Direktörsbonusar = Kleptomani & Korruption

Nu när hela världen medvetandegjorts om den finanskris som drabbat oss så talas det alldeles för lite om en av de viktigaste orsakerna till katastrofen, korruptionen.

Inte heller bygger regeringarna upp någon krisorganisation som ska bevaka finansmarknaden, ingen tjänsteman har dygnetruntjour för att larma regeringen inför nästa fall av korrumperade chefer som försöker sko sig själva genom fagert tal om att belöningssystemen måste vara marknadsanpas-
sade. Visst händer det att Volvochefer blir av med sin bonus, liksom enstaka direktörer i SEB, men de kompenseras istället med högre löner som nu i fallet med SEB.

Vår hästsvansförsedde finansminister har gjort sig bred internationellt med att tala om att bonusar måste begränsas, men i praktiken så agerar han precis tvärtom. De statliga företagens chefer har fått möjlighet att fördubbla sina egna bonusar, belöningar som dessutom utfaller utifrån obegripliga regler. En AP-fond som förlorar 55 miljarder av skattebetalarnas surt förvärvade pensionspengar delar ut frikostigt med bonusar, och för vissa som t.ex. förvaltarna inom dessa fonder så är det ersättningar helt utan tak.

Ofta nog är bonusar satta utifrån aktiekursen. Det betyder i praktiken att en företagsledning kan bygga upp det egna företagets aktiekurs på konstlad väg och sedan bli de som drar det längsta strået i form av en pekuniär belöning innan de hoppar av, eller utlöser sin fallskärm, från sitt egenkonstruerade luftslott.

I samtliga fall bygger detta på ren stöld. Det är en sorts kleptomani som rimligen borde åtföljas av en straffsats som motsvarar överlagt mord. Orsaken är att man på detta sätt skadar de företag man är satta att leda, och därmed företagets ägare. I slutänden är det alltid de anställda och deras familjer som får ta smällen eftersom aktieägarna ofta sitter still i båten så länge det fiktiva värdet på deras ägande går uppåt.

Det är precis det som hänt inom alla bubblor som varit, och så kommer det att förbli så länge inte samhället tar i med hårdhandskarna mot dessa avarter. Direktörerna själva och deras företrädare hävdar att svenska direktörer måste ligga i nivå med amerikanska direktörer lönemässigt, annars ”förlorar vi dem till USA”, säger de. Men det är extremt ovanligt att svenska företagsledare är intressanta för multinationella företag, jag kan på rak arm bara erinra mig två-tre stycken. Och i de fallen så har de oftast fått sina arbeten på grund av korsvis ägande.

Det är knappast konstigt att många bland direktörer, högre chefer och styrelser blir korrum-

perade. Har man ett belöningssystem som utgår från ett fiktivt värde som aktiekursen ser man naturligtvis till att manipulera den så mycket man kan. Det kan man göra eftersom merparten av kapitalet är fullständigt anonymt. Det är olika slags fonder och finansföretag som äger det mesta och den som inbillar sig att amerikanska finansvalpar vet vad 4:e AP-fonden är för något är bara – inbilsk.

Det finns bara en väg ut ur ett i grunden sjukt ekonomiskt system, och det är lagstiftningsvägen. Helst skulle man förstatliga finansmarknaden helt, då skulle spekulationsspiralen kunna dämpas och kontrolleras. Man kan givetvis samtidigt införa ett löne- och ersättningstak för dessa individer, idag talas det om direktörer som tjänar hundratals gånger mer än arbetaren på golvet. Jag har väldigt svårt att förstå varför en företagsledare är värd hundrafalt mer i lön än en medlem i IF-metall.

Om vi ak överleva den nuvarande krisen så måste åtgärder börja vidtas redan idag. Är det någon som tror att det kommer att ske? Själv är jag rädd för att våra pensioner spelas bort på olika slags derivat, terminer och andra mer eller mindre obegripliga finansiella sätt att stjäla pengar…

Andra om: , , , , , , , , , , it SvD12 DN123 AB

[tags]Bonus, Korruption, Finasmarknaden, Fonder, Brottslighet, Direktörer, Bedrägeri, Kleptomani, Stöld, Bubblor, Politik[/tags]

  9 comments for “Direktörsbonusar = Kleptomani & Korruption

 1. Ken
  7 mars, 2009 at 10:40

  Jag har på senare tid upptäckt att bonusarna baseras på rikstagandet. Ju större risker cheferna tar med bolagens pengar, ju högre bonusar får de. Det borde ju vara tvärt om!

 2. 7 mars, 2009 at 11:36

  :o)

  KLEPTOMANI..!

  Det bästa tolkningen hittills.

  :o)

 3. Peter
  7 mars, 2009 at 11:56

  Ja det vore komiskt om bonusar baserades på LÄGRE risktagande, hmm jag gör ingenting för då får jag bonus..men vänta..kallas inte det lön?, för det har jag ju också? Bonusar ger mig analklåda i ansiktet, det är ett sjukt system för överklassen att berika sig. Ja, jag vet att det finns ackord, men det baseras på en prestation och inte på andras prestationer.

 4. Sara G
  7 mars, 2009 at 13:07

  Årets risktagande som genererade minus 200 miljarder, kommer förmodligen att ge pensionärerna lägre pensioner nästa år.
  Men sådan är kapitalismen!
  Ändå håller en stor del av svenskarna och TYCKER att Reinfeldt och Borg3 är SÅ bra!

 5. blingbling
  7 mars, 2009 at 13:27

  Barnevik och ABB torde väl ha varit det första större kända fallet med vådan av att styra företag på enbart kursutveckling, redan där borde en normalbegåvad lagstiftare ha kunnat extrapolera konsekvenserna i ett mer omfattande perspektiv. Men när de möjliga vinsterna är tillräckligt lockande och tillvägagångssättet allmänt utbrett blir det politiskt omöjligt att hantera.

  Förmodligen är det mest slumpen som gör att Trustors metoder att köpa upp företag med dess eget aktiekapital förblivit olagligt, hade det tillämpats mer allmänt hade förmodligen även detta ansetts som rumsrent och lagrummet för aktiebolag reviderats för att passa praxis.

  Jag kommer osökt att tänka på Joseph Hellers Moment 22, där frasen ’Everybody’s got a share’ upprepas gång på gång. Jag drar mig till minnes att även frasen ’Så kan det gå’ återkommer i romanen.

  Domen över våra politiker bör därför bli hård, utan våra pensionspengar som insats hade spekulationerna inte på samma sätt varit möjliga, tvingar man medborgarna att mot allt bättre vetande förse en aktiemarknad som mest påminner om pyramidspel med medel så bör man hållas personligen ansvarig för resultatet.

  Det är därför hög tid att utkräva ansvar från de politiker som stod bakom pensionsreformen och göra dessa personligen återbetalningsskyldiga, låt oss börja med Göran Persson.

 6. Ken
  7 mars, 2009 at 13:30

  Det sjuka är att dom får bonusar även när dom har klantat till det och det går dåligt!

 7. 7 mars, 2009 at 20:20

  Staten och kapitalet sitter ju som sagt i samma båt.

 8. blingbling
  7 mars, 2009 at 23:44

  #6, Ken: Det sjuka är när man lyfter bonusar på löner i 10-20 miljonersklassen som ofta ligger på årslönenivå och ovanpå detta tydligt demonstrerar att man inte har förstått uppgiften. Det känns som om redan grundlönenivåerna är rätt generöst tilltagna.

  #7, Serhat: Det förefaller onekligen ligga till ungefär så, ja. Jag trodde alltid att Leffe Nylén skojade när han skrev låten. :P

 9. 8 mars, 2009 at 01:31

  Jinge skriver:
  Jag har väldigt svårt att förstå varför en företagsledare är värd hundrafalt mer i lön än en medlem i IF-metall.

  I synnerhet som de här herrarna är medansvariga till den allvarliga ekonomiska kris som vi nu drabbas av. Med tanke på detta borde de inte vara värda vatten! Nu har de ju bevisat att de inte besitter någon annan kompetens än att roffa åt sig själva. Så vad grundar de nu sina anspråk på näst intill ovärderlighet på?

Comments are closed.