Göran Skytte, en manlig Anna Anka


Jag kan inte påstå att jag följt Göran Skyttes karriär som skrift-
ställare och journalist, men jag minns alldeles tydligt att jag förr uppfattade honom som en intellektuell med ambition att föra fram viktiga saker, men i takt med hans vandring högerut så har både det viktiga och det intellektuella tunnats ut för att idag vara ur-
vattnade och dåligt skrivna blogginlägg med den missvisande etiketten ”Kolumn” i Svenska Dagbladet.

Igår berättade han i en sådan ”Kolumn” att han ägnat tid åt att läsa igenom en del av Lars Ohlys tal från i år. Det är förstås bra för man kan säkert förvänta sig att även en blind höna kan finna ett och annat korn där, men det gör inte Skytte.

Göran Skytte i SvD: ”Det var stundtals lite obehagligt, som när Ohly andas sympati för dem som bränner bilar i förorterna. Förövarna är offer, huliganerna bär inte ansvar för att de bränner och fördärvar. Så här sade han när han den 12 september talade på Vänster-
partiets kommun- och landstingsdagar i Borås: ”Förorterna brinner för att alltför många i dagens Sverige inte känner att de har någon chans i livet.”

Stundtals obehagligt, men mycket nyttigt. För här påminns man om att mannen som kan bli minister är en motvilligt och enbart på ytan reformerad kommunist.”

Slutsatsen av det skrivna är att den som förstår att segregation, alienation och massarbetslöshet är mekanismer som bidrar till att skapa missförhållanden och sociala spänningar i miljonprogramsområden är – på ytan reformerade kommunister. Slutsats nummer två blir givetvis att Skytte anser att de ungdomar, som bitvis lever djävel med bilar och andra döda ting, inte är något annat än blattar och annat slödder, även om han inte skriver det rakt upp och ner.

Kunde jag dela ut en badboll som pris för dagens intellektuella kökkenmödding så skulle det givetvis gå till Göran Skytte.

Hans s.k. ”kolumn” är mycket läsvärd, i alla fall för dem som oroar sig för att landets högerkrafter ska vinna även nästa riksdagsval. Hans avslutning av artikeln är grandios, ”- Denne man [Ohly] får en plats i regeringen om Mona Sahlin vinner. Man blir mörkrädd.”

PJ Anders Linder har uppenbara problem när det gäller dem som medverkar på opinionsplats i tidningen. Men jag kan tipsa om att Anna Anka säkerligen skulle vilja ha Skyttes spaltcentimetrar. Det skulle i alla fall inte kunna bli sämre.

——-

För övrigt så anser jag att Lars Ohly bör verka för att vänsterpartiet helt ska ta bort kravet på utträde ur EU från partiprogrammet.

intressant Andra om: , , , , , , svd1 hd1 dn1 ex ab1 t


25 svar till “Göran Skytte, en manlig Anna Anka”

  1. ”För övrigt så anser jag att Lars Ohly bör verka för att vänsterpartiet helt ska ta bort kravet på utträde ur EU från partiprogrammet.”

    Om vi skall ha något vettigt socialistiskt alternativ att rösta på och som kanske en dag kastar av sig den socialdemokratiska tvångströjan och står på egna ben, måste ett utträde finnas med. Varför? Jo därför att där finns en klar majoritet av de som vill stå fria från denna nykoloniala militariserade superstat. Det vore ohederligt både mot partiet, dess funktionärer och väljarna att rycka undan mattan på det viset. Om saken överhuvudtaget måste diskuteras (vilket kan vara viktigt med tanke på unga väljare) så tycker jag att en ordentlig folkbildning vore på sin plats. Vad €USSR har betytt för oss sedan -94, Varför vi fortfarande betalar 25 miljarder om året till Bryssel, en summa där bara en bråkdel kommer Sverige till godo och som dessutom administreras därifrån. Varför majoriteten av Sveriges lagar stiftas i Bryssel, vilket gjort regering och riksdag till en välavlönad diskussionsklubb, osv.

  2. Skytte framstår mer och mer som en sanningssägare. Självklart har de som vandaliserar i våra förorter ett ansvar för sina handlingar!
    Alla, ifrån 15-åringen i Rosengård som tänder på en oskyldig människas bil, till storföretagaren som misshandlar son fru, har samma ansvar.

    • Visst, tveklöst, men att förstå bakgrunden gör en till kommunist enligt Skytte…

      Intelligentian slår till igen…

    • Jag blir förvånad över många svenskars enögda tänkande. De skiljer inte mellan att förstå och att försvara. Man kan inte försvara att några ”urtanförstående” ägnar sig åt vandalisering. Men man kan förstå hur dessa onda handlingar har uppstått ur missförhållanden. Kriminalvård handlar inte om att göra kriminalitet berättigad utan om att förstå hur den uppstått och att finna vägar till att få kriminella att bli bättre. Tidigare hade man ett enklare sätt at bli av med problemet: dödstarff. Skytte legitimerar allt vad överklassen åstadkommer med sitt asociala och egoistiska sätt att leva. När svaga människor blir desperata och kriminella, då ska man bara tala om deras fel, inte om alla orsaker till dessa fel. Vem har sagt at förståelse av orsak innebär ett försvar av kriminella handlingar? Och Skytte ger sig nuförtiden för att vara torende kristen. Har ni hört på fan?

  3. Nej, vi ska fortfarande propagera för ett utträde ur den där kapitalistiska kollossen som heter EU. Jag förstår inte varför vi ska betala så mycket dit och varför vi ska stödja en uppbyggnad som värnar mer om varor och tjänster än om individer. Eu har inte heller tagit ordentlig ställning emot israels senaste krigsbrott, då de använde vit fosfor, även mot barn…
    Göran Skytte är en patetisk figur, som gått tillbaka till sitt naturliga tillstånd, att vara inkrökt adelsman. Han vill bl.a att de ska finnas biblar på varje svensk hotellrum…

  4. Och Göra Skytte blir uppenbarligen inte mörkrädd över en eventuell Jimmie Åkesson som minister i en borgerlig regering?

  5. En Skytt och en Anka. Kanske ingen bra kombination oftast, men i detta fall så passar de bra i den konservativa reaktionära fållan. Samma unkna 1800-tals värderingarna och lika korkade.

    Sen tycker jag att förnärvarande ska utträdeskravet vara kvar. Skulle vi ha tagit bort det skulle vi gjort det tidigare som miljöpartiet gjorde. Nu framstår det i vårt fall som en anpassning till övriga två partier och inte av övertygande skäl och det tror jag vi kommer att förlora på inför kommande val. Vi ska inte anpassa vår politik till andra däremot får man kompromissa i ett samarbete men det är en annan sak. Men väljarna ska veta vad Vänsterpartiet tycker och har får åsikter i olika frågor.

  6. Göran Skytte är onekligen en komisk, eller kanske snarare tragisk, figur som p g a sitt egna vänsterradikala förflutna nu desperat försöker visa att han har ’bättrat sig’. Resultatet blir artiklar som denna där han, förmodligen i god tro, sprider sina vaneföreställningar och drar långtgående slutsatser som ingen annan ens kunnat ana. Jag trodde faktiskt att vi i Sverige hade en mer nyanserad bild av vad ’kommunism’ är för något en medelamerikanen, men Göran Skytte visar faktiskt en ännu större trångsynthet än den mest rabiata republikanen i USA skulle kunna göra.

    När Lars Ohly talar om de negativa effekterna av privat ägande menar han sannolikt när offentlig verksamhet privatiseras och det kan ju vem som helst se att han har helt rätt i. Sverige som har ett av världens mest privatiserade skolsystem rankas också mycket lågt i internationella jämförelser. Att vi, som ett av få länder, öppnade upp för konkurrens inom post och paket sektorn har inte inneburit några som helst vinster för vare sig staten eller det svenska folket. Vården har inte blivit bättre av att privatiseras heller, möjligen för de som har råd att betala alternativt bor i rätt område eller ort.

    Slutligen är jag helt med på din linje Jinge när det gäller utträdeskravet. Det är av rent praktiska skäl omöjligt att kräva utträde för tillfället och det vet de svenska väljarna om. Vad som händer om utträdeskravet är kvar är att högern får chasen att plocka billiga poäng på något som i praktien inte är värt att stå för. Vänsterpartiet ska däremöt fortsätta verka innifrån EU tillsammans med den socialistiska gruppen för att få motarbeta den marknadsfundamentalism som sprider sig i EU.

  7. Det vore ett svek av monumentala mått om även V tar bort kravet på EU-utträde. Varför skulle det vara så omöjligt att samtidigt å ena sidan arbeta inom EU (eftersom det finns) och å andra sidan verka för ett utträde?

    Och vi som är EU-motståndare får inget anständigt parti alls som för vår talan eller som vi kan rösta på, vari ligger den demokratiska vinningen i det?

    I Sverige har pk-maffian långsiktigt men effektivt malt ner allt motstånd i EU-frågan, men lyft blicken och skåda mot det stora landet i väster, dvs Norge, där är EU-motståndet starkare än på länge! Det finns också gott hopp om att Island håller på att nyktra till, tror att folket där röstar nej till det anslutningsavtal som de säkerligen kommer att få.

  8. Vilka argument finns för att stryka utträdeskravet ur partiprogrammet? Är det för att EU plötsligt blivit något bra som gynnar oss vänstersinnade, eller är det för att vänsterpartiet ska framstå som ett mer seriöst parti och av praktiska skäl ska lägga sig platt i frågan? Jag förmodar att det handlar om det sistnämnda då EU är och förblir samma kapitalistiska superstatsprojekt som det alltid varit. Men om vi nu ska stryka allt som för tillfället är omöjligt att genomföra för att på så sätt framstå som mer seriöst, så bör hela partiprogrammet brännas och skrivas om då Sverige inte på långa vägar är det socialistiska samhälle som jag förmodar är vänsterpartiets slutgiltiga mål.

    • Vilka argument finns för att stryka utträdeskravet ur partiprogrammet?

      Det är ett fullständigt utsiktslöst förslag.

      • Men Jinge, på vilket sätt skulle det vara ett hinder för att ha kravet kvar i partiprogrammet? Det är en sak att ha det i programmet, en annan sak att driva frågan aktivt. Vi kan inte göra oss av med alla visioner som för tillfället inte är möjliga att uppnå, vad blir kvar av politiken då? Att gå ur EU känns lättare än att vi någon dag ska få se ett fritt och självständigt Palestina, innebär detta att vi ska lägga ner kritiken mot Israel då också?

        Vill gärna veta hur du resonerar :)

        • Men Jinge, på vilket sätt skulle det vara ett hinder för att ha kravet kvar i partiprogrammet?

          Lyssna på Ekots lördagsintervju!

        • Det är fullständigt meningslöst att ha ett krav om utträde ur EU när det inte finns en rimlig chans att faktiskt lyckas med detta. EU är bara skit, men nu är vi en gång för alla med. Att tro att vi ska kunna ha en folkomröstning och bara kliva av är bara drömmar. Varför vp skulle bjuda på ett sådant argument för borgarna förstår inte jag. Ohly har säkerligen en majoritet av medlemmarna med sig när han säger att man ska verka inom EU istället.

  9. Angående ”ta bort utträdeskravet”: Vill kalla det Ohly gjort nu, ett utspel. Jag tror inte att detta speglar partiets medlemmars åsikter. Jag tror att Ohly vill ha igång en diskussion om saken, och det verkar han lyckas med. Skulle V ta bort kravet på utträde kommer de att tappa alltför många medlemmar och väljare i det kommande valet, jag tror inte att det kommer att göra detta. Jag vill minnas att EU-sidan ”vann” folkomröstningen med extremt liten marginal och jag vill tro att motståndet mot EU ökar i takt med att vi får uppleva baksidorna av medlemskapet i form av inhuman asylpolitik och insikten att klassklyftorna nu har ökat iockmed ”månglarprojektet” EU. Motståndarna mot EU kommer att vilja göra sina röster hörda via V.

    • Skulle V ta bort kravet på utträde kommer de att tappa alltför många medlemmar och väljare i det kommande valet, jag tror inte att det kommer att göra detta.

      Det sa man om (MP) oxo.

      • Inte alltid historien upprepar sig enligt ett enda mönster och att jämföra MP med V är som att jämföra äpplen med päron. V har en lång tradition av internationell solidaritetspolitik att leva upp till här, det är inte något som jag tror att folk är beredda att göra avkall på så lätt.

  10. Det är ganska naivt av vänsterproselyter att tro att krav om utträde från EU skulle locka fler väljare till vänsterpartiet. Om nu folkpartiet skulle skriva in ett utträdeskrav och vara det enda partiet som har det som krav, skulle ni då välja fp före vp? För att få folk till partibyte krävs andra frågor som är större och viktigare.
    T.ex, har jag funderat över oppositionens oförmåga att angripa det trälsamhälle (se fas 3 i arbetslöshetsåtgärder) borgarna är på väg att återinföra.

    • Det är ganska naivt av vänsterproselyter att tro att krav om utträde från EU skulle locka fler väljare till vänsterpartiet.

      Vem har sagt sig tro det ??

      I vilken kommentar då ??

      • T.ex. ”som kanske en dag kastar av sig den socialdemokratiska tvångströjan och står på egna ben, måste ett utträde finnas med.” eller ”Och vi som är EU-motståndare får inget anständigt parti alls som för vår talan eller som vi kan rösta på, vari ligger den demokratiska vinningen i det?” m.fl.

        I dessa rader ligger en undermening om att att det kan locka andra att välja vp, men så enkel är inte tillvaron.
        (nu har det serverats kvälls-te av min son, och han är viktigare)

  11. Byta åsikt gör man av övertygelse, inte för att ev vinna röster! Det gäller för partier likaväl som för enskilda personer. Annars är man inte trovärdig.

    Inför EU-valet förklarade samtliga av Vänsterpartiets kandidater att de var emot svenskt medlemsskap. Samtliga, alla. Hur många tror att varenda en av dem på denna korta tid har svängt i medlemsfrågan? Gör de gällande det är de lika lite trovärdiga som Lars Ohly när han förklarade att han fortfarande var kommunist men att han skulle sluta att kalla sig det…

    Man byter inte uppfattning bara därför att det verkar utsiktslöst att få igenom kravet, i så fall skulle de partier som har republikkrav i programmet för länge sedan ha strukit den punkten.

    Christer W, Folkpartiet kommer aldrig att bli ett alternativ för socialistiska EU-motståndare, oavsett om de byter linje i frågan. Men sofflockspartiet kan bli det. Jag skriver inte det för att hota eller kräva något, jag bara konstaterar ett faktum. Ty EU är för mig och fler med mig inte vilken fråga som helst, den har en dignitet som för oss är okompromissbar.

    • Nu påstod jag inte det Gösta, utan bara ställde frågan om folk skulle byta parti. Du bara bekräftar genom det du skriver om ditt eget agerande det jag påstår, att borgare, sossar och mp-are inte byter parti bara för att vp håller fast vid utträdeskravet.
      Jag skulle tro att Ohlys resonemang hänger samman med mp.s agerande i frågan, de har ju vunnit på att stryka utträdeskravet från partiprogrammet och han har förhoppningen om detsamma skulle gälla för vp i händelse av att utträdeskravet ströks. Och jag tror att i viss mån har rätt.
      Det blir lite patetiskt och stelbent agerande i allmänhetens ögon att hålla fast vid utträdeskravet till varje pris när det inte ens är läge för ett utträde. Utöver det kan vi ju se att frågan infekterat vp och har tagit fokus från andra mer akuta frågor, t.ex. att folk i dag tvingas arbeta nästan gratis (förca 70kr/dan) åt företag och organisationer.
      Dessutom kan företagen och organisationerna få betalt för ta emot dessa ”anställda” ca 270 kronor dagen.

      • Det blir lite patetiskt och stelbent agerande i allmänhetens ögon att hålla fast vid utträdeskravet till varje pris när det inte ens är läge för ett utträde.

        Så är det tycker jag. Oavsett hur fasen (V) sprattlar och gnäller så finns det absolut INGENTING som talar för att Sverige ska kunna lämna EU inom en överskådlig framtid. Att partimedlemmarna ofta är kritiska som attan ska man givetvis använda inom EU:s ramar till att försöka påverka, att bjuda borgarna på bra argument är kontraproduktivt.

  12. Förresten, nästa steg är väl att Vänsterpartiet också ska kräva svensk anslutning till euron, då skulle förnedringen av den svenska vänstern bli total.