Fuglesang och DN:s pseudoschack

Dagens Nyheter försöker idag låtsas som om DN-läsarna på nätet har en chans att spela schack med Christer Fuglesang när han befinner sig i karantän och senare uppe i rymden.


DN:
”Han reser ut i rymden som packmästare och sköter han sina drag väl kan han återvända till jorden som schackmästare. I dag inleder nämligen den svenske astronauten Christer Fuglesang sitt unika korrespondensschack med DN.se-läsarna… … Schackpartiet går till enligt följande: Christer Fuglesang kommer att spela vit och därmed göra första halvdraget. När Fuglesang har gjort sitt drag kommer den flerfaldige svenske mästaren Richard Wessman i samråd med DN:s schackredaktör Ulf Hörberg att nominera tre motdrag. DN.se-läsarna får därefter rösta om vilket drag som ska verkställas. Det framröstade motdraget kommuniceras med Fuglesang som i sin tur gör ett nytt drag.”

De flesta inser säkerligen att den faktiska chansen att få fram ett drag till Fuglesang är – mikroskopisk, det behöver man inte ha någon begåvning i schack för att lista ut. Det hela är istället ett jippo som antagligen hittats på av NASA, möjligen i samarbete med ESA, helt och enbart för att få maximal publicitet för de militära projekt som NASA gör tillsammans med den amerikanska militären. Vid förra resan placerade Fuglesang ut amerikanska spionsatelliter, och liknande övningar står säkerligen på programmet den här gången också.

Det hade givetvis varit mer intressant om man hade spelat en match mellan Fuglesang och något svensk tonåring som var hyfsat meriterad, ett parti mot ett okänt antal människor betyder att det kommer bli svårt att följa och strategin kan ändras ett flertal gånger, det blir en sämre jippomatch än vad det skulle behöva bli.

Men min främsta invändning är förstås mot den miltära delen av projektet. Hade rymdresan bara varit för att stärka forskning och kunskap om vår planet och dess miljö så hade den varit värd de risker som den faktiskt innebär. Det är fullt möjligt att den kunskap som kan fås från vistelsen på ISS, och resorna till och från, är avgörande för hur vi ska förstå den klimatförändring som börjat.

Fuglesang
Samtidigt så håller man på med förberedande forskning för en resa till Mars, något som knappast kan ge oss ny kunskap, i vart fall om man bortser från de svårigheter som man ställs inför under själva resan. Även om jag inte är kvar på planetens yta den dagen den resan startar så kan jag utan att blinka kan konstatera att den går åt helsefyr. Är man dessutom till den grad korkad att man reser med så får man faktiskt skylla sig själv.

Det sista konstaterandet gäller även dem som ska åka till ISS den här gången. I vanliga fall är det för oss helt anonyma astronauter vilket gör det lättare att rycka på axlarna, nu är en av dessa vildar svensk vilket gör det svårare. Men att haussa upp resan med ett schackparti gör den inte mer intressant. Då är det mer spännande att ta del av de schackpartier som DN normalt presenterar i papperstidningen. En ännu mer spännande fråga är förstås hur mycket av världens brist på vatten och mat som skulle kunna elimineras med de pengar som rymdforskningen kostat genom de senaste decennierna…

i Andra om: , , , , , , , , , , , , dn123 ab12 svd12 t

[tags]Fuglesang, Schack, ISS, EU, USA, NASA, Discovery, Rymdfärja, Mars, PR, DN, Mediekritik, Politik[/tags]

  11 comments for “Fuglesang och DN:s pseudoschack

 1. 17 augusti, 2009 at 11:00

  Tycker inte längre att det är något upphetsande med uppskjutningar med rymdskytteln längre. Det kostar enorma summor, smutsar ner miljön och dessutom är den last den kan ta rätt begränsad. Det skulle behövas hundratals uppskjutningar för en resa till Mars, pengar som skulle komma till pass mycket bättre här nere istället. Så länge varje kilo kostar så enormt mycket att sända upp kommer den drömmen vara avlägsen tror jag. Men det finns hopp. Företag som jobbar med ny teknologi har planer på att bygga en hiss till rymden. Skulle det lyckas finns enorma potential och en ny värld skulle öppna sig för oss. För den som vill veta mer finns det att läsa här: http://www.liftport.com/

 2. 17 augusti, 2009 at 11:13

  Det hade varit roligare om läsarna fått rösta på alla drag som är möjliga, även idiot-drag. Fast det hade kanske gett demokrati-motståndarna lite för mycket vatten på sin kvarn (såtillvida inte det går skitbra och DN-läsarna sopar mattan med fuglesang) :P

 3. Göran Södervall
  17 augusti, 2009 at 14:05

  Håller med ett flertal av föregående talare om det närmast oansvariga i att låta en pseudohändelse som det här få en sådan mediebevakning. De enorma summor som det kostar kan få betydligt bättre användning på Moder Jord!

  Vad beträffar schacket så har det redan gått i stå! Springaren har kommit på avvägar! Står nu på h3 i stället för det korrekta f3.

 4. nature
  17 augusti, 2009 at 15:25

  En bemannad resa till Mars är bara dumheter. Det finns inte något mer värde med en sådan resa. All information som vi behöver får vi bättre utav obemannade färder till planeten.

  Att krångla det det med att ta med människor innebär astronomiska summor, med stora risker till ingen nytta alls tänk bara på att: syranivåer, temperaturter, strålning, den psykosociala miljön ombord, g-krafter osv, osv är onödiga omvägar för att utforska planeten i fråga.

 5. huga
  17 augusti, 2009 at 16:02

  Skyttelvraken är ju uträknade och lever på väldigt lånad tid, det är bara en tidsfråga innan något allvarligt inträffar igen.

  Dessutom är det inte dessa sällsynta och försenade turer utan mestadels ryssarnas raketer som tar kosmonauter och astronauter ut till ISS (och trotjänaren ”Progress” lev. alla varor och förnödenheter). Tills helt nyligen fick amerikanarna åka med gratis men nu får de allt betala för sig, till ”marknadspriser” dessutom, hehe.

  Tyst i papegojmedia om detta, västmakterna är bra på att slå sig för bröstet och ta åt sig äran, men faktum är att ISS kommer att stå helt öde samma dag Ryssarna drar sig ur skiten som ”tack för tack”..

 6. huga
  17 augusti, 2009 at 16:04

  Dessutom hur trött kan man inte bli på denna ständiga ”fuglesang”?

 7. Ove
  17 augusti, 2009 at 16:10

  Du ser inget värde i den kunskap som rymdfärderna har gett vetenskapen? Inget värde i den teknologi som via rymdteknologin kommit samhället till gagn? Jag skulle vilja påstå att det är en onödig inställning att demonisera rymdforskningen, speciellt utifrån falska grunder. Av de statligt finansierade forskningsprojekten tar rymdforskningen upp en mycket liten del. Militär- och krigföringsforskningen är väl snarare det man ska ifrågasätta först och främst, om det är av humanitära skäl man ifrågasätter forskning.

 8. Skywatcher
  17 augusti, 2009 at 22:26

  Tror inte på en ”Marsresa”, åtminstone inte med ”traditionell” teknik. Kommer att sluta med att expeditionen krashlandar på Mars med X antal lik … Använd istället resurserna till glädje och välsignelse åt 9 miljarder invånare på planeten ”Jorden” … (Fast egentligen skulle vi ha råd med båda grejerna, men det är en annan diskussion).

 9. Mårten
  23 augusti, 2009 at 04:52

  Du får gärna förklara varför det skulle vara så svårt att få fram ett drag till Fuglesang i rymden. Rent tekniskt är det ju busenkelt. NASA lär dessutom definitivt uppmuntra dylika aktiviteter eftersom det ger PR, och därmed i förlängningen anslag, till rymdverksamheten. Och de har faktiskt fritid där uppe, folk funkar rätt dåligt om de ska jobba dygnet runt i 14 dagar. Vet du något vi andra inte vet, eller gillar du bara att klaga på rymdprogrammet i största allmänhet?

  • 23 augusti, 2009 at 06:34

   Svårt? Har jag sagt det. Eller måste du hitta på bara för att du saknar argument?

 10. helhetstänkare
  24 augusti, 2009 at 08:33

  Syftet med ”rymdschack” är att den dubbelriktade informationen (kommunikation över brädet) som fungerar i schack (mellan rymdstationen och jorden) – inte gör det mellan rymdstationen och planeter i rymden !
  Vetenskapens största dilemma !

  Det andra är att göra världen uppmärksammad att det har hänt en revolution i Schacktänkandet: Schack är ett geometriskt språk !

Comments are closed.