Det är inte längre Kapten Krok som agerar

Jag har läst i några tidningar att nutidens pirater egentligen är al Qaida, man säger att det är terrorister och inte fattiga somalier. Jo, jag har läst dessa påståenden i högerpressen. Man får ta det för vad det är värt.

SvD: ”De somaliska piraterna blir allt djärvare. Deras senaste fångst, en saudisk oljetanker, är den största hittills – och den erövrades långt utanför området där piraterna brukar operera. Piraterna utanför Somalia har redan visat flera gånger i år vilka det egentligen är som styr Indiska oceanen. Under 2008 har en tredjedel av alla piratangrepp skett där och flera av dem har varit mycket spektakulära. Kapningen av ukrainska MV Faina i slutet av september har fortfarande inte fått någon upplösning, vilket bland annat innebär att piraterna har tillgång till 33 ryska stridsvagnar. Nu, efter lördagens attack mot saudiska Sirius Star, har piraterna dessutom fått tag i en rejäl mängd olja.”

Oavsett om det i undantagsfall handlar om politiska motiv så är det i normalfallet så att det hela kokar ner till frågan om hur jordens resurser är fördelade. Idag äger någon enstaka procent av planetens innevånare över åttio procent av jordens tillgångar. Afrika har länge bestått av olika kolonier och makten har legat helt hos de länder som kolonialiserat världsdelen. Idag sprider sig dödliga sjukdomar och länderna har inte egen förmåga att bekämpa dessa farsoter.

Dessutom så dumpar EU matpriserna så att incitamentet för egen jordbruksproduktion försvinner. Det leder till massvält och man har nu en alltmer accelererande brist på dricksvatten. Man ska därför inte bli förvånad när enskilda afrikaner försöker berika sig själva, och även om Natofartyg, kanoner och kulsprutor är en metod som möjligen är användbar för att stävja dessa piraters beteende så är det ingen långsiktig lösning.

Vi måste sluta behandla Afrika som våra illa-
luktande sopor och ge länderna i Afrika samma möjligheter att konkurrera på världsmarknaden som länderna i EU. Som det nu är så håller Kina på att bygga upp sig själva till att bli en ny kolonialmakt, något som på inget sätt är en fördel för kontinentens innevånare.

Ibland undrar jag vilka vi tror att vi är? Vi här-
stammar alla från Afrika och idag förfasas vi över att de som stannade kvar på kontinenten numer är så illa åtgångna att de måste ta till grov kriminalitet. Afrika behöver vårt stöd, inte Natos kanonbåtar.

Varför skriver inte våra tidningar om orsakerna till denna spektakulära kriminalitet, är det samvetet som hindrar dem?

SvD12 DN1 AB1 it

Andra om: , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Pirater, Afrika, Somalia, Tankfartyg, al Qaida, Terrorism, Nato, Kanonbåtar, Gisslan, Terrorister, Kolonialism, Utsugning, EU, Politik[/tags]

  11 comments for “Det är inte längre Kapten Krok som agerar

 1. KAS
  17 november, 2008 at 18:05

  Jinge även Kina har ett tjog besättningsmän på en fiskebåt kapade just nu.

  En talesman för det Kinesiska utrikesdepartementet säger i dag ”Med undantag av Förenta nationernas (FN) fredsbevarande operationer som godkänts av FN:s säkerhetsråd, kommer Kina aldrig att skicka trupper utomlands. Mediernas rapporter om Kina att skulle sända trupper för att delta i ISAF i Afghanistan är grundlösa”

  Dett uttalande stämmer bra med Kinas 5 punkter om umgänge med andra länder.

  Så Jinge om FN beslutar att Kina och andra skall kolonisera Afrika millitärt så kommer det att ske inte annars. En annan sak är att dom är snuskigt duktiga affärsmän.

 2. 17 november, 2008 at 18:08

  DE är redan på väg att göra det Kjell!

 3. KAS
  17 november, 2008 at 18:28

  Upp till bevis Jinge !

 4. 17 november, 2008 at 18:54

  Nej det är inte viktigt Kjell, det är du som bör läsa på lite. Läs vad Henning Mankell skriver om saken, vill du dessutom läsa något lättläst så ta hans senaste roman/thriller Kinesen.

  Det är en påhittad historia, men faktabagrunden stämmer.

  http://jinge.se/bocker/boktipset-henning-mankell-kinesen.htm

 5. Erik
  17 november, 2008 at 19:37

  Läs kommentarsreglerna! / Jinge

 6. KAS
  17 november, 2008 at 19:45

  OK JInge tack för rådet att jag skall läsa på lite om Kina och dess utrikespolitik … Lite måste betyda över ett år då för det är den tid jag specialstuderat Kina och dess utrikespolitik.

  Ha en bra förtsättning på dagen Jinge … jag skall fortsätta mina studier i Kinesiska. :)

 7. Arebir
  18 november, 2008 at 05:43

  Både i Afrika och Latinamerika så eftersträvar man bättre relationer med Kina. Det finns en längtan att finna alternativ partners till väst. Kina har inte något kolonialt arv och kommer inte heller med moraliska pekpinnar.
  Konkurrensen mellan väst och Kina är också till fördel för utvecklingsländerna då de bjuder över varandra för att komma över deras råvaror.

  Väst relationer med utvecklingsländerna bygger på värsta sortens hyckleri. Vi har höga tullar gentemot deras jordbruksektor , vilket ofta är den ända sektor där de kan konkurrera, samtidigt som vi tvingar dom att skriva på frihandelsavtal som möjliggör vår export av produkter till deras länder och vår exploatering av deras råvaror. Som inte det var illa nog så skäller vi på dom för att de inte är tillräckligt västvänliga och i våra ögon demokratiska. Med undantag om de är trogna allierade i kriget mot terrorn för då spelar det mindre roll. I gengäld ger vi dom allmosor/u-hjälp som alltför får en funktion av förtäckt industristöd för vår egen industri.

  Utifrån utvecklingsländernas perspektiv är det därför svårt att se att ett starkt Kina skulle vara ett sämre alternativ än det alternativ som erbjudits av västvärlden.

 8. 18 november, 2008 at 11:01

  Visst kan det vara synd om afrikanska nationer.
  sjöröveri tycker jag inte är försvarbart dock !

  Problemet är ju att dom inte kunnat ta sig ur kolonialtiden – elelr iaf inet många.

  Vissa Afrikanska nationer har ju dock lyckats mycket bättre – varför kan man ju diskutera …

  Kina tror jag mycket väl kan vara en bra väg ut – ett alternativ och en konkurrent till väst. Dvs: Om väst bara erbjuder skitfördrag – då går dom till ngn annan med ett bättre erbjudande.
  Bra för alla – utom de stater/”affärsmän” som tänkt sko sig på avtal med ngt afrikanskt land då förstås…

  /K

 9. Thomas
  18 november, 2008 at 13:48

  Här en artikel som belyser de somaliska piraternas syn på vad som pågår. Deras klagomål är att Väst dumpar giftigt av fall i Somalia för att det är billigt.
  http://english.aljazeera.net/news/africa/2008/10/2008109174223218644.html

 10. 18 november, 2008 at 18:37

  Det låter ju bra att det fattiga Somalierna drivs till piratdåd.

  Läser man i DN (vet inte hur tillförlitligt det är) så framträder en annan bild dock:
  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=853219

  ”…I Eyl vittnar flotta villor och lyxbilar om att de internationella flottinsatserna inte skrämmer piraterna.”


  Klanerna i området har i flera fall lagt urgamla fejder åt sidan och samarbetar i stället för att få del av pengarna. Att vara pirat har blivit ett glamouröst yrke med hög status.

  – De har pengar och makt. Dessutom blir de starkare för varje dag som går. De gifter sig med de vackraste flickorna, kör de finaste bilarna och har de nyaste vapnen, säger Abdi Farah Juha som bor i regionhuvudstaden Garowe till BBC.”

  låter som en ”modern kapten krok” tycker jag – fattas bara att de gräver ned de 100-tals miljoner som det får på en öde ö så är historiens cykler kompletta !

  Fattigdomen i Afrika skall bekämpas – ett bar 1a steg är om Usa, EU osv tar ned sina handelsmurar och låter alla handla fritt med oss – dessutom bör vi dra ned/in på subventioner !

  Men pirater skall också bekämpas – kan inte Somalia själva göra det så kanske det är dags för fler krigsskepp därnere – man kan ju dra bort lite resurser från Irak och Afghanistan tex !!?

  /K

 11. Thomas
  18 november, 2008 at 21:18

  Klas, jag sa inte att jag nödvändigtvis trodde på piraterna. De har kanske rätt i giftdumpningen, vad vet jag, men dubbelmoral är universell så det finns inget som hindrar att de tar ett verkligt problem som ursäkt för att roffa åt sig åt sig själva.

  Det är i alla fall alltid bra att höra båda sidor, även om den ena ljuger.

Comments are closed.