Kan vi förstå Ryssland?

Georgien, Latuff
Igår mailade jag Latuff och frågade honom om han inte hade planer på att rita en bild som illustrerade Georgien. Ett par timmar senare damp ovanstående bild in i min mailbox…

De senaste dygnen har vi översköljts med information om de stridigheter som nu uppstått i Sydossetien och som nu, i alla fall enligt media, spritt sig till Abchazien.


Reservationen skriver jag in
eftersom krigets första offer är sanningen, och inte ens stora tidningar klarar att redovisa fakta eftersom de oftast är hänvisade till diverse nyhetsbyråers material. Så har t.ex. Svenska Dagbladet idag en bild på förstasidan som ser mycket arrangerad ut.

Igår fick vi dessutom slående bevis på att vi numera inte har någon självständig utrikes-
politik. Först hävdade vår utrikesminister att allt är ryssarnas fel, någon timme efter detta så sade vår statsminister samma sak. Sedan råkar det sammanfalla med Reinfeldts tal i Vaxholm. ”- Det här visar att FRA verkligen behöver spana i kablarna för att vår under-
rättelsetjänst ska fungera!”
(fritt citerat).

Man använder Georgien för att låtsas bevisa att FRA-lagens kritiker hade fel, och att högerregeringen förstås hade rätt.

Orsaken till konflikten visas delvis av Latuffs bild, det handlar om USA och dess behov av att dominera världen och världens samlade oljeresurser. Bilden i högerspalten visar Warszawapakten som den såg ut för några år sedan, under kalla krigets dagar. Då fanns ett slags jämvikt i styrkeförhållandena i världen och ingendera stormakten kunde dominera helt utan att tänka på konsekvenserna. Idag är det annorlunda, världen har bara en riktig stormakt och den visar hela tiden upp maktens arrogans, något som Bildt, Reinfeldt och resten av högerregeringen applåderar.

Men se på kartan över Warszawapakten igen. Idag är den utplånad liksom det gamla sovjetunionen. Numera är många av länderna som var med i pakten medlemmar i Nato eller på väg att bli medlemmar. Dessutom har talet om ”ondskans axelmakter” använts som argument för att bygga robotbaser i Polen, Tjeckien, Ukraina, Kosovo och även Georgien. Orsaken är att Iran sägs planera för att bygga atombomber och interkontinentala ballistiska robotar.

Vårt grannland Polen är hängivna USA-
beundrare och ifrågasätter inte detta. Men till att börja med så har inte Iran några atom-
bomber. För det andra så har de inga missiler med sådan räckvidd heller. USA (Israel) skulle med relativ lätthet kunna utplåna varje

WP
Warszawapakten innan Sovjetunionens kollaps

försök i riktningen – atombombstillverkning och byggande av interkontinentala missiler.

Således är det någon som far med osanning här. Denne någon heter George W Bush och avsikten är inte alls att bygga någon slags robotsköld för att skydda USA mot iranska raketer. Orsaken är att skydda USA mot ryska raketer, och att ha sina robotbaser så nära ryska gränsen att man förvissar sig om att kunna slå till först, långt innan ryssarna ens har hunnit öppna sina robotsilos.

Men det har jag ännu inte läst i någon tidning eller hört på radio. Det verkar som det enklaste är att skriva av de telegram som USA:s militära myndigheter skickar ut om Georgien och Sydossetien. Jag tror dock att de här funderingarna finns hos vissa journalister, det enda jag är helt övertygad om är att det inte blir Sveriges Malligaste Morgontidning (DN) som blir först med att skriva om saken.

Den offentliga vinkel som våra svenska högerpolitiker visar upp är för ögonblicket 1) Vi behöver FRA, och 2) Vi måste gå med i NATO, som snart kommer likt ett brev på posten.

Ingen alls tycks reflektera över det faktum att de som levererat mest vapenteknologi till Georgien, och mest avancerade vapen, är USA och Israel.

Men jag funderar med pannan rynkad, det betyder att många med mig gör likadant…

AB DN123 SvD123456 Dbl1 Pol1 it

Andra v-bloggar: Esbati om USA:s prioriteringar Zana om Georgien Ove Nordström om FRA

Andra om: , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Sydossetien Abchazien, Georgien, USA, Israel, Olja, Hegemoni, Ryssland, Bush, Warszawapakten, Iran, Interkontinentala missiler, FRA, FRA-lagen, NATO [/tags]

  64 comments for “Kan vi förstå Ryssland?

 1. vännen
  11 augusti, 2008 at 09:43

  Vilken plötslig uppståndelse och kritik mot Ryssland!? Ja visst, glömde att vi svenskar älskar USA för de kan ju invadera(IRAK) vad som helst och bomba oss på hemmaplan(ex Serbien). Visst kunde de(Ryssland och USA) sköta detta på ett smidigare sätt för att bli av med sittande regeringar. För böveln de har ju tillgång till enorma underättelsetjänster, kan ju alltid skylla på ngn muslimsk organisation eller dylikt.

 2. Daniel
  11 augusti, 2008 at 10:10

  Kommentarsreglerna! Jinge

 3. 11 augusti, 2008 at 13:08

  Osetien delades på 2 delar år1927.alla vet att dett görde Stallin. men ni svenska kanske glömde att Stallin det är bara smeknamn. hans riktigt namn är DZJUGASHVILLI. innan kommunisterna tog makt Osetien Abhazien och Bessarabien var provins i ryska riket och hade samma status som estland och georgien. läsa istorien snälla svenskar

 4. 11 augusti, 2008 at 13:11

  glömde- DZJUGASHVILLI det är georgisk efternamn och han talade på ryska sämre en jag på svenska

 5. 11 augusti, 2008 at 19:14

  RYsslands stridsvagnar har kommitt i Zhinvalli efter 12 timmars strid.och ryssland måster försvara sina medborgare från genozid. och Rysland har inte erskänd S.O som hjälvststandligt land en. det är bara 7mil från Zhinvalli till Tbilisi. om rysarna skulle vilja hängar Sarkashvilli det kan göras inom en dag. och det är Rysland som respekera nationellt ärkända grenser i SERBIEN men inte Sverige.
  jag har lärt en sak bara- om ngnstans finns amerikanska geopolitiska intereser så det bli krig i detta plats.

 6. 11 augusti, 2008 at 20:11

 7. CB
  12 augusti, 2008 at 01:09

  @oleg: Läs mitt inlägg 48 och fundera lite på källkritiken.

  Vem har spridit videon på youtube? Vem är källan?

  Om jag hade tillgång till dessa bilder skulle jag kunna skriva liknande bildtexter, fast i princip vända på orden ”ryssar” och ”georgier”, slänga ut den på youtube och se hur många som skulle nappa. Skulle det göra den sann? Tilförlitlig?

  Alla människor har en tendens att söka information som passar deras egna åsikter. Det gäller båda sidor. Om jag skulle lägga ut samma bilder men med andra texter så skulle vi få hundra ryssar och hundra georgier som står och skriker åt varandra och använder samma bilder för att bevisa ”sin” sak. När de upptäcker att det är samma bilder som båda sidor använder så skulle de börja bråka om vem som har rätt och vem som har förfalskat uppgifterna.

  Det är vid sådana här tillfällen som man inser att ämnet ”mediakritik” borde vara ett av de absolut viktigaste grundskoleämnena.

 8. 12 augusti, 2008 at 17:00

  jag vill jarna se dig som SVT direktör. där bara ni pekar att ryssarna är okupanter o.s.v.
  du skalle åka till Narva i Estand. promenera till ryska ammbasador ditt och du kommer att se hur många ryssar men också ester byta medborgarskap. och sen ta buss till Sinimae-där finns ett ny monument till SS soldater. och varje år estniska prezident kommer ditt med blommor. varför det vissas inter på erras så kallades oberående media? darför att dom alla tillhör till ngn finansgrup eller SVT tillsamans med regeringen är amerikansk marioneter.

 9. Sara G
  12 augusti, 2008 at 19:08

  Om det finns någon som inte har kännedom om israels agerande i Georgien, så finns en bra text i

  electronicintifada.net/v2/article9756
  Ruggigt, eller hur?

  ”…Since 2000, Israel has sold hundreds of millions of dollars in arms and combat training to Georgia. Weapons included guns, ammunition, shells, tactical missile systems, antiaircraft systems, automatic turrets for armored vehicles, electronic equipment and remotely piloted aircraft. These sales were authorized by the Israeli defense ministry (Arie Egozi, ”War in Georgia: The Israeli connection,” Ynet, 10 August 2008).

  Training also involved officers from Israel’s Shin Bet secret service — which has for decades carried out extrajudicial executions and torture of Palestinians in the occupied territories — the Israeli police, and the country’s major arms companies Elbit and Rafael.

  The Tel Aviv-Tbilisi military axis appears to have been cemented at the highest levels, and according to YNet, ”The fact that Georgia’s defense minister, Davit Kezerashvili, is a former Israeli who is fluent in Hebrew contributed to this cooperation.” Others involved in the brisk arms trade included former Israeli minister and Tel Aviv mayor Roni Milo as well as several senior Israeli military officers.

  The key liaison was Reserve Brigadier General Gal Hirsch who commanded Israeli forces on the border with Lebanon during the July 2006 Second Lebanon War. (Yossi Melman, ”Georgia Violence – A frozen alliance,” Haaretz, 10 August 2008). He resigned from the army after the Winograd commission severely criticized Israel’s conduct of its war against Lebanon and an internal Israeli army investigation blamed Hirsch for the seizure of two soldiers by Hizballah…”

 10. CB
  12 augusti, 2008 at 22:29

  @oleg:
  Jag vet inte riktigt om det är mig eller jinge som du lite raljant anser borde bli SVT-direktör, men jag antar det var ditt svar på min kommentar till dig.

  Jag tror att du helt har missuppfattat vad det är jag försöker säga – jag tror inte ett dugg att västmedia är bättre på något sätt. Däremot är det intressant att det nu börjar dyka upp lite artiklar i svenska media som börjar diskutera just problematiken med informationskriget som förs.

  Vad jag ville göra dig uppmärksam på är att det är väldigt lätt att skapa sig den mediabild man vill – från båda sidor. Därför bör man vara försiktig med alla former av information som inte kan verifieras på olika sätt.

  Jag skulle kunna plocka bilder från Afghanistan, från Irak, från Palestina eller nästintill var som helst och ge dem bildtexter som ”bevisar” en ståndpunkt som jag har.
  Desvärre bevisar den sortens bildspel noll och intet.

 11. Mr Bizter
  12 augusti, 2008 at 23:01

  @Sara G:

  Länken funkar inte -verkar vara en allmän trend nu att politiskt icke korrekta sajter försvinner.
  Försökte i går, i min lolala tidning, få in en kommentar till deras efterlysning av insändare som efterfrågade Georgiska bekantas upplevelser.
  Min efterlysning var naturligtvis Sydossetiskas bekantas motsvarande upplevelser för att få någon slags balans i tidningens sk verklighetsbeskrivning.
  -Tvärstopp -och troligen är jag nu portad även för en kommentar om t ex vädret.

 12. 13 augusti, 2008 at 09:56

  till Sara
  det är demokrati…..

 13. Wladimir
  13 augusti, 2008 at 21:50

  I really heard a lot of links from russian point of view can not be opened from usa-spain..

  if someone counts them to be a propoganda – why to close.. doesn’t the information look like truth..

  (I’m sorry .. I read Swedish but can’t write.. :)

 14. 13 augusti, 2008 at 22:04

  @Wladimir:

  Det är helt ok Wladimir. Vi hade nog haft problem med ryska… :)

Comments are closed.