Hem i låda eller flygstol?


Idag skriver Anders Fänge, som är chef för den Svenska Afghanistankommittén i Kabul, en debattartikel i Dagens Nyheter som rör Afghanistan och i förlängningen Sveriges förhållande till kriget.

Anders Fänge: ”I december förra året slog president Obama fast att tillbakadragandet av de amerikanska trupperna ska påbörjas i mitten av 2011. Ledande amerikanska militärer och politiker har därefter försökt göra mindre alarmerande tolkningar av beslutet. De har sagt att reträtten ska dra ut över ett flertal år, att Afghanistan inte ska lämnas i sticket och så vidare. Men Bob Woodwards nyligen publicerade bok, ”Obama’s War”, ger en otvetydig och oemotsagd bild av en mycket beslutsam president som vill ut ur Afghanistan så fort som möjligt. Och undra på det. En majoritet av de amerikaner som valde Obama till president är emot kriget, och ska han ha en rimlig chans till en andra mandatperiod måste han ta hem soldaterna.”

Om jag fick råda så skulle alla med minsta intresse för Sveriges agerande i detta krig läsa Fänges artikel. För när vi själva fäktar för våra individuella ställningstaganden i olika samman-
hang så saknar vi alla den nödvändiga inblicken och kompetensen för att egentligen veta vad vi pratar om. Det gäller undertecknad, det gäller dig som läser detta, precis som det gäller de politiker i regeringen som har med besluten om det svenska engagemanget att göra.

Om någon av dessa tror sig besitta kunskaper i ämnet som överträffar Fänges erfarenhet och inblick i de förhållanden som råder så är vederbörande bara att beklaga, självbedrägerier är svåra att komma över. Personligen så är jag övertygad om att Fänge har rejält på fötterna och att Sveriges engagemang behöver ändra kurs helt, helst igår. Nu fortsätter vi på den inslagna vägen och vi kommer allt närmare en större tragedi för varje minut som går. För oavsett om det blir talibaner eller lokala motståndsgrupper som ser till att kisttillverkarna får extrajobb så närmar sig den situation som jag tidigare talat om, den dag som överbefälhavaren kommer att tvingas dela ut en mängd medaljer till redan bortgångna soldater.

Om inte annat så tycker jag att man bör ta fasta på Bob Woodwards bok, en bok som jag själv ska läsa, Barack Obama kommer att ta hem trupperna och det borde även Sverige göra. Det blir inte mindre tragiskt när man beaktar de personliga konsekvenser det kommer att få på individplanet och för de anhöriga. Det känns som om vi själva ingår i en pågående teaterföreställning där alla vet hur pjäsen slutar, alla bortsett från regeringspartierna och andra liberaler.

it , , , , , , , , , , dn1234 svd123 ex123 ab123 svt


13 svar till “Hem i låda eller flygstol?”

 1. Det trista är väl att det kommer att komma någon fundamentalistisk folkpartist som förklarar hur ett krig egentligen ska skötas, och att alla krig som inte följer den folkpartistiska kartan är dåligt skötta.

  • Vi får väl hoppas att vederbörande då beger sig ner och visar hur det i praktiken ska gå till. Han får säkert en guldmedalj av ÖB vid hemkomsten…

 2. ”Be the first one on your block / to get your son home in a box” som Country Joe McDonald sjöng.

  Jag är fullt övertygad om att det finns förnumstiga liberalmuppar i såväl socialdemokratin som allianspartierna som kommer att tillrättavisa Fänge och förklara att han inte förstår hur Afghanistan fungerar.

  • Jag är fullt övertygad om att det finns förnumstiga liberalmuppar i såväl socialdemokratin som allianspartierna som kommer att tillrättavisa Fänge och förklara att han inte förstår hur Afghanistan fungerar.

   :-) :-)

 3. Svenskarna har väl varit där sedan 2001/2002. I början var säkerhetsläget gott vilket i teorin skulle möjliggöra en betydande humanitär insats.

  I både den serien som gick för något år sedan på tv och i artiklar som beskriver den bild som afghanerna i svenskarnas område upplever så upplever man frustrationen av att ingenting förändrats under deras tid i regionen. Skulle gärna vilja se Sidas resultat i regionen och jämföra med den humanitära insats den svenska militära insatsen gjort på frivillig basis.

  Det humanitära insatsens misslyckande har gjort att säkerhetsläget förvärrats för de svenska styrkorna och framförallt har det gjorts för lite för att förändra samhället.

  Hade gärna sett en svensk humanitär punktinsats i de regioner där svenska militära styrkor finns, varför jobbar man inte tätare tillsammans i planeringen?

  Nu verkar det tyvärr som tåget gått.

 4. Problemet är att det inte är så svårt. Förra gången, då talibanerna faktiskt HADE makten, så var knarkodlingen ett absolut minimum. Då var det brist i hela världen.

 5. Bra skrivet Jinge! Det är en katastrof att vi är där och deltar i den amerikanska ockupationen av landet, det är rena Vietnam. Högern gillar det förstås, de gillar allt som USA gör de strackrarna.

 6. Afghanistans president Hamid Karzai medger att hans stabschef tagit emot ”väskor med pengar” från Iran, men insisterar på att betalningarna skett öppet och som en form av bistånd från en vänligt sinnad nation.

  Enligt Karzai har stabschefen Umar Daudzai fått regelbundna utbetalningar på ”sex till sjuhundratusen euro en eller ett par gånger om året”.

  New York Times avslöjade betalningarna i lördags, i ett sken som antyder att Iran köper inflytande i Afghanistan via stabschefen.

 7. ursäkta mitt innlägg men talibanernas odlingar uppgår till 0.2 procent av totalarialen resten tillhör karzais regering och krigsherrar som usa vägrar att röra .dom hänvisar till att det är afghanistans regerings ansvar. på fria marknaden uppgår den till ofantliga 65 miljarder dollar per år.allt detta finns på internett utom i svensk media

 8. Anders Fänge skildrar på ett mycket förnuftigt och klarsynt sätt katastrofen.
  Har träffat honom ett flertal gånger och jag tror det finns få svenskar eller över huvud taget västerlänningar i världen som besitter hans kännedom om Afghanistan.
  Det viktiga i hans artikel som han lyfter fram och som man i den svenska debatten nästan helt glömmer bort är att Sverige i princip beskyddar en korrupt regim. Det är regimen i Kabul som är orsaken till att talibanerna kunnat växa sig starkare.
  Jag har varit i Afghanistan år 2002, 2004 och 2008. År 2002 fanns det inte en endaste taliban kvar. Inga som helst incidenter. År 2004 kunde man fortfarande åka till södra delarna utan problem. År 2008 kunde man knappt röra sig utanför Kabul med risk för sprängdåd.
  Ett av problemen är att parlamentet och regeringen styrs till stora delar av gamla banditer från Norra Alliansen. Bland annat general Fahim, Dostum och Ismail Khan. Den sistnämnde är energiminister trots att han troligtvis knappt kan stava sitt eget namn.
  Så absurd är situationen i den afghanska regeringen. Och svenskarna är där och offrar sig för att försvara ett gäng banditer. Tragiskt.

 9. Jag hade en dröm i natt. I den såg jag Fredrik Reinfelt och Mona Sahlin säga i TV på bästa sändningstid: ”Sverige kommer omedelbart dra tillbaka alla soldater från Afghanistan och ersätta dem med civila hjälparbetare.” Och de båda fortsatte: ”vi vill inte slicka anglosaxarna i rumpan längre, ingen är heller längre beroende av de där två konkursmässiga korthusen.”
  Sen vaknade jag naturligtvis upp till det gamla vanliga.

 10. Apropå Abdul Rachid Dostum, efter USA:s invasion så låste Dostums styrkor in upp till 2000 krigsfångar i containers och lät den dö av törst/värmeslag/kvävning. Det var sånt som tyska soldater dömdes till döden för efter andra värdskriget, men nu är det ju andra tider. Dostum är ju inte bara en krigsherre, han är också stabschef i det fria och demokratiska Afghanistans armé.