Gratis i Stockholm?


För ett par dagar sedan så var jag in till Stockholms Stadsmuseum för att fotografera den teckning föreställande staden på 1500-talet som nu visas där. Tyvärr var det omöjligt som den nu är monterad, men antagligen kommer den att tillgängliggöras som bild för de intresserade. Men jag ska inom kort besöka museet igen för att ägna det minst ett par timmar.

Idag tipsar Expressen om en hemsida som heter http://www.gratisistockholm.nu, sådana hemsidor gillar jag eftersom jag ofta känner ett visst motstånd mot sådant som är alltför kom-
mersialiserat. Just nu när jag tipsar om sidan så har den ett fel i länkarna så att vissa sidor inte öppnas på rätt sätt, men det problemet fixar man antagligen inom kort.

Nu har det också blivit mer diskussioner om den s.k. Djurgårdsstaden, det handlar om Hjorthagen och de stora nybyggnationer som börjar där inom kort. Jag har ofta promenerat i området eftersom min dotter med familj bor där, och för två år sedan så stod promenader med barnvagn på programmet alltsomoftast. Min egen relation till området har varit begränsad om man bortser från Lill-Jansskogen som jag ofta besökte på 50-talet eftersom jag gick i Engelbrektsskolan på Valhallavägen.

Wiki/Lill-Jansskogen: ”Lill-Jansskogen har fått sitt namn efter en småväxt hovjägare som hette Johan (Jan) Persson. Han levde i slutet av 1600-talet och för att dryga ut sin inkomst öppnade Lill-Jan Persson en krog i sin vaktbostad, vid nuvarande Drottning Kristinas väg 35B. Krogen blev snart mycket populär och att gå till ”Lill-Jans” blev ett begrepp. Redan 1731 har namnet Lill-Jan dykt upp på Petrus Tillaeus Stockholmskarta. Krogen Lill-Jan fanns kvar långt in på 1800-talet. Platsen omnämns även i August Strindbergs debutroman Röda rummet från 1879.”

I närheten av Östermalms Idrottsplats hade man på femtiotalet ett par mindre hoppbackar. I en av dessa gjorde jag mitt livs enda hopp, en luftfärd som antagligen inte var mer än åtta-tio meter, men som kom att plåga mig i månader på grund av alla skavanker som jag fick på köpet, bland annat i form av bräckta revben.

Wiki/Hjorthagen: ”Dagens Hjorthagen var på 1100-talet en ö med namnet Husarne med byarna Husarne och Söderhusarne. Ön var tämligen bergig och hade en liten odlingsbar yta. Öns namn kommer från pluralis av hus, husar, och finns kvar i Husarviken. Husarhagen var ett namn för den bördiga delen av dagens Hjorthagen, men namnet trängdes ut under 1800-talet. Kung Magnus Ladulås skänkte år 1288 Husarne till nunneklostret S:t Clara, på Norrmalm. 1527 bröt Gustav Vasa med katolska kyrkan och S:t Clara revs. Husare blev kronans egendom. Johan III planerade en kunglig jaktmark, en djurgård, och placerade ut en del hjortar och renar. Kung Karl XI lät uppföra ett två mil långt och tre meter högt staket runt norra och södra Djurgården. Staket löpte även vid stränderna för att hålla vargar ute och hjortarna inne på vintern när vattnet frös till.”

En del av diskussionerna idag rör den Norra Djurgårdsstaden som enligt vissa kommer att spärra av de vilda djurens möjlighet att ta sig ut på Djurgården, en black om foten för naturen. Vilken väg diskussionerna tar vet vi inte än, men jag kommer sannolikt att återkomma i ämnet.

i Tags: , , , , , , , , ex dn svd t


2 svar till “Gratis i Stockholm?”

    • Det jag gillar är förstås att man samlar sådant som inte kostar barnfamiljerna skjortan. Tänk att vara småbarnsföräldrar idag med tre småttingar och dra iväg in till Fjollträsk för att gå på Museum? Fyy fasen…