Flytta tennismatchen till Stockholm?

En av de mer intressanta nyheterna under gårdagen var det nypåkomna talet om att flytta Davis Cup-matchen mellan Sverige och Israel till Kungliga Tennishallen i Stockholm.

SvD: ”Det kan bli publik på plats i Davis Cup-matchen i tennis mellan Sverige och Israel – trots allt. Tennisförbundet och Stockholms stad håller på att undersöka möjligheten att byta Baltiska hallen i Malmö mot Kungliga tennishallen. – Vi har ett stort intresse av det och jag har tillbringat helgen med att försöka undersöka vilka möjligheter vi har, säger Stockholms idrottsborgarråd Madeleine Sjöstedt (FP) till TV4?Sporten.”

En folkpartist lär ha sagt att om inte vänster-
politikerna i Malmö vill ha matchen så vill folkpartisterna i Stockholm att den ska spelas inför publik i huvudkommunen. Antagligen så planerar man att bussa in varenda folkpartist till Fjollträsk från hela landet, men jag tvivlar på att de kan fylla hallen för det. Möjligen kan de ta hjälp från några av Stureplanscenterns medlemmar, liksom diverse Israellobbyister som t.ex. SKMA.

Men den som tror att det blir ett lättare arrangemang ur säkerhetssynpunkt om det hamnar i Stockholm tror nog fel. Den senaste demon-
strationen mot Israel samlade 12 000 deltagare, en match mot Israels tennislag lär samla betydligt fler. Nu finns det de som menar att idrott och politik inte hör ihop, och visst, den sortens synpunkter är inte helt poänglösa. Men de gjorde också att Sverige sände en trupp idrottare till Berlin-OS, och sett i backspegeln så är det knappast någon som hyllar den idén, för att ta ett exempel på tävlingar vi inte borde ha deltagit i.

Även OS i Folkrepubliken Kina stötte på en hel del kritik, och själv var jag i Båstad 1975 (?) då Sverige mötte Chile i tennisen. Nu var jag i och för sig inte demonstrant, jag var där för att fotografera åt en av de större Stockholmstidningarna, men jag var där. Och har jag känt någon tvekan inför att resa

till Malmö för att demonstrera så är den helt bortblåst nu. Självklart ställer jag upp, det tar dryga halvtimmen att ta sig till Kungliga Tennishallen med kommunala färdmedel.

Nu har inte Stockholm Stad sagt att det kan bli av ännu, men det är inte utan att jag håller tummarna för det. Det skulle bli en verklig folkfest med palestinska flaggor, ambulerande korvförsäljare och en massa hjälm- och batongförsedda statstjänste-
män.

Stoppa matchen! Stockholmsvänstern Röda berget Röda Malmö FFF Gaza peace Ung Vänster Svensson SKP Andra om: , , , , , , , , , , , it SvD1 DN1 AB1 Stockholmsvänstern

[tags]Mellanöstern, Sport, Tennis, Israel, Davis Cup, Tennis, Israellobbyn, SKMA, Palestina, Demonstration, Idrott, Politik[/tags]

  31 comments for “Flytta tennismatchen till Stockholm?

 1. Kurt
  23 februari, 2009 at 07:04

  Om idrott och politik inte hör ihop, så kanske det bara var en slump att det just var en folkpartist som vill få matchen flyttad och spelad inför publik? Rent idrottsligt är det visserligen allt för sent att flytta matchen, men idrottens regler kan man ju rucka på, om det t ex passar politiken. Själva arrangemanget kostar ju bara ett par miljoner, med säkerhet blir det kanske 5 miljoner, men det har ju Stockholm råd med, det finns ju alltid något att sälja.

 2. Johan L
  23 februari, 2009 at 07:28

  JA! Jag orkar inte heller åka till Malmö, men kommer de hit så ska de få se på demonstationer.. :)

 3. Anders
  23 februari, 2009 at 08:37

  Jag kommer givetvis att resa till Stockholm! En förbrytarnation måste man demonstrera mot!

  Anders / Kursverksamheten vid Lunds Univeristet

 4. Pingback: Nellie86
 5. MX
  23 februari, 2009 at 09:12

  Någon ansvarig politiker i Stockholm borde väl ändå inse att detta ämnet är aldeles för brännbart?

 6. palle
  23 februari, 2009 at 09:23

  Hoppas de flyttar matchen till vår vackra hufvudstad. Spelas det inför publik köper jag gärna biljett och sätter på mig mina gamla illaluktande gympadojor ;-) , annars är jag med i välkomstkommitten som kommer hålla till utanför :D

 7. Olof
  23 februari, 2009 at 09:40

  Vad underbart! Det blir match ändå!
  Nu ska jag försöka få tag på biljetter snarast! Sen ska jag leta reda på min Israeliska flagga och heja på bortalaget!

 8. Thomas
  23 februari, 2009 at 09:52

  Åååhh… Nu har ytterligare en från volkespartai krupit fram när nån lyfte på stenen.

 9. Marcus R
  23 februari, 2009 at 09:53

  Att idrott kan bli politiskt är det väl ingen tvekan om (fotbollskriget i sydamerika är väl praktexemplet) – men det är inte idrottsmännen som gör det politiskt, utan vi människor runt omkring.

  Just därför tycker jag det är fel att demonstrera mot dem. De är här för att utöva sin sport. Ska man demonstrera så skulle ju ambassaden vara ett bättre ställe.

  Där finns ofta väldigt specifika regler om vems om får representera en nation i idrott – ofta måste man vara medborgare i landet t ex. En idrottsman kan ju knappast hjälpa var han är född. Detta är människor som tränat stora delar av sina liv för att kunna nå toppen – det känns inte riktigt rätt att omvärlden ska tvinga på dem politiska värderingar. Sport är till för att föra samma folk, inte för att sära på dem.

  Om Sd kommer in i Riksdagen 2010, ska vi bojkotta våra egna idrottsmän och kvinnor då? Hur skulle det kännas ifall folk i andra länder skulle demonstrera mot våra idrottare när de är utomlands, pga något som idrottarna inte har någon kontroll över?

  • 23 februari, 2009 at 10:02

   Marcus! Demonstrera gör man för att visa sin uppfattning, och en demonstration vid ambassaden får inte tillnärmelsevis lika mycket uppmärksamhet som en vid tennishallen. Och det är inte personerna som ska spela tennis som man demonstrerar mot. De har kanske gjort sin värnplikt inom IDF och kan på det sättet vara delvis ansvariga, men en demonstration riktas mot apartheidstaten, inte mot enskilda idrottsutövare.

   Jag tror inte att någon inbillar sig att man ”lyckas tvinga på” dessa idrottsmän sina värderingar. Idag är du lika folkpartistisk som ”Olof”.

 10. MX
  23 februari, 2009 at 10:05

  Marcus R …

  Om SD kommer in i riksdagen och sedan raskt avancerar till att skjuta av nåt tusental samer .. Ja, då är det nog dags att bojkotta alla i detta land som tillät en sådan slakt!

  Fast något sådant skulle ju aldrig kunna hända här?

 11. Helig A. Landet
  23 februari, 2009 at 10:13

  Utan att kommentera tennismatchen så tycker jag att det är intressant att Israel är med i Eurovision Song Contest. Varför? Obegripligt. Inga andra icke-europeiska länder är ju med där. DÄR kan vi snacka om opartiskhet och provokation!

 12. MX
  23 februari, 2009 at 10:24

  Inga andra icke-europeiska länder är ju med där

  Turkiet?
  http://www.eurovision.tv/page/news?id=1749

  • 23 februari, 2009 at 10:38

   halva Turkiet ligger väl i Europa?

 13. Marcus R
  23 februari, 2009 at 10:51

  #11 Jinge – I slutändan blir det ju idrottsutövarna som blir påverkade. Att de gjort värnplikt är inte heller så konstigt – i många länder är det väldigt svårt att komma undan det.
  Jämförelsen med Olof var förövrigt lite taskig :( Jag har ingen en Israelisk flagga och jag tänker inte heja på bortalaget, dessutom tycker jag att Israel är en skitstat. Det enda jag tycker är fel är att man demonstrerar mot idrottarnas hemland när de är här för att utöva sin idrott bara för att det ger mer uppmärksamhet.

  • 23 februari, 2009 at 10:52

   Fast det är inte synd om dem, de vinner ju på WO! Hur skulle de annars kunna spöa Sverige?

 14. MX
  23 februari, 2009 at 11:14

  halva Turkiet ligger väl i Europa?

  Endast om du räknar Berlin med ;)

 15. Anders
  23 februari, 2009 at 11:28

  Jinge: Ni får gärna demonstrera mot vad ni kallar apartheidstaten Israel men matchen ska spelas ändå.
  Idrott och politik hör inte ihop vilket t ex fotbollskriget är ett lysande exempel på.

 16. Thomas
  23 februari, 2009 at 12:59

  Jinge, med en konventionell uppdelning av kontinenterna är det bara 3% av Turkiet som ligger i Europa.

  Marocko var faktiskt med i Eurovision Song Contest 1980. Libanon och Tunisien har varit nära, men det har stupat på att de inte velat visa Israels bidrag. Faran med ensidiga bojkotter är att det blir sig själv man bojkottar, inte landet man protesterar mot.

 17. sigge
  23 februari, 2009 at 13:10

  Visste väl att den apartheid och mördarlobbyn skulle få igenom det här.

  Ju mer man skränar desto mer hörs det…

  För hur hade det sett ut ifall de israeliska laget precis som alla andra lag från fascistiska apartheidregimer fick spela i skamvrån eller inte alls?

  Kommer ni ihåg tanten som drämde handväskan på en nazist? Låt oss alla gå dit och drämma på allt vad vi orkar, det är det minsta vi kan göra för Palestinierna..

 18. Erik
  23 februari, 2009 at 14:42

  Vad som gäller framgår av kommentarsreglerna! / Jinge

 19. MX
  23 februari, 2009 at 14:46

  Tanten med Handväskan? Jodå:


  Hans Runesson minns dramatiken i Växjö för mer än 20 år sedan. Han tycker att det är otroligt att han, där han stod bara 1,5 meter ifrån händelsen, lyckades skapa en bild som är lika aktuell idag som den gången han tog den.

  http://www.tidningeniskolan.se/article.jsp%3Farticle%3D9957

 20. Erik
  23 februari, 2009 at 16:22

  Du måste alltid tänka på netiketten när du skriver en kommentar på en blogg. Tänker du på det som står här så löper du mindre risk för att få din kommentar refuserad.

  På samma sätt som en insändare i en papperstidning så läses ditt debattinlägg innan det släpps fram. Jag förbehåller mig rätten att stryka delar av, eller hela inlägg. Debattreglerna som gäller syns nedan.

  Följande kommentarsregler gäller här:

  1. Anonyma kommentarer accepteras ej. Det innebär att falska mejladresser också är förbjudna.
  2. Osakliga personangrepp eller provokativa kommentarer är inte tillåtna.
  3. Rasistiska, sexistiska, homofoba eller andra stötande kommentarer raderas.
  4. Länkar till sådana sidor, samt till fascistiska, nazistiska eller fanatiskt religiösa d:o raderas.
  5. Länka enbart till etablerade mediesiter i löpande text.
  6. Okontrollerbara och overifierbara faktauppgifter accepteras inte.
  7. Off-topickommentarer raderas liksom one-liners som inte tillför något.
  8. Personliga hälsningar och liknande meningslösheter raderas.
  9. Kommentarsfältet är till för kommentarer, inte för privata meddelanden.

  Observera att det inte är en demokratisk rättighet att få kommentera på denna blogg. Precis som på en tidning så är det utgivaren som avgör vad som passar. Följer man inte netiketten så finns det inte en chans…


  Kan du inte se din kommentar när den sparats så har den skickats ut i den binära världsrymden. Det kan vara så att du använt något enstaka ord som inte accepteras, det kan också vara så att du skrivit från ett IP-nummer som inte är tillåtet. Exempel på sådana IP är t.ex. diverse anonymitetsservers. Anser du att det är något fel så bör du maila mig och berätta det. Vid särskilt grova överträdelser lägger jag ut IP-nummer och uppgiven mailadress.

 21. 23 februari, 2009 at 16:58

  Grattis Malmö! Om ryktena stämmer går staffetpinnen vidare till Stockholm, hög tid för 08-orna att börja mobilisera protester och aktioner mot apartheidmatchen.

 22. Martin Forsman
  23 februari, 2009 at 22:06

  Ska bli intressant att se hur arangörerna planerat att klara säkerheten. Om biljetterna släpps till allmänheten lär de få kroppsvisitera alla som ska in och titta. Annars finns det alltid risk att politiska aktivister, både fredliga och väldsamma, tar sig in för att skapa ”oreda”.

  Lämpligt vore en tyst aktion … typ veckla ut en väl synlig banderoll eller hålla upp bilder med motiv från krigets Gaza. Fördelen med en tyst aktion är att den nästan uteslutande kommer störa de israeliska spelarna medan våra svenska hjältar kan fokusera fullt ut på matchen :)

  Hoppas naturligtvis också på massiva demonstrationer mot rasiststaten och dess representanter.

 23. Mikael Wallgren
  23 februari, 2009 at 23:38

  #21: Snyggt faktainlägg! Heja Libanon, har för mig det var ganska nyss de var på väg att vara med?

  Det finns ett problem med melodifestivalen, allt skitsnack om att det bara är musiken som bedöms och sådär. Framförallt Turkiet och Israel får ju ganska många ”gratis-röster” eftersom de har sympatisörer spridda över europa på ett sätt som andra länder inte har…

  Israel kommer alltid att klara av att nå det antal poäng som krävs för att få vara med nästa år- oavsett hur usel låten är…

 24. Sven O
  23 februari, 2009 at 23:59

  Jag reser till Stockholm!

 25. Mikko
  24 februari, 2009 at 01:07
 26. Erik S
  24 februari, 2009 at 06:52

  Jag ska åxå resa till malmö. Undrar om det kommer att gå att få tag på tågbiljetter.

 27. Muslimah
  24 februari, 2009 at 17:01

  Jag fattar inte varför det är viktigt för Sverige att israel spelar på svensk mark. Har man inget bättre för sig att sköta än att grubbla över var terroriststaten israels idrottsmän spelar? Tänk om det handlar om Irak som skulle spela, skulle man verkligen göra samma sak?

 28. Sara G
  26 februari, 2009 at 09:58

  Efter att ha sett de minst upprörande bilderna i går på Babel, ett samhällsprogram på TV, tagna av Mohammed Omer under israels senaste massaker så fram står ett total bojkott mot statsterroriststaten israel som det enda rätta. Vi ska inte ens spela matchen mot representanter för denna mördarrregim!
  Bojkotta Israel! NU!

  Mohammed Omer är en bildad och lugn man på tjugottre år som redan som sjuttonåring började fotografera israelernas framfart i Gaza. Värre bilder har jag aldrig sett!!! De kan ses på Mohammed Omers hemsida: Rafha today.
  Och sprängkraften i dessa bilder förstod israel och fega som de torterade man honom å det gruvligaste under flera timmar.

  ”RUG:s pressfrihetpris till Mohammed Omer

  Den palestinske fotojournalisten Mohammed Omer tilldelas Reportrar utan gränsers Pressfrihetspris 2008 för att han med sin orädda rapportering ger röst åt Gazaremsans instängda och förtryckta folk.

  Blott 24 år är Mohammed Omer en de viktigaste unga rösterna från regionen. Omer, bosatt i Rafah på Gazaremsan, rapporterar för en rad utländska medier, som Washington Report on Middle East Affairs, Pacifica Radio, Electronic Intifada, Morgenbladet, The Nation och Inter Press Service, han är också grundare av Rafah Today blog, http://www.rafahtoday.org/

  Mohammed Omer är en objektiv och oberoende journalist som uppmanar palestinska ungdomar att inte fokusera på hat utan på fred med Israel.

  I juni 2008 åkte Mohammed Omer till London för att ta emot 2007 Martha Gellhorn Prize for Journalism. I prismotiveringen hyllas Mohammed Omer för sitt arbete med att ”ge röst åt de röstlösa” och för att han “varje dag rapporterar från en krigszon där han också är fånge”.

  När Mohammed Omer återvände hem efter Europaturnén, då han förutom England även besökt Sverige, Grekland, Frankrike och Nederländerna. väntade en eskort av nederländska diplomater vid den israeliska gränsen för att se till att han skulle kunna återvände till Gaza utan problem. Istället greps han av den israeliska säkerhetstjänsten, som ifrågasatte varför han överhuvudtaget återvänt till Gaza. Omer fördes till förhör med israeliska soldater. Soldaterna misshandlade honom och siktade på honom med sina vapen och krävde att få hans prispengar på cirka 30 000 kronor. Kränkningarna och misshandeln upphörde först när Mohammed Omer svimmade, efter att i tolv timmar ha varit utan mat, vatten och toalett. Då fördes han i ambulans till sjukhus med skador bland annat på strupen efter att en soldat pressat sin känga mot hans hals.

  Sedan november 2008 befinner sig Mohammed Omer i Nederländerna där han får medicinsk vård för de skador som uppkom vid misshandeln.”

Comments are closed.