Hur Israel stöder ukrainska nynazister


Denna artikel av Max Blumenthal, en journalist som skriver flitigt i amerikanska medier. Hans prisbelönta bok Goliath: Life and Loathing in Greater Israel, Nation Press utkom 2014 har översatts av Åke W. Bergh, författare och debattör, vilken förstärkt bloggen med olika inlägg.

Medan demokraten John Conyers i USA-kongressen ville stoppa amerikansk finansiering av nynazister i Ukraina, så vill judiska ADL och Simon Wiesenthal Center annorlunda, rapporterar här Max Blumenthal.
Ukraina azov-brigaden-wolfsangel

Enligt vad AlterNet erfar har en föreslagen ändring av 2015 års National Defense Authorization Act (NDAA) som skulle ha förbjudit amerikanskt stöd, utbildning och vapen till nynazister och andra extremister i Ukraina slopats i sin slutgiltiga form i den republikansk-ledda kongresskommittén. Syftet med det tillägg som föreslogs av demokraternas John Conyers var att dämpa de våldsamma konfrontationerna mellan ukrainska styrkor och ryska separatister.

Detta mot bakgrund att enligt en USA Today/Pew-enkät i april motsatte sig två av tre tillfrågade amerikaner att USA skulle förse ukrainska regeringen med vapen och andra former av militärt bistånd.

Om Conyers ändring antagits skulle allt stöd ha stoppats till samtliga grupper i Ukraina som ”hyllar eller glorifierar nazism inklusive deras kollaboratörer med sina metaforer för Vit makt, nynazism eller andra liknande symboler”. Berövat dem all form av stöd från amerikanska försvarsdepartementet.

Ändringsförslaget presenterades av kongressen för lobbyister från Anti-Defamation League (ADL) och Simon Wiesenthal Center, två av landets största judiska lobbygrupper. Trots dessa gruppers uttalade generella policy att bekämpa antisemitism och våldsam extremism vägrade ADL och Wiesenthal Center att stödja Conyers förslag.

Enligt demokratiska källor i kongressen skulle ADL i Washington och Simon Wiesenthal Center ha avvisat förslaget med motiveringen att ukrainska högerpartier såsom Svoboda, med dokumenterad betoning på rasistisk extremism, nu ha ”modererat sin retorik”. En ADL-lobbyist insisterade på att ”fokus bör ligga på Ryssland”, medan Wiesenthal Center hänvisade som stöd för sitt handlande att grupper som Svoboda och Högersektorn, vid möten som hållits med högerextrema politiska ledare i Ukraina på israeliska ambassaden, lovat dämpa sin extremism.

ADL i Washington och Simon Wiesenthal Center vägrar svara på förfrågningar via e-post eller telefon. Tidigare i år betonade ADL:s avgående chef Abraham Foxman Svobodas ”historia av antisemitism och en plattform för etnisk nationalism” i ett pressmeddelande och krävde att partiet avstår från sin glorifiering av Stepan Bandera, en ukrainsk naziledare som efter andra världskriget blivit symbol för ukrainsk nationalism.

När det ukrainska parlamentet nu senast i oktober vägrade anta en proposition att i lag hedra Banderas ukrainska rebellarmé marscherade cirka 8 000 anhängare till Svoboda och extrema Högersektorn upp till parlamentet under med Svoboda-banderoller och Banderistfanor och attackerade kravallpolis med hemgjorda vapen. Den våldsamma demonstrationen var en påminnelse om att legenden Bandera (se nedan) inte skulle få dö i brådrasket och att Foxmans invändningar fallit för döva öron.
Ukraina - Hyllning till Bandera svoboda-1-1024x682

Svobodos ledare, Oleh Tiahnybok (på bilder nedan, bl.a. tillsammans med EU:s utrikespolitiska talesperson), har hyllat befrielsen av sitt land från vad han kallar ”den moskovit-judiska maffian.” År 2010, efter den fällande domen mot den gamle nazilägervakten John Demjanjuk för sin medverkan till morden på uppåt 30.000 personer i Sobibor, flög Tyahnybok till Tyskland för att prisa honom som en hjälte som ”kämpat för sanningen.”

Efter Euromajdan-kuppen har Svoboda kämpat för att rehabilitera sin image. Det inkluderar ett möte med Israels ambassadör i Ukraina, Reuven Din El, där man enligt uppgift diskuterat gemensamma nationella värderingar. ”Jag skulle vilja be israelerna att även respektera våra patriotiska känslor”, hade Tyahnybok vädjat. ”Förmodligen är varje parti i [israeliska] Knesset nationalistiskt. Med Guds hjälp, låt det bli så här även hos oss.”
Svoboda ordförande Oleh Tyahnybok untitled
Ukraina Ashton & Svobodas ledare untitled

Högersektorn, den extremradikala högerrörelse som krigade mot kravallpolis under senare delen av upproret i Kiev, fick beröm av ADL:s Foxman sedan dess ledare ställt upp på ett möte med ambassadör Din El. ”Högersektorns ledare Dmitry Yarosh betonade att hans parti med alla lagliga medel kommer att motsätta sig alla rasistiska yttringar, särskilt antisemitism”, deklarerade den israeliska ambassaden efteråt.

Resultaten av denna månads ukrainska parlamentsval skildras som ett bakslag för den ultranationalistiska högern, där Svoboda fick cirka sex procent av rösterna, medan Yaroshs Högersektor misslyckades med att alls kvalificera sig. Utfallet bejublades av American Jewish Committee som förklarade att ”de flesta judarna i Ukraina är uppmuntrade av valresultatet och även optimistiska om landets framtid.”

Men den dystra uppvisningen av de traditionellt ultranationalistiska partierna ger knappast stöd för minskat högerinflytande. Medan president Petro Poroshenko nu leder nationalisternas krig i öst har Svoboda och Högersektorn förlorat den proteströst de vann under upproret. Som Anton Shekhovtsov, expert på Europas radikala höger förklarar: ”Under 2012 sågs Svoboda som det enda ”patriotiska” partiet, medan alla demokratiska partier nu är patriotiska. Svoboda har därmed förlorat sitt monopol på ”patriotism.”
Poroshenko och Obama. images4YUZEIHV

Under den nationella valkampanjen blev Ukrainas ledande parti Folkfronten, med sin neoliberale premiärminister Arseniy Yatsenyuk, formligen intaget av högerextrema aktivister. Andrei Parubiy, en av grundarna av det nazistiskt inspirerade Socialnationalistiska partiet och tidigare chef för Maidans försvarskommittéer, finns bland de extremister som vann platser på Folkfrontens biljett.

Förutom Parubiy ingår i Folkfronten Andriy Biletsky, ledare för Azov, en öppet nazistisk milisstyrka som alltsedan kuppen befunnit sig på frontlinjen i kampen mot ryska separatister i östra Ukraina. Azovs vice befälhavare Vadym Troyan fanns även med på partiets vallista. Tillsammans utgör de nu en märklig församling av fascister i khakiuniform och neoliberaler i kostym.
Till skillnad från Svoboda låtsas dessa figurer inte ens att ha reformerat sig. ”Vår nations historiska uppdrag i detta kritiska ögonblick är att leda världens vita raser i ett slutligt korståg för sin överlevnad”, skrev Biletsky nyligen. ”Ett korståg mot semistledda Untermenschen.”

Azovs stridande förband förenas i sin nazityska nostalgi och passion för öppen fascism. ”Över deras hakkorstatuerade bataljoner fladdrar dess nynazistiska flagga med sin svastikaliknande symbol,” rapporterade New York Times Andrew Kramer nyligen .
RyssKrig-768954

Med regeringen i ständig ombildning fyller Azov tomrummet i öst. Som ukrainska parlamentarikern Gregory Nemira klagade inför reportern Anna Nemtsova i september: ”Presidenten har ännu inte utsett en stabschef för de väpnade styrkorna. Han har inte erkänt att vi är i krig, utan föredrar att kasta in bataljoner som Azovs i de farligaste stridszonerna dit myndigheterna inte vågar skicka reguljära trupper.”

Azov är just den sorts nynazistiska organisation som Conyers ändringsförslag skulle ha berövat amerikanskt bistånd. Men när kongressledamoten sökte stöd från ADL och Wiesenthal Center blev han avvisad. Ändringsförslaget dog en lugn död och vapenleveranserna till de Azovs fascistförband förblir intakta.


intressant.se Ukraina, , , , , , , , , ,

Orangea revolutionen Pål Steigan 26/11 Max Blumenthals artikel DN 23/11 SvD 23/11 Michael Roberts blog Från Poroshenko till Putin – en nedförsbacke Pål Steigan 15/11 DN Debatt 13/9 M Hudson i CounterpunchPål Steigan Counterpunch om USA:s UkrainapolitikYatsenjuk och Nuland DN 30/7DN 23/2 DN 19/2 SvD 19/2 Moscow Times Youtube-klipp Artikel med bild av Nuland och oppositionsledaren Globalresearch DN 23/1 Nyhetsbanken 26/1 DN 25/1 Kildén & Åsman Infowars 23/1 AB-intervju med Bildt omkring 25/1 DN 19/12 2013 Globalresearch Nyhetsbanken 5/12 Nyhetsbanken 11/12 Proletären 20/12 SvD 5/1 2014 Sveriges Radio 17/12
Rozoff i Globalresearch

  12 comments for “Hur Israel stöder ukrainska nynazister

 1. Nynoma
  28 november, 2014 at 08:50

  Den israeliska staten verkar trivs i att skapa osämja, kaos och regim skifte. Är det inte dags för regim skifte i israel? Då kan man världen ha lite mer lugn och fred.

 2. Benny
  28 november, 2014 at 09:13

  Ja, det är i sanning en märklig värld vi lever i numera! Nazister och fascister stöds öppet av judar (Israel), USA, EU när man anser sig ha en gemensam fiende! Det man inte begriper är att man utnyttjas av USA i deras geopolitiska spel mot Ryssland. Man skulle ju kunna tro att man i USA borde lärt sig att INTE stödja extremister av något slag för kortsiktiga politiska och militära vinster som i Irak, Afghanistan, Syrien m.m men icke. USA:s utrikespolitik påminner mycket om den kvartalskapitalism som styr näringslivet numera. Än mer märkligt blir det när man från EU, USA och Israel kritiserar och hotar Ungerns högerledning och deras i sammanhanget modesta flirt med högerkrafter när man ser öppet nazistiska parader marschera fram i Ukraina, mörda och hota oliktänkande och politiker. Det har gått så långt att inte ens Expressen eller AB som så engagerat motarbetar SD och nazismen i Sverige nästan helt blundar för den ohejdade nazismen i Ukraina. Det är ju inte precis så att man i Ukraina döljer eller förnekar detta, tvärtom man visar stolt upp sig med nazistemblem och viftar med SS-flaggor i sina parader. Och mitt i alltihop så har man mage att kritisera Putin för att inte ta itu med den växande högernationalismen i Ryssland trots att han slagit till mot Navalnyj och hans kriminella anhang, åtalat honom för ekonomisk brottslighet, uppvigling osv. Då är detta också fel eftersom Navalnyj ju anses vara i opposition mot Putin och då är det tydligen ok att vara nazist även i Ryssland. Man tror ju att man lever i en Kafka-fars där ”våra” aningslösa (idioter?) politiker som Wallström far omkring i Ukraina med ögonbindlar på sig och varken hör eller ser något av Poroshenkos brott mot sin egen befolkning. Man frågar sig varför det blivit så viktigt att genomföra Bilderbergarnas och NWO:s agenda att man slängt alla moraliska principer överbord för att genomföra detta? Vilka gangsters som helst verkar man acceptera bara de är på ”rätt” sida om kampen. Påminner en hel del om den högerorienterade borgerligheten i Tyskland som trodde man kunde styra Hitler när man gav honom sitt stöd.

  • M
   29 november, 2014 at 15:48

   Benny skrev: ”Än mer märkligt blir det när man från EU, USA och Israel kritiserar och hotar Ungerns högerledning och deras i sammanhanget modesta flirt med högerkrafter när man ser öppet nazistiska parader marschera fram i Ukraina, mörda och hota oliktänkande och politiker.”

   Problemet är Ungerns ryssvänliga attityd och gasledningsprojektet South Stream som ungerska parlamentet, trotsat EU och USA krav, och röstat för att tillåta ett företag att bygga den. Det är en gammal strid, åtminstone från 2007, när EU beslutat att dra en gasledning från Azerbaijan (?) via östra Europa, inklusive Ungern, till övriga EU-länder, i syfte att minska europeiska energiberoendet av Ryssland i allmänhet och Gazprom i synnerhet.
   Gasledningsprojektet, som motarbetas av USA och EU, berör även Bulgarien som i mitten av augusti beslutade att tills vidare stoppa bygget.” I juni stoppade EU-kommissionen bygget av ledningen i Bulgarien. När den bulgariska regeringen protesterade, hotade Bryssel med att frysa ekonomiskt stöd till landet.” Officiellt handlar det tillfälliga stoppet om att juridiska aspekter i upphandlingen behöver utredas.
   http://www.svt.se/nyheter/varlden/eu-pressar-bulgarien-om-rysk-gasledning
   Även amerikanska media kräver EU sanktioner mot Ungern: ”På The New York Times (NYT) ledarsida uppmanas idag EU att sätta in sanktioner mot Ungern på grund av att Ungern fortskrider med bygget av den nya gasledningen South Stream – en ledning som kommer göra Ungern mindre sårbart för USA:s och EU:s geopolitiska konflikt med Ryssland, då South Stream kringgår Ukraina.”

   • Benny
    29 november, 2014 at 19:16

    Ja M, jag känner till varför EU och USA agerar som man gör i Ungern, det som förvånar mig är den flathet man i Sverige visar mot de ukrainska nazisterna (jämfört med de ungerska) som ju verkligen är både brutala och hänsynslösa. Som vanligt styrs EU:s och Sveriges utrikespolitik av hänsyn till USA:s geopolitiska agenda. Det vore ju bättre om man i Europa såg till att föra en politik som gynnade oss i stället för USA. Det mest komiska i det hela är att handeln mellan USA och Ryssland ökat sedan Europa införde sanktioner mot Ryssland. På mig verkar det som USA till varje pris vill minska handeln och det politiska samarbetet mellan EU och Ryssland för man vet i USA att ett Europa som är mer orienterat mot Ryssland fullständigt torpederar USA:s maktambitioner i världen. Runt om i världen, dvs utanför väst, så ser man hur USA genom subversiv verksamhet och krig skapar oroligheter för egen vinning vilket gjort landet otroligt impopulärt. Därför blir man heller inte särskilt förvånad över att USA röstade emot en resolution mot nazism i FN vilket väl knappast uppmärksammats i svenska media då det visar med vilken avskyvärd dubbelmoral USA styrs. Varför Sverige slutat att kritisera den nation (USA) som står bakom det mesta av krig och oroligheter i världen vet jag inte men det var under 90-talet denna undfallande politik infördes.

 3. Leif Elinder
  28 november, 2014 at 09:37

  Om krisen i Ukraina:

  Följ fredsforskaren Jan Öberg och websiten
  TFF – Transnational Foundation for Peace and Future Research

  http://janoberg.wordpress.com/category/ukraine/

 4. Avslöjande
  28 november, 2014 at 10:35

  Det kanske inte är förvånande att sionisterna gör gemensam sak med SD som nu senast vid val vakan.

 5. Gösta Lilja
  28 november, 2014 at 11:48

  ”Om jag fick frågan vilka råd jag skulle ge till Ukraina skulle jag säga: Glöm historia. Historia är inte viktigt. Du kan inte undvika att upprepa tidigare misstag, låt oss bara ta nya tag.”

  Shimon Peres i ett tal om politiska och ekonomiska utmaningarna i en globaliserad värld – Ukraina, november 2010

  http://sv.metapedia.org/wiki/Shimon_Peres

 6. 28 november, 2014 at 17:43

  Benny skriver: ”Man tror ju att man lever i en Kafka-fars där ”våra” aningslösa (idioter?) politiker som Wallström far omkring i Ukraina med ögonbindlar på sig och varken hör eller ser något av Poroshenkos brott mot sin egen befolkning.” Jag trodde inte mina öron när jag lyssnade på Dagens Nyheters intervju med Wallström under hennes besök i Kiev. http://www.dn.se/webb-tv/klipp/nyheter/carl-bildt-ska-ha-all-heder/
  Hon hyllar Carl Bildt för hans ställningstagande för – och stöd för – den fascistsmittade regimen i Kiev! En socialdemokratisk utrikesminister uttalar sig på detta sätt. Man tror sig i en ond mardröm – Kafka. Så kommer hon med en debattartikel i Aftonbladet. Där hon bland andra falska floskler skriver: ”Regeringens politik följer tre parallella spår: sammanhållna åtgärder från EU mot Rysslands aggression, stöd till Ukrainas reformagenda och långsiktigt arbete för en fredlig utveckling i vår del av världen.”
  http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/varlden/article19918065.ab Rysslands aggression!? Ukrainas reformanda!? Icke ett ord i hennes artikel om USA:s inblandning i kuppen i Kiev. Victoria Nulands tillsättande av en ukrainsk regering (regim). Hon nämner korruptionen i landet men tiger helt om Svobodas och Högra Sektorns inflytande. Och Högra Sektorns härjningar – mord och tortyr – i östra Ukraina. Hon har inget alls att säga kring utnämnandet av en fascist till polischef i Kiev. En politiskt blind svensk utrikesminister. Socialdemokrat. Känns som om hennes resa, intervjuer och debattartikel beställts av Washington. Ett propagandaklipp. – Jag har försökt ”väcka” vänsterfolk till debatt kring hennes resa och uttalanden. Från Göran Greider till Pål Steigan. Alla är tysta.
  Ulla Johansson

  • Benny
   29 november, 2014 at 19:31

   Ulla, jag tycker också tystnaden från vänster är obehaglig och märklig när det gäller Ukraina, ISIS och andra av USA skapade kriser. Däremot finns det många högerorienterade debattörer på nätet som verkligen inte skräder orden i sin kritik av USA:s agerande i framförallt Ukraina och USA:s inblandning i svensk politik. Man blir om inte annat förvirrad…

 7. Нешко
  29 november, 2014 at 13:17

  Tänkte rekommendera en, enligt min mening, mycket bra artikel i Tyska Spiegel (på engelska):
  http://www.spiegel.de/international/europe/war-in-ukraine-a-result-of-misunderstandings-between-europe-and-russia-a-1004706.html

 8. 29 november, 2014 at 18:10

  Nyhetsbanken rapporterar idag

  ”Det finns inga ryska trupper i Donbass”, förklarade major Aleksandr Taran, pensionerad militärexpert och ordförande i Ukrainas ”Officersförsamling” i Ekspress-TV i Kiev efter en resa till Lugansk för att organisera fångutväxling.

  Den ukrainske förhandlaren, som har tidigare arbetskamrater på båda sidor fronten, blev väl mottagen på ett fältsjukhus tillhörande Luganskrepublikens snabbinsatsstyrka ”Batman”.

  Han noterade att Donbass hemvärn behandlar fångar bättre än den ukrainska militären. I Donbass låter man hustrur och mödrar till fångna soldater komma på besök och de får en sjukvård som de är nöjda med.”

 9. Perry
  30 november, 2014 at 22:20

  Ulla Johansson, har försökt med Ehrenberg också. Wallström åker alltså till Ukraina och ger bort 45 milj av våra pengar för att lindra för krigsoffren i östra landet, men ”ni måste jobba på för att få bort korruptionen”. Hon har möjligen inte hört att Poroshenko drar in alla pensioner i öst och har sagt han ska bomba barnen ner i källarna: https://www.youtube.com/watch?v=q7y019rXGms

Comments are closed.