Fler kristna kritiserar Israel


De flesta som har troende kristna som vänner vet att många av dessa är kritiska mot Israels behandling av palestinier både inom landet och dem på Västbanken eller i Gaza.


Somliga religiösa samfund
har dock medlemmar som okritiskt anammar allt som Israel gör och säger, detta trots att många kristna de facto blir bespottade då de reser till Israel och Jerusalem. Det var inte länge sedan som kyrkliga ledare blev nedspottade av israeliska judar som ser med förakt på de kristna. Detta till trots så agerar sekten Livets Ord, ja de till och med förhärligar Israel i sina veckobrev. Aldrig med ett ord om det oproportionerliga våldet i Gaza, men inom några dagar kommer de istället att tala mycket om det terrordåd som drabbat studerande i Jerusalem. För en del kristna är det verkligen skillnad på folk och folk.

Rawia Morra: ”Den koptiska kyrkans överhuvud, Patriark Shnouda, fördömer den israeliska förintelsen av palestinierna i Gaza, i ett uttalande till den egyptiska tidningen al-Osboa. Han uppmanar araberna att inte nöja sig med verbala fördömanden. Han hoppas på en arabisk enhet i frågan och på gemensamma åtgärder för att motstå “denna aggression”.

Magnus Malm, fristående kolumnist i pingströrelsens tidning Dagen skriver: ”Vad jag har svårare att fördra är föreställningen att Guds kallelse utgör ett slags etisk amnesti. Resone-
manget går ungefär så: eftersom Gud ligger bakom Israel, kan inte Israel göra fel och får absolut inte kritiseras.”

Dessa meningar är ungefär desamma som mina troende vänner hävdar. Sett utifrån det perspektivet så borde jag givetvis anse att kristna på ett generellt plan inte är speciellt fördomsfulla när det gäller det folkmord, den etniska rensning och den rasism som råder i Israel. Tyvärr motsägs det på en mängd olika sätt. Följer man t.ex. pingströrelsens Dagen så ska man snabbt finna att kritiken mot Israel mycket sällan kommer fram på nyhetsplats. Däremot så kommer alla nyheter som kan ses som negativa för palestinierna, oavsett var dessa finns, – fram på minuten. Oftast handlar det om okommenterat nyhetsbyråmaterial vilket till en del kan förklaras med att Dagen är en liten tidning. Samtidigt så får jag en stark känsla av osjälvständighet, man sätter uppenbarligen sin informationsplikt åt sidan.

Har läsarna av Dagen exempelvis hört något om spottande judar, något som t.o.m. den israeliska tidningen Haaretz tar upp?Bilder på två religiösa bosättare, typiska säger vissa.

Haaretz: “A few weeks ago, a senior Greek Orthodox clergyman in Israel attended a meeting at a government office in Jerusalem’s Givat Shaul quarter. When he returned to his car, an elderly man wearing a skullcap came and knocked on the window. When the clergyman let the window down, the passerby spat in his face. The clergyman prefered not to lodge a complaint with the police and told an acquaintance that he was used to being spat at by Jews. Many Jerusalem clergy have been subjected to abuse of this kind. For the most part, they ignore it but sometimes they cannot.”

Dagen har givetvis inte skrivit om detta. Därför passar jag givetvis på att visa videon föreställande två unga bosättare som möter kristna fredsaktivister utanför en olaglig bosättning på Västbanken. Den utgör ett belysande exempel på hur ett heligt land kan bli den direkta motsatsen.

Till och med folkpartister blir chockade över förhållandena i Gaza som DN berättar idag, varför skriver inte Dagen om detta?

Dagen12 DN12 Rawia Morra Haaretz

Andra om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Dagen, Desinformation, EU, Folkmord, Folkrätten, Förintelse, Gaza, Genevekonventionen, Israel, Jerusamem, Judar, Kristna, Mellanöstern, Muslimer, Palestina, Palestinier, Politik, Religion[/tags]


13 svar till “Fler kristna kritiserar Israel”

 1. Till och med folkpartister. Nyp mig i armen! Dra mig baklänges. Men å andra sidan: är det samma folkpartist som tidigare skrivit någon motion om det i riksdagen?

  Lägg dock som alltid märke till att hon varit i Gaza. Det personliga är politiskt.

  Synd att folkpartister måste besöka Gaza för att se vad det handlar om. Synd att det krävs ett besök i ghettofängelset för att de ska känna sympatier med palestinierna.

 2. Jinge,

  Anna Brodén har tidigare talat i Riksdagen och tryckt på för Gazas skull. Det är en tjej som har varit insatt länge! Till skillnad från andra folkpartister!

  Hon förtjänar verkligen all respekt. Det måste kännas väldigt ensamt för henne i den här frågan!

 3. Man kan inte säga att alla kristna försvarar Israel
  Det finns många goda kristna som hjälper palestinierna mycket mer än de muslimska ledarna i arabvärlden
  Många kristna fredsaktivister offrade sina liv för att hjälpa palestinerna
  Gud välsignar de

 4. Man skulle ju önska att t.ex. pingstkyrkans ledare uttalar sig som svenska kyrkans gör. Men de är alldeles för fundamentalistiska för det.

 5. Jag skulle tro att Israel snart kommer gå på en större opinionsmässig bakstöt än de anar. Om de går in i Gaza eller Libanon så kanske världen tappar det lilla tålamod som finns kvar för landet. Jag har alltid försvarat israelernas rätt att försvara sig mot terror, men idag inser jag att det är de som står för terrorn.

  Skulle inte OP sagt ”Satans Mördare”?

 6. Bloggare! Jag svarade, du frågade under råttfångarposten, men såhär var svaret:

  ”Njae, det lönar sig faktiskt inget vidare. Nyhetens behag har nog försvunnit, eller oxo är det “fel” annonser som visas, jag vet inte.”

  Men titta du om det är nåt du är nyfiken på… :-)

 7. Mats frågar: ”Man skulle ju önska att t.ex. pingstkyrkans ledare uttalar sig som svenska kyrkans gör. Men de är alldeles för fundamentalistiska för det.” Slut citat. Du har rätt som medlem i en Pingstkyrka har jag försökt att få ingå en debatt med Pingst FFS ledare Sten-Gunnar Hedin men han vägrar ( jag är numera utestäng från Pingst.nu. s debattsida vad gäller inställning till Israel/Palistna frågan ) det är trist att man inte vågar ta en debatt. För info. Sten-Gunnar Hedin sitter med i Styrelsen för Samfundet Sverige-Israel:http://www.sverigeisrael.org/pages/styrelse.php

 8. Jag skulle vilja veta när dendär opinionsmässiga bakstöten som Charlie talar om kommer att hända. När ska det vara nog, liksom?

  När över hundra dör på några dagar och man från Israels sida talar om en Förintelse har åtminstone inget hänt på den fronten. Hur många ska de hinna ha ihjäl innan Europa reagerar, liksom?

  För övrigt håller jag med Sara G om att Egon är en hedersknyffel. Det är lätt att stå upp för Palestina när de flesta man rör sig med håller med en, men i frikyrkorna får han nog slåss mot väderkvarnar…

 9. Charlie!
  ”Jag skulle tro att Israel snart kommer gå på en större opinionsmässig bakstöt än de anar. Om de går in i Gaza eller Libanon så kanske världen tappar det lilla tålamod som finns kvar för landet.”
  Israel har hållit på i 60 år. De kör med en taktik som de vill ska trötta iväg palestinierna. För israelerna själva blir aldrig trötta. Det de kör kan liknas vid ett ishockeylag, när en ”femma” blir trött så reser den iväg till sitt riktiga hemland så nästa ”femma” kan ta vid. ALLA Israel har två ibland tre medborgarskap. På det sättet har de hela tiden den orken som krävs för att terrorisera ett folk i en hel evighet.

 10. Moe,

  Jag tror inte att många har ojat sig över hur synd det är om israelerna efter det senaste attentatet. Det är väl ett tecken om något på att folk håller på att tappa tålamodet…