DN – okritisk hyllning av ”rockstjärnan” Carl Bildt



DN har idag en lång intervju med förre utrikesministern Carl Bildt ”den ende svenske politikern med rockstjärnestatus” (DN). I artikeln får Bildt utvecklas sin kända uppfattning om Ryssland som aggressiv stormakt, fast han väsentligen saknar belägg för sina påståenden. Han påståenden utsätts inte för någon kritisk granskning, lika litet som hans politik i övrigt. Ett av många bottennapp i DN:s journalistik. Det finns många viktiga ämnen att diskutera med Carl Bildt
Carld Bildt untitled

1. Hans stöd till USA:s folkrättsvidriga anfall på och krig i Irak med hundratusentals dödade
2. Sveriges deltagande i krig för första gången på 200 år – i Afghanistan. Det fasta stödet till detta USA:s och NATO:s krig i Afghanistan, i strid med FN-stadgan. Detta krig som fortfarande pågår med USA-trupp och svensk (liten) trupp har slagit sönder och ekonomin, bidragit till en väldig korruption, och alltmer lett till en förstärkning av talibanerna. Har kostat minst 10 miljarder kronor. Möjligen har svensk trupp dödat långt över 100 afghaner.
3. Bidragit till att Sverige har ett svagt försvar på hemmaplan.
4. Sverige omfattande deltagande i kriget i Libyen år 2011, där NATO utvidgade en FN-resolution långt utöver vad som beslutats. Libyen är en sönderslagen stat, med starka, terroristinfluerade grupper, som också levererat folk till bl.a. ISIS.
5. Arbetar aktivt för att Sverige ska bli medlem i krigsorganisationen NATO.
Svenska soldater 200px-Swedish_forces_in_Afghanistan
6. Det tidiga, fasta stödet till rebellerna i Syrien, i samarbete med USA. Bland annat ekonomiskt med många miljoner kronor. I strid med FN-stadgan. Lagt en grund till den instabila situationen i Syrien, och senare till förstärkning av al-Qaida och framväxt av ISIS.
* Att påstå att Carl Bildts politik stärkt terrorismen i världen är ingen överdrift*

7. Det snabba erkännandet av statskuppen i Ukraina mot en folkvald president och den nya, påtagligt fascistinfluerade regeringen.
8. Motståndet mot kärnvapennedrustning.
I FN har krav på kärnvapennedrustning stärkts. Under nedrustningsmötet i FN:s generalförsamling hösten 2013 gick 126 stater samman i ett uttalande som kräver kärnvapennedrustning utifrån ett humanitärt perspektiv. Det är en historisk händelse! Sverige sa nej till att stå bakom. Det var ingen överraskning. Sverige brukade spela en central och drivande roll i nedrustningsförhandlingar. Men regeringen har nedprioriterat frågan så att Sverige tappat sin progressiva roll. Diplomater från andra länder frågar med rätta vad som har hänt. Vår regering anslöt sig istället till en annan grupp med 17 stater, däribland flera NATO-stater och andra kärnvapenallierade. Sverige var en gång i tiden aktat internationellt i denna fråga genom insatser av Olof Palme, Alva Myrdal (Nobels fredspris), Inga Thorsson och Maj-Britt Theorin (som jag hörde berätta om denna tid vid en middag igår).
9. Bildt ville ej erkänna Palestina som stat (godtog observatörsstatus), vilket de flesta stater redan gjort.
10. Motståndet mot avslöjanden av USA:s omfattande övervakning och avlyssnande av den egna befolkningen, och av politiker och företagsledare utomland av visselblåsaren Edward Snowden. Det nära samarbete mellan svenska FRA och NSA i detta. Rapport i SvT för en tid sedan (Blogginlägg här 1/10): ”Den amerikanska visselblåsaren Edward Snowden får nu det alternativa Nobelpriset, Right Livelihood-priset. Right Livelihood-priset grundades 1980. Sedan 1985 delas priset ut vid en årlig ceremoni i Sveriges riksdag. Målsättningen är att ”hedra och stödja de som erbjuder praktiska och exemplariska lösningar på de viktigaste utmaningarna världen står inför”.
Att Snowden får priset har väckt starka reaktioner inom svenska utrikesdepartementet, enligt bl.a SvT. Utrikesminister Carl Bildt portar Right Livelihood Foundation från UD:s lokaler. Priset delades ut första gången 1985 och under 18 år har tillkännagivandet av pristagarna skett i Utrikesdepartementet, UD:s pressrum. Så också i år, trodde Right Livelihood-stiftelsen fram tills i går eftermiddag. Redan i våras fick Carl Bildt kritik för att Snowden inte var välkommen på en internationell internetkonferens i Stockholm. Då bekräftade UD att hans namn strukits från inbjudningslistan, men hävdade att det inte hade politiska orsaker.
Carl Bildt imagesCAFRCMUO

En person som bidragit till denna blogg genom (mycket) kritiska kommentar – vilket uppskattas – har via mail skickat följande bedömning om massmedia.
Kommentaren ”Med det sagt, här kommer vad jag menar är den stora vattendelaren mellan dig och mig och det rör massmedia. Jag ser till exempel inte att tidningar som Times, Washington Post, The Guardian, Aftonbladet och så vidare har någon världsbild de vill föra fram. Jag ser dessa som objektiva nyhetsförmedlare som för fram för allmänheten intressant information oavsett om denne är negativ eller positiv för USA. Dessa nyhetsmedier har inget primärt syfte att antingen rosa eller risa USA.”
Tankeväckande, eller hur?

* Massmedias roll har behandlats ingående i tidigare blogginlägg – sök ”massmedia””Kategorier” i kolumnen. Detta är ett konkret exempel.

* Ja, Carl Bildt har verkligen fört en utrikespolitik i strid med internationell rätt och FN-stadga och bidragit till instabilitet och brutalitet i världen. Om detta tiger DN


i Andra om: , ,, , , ,
, , , , ,, , , , ,

DN-intervju med Carl Bildt 26/10 Right Livelihood – blogginlägg 1/10 Right Livelihoodpriset – SvT 1/10 DN 26/9 Right Livelihood-priset
DN 26/12SvD 26/12AB 26/12Expressen 26/12NSA hotar journalister? Snowdens jultalSnowdens jultal Henrik Alexanderssons blogg Bildts förslag om ”frihet på nätet” Van Burens rapport Van Burens blogg DN 11/12 Professorsbloggen Uppdrag Granskning Bilderblogg SvT 5/12DN 13/10DN 23/10 InfowarsFolket i Bild om FRA Guardian 6/9 DN 6/9Proletären DN 6/9 II Guardian 23/7 NY Times 7/9 DN:s ledare 28/7 Senator Humphreys brev DN 25/7DN 2/7 AB 25/7 SvD 2 25/7 Socialpolitik USA-sanktioner Faderns öppna brev Troy versus Dulles DN 4/7SvD Jan Guillou 14/7Guardian 1/7Edward Snowdens uttalande DN 2/7 Henrik Alexanderssons blogg Blum om Snowden Upprop för Snowden Guardian 9/6 PRISM DN Washington Post SvD 10/6AB 10/6 Expressen 10/6 New YorkerTruthdigger Jonathan Turleys blogg SKP-bloggen SKP-bloggen Motvallsbloggen 5/1 AB 8/6 Henrik Alexandersson Nyhetsbanken SvD om Kuba 26/11 Svenssonbloggen Kommunisternas blogg Anarkia FIB-Kulturfront. DN stoppas text om Gaza Dagens ekot om Arne Modig på Kuba Aftonbladet 2008 om mordförsök på Castro SR SvD1 SvD2Aftonbladet.se Expressen SvT Flamman Proletaren Svensk-kubanska Snowdeninlägg slutet januari. mcgovernkwiebe0123nsapt2-thumb http://therealnews.com/t2/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=74&jumival=11378


2 svar till “DN – okritisk hyllning av ”rockstjärnan” Carl Bildt”

  1. Carl Bildts stöd för anfallet på Irak var verkligen engagerat från hans sida. Satt som ordförande (tillsammans med en polack) i den europeiska grenen av ”Committe for liberation of Iraq”. En ”kommitté” stödd av USA:s krigshökar och den amerikanska krigsindustrin. Han satt då även i styrelsen för Legg Mason. Kapitalförvaltare med stora intressen i vapenindustrin. Irak nu efter denna ”liberation” ett helt sönderslaget land. Materiellt och kulturellt. Miljonen döda, flera miljoner på flykt. – Sover Carl Bildt gott om natten? http://www.expressen.se/nyheter/bildt—har-har-du-det-pa-papper/
    Han satt i styrelsen för Lundin Oil åren 2000-2006. En period då oljebolagens ”intressen” i Sudan drev åttiotusen människor på flykt från oljefältens områden. Tolvtusen dödades. Diktaturens män i Khartum skyldiga. En diktatur i oljebolagens tjänst. Carl Bildt deltog också år 2001 i en delegation från Lundin Oil som förhandlade om oljefälten med diktatorn Omar al Bashir. – Carl Bildt var Sveriges utrikesminister från 2006 till högerns valförlust i år. Vem placerade honom på den posten?

    Ulla Johansson

  2. Hej,

    Håller med dig om att DN nog borde ha tagit tillfället i akt och avfyra kritik mot Bildt-politiken. Däremot är han ju en av få svenska politiker idag som har ett sådant berömt namn i omvärlden. Vi skulle behöva några fler i den svenska regeringen med en sådan politisk aura. Så att kalla honom en politiker med rockstjärnestatus tycker jag stämmer. Men man behöver ju inte gilla hans ”musik” för den sakens skull.

    Annars håller jag med dig om att sveriges utrikespolitik under Bildts styre allvarligt försämrat Sveriges diplomatiska ställning i omvärlden. Exempelvis på grund av hans språkbruk mot Ryssland, hans stora pro-NATO politik och hans privata aktiviteter i Lundin Oil.

    En annan sak som jag tänkte på (möjligen rätt filosofisk); Vad/vem är egentligen objektiv? Går det att vara fullständigt objektiv? Som arkeologistuderande är ju detta en fråga jag ständigt brottas med.

    //M