och Kina 1950-53,
  Guatemala 1954,
  Indonesien 1958,
  Kuba 1959-1961,
  Guatemala 1960,
  Kongo 1964,
  Peru 1965,
  Laos 1964-73,
  Vietnam 1961-73,
  Kambodia 1969-70,
  Guatemala 1967-69,
  Grenada 1983,
  Libanon 1983, 1984,
  Libyen 1986,
  El Salvador 1980,
  Nicaragua 1980,
  Iran 1987,
  Panama 1989,
  Somalia 1993,
  Bosnien 1994, 1995,
  Sudan 1998-? ,
  Jugoslavien 1999
  Afghanistan 1998-?
  Irak 1991-?

  Och då nämnde jag ingenting om Hiroshima, Nagasaki och dödandet av civila under WWII.

 12. wolfy
  10 augusti, 2008 at 11:46

  Om jag minns rätt så varnade Ryssland för just det här scenariot för länge sen. Dom sa klart och tydligt öppna inte Pandoras Låda genom att erkänna Kosovo som är en del av Serbien.

  Så går det när man ger en stridsgalen obildad Cowboy nycklarna till Vita Huset, då tror han att hela världen är ett El-dorado.

  Förenta Staterna är den enskilt största faran för världsfreden sen slutet av andra världskriget. Men det är inte det som är sorgligt utan att hela Västvärlden så blankt accepterar detta??

  Det påminner så mycket om Hitlers och Tysklands växande militarisering på 30 talet,alla visste om att något galet skulle hända och ingen gjorde nått förens det small.

  Europa måste ställa sig upp med rak rygg och säga klart och tydligt till USA vi accepterar inte era olagliga anfalls krig runt om i världen på suveräna stater under falska premisser, för egen vinning. Vi accepterar inte eran ständiga förulämpning av folkrätten och FN stadgar!

  Endast då kan vi tygla USA’s imperijalistiska ambitioner när alla gemensamt säger detta är inte OK!

 13. 10 augusti, 2008 at 11:48

  @wolfy: Det påminner så mycket om Hitlers och Tysklands växande militarisering på 30 talet,alla visste om att något galet skulle hända och ingen gjorde nått förens det small.

  Så är det. Bush är antagligen det farligaste som hänt världen sedan Hitler. Och man kan givetvis kolla deras historia…

 14. CB
  10 augusti, 2008 at 11:58

  Det finns som sagt mängder av exempel på aggressioner från historien. Och USA är definitivt en av de största skurkarna när det gäller att inte respektera internationella gränser. Fast oftast när de gör detta så nämner de skäl i stil med att skydda den amerikanska livsstilen eller för att skydda världen mot kommunismen. Inget är kanske särskilt övertygande, men det är en annan sak.

  Att konkret gå in i ett annat suveränt land med motiveringen att skydda en egen etnisk minoritet är jänkarna mindre duktiga på eftersom de inte har detta. Det brukar väl oftare vara för att skydda egna investeringar som oljebolag, fruktodlare och annat.

 15. wolfy
  10 augusti, 2008 at 12:00

  Quote: ”Bakom detta ligger givetvis mängder av olika dolda agendor, men faktum kvarstår: Ryssland har med militära styrkor passerat en internationellt fastlagd nationell gräns – med motiveringen att skydda en “egen minoritet”.

  Jag påstår at detta inte är förenligt med internationell rätt. Den som anser detta bör fundera tillbaka lite och se om det står att finna några liknande fall från historien…”

  Serbien gick in Kosovo 1999 för att beskydda sin egen befolkning mot Albanernas repressalier och då var dem på egen mark! efter 30 års tålamod. NATO och Väst startar ett olagligt anfalls krig mot en suvären stat internationellt erkännt av FN och FN medlem som också är en av grundarna av samma organisation!

  Som med all rätt!! försöker skydda sitt lands gränser mot terrorister och upprorsmakare som försöker bryta sig loss.

 16. Sitasitikas
  10 augusti, 2008 at 12:11

  Det stämmer att USA öppet har stött Georgien, men när det nu väl bränner till så säger de nästan ingenting — det finns inget som tyder på att det aktuella skeendet var något som USA var suget på.

  Å andra sidan ska det bli intressant att se vad McCain säger; han har länge gjort kraftigt progeorgiska uttalanden och till och med tagit en tur till Sydossetien.

  När det gäller Ryssland och Georgien så kan man förstå att det för vissa är frestande att ”hålla” på endera sidan. Håll ögonen öppna: det här är en rå, naken maktkamp mellan två otrevliga nationalistiska regimer.

 17. 10 augusti, 2008 at 12:21

  @CB:

  Så det var inte därför man bombade skiten ur Jugoslavien då?

 18. Mona
  10 augusti, 2008 at 12:21

  Jag skulle vilja se en bild av Latuff som beskriver vart den irakiska oljan tar vägen. Särskilt den från den kurdiska delen. Det är visst en viss stat som får den helt gratis. Som tack för militär träning, spionstationer och annat riktade mot andra irakier och andra stater i regionen.

 19. 10 augusti, 2008 at 12:22

  @Mona:

  Maila honom! Han är mycket intresserad av MÖ-konflikten… Jag mailade om Georgien och det tog honom bara ngn timme. Nu har han gjort en till som jag ska använda om jag återkommer till ämnet idag. :P

 20. Sitasitikas
  10 augusti, 2008 at 12:34

  Det är oroväckande att fundera över vad som kommer att hända i Sydossetien de närmaste dagarna. Det som gör det hela speciellt allvarligt är att georgier och osseter bor hullerombuller — det finns en stor risk att georgierna nu utsätts för hämndaktioner (eller ”flyr” som palestinierna -48). Minns hur det gick till i Abchazien -93, där ett par hundratusen georgier flydde efter ett bestialiskt ingripande av Ryssland, där bland andra Sjamil Basajev (ja, faktiskt!) var en entusiastisk deltagare.

 21. annte
  10 augusti, 2008 at 12:40

  Ang. ”ryska fredsbevarare hahaha”:

  Jag skulle vilja påminna om att dessa arbetar under FN-mandat med kollegor från berörda parter och på begäran av Georgien och det sydossetiska och abshasiska ledningarna själva.

  Den ena parten, aggressorn Georgien, bröt det mandatet genom att plötsligt lämna sina uppgifter och skjuta ihjäl sina ryska kollegor (f.n 13).

  Då är det mera ”hahaha” med aggressionspakten NATO som ”fredsbevarare” i t.ex Kosovo och Bosnien ensamma med klienter men utan representater från icke-NATOstater eller den angripna parten Yugoslavien/Serbien.

  På en presskonferens med ryska armestaben igår och för 15 min sedan bekräftades 2 förlorade plan, nedskjutna av vilka missiler är oklart men klart är att amerikanska och israeliska ”rådgivare” med tillhörande vapen befinner sig i Georgien sedan kan man dra slutsatser själv..

  På den georgiska sidan är det tyst om förluster men uppgifter pekar på 200 ockupationssoldater över 35 pansarvagnar och förmodligen hela flygvapnet som förutom ett antal helikoptrar som bombade flyende syosseter och ett sjukhus i morse inte synts i luften. Deras baser är också oskadliggjorda. Den ryska armeledningen gjorde också klart att man inte är i krig eller bombar i Georgien utan arbetar enl. mandat och för att tvinga aggressorn tillbaka till förhandlingsbordet.

 22. CB
  10 augusti, 2008 at 13:00

  @Jinge: Mig veterligen fanns det inte någon amerikansk etnisk minoritet i Jugoslavien – om man bortser från egen trupp, vill säga.

 23. 10 augusti, 2008 at 13:01

  @CB:

  Nej amerikanerna har bara utrotat sin egen minoritet kanske…

 24. Arebir
  10 augusti, 2008 at 13:07

  Som det verkar så blev Saakashvili:s offensiv ett misslyckande. Putin har nu gjort klart att Syd-Ossetien inte kommer att inlemmas i Georgien! Och Saakashvili vars popularitet dalat redan innan kriget får nu inrikta sig på att försöka hålla sig kvar vid makten.

  Göran Persson:s ord om Carl Bildt har väl aldrig känns så träffande: ”Det är synd om honom….. Han är så jävla dålig!”.

 25. Mr. G
  10 augusti, 2008 at 13:22

  Självstädning utrikespolitik har vi, vi har förmågan att kritisera imperalitiska diktaurere, likt regeringen gjort.

 26. Dennis
  10 augusti, 2008 at 13:32

  annte, Georgien har redan bett om vapenvila från första dag men ryssarna vägrade det och fortsatte att kriga. Inte konstigt att Georgien var tvungen att försvara sig. Så kriget fortsatte av sig själv. Så ”fredsbevarande” är ett totalt felaktigt ord, en rysk propaganda du har gått på.

  Och så varför får Ryssland anfalla mot Tjetjenien (grym behandling av sina egna medborgare), medan Georgien inte får ÅTERTA sitt erkända område? Vad har ryssarna har med att göra inom Georgien gränser? Jag tror inte de är intresserad av att skydda medborgare med tanke på Tjetjenienkriget. Utan det är mest av maktpolitiskt skäl och markerar att Georgien gjorde fel när de närmade sig till demokratier i väst och blev demokratiskt.

  Visst, Ryssland har alltid rätt i sitt angrepp av sina egna medborgare (tjetjener och många andra minoriteter).

  Georgien bara vill återta kontroll av Sydossetien (internationellt erkänt som georgiskt).

 27. Allmän person
  10 augusti, 2008 at 13:33

  Ursäkta? Den Vise har du någon aning vad du pratar om när du säger att Milosevic inte skicka JNA( Jugoslovenska national armén)in i Bosnien ??
  JNA samarbeta med bosniskaserber under inbördeskriget. Det var just det att serberna visste att kriget skulle komma dem förberedde sig månader på det kriget. Medans bosnierna stanna på sina jobb och trodde på vad hela världen sa att dem aldrig skulle tillåta JNA anfalla bosnien och hävda att Bosnien inte ska vara ett självständigt land. Men dem lät kriget pågå i över 3 år. Där var det Ryssland som gav sitt stöd åt serberna medans USA tvingade bosnien att vika sig dem första åren genom att gå in i landet och stoppa dem bosniska armérna. Genom att tvinga bosnien gå ner på knä och tigga om USA:s hjälp så har bosnien blivit en lydstat åt USA. Idag bygger USA en av deras största anläggningar i just Sarajevo. Dem påstår att den anlägning dem bygger är för forskning men utav någon anledning har den 5 källarvåningar som inte finns med på allmäna ritningar. Utan det är byggarbetarna själva som har märkt det och berättat. Men USA förnekar, det är exakt samma sak dem har gjort med Irak, Israel och Georgien. Dem skapar sig lydstater så dem kan göra vad dem vill i dem.

 28. CB
  10 augusti, 2008 at 13:51

  Putin har nu gjort klart att Syd-Ossetien inte kommer att inlemmas i Georgien

  @Arebir: Jag vet inte riktigt om du själv tror på det där. Putin kan säga precis vad som helst, men faktum är att Sydossetien är en del av Georgien. Det är som att låta Reinfeldt klämma ur sig att Åland aldrig kommer att bli en del av Finland.


  A part of [South Ossetia] has been de facto independent from Georgia since it declared independence as the Republic of South Ossetia early in the 1990s during the Georgian-Ossetian conflict. The capital of the breakaway region is Tskhinvali.

  The independence has not been diplomatically recognized by any member of the United Nations – which continues to regard South Ossetia as part of Georgia.

  Wikipedia

  Wikipedia må ha fel. Har FN måhända också fel när det kommer till hur gränserna faktiskt ska dras?

 29. Peter
  10 augusti, 2008 at 14:03

  Bestäm dig för VILKET namn du vill använda och VILKEN mailadress du låtsas ha. Nu har jag raderat varenda kommentar du skrivit här! / Jinge

 30. Peter Peltola
  10 augusti, 2008 at 14:04

  Jag vet att USA gått över flera internationella gränser och det har andra länder också… Men bara för att historien är dålig betyder inte det att Ryssland nu har rätten att bomba skiten ur Georgier. Ryssland leker USA och visst ska USA/Israel få höra de med men just nu handlar det om att Ryssland vill återbygga det forna Sovjet. Det börjas med att bygga upp territorier och kommer fortsätta med saker som jag inte vågar tänka på ens

 31. Mr Bizter
  10 augusti, 2008 at 14:21

  Tack till annte som gett oss perspektiv på vad som egentligen händer där nere!
  När den paranoide Carl Bildt nu ropar att Ryssland ensidigt och utan anledning angripit Georgien kan man vara säker på att det är rakt motsatta förhörhållandet som gäller. Denne notoriske lögnhals avslöjades redan med sina mardrömmar om ryska ubåtar som vi numera vet var fantasier -kanske skapade av det redan då onödiga och inkompetenta FRA.

  OM Sydossetien nu har angripit Georgien måste det i så fall skett på Rysslands uppdrag.
  OM Georgien nu har angripit Sydossetien har det i såfall skett på USA/NATOS uppdrag.

  Ryssland begär nu att en internationell domstol ska upprättas för att rannsaka dem som är skyldiga till att civila har dödats i Sydossetien. Det är alltså upp till dem som anklagar Ryssland att föra sin talan där och visa vem som är skyldig.
  Varsågod Carl Bildt, medverka nu till att denna tribunal bildas och peka där med hela handen och bevisa att du inte ljuger en gång till för oss.

 32. Pelle S
  10 augusti, 2008 at 15:20

  Man bör givetvis se till orsaken till denna konflikt. Det är bra att du tar upp Ryssland-USA, maktbalansen och OLJAN! Det är vad det handlar om.

 33. Arebir
  10 augusti, 2008 at 15:27

  @CB

  Vad jag tror har ingen betydelse i sammanhanget. Jag citerar vad Putin sagt och hans uttalande speglar den ryska hållningen i frågan.

  Som du skriver så är Syd-Ossetien officiellt en del av Georgien. Men Kosovo var en del av Serbien och det har inte hindrat att de av många erkänts som en självständig stat. Då man nonchalerar FN och internationella lagar och har ett inkonsekvent agerande där man frångår grundläggande principer, så läggar man också grunden för kaos. Det tragiska är att Bildt medverkat till detta. Kanske är det ett tecken på att det finns ett förakt för FN bland de neokonservativa? Konsekvensen är att vi får en värld där den starkes rätt triumferar. Det kan vara Nato, Kina eller Ryssland etc.

  Naturligtvis vill många folkgrupper slå sig fria och ha självbestämmande. Men om vi inte har ett världssamfund som reglerar sådana spörsmål – ett som respekteras av samtliga parter och som agerar konsekvent – så får vi kaos. Då kommer internationellt erkända gränser och lagar inte att respekteras av någon part! Det blir den starkes rätt som triumferar och segraren som bestämmer var gränserna ska gå! Det handlar inte om att välja sida det är bara ett konstaterande över den situation som råder!

 34. Max
  10 augusti, 2008 at 15:34

  Man kan ju undra varför borgarapressen inte tar upp Georgiens starka band med Israel. vad vill man dölja?

  Bra Jinge att du vågar säga det som många tänker, dvs att krisen i Sydossetien är Gegorgiens ansvar. Märkligt också att de som i andra sammangang förordar invasioner tycker det är fel att det militaristiska Georgien får sig en läxa. Men regeln är väl att invasioner är rätt så länge de inte drabbar Bush marionetter.

  Bildt är pinsam när han försöker lägga skulden för agressionenen på de ryska fredsbevarande styrkorna.

 35. liberal
  10 augusti, 2008 at 16:42

  Läs igenom kommentarsreglerna innan du postar! / Jinge

 36. annte
  10 augusti, 2008 at 17:59

  Dennis:

  I fredags försäkrade den Georgiska regimen att man inte tänkte anfalla landet varpå man en timma senare startade masslakten och etnisk rensning av Ossseter som har varje likhet med den Kroatiska USA-stödda ”operation storm” som utrotade varenda serb (300 000 mördade och flyktingar) ur Krajina.

  Sedan dess har man dagligen i b.la CNN och FOX där man oemotsagt får breda ut sig, hävdat att ”man söker vapenvila” för att omedelbart med än värre ursinne bomba civila flyktingkolonner sjukhus och skolor. Senast idag gick det ut till samtliga papegojmedier av vikt att man ”lämnar Sydossetien med omtanke om flyktingarna”, (visst, samma människor man överföll och bombade från dag ett!) hittils har ett fåtal ockupationstrupper lämnat landet men huvudparten finns kvar och brände för ett par timmar sedan ner en kyrka med hundratals flyktingar i. Det är även bekräftat att man använder sig av samma amerikanska atomsopor israel spred ut över Libanon liksom att legosoldater och förmodligen ”rågivare” från väst återfinnits bland döda ockupanter varav några levande arresterats av motståndsrörelsen.

  Men jag förstår att du inte känner till något av detta eftersom hela den västliga papegojmediaapparaten befinner sig på säkert avstånd i Tblisi där man återger vad den lilla USA-utbildade diktatorns dagliga show på engelska

 37. CB
  10 augusti, 2008 at 18:23

  Till alla som talar om Rysslands ”fredsbevarande” styrkor som dessutom talar om vikten av att vara konsekventa och låta internationell rätt gälla:

  Jag kanske har missat något, men vilket FN-mandat verkar de ryska ”fredsbevarande” styrkorna under?

 38. Max
  10 augusti, 2008 at 18:33

  Rasism undanbedes! / Jinge

 39. CB
  10 augusti, 2008 at 18:38

  @annte: Jag skulle gärna se någon form av källhänvisningar innan du går loss på det där sättet. Det är mycket känslor inblandat, och som bekant är sanningen krigets första offer.

  Jag säger inte at jag har rätt och du har fel – jag säger bara att man måste besinna sig. Självklart står inte alla nyheter att finna på svenska tidningars hemsidor, men vi är inte betjänta av ryktesspridning heller, ty rykten har en tendens att ha ett uppsåt.

 40. annte
  10 augusti, 2008 at 19:02

  Hej Cb, jag är helt besinnad och återger fakta om krigets förlopp, fakta du enkelt kan kontrollera själv om du verkligen är intresserad av en objektiv bedömning(jinge gillar inte en massa länkar så jag utelämnar dem här), språkbruket kanske kan anses vara obesinnat för personer som endast väljer information från agressorn och deras västliga uppbackare men jag hävdar att det är helt befogat med tanke på folkmordet och omständigheterna.

  Ang. den israeliska kopplingen så skryter faktiskt DEBKA-file idag om 1000 israeliska ”rådgivare” med vapen varav många direkt deltog i våldtäkten på Syd ossetien….

 41. Den Vise
  10 augusti, 2008 at 19:09

  Georgien åkte på en Janke blåsning lick den Sadam åkte på när han anföl Kowait.
  Nu skall USA ge Ryssarna Georgien så att sedan skall kunna få Iran….
  Alla högeridioter samt vi andra skall betala 300:- fatet!
  Idag är det inte kommu8nisterna som styr Ryssland, nu är det pengar som är målet och där har Ryssarna och Jänkarna mer gemensamt, Carl Bildt är en mationet och borde skämmas att stå till annan nations tjänst!

 42. Den Vise
  10 augusti, 2008 at 20:38

  Vill förtidliga för allmän person som skrev ”Ursäkta? Den Vise har du någon aning vad du pratar om när du säger att Milosevic inte skicka JNA( Jugoslovenska national armén)in i Bosnien ??
  JNA samarbeta med bosniskaserber under inbördeskriget”

  Det är vad Carl Bildt sade och inte mitt påhit!

 43. Edvin
  10 augusti, 2008 at 21:42

  Kan ni förstå Ryssland? Ni behöver inte! Ryssland har levt utan Västs förståelse sen mer än 1000 år tillbaka och klarat sig. Sverige och de andra EUländerna är underordnade USA, det vill inte Ryssland vara. Pinsamt att svensk media ser (med flit) kriget ur ett perspekti – georgiskt. Och hur europeiska medier kan nu kalla ryska nyhetshemsidor för ofria, trots att ryska medier betraktade kriget ur tre perspektiv: ryskt, georgiskt och europeiskt, så att de enda mest informerade är ryssarna. FÖR DE SOM INTE VET (SVENSKA MEDIER HAR VALT ATT INTE KANSKE RAPPORTERA DET) SÅ AVSTÄNGDE GEORGIERNA ALLA RYSKA KANALER OCH TILLGÅNG TILL RYSKA INTERNETHEMSIDOR.

 44. Edvin
  10 augusti, 2008 at 21:45

  Jag skulle råda Er att försöka förstå USA istället, vad vill det bajslandet, som också indirekt står bakom det pågående kriget?

 45. Thomas N
  10 augusti, 2008 at 22:52

  Hörni, de ryska fredsbevarande styrkorna i Sydossetien är där på samma mandat som exempelvis USA:s styrkor i Irak – dvs INTE genom FN, utan de har bjudit in sig själva. Här finns en lista över FN:s fredsbevarande operationer. Det finns en i Georgien, men den är till för att övervaka förhållandet till Abchasien, inte Sydossetien: http://www.un.org/Depts/dpko/dpko/currentops.shtml

  Enligt mig är Ryssland, precis som USA, en imperialistisk stormakt, och jag tycker det är synd att så många reagerar med ”min fiendes fiende är min vän”-reflexen.

  Ett land som lidit under den ryska stövelklacken (som på skämtteckningen ovan åter stampar på Georgien) ser till att aldrig någonsin hamna där igen – och Georgien gör därför som Polen och stöder USA/NATO till 100%.

 46. Greco
  10 augusti, 2008 at 23:13

  ”Polacker USA beundrare” skriver Jinge… ja det är lätt att kritisera/förlöjliga andra länders sympatier,USA är den enda garanten för fred i europa…Tyskland håller på att gå bakom Polen och andra länder igen , liknande Ribbentrop_Molotov…gasledningen som ska gå runt Polen…det kostar tre gånger så mycket som att bygga den på land…det fanns planer att bygga en paralell ledning till den som redan går genom Polen, men Putin har andra planer…(Schröder som skrev på överenskommelsen , blev sedan anställd av Gazprom…)
  ni alla klagar på USA…men nåde er om Ryssland eler Kina skulle bli världshegemon..

  Jinge talar med nostalgi om warszawapaktens tid, om jämvikten…men alla miljontals offer för Sovjetregimen då? Sybirien, etniska rensningar, men det är lätt när man som ”neutral” kan först göra buissenes med Hitler,Sverige fick betalt i guldtackor…(bla från den polska banken och alla andra länder) för krigsmateriel…kullager, järnmalm, enligt den nuvarande doktrinen skulle Sverige bli bombat som en alierad till ”skurkstat/terrorstat” som III Riket var,
  men USA respekterade Sveriges neutralitet…
  sen gav man en ’gåva” till Stalin…Baltutlämningen,

  vänta bara tills gasledningen är färdigbyggd…då får ni en rysk militärbas på Gotland, för att ”skydda gasledningen” mot terrorister, då blir det annat ljud i skällan…

  Bildt överraskade mig positivt, han ska ha eloge,

 47. CB
  10 augusti, 2008 at 23:47

  @annte: Jag vet givetvis inte exakt vilka preferenser jinge har, men om man läser i netiketten så:

  4. Länkar till [rasistiska, sexistiska, homofoba eller andra stötande] sidor, samt till fascistiska, nazistiska eller fanatiskt religiösa d:o raderas.
  5. Länka enbart till etablerade mediesiter i löpande text.
  6. Okontrollerbara och overifierbara faktauppgifter accepteras inte.

  Jag kan inte på något sätt se något bekymmer i att länka till etablerade mediesiter. Vad som räknas som ”etablerat” är en subjektiv fråga, men så länge man inte bryter mot §4 så har man ju i alla fall nått halvvägs.

  Så länge man inte anger källan så anser åtminstone jag att uppgifterna är såväl okontrollerbara som overifierbara. Sålunda kan de inte heller tas på allvar.

  Det enda jag vet är att jag i princip inte vet ett jota annat än de få uppgifter som båda sidor är överens om. Att värdera uppgifter i konflikter är alltid en fruktansvärt komplicerad sak som försvåras av en rad omständigheter, bland annat (men inte begränsat till):

  1: Vaga uppgifter
  2: Desinformation från samtliga parter
  3: Otydliga källor
  4: Mottagarens affektion i sakfrågan

  För att det ens ska vara värt att föra en vettig diskussion måste man ta hänsyn till alla dessa faktorer och efter bästa förmåga börja med att bena ut vad som är ett faktiskt händelseförlopp och vad som är – eller kan vara – desinformation. Jag påstår inte att det du skriver är falskt, jag anser enbart att man måste hålla en väldigt tydlig distans till det hela. Därför vore det bra om man kunde börja med att komma fram till vad vi alla kan enas om, de fåtaliga fakta som man kan bena ut ur informationsmängden.

  Så – låt oss utgå från verifierbara fakta och därefter använda oss av någon form av källhänvisningar.

  Istället för att skriva att
  Ockupationstrupper lämnat landet men huvudparten finns kvar och brände för ett par timmar sedan ner en kyrka med hundratals flyktingar i.

  så bör man kanske skriva att

  Enligt uppgift från Nnn brände styrkor tillhörande Xxx ner en kyrka med hundratals flyktingar i.

  Ord som man bör undvika är sådana som i sig innehåller en värdering, såsom exempelvis terrorist och ockupationsstyrkor.

  Så – vilka var det som brände ner en kyrka? Ryska reguljära styrkor eller Georgiska arméförband? Beroende på hur man tolkar konflikten så kan det enligt dina uppgifter vara endera. Kanske det var Sydossetiska separatiststyrkor? Räknas de som en ”ockupationsstyrka” även om de består av individer bosatta i området? Vems är uppgifterna? Har de spridits av statliga media eller kommer de från UNCHR?

  Innan du besvarar den sortens frågor så kan jag inte ta dem på allvar – alldeles oavsett vilken sida de svartmålar.

 48. Internationalist
  11 augusti, 2008 at 01:44

  Kort Fakta:
  Ryssland hade 1000 fredsbevarare på FN-mandat när Georgien slog till. Dessa har varit en garant för fred i 15 år, sedan inbördeskriget i Georgien i början av 90-talet.

  Georgierna var för många, alltså skickar man in förstärkningar. Anfaller Georgien med flyg slås givetvis flygbaserna ut var de än är.

  90% av ossetierna röstade för självständighet.

  Vad gör Georgien i Irak???

 49. 11 augusti, 2008 at 03:15

  först- ryssland har rätt att har i Osetien fredsstyrkor.och dom befinner ditt i 15 år.Georgien vägrar skriva under att dom skalle aldrig användar våld. och det dom vägra göra sista 5 år.
  Georgien vill i desember göra ansökning att bli medlem i NATO- men om ett land ha terretoriala konfliker dom kan inte bli medlem i mest agrisiva blocket i värden. och tack amerikanska rådgivare Georgien började mörda osettiner i OS första dag. men dom är bara marioneter sama som svenska och EU. ni är amerikanska ….var är självständliga vikingar?dom hella tiden jarntvättas från globala massmedia och äta gamburgera.

 50. Torsten
  11 augusti, 2008 at 08:46

  Jag orkar inte plöja igenom allt som alla skrivit i frågan.
  Men jag tror att man bör skilja på äpplen och päron i den här konflikten.
  Att Georgien har en tveksam regim och fuffens för sig ihop med jänkarna skall inte blandas samman med rätten till territoriell integritet. Det är just den sammanblandningen som jänkarna brukar utnyttja när de tycker sig behöva bekriga andra länder.
  Säg att Georgiens folk om ett halvår gör uppror och kastar ut jänkarna. Skall landet då få tillbaka de områden som tagits ifrån det?

  I listan över förhatliga rörelser/tendenser kommer nationalism och separatism mycket högt. Folk som av ena eller andra anledningen känner sig kvästa av majoriteten är av naturliga skäl svaga och därför enkla för stormakterna att manipulera och utnyttja i egna syften. Ett tydligt exempel på detta är väl kurdernas roll i USA:s invasion av Irak, något som gissningsvis (tyvärr) så snart jänkarna jagats ut kommer att få förödande konsekvenser för drömmen om Kurdistan.

  Regeln är, och bör vara, att nationsgränser inte skall röras. Alternativet är krig, och jag tror liksom någon här ovan, att den tändande gnistan var västmakternas framtvingande av staten Kosovo.
  I det här fallet anser jag därför att oförändrat läge måste råda. Sydossesien och andra ”utbrytare” är georgiska!

Comments are closed.