IPRED och FRA är bara början


Egentligen är IPRED- och FRA-lagen bara början på en allt hårdare åtstramning när det gäller Internet. Vissa EU-länder har redan förbjudit kryptering, och ett sådant förbud kommer i Sverige också. Om det inte sker under denna mandatperiod så kommer det att ske under nästa.


Jag själv lutar åt friande dom
när det gäller fildelarrättegången, men även den bidrar på sitt sätt till att myndigheterna framöver kommer att vara mycket innovativa när det gäller en utbyggd kontroll av nätet. Jag är personligen övertygad om att vi om tio år kommer att vara utrustade med en dosa som den till höger, en dosa som kan identifiera var och en som vill ha tillgång till nätet. Dessutom kan den komma att utrustas med ett RFID-chip som måste finnas i närheten av dosan.

Det vore inga tekniska problem att införa en sådan kontroll redan idag, det enda som krävs är politiska möjligheter, något som lyckligtvis inte finns i nuläget. Rättegången mot The Pirate Bay är möjligen en tidig konflikt mellan internetanvändarna och film- och musikindustrin. Men man kan lika gärna skriva konflikt mellan vanliga människor och den gamla ordningens försvarare. Nu har vi stulit en och annan film och CD-skiva, och det har vi kunnat göra på grund av myndigheternas brist på kontroll.

Terrorattacken mot World Trade Center kommer att vara användbar i decennier framåt för att motivera en alltmer utvidgad övervakning, och lagarna om IPRED och FRA är bara några av de första åtgärderna som samhället vidtar. Den lilla dosan kan givetvis också användas för att kryptera kommunikationen för den som önskar, men ingen dosa kommer att lämnas ut med mindre än att myndigheterna kommer att ha dess Pinkod. Vi kommer att kunna dölja innehållet i vår e-post för elakingar som vill spionera hos vår internet-
leverantör eller på andra ställen på nätet, men vi kommer aldrig tillåtas att dölja den för myndigheterna.

Idag talas det en hel del om att filtanka via proxyservers, eller att ”tunnla” trafiken, eller köra via olika slags ”darknet”. Jag vet inte ens om jag förstår vad alla ord egentligen betyder, men det jag förstår är att myndigheterna aldrig kommer att tillåta ett Internet utan att ha total kontroll över den information som det distribuerar.


Man ska inte heller skylla detta på den borgerliga regeringen. Hade vi haft kvar vår förra regering så hade den stiftat en FRA-lag och den hade också infört en IPRED-lag. Idag talas det en del i media om att ”Europa inte skulle tillåta en friande dom när det gäller Pirate Bay”. Men i ärlighetens namn borde tidningarna berätta att det är USA som inte skulle tillåta den saken. Det betyder inte med nödvändig-
het att TPB kommer att fällas, men fälls de inte så kommer en lämplig lag att skapas, och det snabbt.

Kom nu inte med någon invändning och påstå att jag är en dysterkvist. Det är jag möjligen, men dessvärre så har i så fall dysterkvisten ifråga rätt. Kanske blir händelsernas turordning omkastad, kanske tar det längre tid, men den frihetskänsla som nätet innebar på 90-talet kommer att bli alltmer omgärdad av kontrollmekanismer tills den helt försvinner. Och det är våra folkvalda som kommer att stifta lagarna som möjliggör en absolut kontroll.

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , , it HD PCfASDS1 AV AB Dps DN1234 IDG SvD12

[tags]Kontroll, IPRED-lagen, FRA-lagen, Pirate Bay, TPB, Bodströmsamhället, Stazi, Övervakning, Integritet, Kryptering, Staten, Musik, Film, Fildelning, EU, USA, Politik[/tags]


14 svar till “IPRED och FRA är bara början”

  1. Nu när vi sitter allt hårdare fast i den Orwellska ”storebrorsvärlden” lägger jag allt mitt hopp till att även Huxley får rätt. Jag vill ha min Soma nu så att den sköna nya världen uppenbarar sig! Motstånd är lönlöst?

  2. Kampen om fri internet lär våra århundradets viktigaste kamp.

    Makthavare är nog skräckslagna av att inte ha kontroll över informationsflödet vilket har i olika grader varit fallet fram till nu.

    Vad göra för att visa att vi (medborgare) menar allvar? Själv funderar jag på att rösta på Piratpartiet i EU-valet.

  3. Ja, precis som Anseim 1 säger. Det är moroten och/eller piskan som dresserar oss till lydiga och kontrollerade undersåtar som är nöjda eftersom vi inte ser något alternativ. Är det bara motståndet som är alternativet, lär det inte leda någonstans.

    Så frågan är, varför skall människans tänkande befrias?

    MVH

    Lasse W

  4. Ja det är på väg, och Stazisamhället kommer att bli värre och värre. Snart kommer det väl en lag som säger att det är förbjudet att kritisera Israel också.

  5. En mycket liten, men mycket laglig och läglig, protest vore att vägra använda internet i kontakt med myndigheter. Använd internet för allt utom sista kontakten. DÅ använder du telefon eller snailmail. Begär att få ut vad du behöver på papper. Hänvisar de till internet, så hänvisar du till FRA-lagen.
    Ring försäkringskassan, kommunen, skatteverket osv.
    Be skatteverket skicka dig årets skattetabell
    Lämna in din deklaration som förr på papper (Fast använd RSVs hemsida för uträkningar om du behöver göra det. Låt bara bli att spara och signera!). Du får slutskattesedeln lite senare men vadå?
    Det finns säkert fler exempel.
    Idén är ju ett e-samhälle där medborgarna sköter sina kontakter med myndigheterna via nätet, och samtidigt gör en stor del av jobbet. I detta arbete är de vana internetanvändarna själva spjutspetsen (har det i alla fall hävdats). Vad händer om vi som brukar använda nätet inte längre ställer upp på den idén?
    Myndigheterna är idag anpassade till att allt fler använder nätet. Vad händer om allt fler kräver perssonlig kontakt eller fysiska kopior?
    Vi kanske skulle vara lite motborgare istället!
    (Kan behövas oavsett om regeringen är s/m)

  6. Vilka ”vissa EU-länder har redan förbjudit kryptering”? I vilka sammanhang?… mejl, affärshandlingar, bankärenden?

    • Jag tror att det är Frankrike och Storbritannien som redan gjort det, det kan finnas fler. Vad exakt det gäller vet jag inte, men det finns säkert andra som läser detta som kan en del detaljer.

  7. Tack ’el persson’!

    Jag kommer omedelbart att börja med att kräva få allting på papper från myndigheterna. Det är ju lite synd om skogen (eller bra för pappersbolagen — beroende på hur man ser det). Bor man utomlands så är det dessutom inte helt galet att hänvisa til FRA-lagen.

  8. Ang kryptering så är det så att i Storbritannien måste man lämna in kryptonycklarna till myndigheterna vid efterfrågan. Dvs om ex polisen frågar efter nyckeln för att kunna läsa av din krypterade hårddisk eller din krypterade e-post osv så måste du lämna dessa, annars blir du straffad (har för mig att fängelsestraff finns med i straffskalan).

    • Du menar att jag inte borde berätta vad jag tror vi kan förvänta oss av framtiden? Vad skulle jag skrivit då?

      Att de rödgröna skrotar FRA och upphäver Ipred?

  9. Den här kampen, eller iaf en liknande, har vi ju redan gått igenom ett antal gånger: Senast var det väl statens kontroll av TV ?

    Och 1986 – har jag för mig, beslutades av riksdagen att inte tillåta reklamfinansierad TV – 3 år senare hade vi TV3…

    Så det är den äldre generationen, tillsammans med konservativa krafter som sprattlar just nu, förhoppningsvis högst tillfälligt !

    /K

  10. @Klas #14:

    Jämförelse med den kommersiella TV-n är inte bra. Komers-TV kontrolleras av några få storföretag och detta passar som handen i handsken våra politiker som mer eller mindre öppet dyrkar nyliberalismen, dvs den otyglade kapitalismen.

    På internet däremot kan vem som helst som har nått intressant att säga få enorm publik, helt oberoende av storbolagens produktionsmaskineri – såsom Jinge t ex. Dessutom är kommunikationen tvåväga så att publiken inte bara är passiva mottagare utan kan också ge feedback och delta i diskussionen på ett helt annat sätt. Det är detta som makten är rädd för.