En tyst och svag statsminister

Som första tidning tar nu Expressen upp det faktum att statsministern agerar hälleflundra, man uttrycker det inte på det sättet, men alla minns vi hur hans period som den högst ansvarige startade. Det var tyst från hans sida och man såg honom knappt i media, än mindre hörde honom.

Expressen: ”Det har nu gått mer än en vecka sedan valet och Fredrik Reinfeldt fortsätter att tiga. Dagen efter valdagen höll statsministern presskonferens där han sa: – Allt som inte kommer från mig är lögn. Och sedan dess har Fredrik Reinfeldt inte uttalat sig offentligt. Om drygt en vecka, nästa tisdag, ska han presentera sin regering. Sven-Erik Österberg, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, är kritisk till statsministerns agerade. – Det är så oerhört tyst. Vi vet ingenting om regeringsbildningen. Det verkar som att statsministern har låst in sig. Det kommer inte ens någon desinformation, säger Sven-Erik Österberg till Expressen.se.”

Att han är upptagen med att omplacera vissa statsråd till andra departement är naturligt. Av lätt insedda skäl vill man att alla ska ha gråtit färdigt innan media får tag i dem. Det allra bästa vore väl om vi hade ett antal kolonier som Saint-Barthélemy dit man kunde skicka de mest gråtmilda, ju längre bort desto bättre. Själv tänker jag på en ministerattrapp som måste få ett nytt arbete, ett arbete som dessutom bidrar till att rädda ansiktet på vederbörande.

Men jag avstår givetvis från att skriva namnet, men en ambassadörspost i något litet örike på andra sidan planeten vore antagligen det smidigaste. Hade vi åtminstone haft kvar Norge så kanske fylkeshövdingsposten i Troms eller Finnmark hade varit lämplig? Fast det kanske är sådana gamla synder som gör att norska idrottskvinnor och dito män alltid är så angelägna över att vinna över Sverige, ett sätt att ge igen för gammal ost?

Nu försöker givetvis socialdemokraterna göra spinn på Reinfeldts tystnad, orsaken är främst ett sätt att få bort projektionen från den socialdemokratiska partiledningen. Det är en del av det politiska spel som ständigt pågår. Egentligen borde jag sätta igång en lokal liten omröstning här om vart

Reinfeldt

borde jag sätta igång en lokal liten omröstning här om vart Jimmie Åkesson ska skickas när det gått något år efter de främlingsfientligas inträde i landets lagstiftande församling.

Men vi vet alla hur en sådan omröstning skulle sluta, han skulle skickas till Iran eller Nordkorea, och det skulle bli en enkel biljett. Så grymma är ni som läser detta.

it , , , , , , , , ex1234 ab12 dn1 svd12

  12 comments for “En tyst och svag statsminister

 1. Jonas
  27 september, 2010 at 17:00

  Jag ser gärna att Jimmie far hem till Sölvesborg, men det kanske också får anses som ett grymt öde?

  Läs! http://www.svd.se/kulturnoje/serier/berglins_5017.svd

  • 27 september, 2010 at 17:10

   Svårt att veta hur sölvesborgarna reagerar på ett sådant tilltag…

 2. Christer W
  27 september, 2010 at 17:22

  Jag tycker inte att man ska skicka Åkesson som någon Napoleon till Elba, det är att tillmäta honom betydelse som han inte förtjänar. Det vore bättre att han fick gå och drälla på Stockholms och Sölvesborgs gator som någon non-existens, det är mer förödande för både honom och hans parti.

 3. Gunnar W
  27 september, 2010 at 17:31

  Reinfeldt är sorglig, han en tendens att alltid gömma sig när det blåser lite. KOm ihåg hur det fungerade då hans statssekrterare tvingades hoppa av, för att inte tala om Chiló och vad den andra bruttan nu hette. Hälleflundra var en bra liknelse.

  • Kamelsilaren
   27 september, 2010 at 23:15

   Jag tycker Reinfeldt har stora likheter med Josef Stalin. En högst märklig blandning av styrka och feghet och samma närapå autistiska sfär av ensamhet kring dem. Dessa gudalika gestalter går hem hos massan, Reinfeldt har nästan lika höga popularitetssiffror som Stalin på sin tid. Och liksom denne vill han bygga det stachanovitiska samhället. Jobba, jobba annars ”kommer du i kläm, och jag kan tyvärr inte kommentera enskilda fall.”

   • Fado
    28 september, 2010 at 10:10

    Det var en rättvis liknelse!

 4. Rogge
  27 september, 2010 at 18:58

  Ministeratrappen kan ju aspirera på Presidentposten i Republiken Jämtland. Det börjar väl bli time snart att ersätta Evert Ljusberg. Han bor ju inte heller i Jämtlands län längre, så något krav på att bo där verkar det inte vara. Där får ju Ministeratrappen också utlopp för sina lustar att döda vargar. Å andra sidan har han nog svårt att matcha Ljusberg vad gäller att berätta historier.

  • 27 september, 2010 at 19:00

   Finns väl inga vargar hos surjämtarna?

  • 28 september, 2010 at 08:06

   Presidenten i Republiken Jämtland måste vara Röd. Inget annat duger!

 5. Danne
  28 september, 2010 at 04:49

  Det är tragiskt för Sverige att (sd) kommit in i riksdagen, jag har fått höra från mina amerikanska släktingar som undrar hur det kommer sig att nazisterna går framåt i europa efter att vi varit med om förintelsen och kriget. Och jag tycker att det är svårt att förklara eftresom jag inte riktigt förstår det själv. Själv vet jag inte om jag ska stanna, jag är född i sverige men min farfar var afrikansk, det syns lite så jag tror att jag flyttar till våren.

 6. nature
  28 september, 2010 at 10:19

  Alliansens mediataktik har hela tiden varit vara tyst och låta de borgligt styrda medierna koncentrera sig mot oppositionen – jag menar uppfattning om regeringens arbete, runt om i landet, styrs ju mycket av hur media vinklar det hela. Nu när alliansen är svag (icke egen majoritet …) så kanske strategin inte fungerar?

 7. Mikael
  28 september, 2010 at 10:47

  Ja, för alla vet att det bästa sättet att göra känsliga förhandlingar är genom olika utspel till kvällstidningarna.

Comments are closed.