Influensapanik eller inte influensapanik?

Jag har roat mig en stund med att surfa runt på bloggar för att se vad andra skriver om Influensa A som den numera heter. Och det är givetvis en blandad kompott av åsikter, möjligen med viss övervikt åt det mer extrema hållet. Det verkar som om man inte skriver speciellt mycket om man inte har ytterkantsåsikter.

WHO: 1 May 2009 – “The situation continues to evolve rapidly. As of 06:00 GMT, 1 May 2009, 11 countries have officially reported 331 cases of influenza A(H1N1) infection. The United States Government has reported 109 laboratory confirmed human cases, including one death. Mexico has reported 156 confirmed human cases of infection, including nine deaths. The following countries have reported laboratory confirmed cases with no deaths – Austria (1), Canada (34), Germany (3), Israel (2), Netherlands (1), New Zealand (3), Spain (13), Switzerland (1) and the United Kingdom (8).”

När det gäller Mexico så är dödligheten 5,7 procent vilket man kan förmoda är en högre siffra än det skulle bli i Sverige. I vart fall om utbrottet inte blir större än att något hundratal patienter behöver intensivvårdas samtidigt. Skulle det däremot bli samma omfattning insjuknande som vid vanliga influensautbrott så finns risken att sjukvårds-
resurserna inte räcker till. En försvårande omständighet är t.ex. att folkhälsominister Maria Larsson far med osanning då hon uttalar sig för media. Hon låtsas som om Sverige har tillgång till 18 miljoner vaccindoser om tre månader och att lagret med Tamiflu innebär att beredskapen är god.

Hon nämner inte att Influensa A-H1N1 är resistent mot Tamiflu och att inget vaccin ännu finns. Man hoppas på att skapa ett vaccin som fungerar, men bedömare säger att det troligen tar minst tre månader.

Så finns det skäl till alarmistiska toner så är det mest utifrån ljugande ministrar, eller om man ska säga att de snubblar på sanningen?

Bland bloggare så finns det olika ytterligheter. Den ena, Anders Svensson, han säger att dödligheten är som en vanlig influensa medan Kjell Sjöström vill att

man sätter in adekvata åtgärder såsom karantän, reseförbud till drabbade länder mm.

Själv vet jag egentligen inte vad jag ska tycka och tro. Vad tecknaren Carlos Latuff tycker visar jag prov på även idag, grisen igår var gjord av honom liksom bilden som illustrerar denna bloggpost. Gissningsvis överdriver dessa bloggare, fast åt olika håll. Precis som Maria Larsson gör när hon försöker lura i folk att situationen är under kontroll. Det är den inte, men det är osäkert om det gör något.

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , i t DN123 SvD12 AB12 EX Dbl

[tags]Influensa A, H1N1, Svininfluensa, Hälsa, Pandemivarning, Maria Larsson, Sanning, Lögn, Folkhälsa, Högerregeringen, Vaccinfabrik, Sjukvård, Sjukvårdsresurser, Beredskap, Epidemi, Politik[/tags]

  12 comments for “Influensapanik eller inte influensapanik?

 1. Pelle
  1 maj, 2009 at 12:23

  Jag har sökt lite på internet angående svininfluensan och det mest intressanta jag har hittat är det när forskarna har tittat närmre på viruset så verkar det mer eller mindre så att viruset faktiskt har byggts av människan. För inga svin verkar kunna smittas utan bara människa-människa. Samt så innehåller viruset samma Genkoder så som SARS-Fågelinfluensan samt två mänskliga influenser.

 2. 1 maj, 2009 at 12:47

  Du får gärna ange en källa för ditt påstående ”Influensa A-H1N1 är *resistent* mot Tamiflu”. På smittskyddsinstutets hemsida (”frågor och svar”): http://www.smittskyddsinstitutet.se/svininfluensa/fragor-och-svar/ så skriver man att den nya influensan är ”känslig” för bla Tamiflu.

 3. 1 maj, 2009 at 12:56

  Ok. Bra. Jag har också läst liknande rapporter om att cirkulerande H1N1-stammar är resistenta.

  Men notera att den nya influensan är ett nymuterat virus, som alltså enligt samma källa verkar vara behandlingsbart med Tamiflu.

  • 1 maj, 2009 at 12:59

   På ett ställe läste jag att 97% av de virus man testat på var – resistent. De var alla av typ H1N1…

   bloggarna.se: Smittskyddsinstitutet skriver den 2009-02-04 att i ”Europa är 97% av H1N1 stammarna resistenta”, i internationell media kan man läsa att A / H1N1 är resistent mot Tamiflu.

 4. Matte
  1 maj, 2009 at 13:25

  Nu har man upptäckt smittade som INTE har varit i Mexico!

 5. Mr Biz
  1 maj, 2009 at 15:37

  Ryssarna verkar ta det lugnt och kanske förlitar de sig på ett egenutvecklat alternativ till Tamiflu som kallas Inhavirin?

 6. Sundi
  1 maj, 2009 at 17:37

  Väldigt lämpligt tajmat, va?

  Svininfluensa nu – så att ingen tänker på vad de verkliga svinen hittar på …

  Säkert är att en del folk blir så oroade av blotta tanken på att drabbas av virus att hjärtat stannar på dem. “Död i svininfluensa” – jodå, men indirekt.

  Tamiflu är verkningslöst mot vanlig influensa – dessutom ger all vaccinering biverkningsskador av olika slag där man är svag. Varför slösa pengar på sånt när det finns silvervatten att spreja?!

  Jag tror f ö att smutsiga pengar är farligare än gulliga grisar …

 7. Sundi
  1 maj, 2009 at 17:39

  Sundi Says:

  Väldigt lämpligt tajmat, va?

  Svininfluensa nu – så att ingen tänker på vad de verkliga svinen hittar på …

  Säkert är att en del folk blir så oroade av blotta tanken på att drabbas av virus att hjärtat stannar på dem. “Död i svininfluensa” – jodå, men indirekt.

  Tamiflu är verkningslöst mot vanlig influensa – dessutom ger all vaccinering biverkningsskador av olika slag där man är svag. Varför slösa pengar på sånt när det finns silvervatten att spreja?!

  Jag tror f ö att smutsiga pengar är farligare än gulliga grisar …

  Och varför försvinner min text – censur?

  • 1 maj, 2009 at 18:04

   Sätt på dig glasögonen Sundi! Eller firar du redan att det är fredag?

 8. Sundi
  1 maj, 2009 at 17:40

  Aha!!! … … …

 9. Sixten Andr?asson
  1 maj, 2009 at 22:28

  Läs Rune Lanestrand på http://www.fib.se. Han påminner om förra hysterin kring fågelinfluensan och anklagar läkemedelsindustrin i bägge fallen.

Comments are closed.