Filip och Fredrik har sex i TV?

Nejdå, men som syns av bilden så har nog Aftonbladet haft en dragning åt en sådan tolkning när de valde rubrikerna. Det handlar om ren och skär spekulation och ingenting annat än spekulation.

TV-kanalerna förser kontinuerligt tidningarna med olika pressreleaser i den fasta förvissningen om att tidningarna behöver fyllas ut med text, oavsett vem som producerat den eller i vilket syfte den skrivits. Sex är givetvis bra eftersom oberoende av vilka sexuella preferenser läsaren har så drar det till sig ett mätbart intresse. Kan man dessutom få det att verka åtminstone lite kvartsseriöst så finns det flera vinnare. I det här fallet så får TV5 en större publik och därmed också ansenliga reklamintäkter. Något som givetvis gäller Aftonbladet också. Symbiosen är fulländad.

AB: ”Men i kvällens avsnitt av ”Boston tea party” tar Filip Hammar, 33, och Fredrik Wikingsson, 35, sin nyfikenhet till nya nivåer. I ett abonnerat hotellrum på okänd ort låter programledarduon ett kärlekspar ha sex i tv – för att sedan mäta hur många kalorier de förbränner. Syftet? Att ta död på myten om sex som motionsform. – Det vi gör är ett forskningsprojekt och forskningsprojekt ska ju uppmuntras, och det tycker nog Kanal 5 också, säger Filip Hammar.”

Det tycker säkert både TV5 och Aftonbladet. Hade dessa unga män varit nyfikna så hade de givetvis kunnat ta kontakt med någon lämplig forskare på Karolinska och intervjuat vederbörande, men då hade det ju knappast hamnat i Aftonbladet, inte heller hade det blivit någon rusning till programmet. Och eftersom det är syftet så säger TV5:s programchef Lars Beckung, med ett bekymrat tonläge: ”– Man hade helt klart kunnat visa mindre…”

Jag tycker att det är bekymmersamt att tidningar alltmer sugs upp av underhållningsindustrin. Skulle jag köpa dagens upplaga av Aftonbladet så skulle jag finna att utomordentligt lite av innehållet är nyheter, ännu mindre är egenproducerat. Att tidningsbranschen numera är en krisbransch beror inte bara på nätet. Det beror nog mer på att läsarna helt enkelt värderar produkten allt mindre.

Nu kommer säkerligen någon att hävda att bloggaren fallit i samma fälla. Men de som känner till hur många öres intäkter en blogg drar in per dygn vet att den sortens inkomster vare sig räcker till en insatslägenhet eller en Mercedes. De räcker dock till en kopp hembryggt kaffe, gott så. it

Andra om: , , , , ,

[tags]Mediekritik, Sex, Kvällspress, TV, Spekulation, Politik[/tags]

  7 comments for “Filip och Fredrik har sex i TV?

 1. Monica
  1 december, 2008 at 10:59

  – På vilket sätt är det ur forskningssynpunkt nödvändigt att Fredrik och Filip själva tittar på när paret älskar. Eller att VI tv-tittare gör det? Gör de av med fler eller färre kalorier på det sättet?
  – Räcker det ”ur forskningssynpunkt” att man studerar ETT par och drar slutsatser av det?
  Patetiskt med programledare som inte klarar av att göra tillräckligt intressant program utan att behöva visa regelrätta samlag för att locka tittare åt sig..

 2. 1 december, 2008 at 12:04

  Nyfikenhet på sex är iofs inte märklig, det jag reagerar på är mer de ekonomiska aspekterna av det, det som man nödtorftigt försöker maskera med någon slags ”undersökande” attityd.

  Man hade lika gärna kunnat säga: ”- det är spännande att kolla på när nån gökar, låt oss därför locka fler tittare med att visa bilder på när några gör det!”

  Det hade varit lite mer raka puckar, om man säger så.

  ”– Man hade helt klart kunnat visa mindre…” som programchefen nöjt konstaterade…

 3. 1 december, 2008 at 15:09

  Filip och Fredrik var den direkta orsaken till att jag slutade titta på TV. Det är väl det enda bra de gjort?

  Att bara provocera har sina gränser…

 4. Jon
  1 december, 2008 at 19:19

  Intressant. Vem sätter dessa gränser christer?

 5. Mimmi
  2 december, 2008 at 01:56

  Sex utan diskussion= betydligt mer underhållande än sexdiskussion. Dvs det sexsnack som finns överallt idag: sexspalter i vanliga tidningar som tex Aftonbladet, sexprogram på tv som ”Fråga Olle”, kärlekspar som vill komma i form och få bättre sexliv i ”Bröllopsform”, sextips på msn. Dagligen skrivs det om sex. Tråkigt. Uttjatat. Pinsamt.

 6. 2 december, 2008 at 04:09

  Det är underhållning. Ingen är väl dum nog att inte fatta att detta är ett underhållningsprogram som tänjer på gränserna. En del av det som gör det underhållande är att de just ställer vetenskapliga frågor som kan betraktas som ganska dumma och gör semiseriösa försök att svara på dem, samtidigt som de försöker vara roliga.
  Boston Tea Party är ett av mina absoluta favoritprogram och definitivt ett av de inom svensk TV som håller högst klass. Det är framförallt väldigt roligt att berätta för utländska bekanta om svensk TV när det finns såna här guldkorn.

 7. Niklas
  2 december, 2008 at 13:12

  Jag tyckte iofs att detta inslag och en hel del annat de har gjort har varit tveksamt, men det är ju en del av poängen. Däremot är det ju helt klart att Filip & Fredrik totalt sett gör fantastiskt bra TV och har påverkat t.ex. Kanal 5 i positiv riktning också i många fall. Jag tänker speciellt på deras valvaka om det amerikanska valet, som visserligen var underhållning men som säkert bidrar till ett ökat intresse för politik. Filip och Fredrik är inga dumhuvuden.

  ”Hade dessa unga män varit nyfikna så hade de givetvis kunnat ta kontakt med någon lämplig forskare på Karolinska och intervjuat vederbörande”

  Nu är det ju så att det är en läkare med i programmet varje avsnitt, som jag faktiskt tror jobbar på Karolinska. Det var han som var ansvarig för just detta expriment, eftersom något liknande inte tidigare genomförts.

Comments are closed.