Guillou och sociala medier


Jag upphör aldrig att förvånas över Jan Guillous njugga inställning till nätet och sociala medier. Han förhärligar Gutenbergs uppfinning och tycks krampaktigt hänga sig kvar som en ärkekonservativ. Han antar därmed samma skepnad som sig gamla kamrat Göran Skytte som blivit alltmer konservativ allt eftersom åren går. Ibland kan man få ett intryck av att gnälliga gamla gubbar samlas som kolumnister på tidningarna, ja vi har dessutom ett aktuellt exempel från tidningen Expressen.

Guillou/AB: ”Det finns alltför många i den publicistiska diskussionen i Sverige som säger att den här vulgariseringen av medierna är oundviklig på grund av ”nätet”. Det är inte sant. Men sant är förstås att det skvallras, ljugs och förtalas av bara helskotta ute på nätet. Det är svårt att göra någonting åt.

Men därav följer ingen nödvändighet för riktiga medier med ett av tryckfrihetslagarna reglerat ansvarsförhållande att upphöja nätskvallret till journalistik. Att göra så är att riskera förlust av allmänhetens respekt. Huvudprincipen måste förbli att det som står i tidningen är sant och relevant, vilket nätskvaller sällan är.

Aldrig tidigare har skvaller påståtts kunna styra journalistiken. Elektronik ändrar inte på det förhållandet. Dyrast att förlora är til syvende og sidst pressens anseende.”

Visserligen finns det ingen motsättning mellan förmågan att hantera språket hyfsat väl och det faktum att både det och vältänkta tankar kan rymmas både på nätet och i bladens spalter, men det tycks som om skribenter födda på fyrtiotalet eller tidigare har drabbats av något slags intellektuellt vakuum utan förmåga att upptäcka det faktiska förhållandet.

Nu spelar det i praktiken mindre roll, att sätta sig på sina höga hästar kostar som sagt ingenting. Det enda man förlorar är markkontakt, men vad spelar det för roll när man har många miljoner på banken och dessutom en pension från staten som täcker de löpande utgifterna? Att vara formuleringarnas mästare betyder ingalunda att man behärskar nyanserna särskilt väl.

it , , , , , , ab ex svd dn


11 svar till “Guillou och sociala medier”

  1. Guillou har stolt visat upp sina antika skrivmaskiner, där allt hans författarskap har kommit till på. Är det så enkelt, att han inte har lärt sig använda dator, och därför är så negativ mot internet?

    • Jag vet faktiskt inte, jag har oxo undrat i de banorna. Åldern skulle man kunna tro, men han är bara ett år äldre än undertecknad så det håller inte det heller…

      • Nån har sagt, att om vi 40-talister inte fick lära oss dator via jobbet, så är nästan kört. Tröskeln för att komma igång med pc på fritiden är helt enkelt för hög.

        Jag känner många datorlösa jämnåriga, och deras förklaringar varierar mellan ”har inte tid med dator” och ”har ingen användning för dator”.

        ”Jag har inte tid”, är i vårt samhälle också den socialt korrekta ursäkten till allt för att förklara sitt bristande intresse eller ren slöhet…

  2. Det är inte fråga om journalistik och skvaller och är det det så handlar det om Sverige bara. I andra länder är nätet livsviktigt idag. Två exemepel är Tunisien och Egypten.

    Nu skapas även historia på nätet. Efter terrorattentatet mot den koptiska kyrkan i Alexandira, i skuggan av den odugliga regeringen styrd av USA:s och Israels marionetter har ungdomarna tagit initiativet för att rädda sitt land undan religions krig just på nätet.

    Om en vecka firar den koptiska kyrkan jul och då kommer tiotusentals muslimska ungdomar att agera mänskliga sköldar för att skydda kyrkorna och firandet med sina egna kroppar.

    De skulle aldrig hunnit organisera sig så snabbt och så vettigt om inte nätet funnits.

      • Vi har sett det förr, när kyrkor bombades i Indonesien under julen. Nästföljande år gick muslimer vakt för att skydda kyrkorna. Det är sånt som inger hopp om vår trasiga värld!

  3. Visst finns det nyanser i konservatismen: Göran Skytte har blivit konservativ samt röstar på moderaterna. På moderaterna … Han som tidigare ingick i den hårda kärnan av 68-vänstern, patetiskt är rätta ordet. Vidare talar herr Skytte sig varm för egenföretagande (inget ont i detta) emedan Jan Guillou gladligen betalar 75 % i skatt, är delägare i betydligt fler samt framgångsrikare företag än skytte men har trots detta förblivit radikal. Men annars så är det säkerligen så att de äldre stötarna inte vill släppa bilden av att det skrivna ordet är heligt på papper. Sanningen är väl att läsvanorna i grunden har ändrats och för övrigt: varför läsa om kändisar i expressen, när man läsa om samma kändisars göranden och låtanden enda in i sängkammaren med alla detaljer på Flashback? Vad som är sant? Tja … Vem ställer något sanningskrav på kvällspressens skvaller, så varför då ställa det kravet på Flashback? Sedan är det många journalister sprider rykten på just Flashback, som då diskuteras flitigt, som de senare rapporterar om utan att det framgår att de är de själva som skapat situationen.

  4. Jag kan inte se annat än att Guillou har alldeles rätt här. Han säger att nätet medfört en vulgarisering av språket, och det är ju helt korrekt att man finner en hel del av det slaget på ätet, och att påstå detta är inte detsamma som att säga att allt på nätet är vulgärt och dåligt.
    Han säger vidare att han tycker att tonen i våra tryckta media bör vara anständig och inte låta sig degenereras av det som finns på nätet.
    Håller alltså helt med om det du citerar.

  5. Guillou skriver ”Huvudprincipen måste förbli att det som står i tidningen är sant”

    Vore det inte för min stora gravida mage så skulle jag ligga på golvet och as garva.

    Så mycket ljug och desinformation vi fått av dessa tidningar i så enormt viktiga frågor förundras jag över denna kommentar från honom.