Julen är en extrem helg

Idag skriver Åsa Linderborg om sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton. Hon gör det en dag som är fullproppad med programledare i TV med tomtemössor, flankerade av tända ljus, julsånger och en massa kristen blaha om att oskulden Maria hade blivit befruktad av något som hon kallade Gud. På den tiden, liksom idag, så var det inte accepterat att ha sex innan man var gift i Mellanöstern, något som förklarar varför en person som Jesus kanske fanns. Maria och Josef var helt enkelt duktiga på att ljuga.


Åsa Linderborg om sagan:
”Ta från de rika och ge till de fattiga – en maxim som Tage Danielsson placerar i både kristendomen (sagan tilldrog sig ”på den tiden då julen fortfarande firades till minne av Kristi födelse”) och kommunismen (”Tyko Jonsson hörde till dem som tror att alla som frivilligt ger bort någonting är kommunister”). Att filmen blivit en särskilt kär klenod för vänstern är fullt begripligt; på självaste julafton förkunnas att kommunism inte är massmord, utan solidaritet och människovärde.”

Jag anser att julkommersen är rent stötande, fick jag välja så skulle vi återgå till de mer mystiska seder som de förkristna traditionerna bjöd, midvinterblot. Att markera årets mörkaste dygn känns helt okej, framförallt eftersom ljuset nu har börjat återvända även om det är i super slow motion. Min termometer visar på minus 7.4 °, en fullkomligt vidrig temperatur. Det enda jag kan göra är att lägga ut mer mat och talg till småfåglarna och fundera på hur det är i andra länder i världen.

Foten tillhörde en man som blev ett av offren för Kriget mot Terrorismen. Var och varför spelar mindre roll, i vart fall för honom själv. Han var kanske en självmordsbombare som gjorde det enda han kunde för att djävlas tillbaka mot USA, och inte hamnade han vid Allahs sida med en massa vackra jungfrur heller. Nu tror inte jag att några inbillar sig att det blir så när de medvetet offrar sina liv, det är nog en myt som odlas av deras fiender.

Men tänker jag på hur världen förändrats sedan George W Bush kom till makten så blir jag förfärad. Mest förfärade är förstås människorna i Irak och Afghanistan, och efter dem befolkningen i USA som

gjorde den största missbedömningen någonsin år 2000. Men det stannar inte vid Afghanistan och Irak. Nu ska svenska ungdomar dödas i samma krig, de ska vara fredsbevarande så därför ska de nu få transporteras i stridsvagnar i stället för jeepar. Detta beror på att en stor del av befolkningen inte vill ha deras hjälp.

Jag har för mig att det är omkring 15 danska soldater som dödats i Afghanistan de senaste åren. Vi får nog räkna med att vi kommer att få hem flera tiotal av dödade tjejer och killar. De svårt skadade läser vi inte om i några tidningar här hemma, de som drabbas svårt psykiskt av krigen lider också i tystnad. En tystnad som säkerligen är påkallad av regering och försvarsledning.

Därför tycker jag att foten spelar en viktig roll idag. Nu talas det om Gud och Jesus, ljusen tindrar och den anbefallna julstämningen ska infinna sig, helst ska den ha gjort det redan för en vecka sedan. Själv måste jag erkänna att det känns lite bakvänt med gran och glitter, det finns massor av saker som jag tycker är långt viktigare. Nästa jul ska jag göra något vettigt, kanske koka gröt och breda smörgåsar åt våra hemlösa i Stockholm. AB SvD DN Dagen it

Andra om: , , , , , , , , ,

[tags]Jul, Krig, Svält, Bush, Irak, Afghanistan, Terrorism, Soldater, Fredsbevarande, Politik[/tags]

  9 comments for “Julen är en extrem helg

 1. 24 december, 2008 at 08:16

  Cheer is not what you’d expect from Christmas:
  Headaches are more like it, lack of sleep,
  Raw nerves, rough words, waits to make you weep,
  Irritable hours, days, intense, relentless.
  So much money, time, so many dreams
  Tied to one quick wanton winter’s morning,
  More an orgy than a merry dawning,
  A ritual divorced from what it means.
  Still, each year the love within it gleams.

  Fast god jul i alla fall!

 2. Anna
  24 december, 2008 at 09:18

  Dessa dagar går mina tankar till vänner i Palestina, till barn som tvingas tillbringa julhelgen med alkoholiserade föräldrar, alla ensamma.. och så vidare.

  ..jag vill ändå önska dig och din bloggs läsare en god och varm jul.

  • 24 december, 2008 at 09:21

   Tack. Nästa år ska jag hjälpa Frälsis eller någon annan grupp på julen.

 3. 24 december, 2008 at 14:21

  Min pappa hade en annan hypotes till Jesus tillkomst. Maria var tempeltjänarinna (påstod pappa i alla fall), så det var nog en prelle, av något slag, som hade varit framme och lurat i Maria att han var Gud, sedan var Josef hygglig nog att ta hand om resultatet :-).

 4. Magnus
  24 december, 2008 at 14:59

  Tryggt att veta att vi har en egen Karl Bertil Jonsson. Fredrik Reinfelt tar från de fattiga och ger till de rika.
  Han har ju tydligen fått det hela om bakfoten. Men han försöker så gott han kan….

  Och VD´n för Medivir sparkade sig själv och löste ut en fallskärm. Som ger honom 200000 per månad i 18 månader. Vilken underbar julklapp!!

 5. 24 december, 2008 at 19:06

  En afghan har mördat tre amerikanska soldater efter att de har våldtagit hans minderåriga dotter (säger bosniska tidningar).
  I Palestina fortätter man med den etniska rensningen. Man river bort hus efter hus för att bosätta sina extremister mot alla internationella lagar, regler.
  Vi kan bara 20% om vardaglig våld och dåd i Irak där man suger olja, plundrar nationalskatter och förvandlar irakiska städer till aska.

  Trots detta, nyligen såg jag på SVT-s TV ytterligare ett absurt: I Kosovos huvudstad Pristina, döpte man en gata till Bushs gata – och man tog bort det gamla namnet ”Moder Theresa”.
  Jag tror inte att jag har hört större absurt i hela Balkan-historia.

  Det finns många problem som bloggare måste ta upp för nästa år, efetrsom media har blivit snål på ord.

  Lycka till Jinge,
  God Jul & Gott Nytt År!

 6. Matte
  25 december, 2008 at 09:33

  Den där bilden har vunnit internationella priser, jag har för mig att det är en palestinier som blivit träffad av en israelisk raket.

 7. Sune
  25 december, 2008 at 10:13

  Ja Matte, jag tror också att det är sionisterna som kapat den där foten. Vart resten av palestiniern tog vägen kan man undra.

Comments are closed.