Den dolda orsaken till flyktingtragedin


För precis två år sedan skrev jag denna artikel om ”Den dolda orsaken till flyktingtragedin”? Överdrivet? Nej, jag tycker att den viktigaste ”orsaken” fortfarande är ”dold”. Kan säkert läsas igen utan problem.

Dagens Nyheter skrev 8/2 2016 att ”Invandringsfrågan har seglat upp och blivit den överlägset viktigaste frågan för svenska väljare, visar DN/Ipsos mätning. Intresset för frågan har fördubblats sedan i juni 2015.Det är den största förändringen för en enskild sakfråga som vi någonsin sett i våra mätningar, säger Johanna Laurin Gulled på Ipsos.” http://www.dn.se/nyheter/sverige/invandring-den-viktigaste-fragan-for-valjarna-2/

I början av september 2017 läser man att ”Väljarna anser att invandring och integration är de hetaste frågorna inför valet.” SIFO.
I december 2017 kom sjukvården först men ”den näst viktigaste frågan för väljarna i kommande val är invandring och integration.”

* Befäster min bedömning att man visst kan publicerade denna två år ”gamla”, aktuella artikeln.

Denna artikel ”Den dolda orsaken till flyktingtragedin” av Ulla Johansson publicerades 5/2 i Fria Tidningen återges nu med hennes godkännande. http://www.friatidningen.se/artikel/121646Ulla Johansson har berikat denna blogg med flera inlägg och kommentarer. Vi har behandlat detta tema tidigare (se längst ned).
Artikeln.
Det går inte en dag utan att medierna rapporterar om flyktingarna. Men få vågar tala om orsakerna till flyktingströmmarna. Det är dags att vi börjar tala klarspråk om USA:s skuld till flyktingkrisen.
Varje dag tänker vi på dem. Varje dag talar vi om dem, skriver om dem. De flyktingar som nått Sverige, de som dött under flykten, de som drunknat i Medelhavet. Dessa människors lidanden går egentligen inte att förstå, går inte att helt ta in.
Så läser vi om ”bråk” på flyktingförläggningar i Sverige. Om övergrepp på kvinnor under flyktingarnas vandringar genom Europa. Människor trängs ihop i ”förläggningar” och deras redan hårt spända nerver håller inte för den pressen. De agerar som de stressade offer de i den situationen är. Som indignerade journalister i våra medier inte kan – inte vill – förstå. Lockar oss att fördöma. Vi bygger så ytterligare på ett mänskligt lidande.

Katastrofens olika uttryck förskräcker. Men ingen vågar diskutera orsaken till denna flykt som nu antar en folkvandrings proportioner. Våra ledare, våra medier, tycks betrakta denna dystra folkvandring som någon form av naturkatastrof. Som om krigen som drivit iväg människorna bara uppstått ur intet. Ibland yrar de till och med om en diffus ”ondska”.
Är det naivitet? Okunnighet? Eller rädsla? Jag tror mig förstå rädslan. Stormakten vars krig åstadkommit flyktingtragedierna får inte ifrågasättas. Straffet kan bli hårt.
USA har anfallit Irak i två omgångar, år 1991 och 2003. En miljon döda, flera miljoner på flykt. Den tidigare fungerande samhällsväven söndertrasad. Afghanistan anfölls 2001 och amerikanska soldater ”opererar” fortfarande där. Dödar civila. Dödar byarnas barn. Landet är sönderslaget. 2011 drabbades så Libyen av Natos (USA:s) anfallskrig.
I dag är det ett land i blodigt kaos. Tidigare blomstrande städer ligger i ruiner. Samma år kom anfallet på Syrien, denna gång genom ombud. USA:s vasallstater betalar och tränar de terrorister som nästan krossat Syrien. Resultatet är tvåhundrafemtiotusen döda och miljoner på flykt. Jemen bombas i dag av USA:s vasallstat Saudiarabien, i USA:s intresse. Stormakten har de senaste decennierna även härjat i Somalia och Sudan.

USA:s blodiga angreppskrig på länderna i Mellanöstern, Centralasien och Afrika har drivit miljoner på flykt, av vilka en del nått Europa. Kostnaden för flyktingmottagandet i Europa, Turkiet och krigshärdarnas grannländer bör därför helt betalas av USA, den nation som är skyldig till dessa mänskliga tragedier och bär skulden för alla civila offer.
Länderna har angripits efter fabricerade lögner om ”innehav av massförstörelsevapen”, om att ländernas ledare militärt anfallit sin egen befolkning, gjort sig skyldiga till krigsbrott. Ett batteri lögner så vanliga för att utmåla en fiende som ondskefull. Det är alltid gångbart. Som när Hitler påstod att Polen anfallit Tyskland. Eller Englands propaganda under första världskriget som kallade tyskarna ”hunner” för att hetsa upp hatet.

Det ger anledning att nu förskräckt iakttaga hur det svenska etablissemanget accepterar dessa propagandalögner. Har de så dåligt läst på sin historieläxa? De accepterar krigen, flyktingströmmarna, som något oundvikligt och av ödet givet. De vill inte se stormaktens skuld.
Det vidrigaste i hela händelseförloppet: USA:s absoluta militära övermakt, som de använt till att krossa små länder som inte hade militär kraft att försvara sig. Afghanistan, Irak, Libyen. Totalt krossade. Sedan det smutsiga spelet kring Syrien med hjälp av terroristernas blodsdåd. Om Saudiarabiens illdåd i Jemen tiger alla.
Europa är paralyserat i total handlingsförlamning, FN är i händerna på USA. Därtill fascismen på marsch i hela Europa. Och vi tvingas i denna mörknande tid ta hand om hundratusentals flyktingar. Offer för kallt planerade krig.

Jag har tidigare diskuterat flyktingfrågan och gjort ungefär samma bedömning som Ulla Johansson. Ett blogginlägg 29/10 2015 utgörs av en artikel som publicerats av Bärgsbladet – Arboga tidning som tillhör Västmanlands Läns Tidning (VLT) av mig Leif Elinder, samhällsdebattör, pensionerad barnläkare och Sven Ruin, småföretagare och människorättsaktivist, Köping. http://jinge.se/mediekritik/vastlanders-agerande-orsak-till-flyktingkrisen-2710.htm ”>

Medelhavet flyktingar
Artikeln sändes först till DN, SvD, Aftonbladet, Sydsvenskan, GP och UNT som utan motivering avslog publicering. Vi blev inte särskilt förvånade. Blev Du läsare det?
295171501

Vi avslutade artikeln med några förslag.
1. Ta avstånd ifrån delar av USA:s utrikespolitik. Tala om att denna är en viktig orsak till flyktingströmmarna och till tillväxten av grupper som ISIS.
2. Yrka på att USA, Saudiarabien, med flera tar emot en betydande andel av flyktingarna från Mellanöstern samt att de betalar en ansenlig del av flyktingkostnaderna.
3. Rekommendera ett slut på de kontraproduktiva sanktionerna mot Syrien, Iran och Ryssland.
4. Prioritera kvotflyktingar. Asylrätten, som bygger på ett formellt regelverk, är inte praktiskt tillämpbar i situationer av massflykt.
5. För demokratins skull måste vi ställa upp bakom kravet att även västalliansens militärer och politiker ska kunna ställas till ansvar.

i Andra om: , ,, , Syrien, , , , , , ,

DN 8/2 Fria Tidningen 5/2 Bärgslagsbladet Arboga Tidning 27/10 Professorsblog 28/10 Pål Steigan 23/10 Putin talar med Saudiarabiens kung New York Times om Rysslands krigSputnik News 23/10 Möte mellan Assad och Omans utrikesminister Sputniknews 26/10 Globalresearch om krig mot ”moderata rebeller” ETC 17=10 Ab om Syrien Synapze-artikeln Newsnow McCain SvD 1/10 Globalresearch 1/9 2015 Guardian 28/9 Washington Post Holland om Putins fredsplan Guardian DN 27/9 Press TV 21/9 Counterpunch 23/9 Ryssland planerar flygattacker mot ISISRyska uttalanden 24/9 Foreign Policy SR Bo-Inge Andersson 25/9 Pål Steigan 19/9
Blogginlägg 13/9 Ryssland hjälper Syrien New York Times 17/9 Opednews ” target=”_blank”> DN 3/9 Russia Today Christian Science Monitor 8/9 The Guardian ABC News Pål Steigan 1/9 DWN USA & Co stödjer ISIS! Intervju med general Flynn Pål Steigan 3/8 Senator Black Todayszaman Aftonbladet 28/7 EU-observer 28/7 Pål Steigan 27/7 Al-monitor Pål Steigan 29/7 Globalresearch om DIA-rapporten Zero-hedge om DIA-rapporten Om DIA-rapporten Pål Steigan 25/5 Daily Mail 26/5 DN 13/5 Pål Steigan 5/5 Clarkes CNN-intervju Newsweek 12/1 Globalresearch 19/2 om ”kriget mot IS” DN 26/2 Joe Bidens medgivande New Eastern Outlook Sveriges radio 20/11 Reuters 7/11 ABC 21/11 Globalresearch 30/9 Daniel Ellsberg SvD 6/10 DN 11/9


40 svar till “Den dolda orsaken till flyktingtragedin”

 1. Nr 6. Ta makten ifrån alla gammelpartier vid nästa val och bygg upp ett direktdemokratiskt nytt demokratiskt politiskt system. Ingen klättrardemokrati utan en demokrati som vaskar fram människor som vill klokskap och vishet.
  Nr 6. Sätt stopp för all vapenförsäljning från Sverige! När medborgarna tagit tillbaka makten från de egenvinningslystna klättrarna som idag befolkar alla gammelpartier så får vi möjligheten att stoppa allt destruktivt som dessa så kallade folkvalda håller på med!

  • @Anna Gustin

   Direktdemokrati som engagerar människor och gör dem mer aktiva och vågar tala med varann öppet och modigt är bra, såsom i ex. Schweiz, men osäker overifierbar digital direktdemokrati över ett osäkert internet är nog INTE att rekommendera.

   Och vad gäller vapen, i en värld där monopolkapitalets militärindustriella komplex våldför sig på folk, mentalt via medierna och fysiskt genom krigen de driver fram, så behöver vi och alla andra folk kunna fred sig och ta sig an de individer i USA som beslutar om invasion och våldtäkt på världen.

   Första steget för dessa monopolkapitalister är underkastelse till deras krav eller krig. Jag vet inte vilket som är värst, att kämpa eller att bli våldtagen. Det andra, oavsett vad du valde först, är repression och stölden av yttrandefriheten och demokratin.

 2. Varför ska det vara så svårt att ta fast dessa flyktingsmugglare? De har förmodligen beskyddare högt uppe i samhällshierarkin. Jag skulle inte vara så förbannad på dem om de inte var så giriga att de fyller upp sina båtar på detta sätt.

 3. Vilka är giriga ??? 142 ton guld försvann när Sverige, Nato och USA krossade allt i Libyen inklusive befolkningen. Vart tog libyens över 70 miljarder dollar i utländska värdepapper vägen – som Tore Skogman sjunger ingen som vet ingen som vet???? Helt säkert blev det miljarder över i krigskassan till imperialisterna när slakten var klar.

  • Ja, och vart tog Ukrainas guld vägen? Det flögs i hemlighet iväg med ett flygplan från USA/Nato i april 2014 för att det som det heter hamna i ”säkra” händer. Givetvis är det guldet också stulet och förskingrat medan plundringen av Ukraina pågår för fullt. Skamligt, men så blir det när den granskande makten ägs av finansskurkarna och deras lakejer politikerna som inte agerar mot detta.

   • Någon som förbereder sig på att vara god för fler av de guldkvitton man handlar med?

    Vem står för guldkvitton, vilka guldkvitton cashas ut och hos vem? Som alltid är det en pappershandel frikopplad från materiell verklighet som är problemet, för den materiella verkligheten kommer alltid ikapp till slut. Någon skriver ut kvitton de inte är god för…

 4. UNHCR och alla länder borde beskatta vapenindustrin med de kostnader som folkfördrivning och flykt kostar. Varje verksamhet skall bära sina egna kostnader heter det ju. Då borde vapenindustrin betala för alla kostnader deras industri medför, det skall hämtas ur vapenindustrins vinster.

  Vi har försökt att hindra vapenindustrin från att sälja till vissa grupper, men det har alltid varit fullständigt overksamt, korruption, bulvaner och alla trick i boken har använts för att kringå sådana saker. Vi kan helt enkelt inte reglera vart vapnen hamnar, det skvallrar en AT-4 i ISIS händer om. Därför inför man bara en schablonbeskattning av all vapentillverkning och relaterade verksamheter som motsvarar de beräknade kostnaderna för den förstörelse och den flykt krig skapar.

  Men jag antar att politiker och media hellre diskuterar ”köttskatt” och andra saker som riktar sig emot individen. Individen får ju inte äta sig sjuk på godsaker, medan institutionen/storbolaget får bidra till folkmord, folkfördrivning och förstörelse utan att någon andas ett enda ord om riktade skatter, det är vad frihet betyder. De som slåss för frihet slåss för institutionernas frihet och de som slåss för reglering slåss för reglering av individen. Det finns inte två sidor i politiken.

  • Det är en mycket bra tanke, Kullberg, men jag tror att beskattningen av det militärindustriella komplexet, måste kombineras med utträde ur unioner som innehåller detta monopolkapital, samt ett utbyte av de politiker och medier som är vurmare för unioner som gynnar monopolkapitalet på bekostnad av medborgarna.

   Framförallt måste vi kombinera valet av hederligare politiker med nya bättre partier som är intelligenta nog att valsamverka sig över 4%, eller något annat finurligt, som innebär mer demokrati åt folket och att vi ser varann och talar med varann med en deliberativ demokratisk attityd. Det verkar många i vänstern tyvärr ofta sakna, även om många här på Romelsjös blogg är lysande undantag.

   Yttermera måste vi vara stenhårda i våra regler för monopolkapitalets medier och i våra strafftullar mot de länder och politiker som inte följer FN:s regler eller bryter mot krigets lagar eller handlar med sådana länder.

   Det är en svår och smal väg för ett litet land som Sverige att rusta sitt totalförsvar för en sådan politik innan den genomförs, men i min mening är det den enda vägen som kan leda till mer demokrati och ett mer jämlikt samhälle på lång sikt för alla nationer, särskilt om flera nationer genomför denna politik i samverkan med varann, ex. ett starkt enhetligt Skandinavien eller Norden. (helt utan unioner)

   Massinvandring av barn-avlande wahhabism och jihadism, segregerade i ”särskilt utsatta områden” eller skräckskapande på andra ställen, för oss såväl som för sekulära muslimer och andra minoriteter, är förmodligen enbart en grogrund för framtida problem, exakt samma problem som nästan krossade Syriens demokrati.d

 5. Vår media tillsammans med Europas och USA:s, som ingår i den sionistiska västmedian påstod att alla Libyens tillgångar var Gaddafis privata vilket var en stor lögn. Men Svensson svalde lögnen med hull och hår, det vore ju skandal om sanningen kom fram att väst rånade det libyska folket på årtionde av investeringar för framtida trygghet. Även i gamla Svedala fanns (finns) det miljarder. Jag orkade inte läsa hela reportaget om hur man svindlar Afrikas mest demokratiska och rikaste land. Som våra politiker bäddar får svenska folket ligga så sluta hacka på flyktingarna. Ställ våra politiker mot väggen och tvinga dom att öppna sina hem till dom som dom med berått mod har tvingat i fattigdom och förnedran . Vad jag tycker om politiker och SVT får inte tryckas http://www.bloomberg.com/bw/articles/2014-08-07/libya-waste-fraud-erase-billions-in-national-wealth

 6. Vi tycks vara inne i en brytningstid för hela mänskligheten. Efter hundra år av turbulens har oligarker och bankirer förlorat strypgreppet över Ryssland och det ryska folket även om nomadiserande khazarer spjärnar emot i grannlandet Ukraina och på andra håll. Många lider verkliga kval vid åsynen av ryssar som har både mat på bordet och kläder på kroppen. I USA har bankirernas 100-åriga avtal om dollarmakeriet nyligen löpt ut. Ett vansinnigt avtal som resulterat i ett än vansinnigare skuldberg som ska slavbinda världens ofödda generationer i århundraden är det tänkt.
  Men det börjar sippra in lite ljus och snart ska pärmarna öppnas och bokrullarna rullas ut. Det blir intressant att ta del av judendomens, kristendomens och islams heliga skrifter med källhänvisningar till urkunder från äldre högkulturer. Kulturer vars lämningar på senare tid systematiskt stulits, skändats och bombats till grus och aska. Tala om självskadebeteende. Visst är det bra att Hitlers katekes granskas och kommenteras ordentligt i en nyutgåva. Men vill man att mänskligheten i framtiden ska få leva i ljus och få frisk luft att andas måste huset vädras från grunden.

 7. Ulla fortsätter att upprepa att USA anföll Irak 1991. Det var faktiskt FN. Den miljon döda hon nämner finns mig veterligen inte heller belagd. Den som hävdar det kan inte Iraks historia

  • Låt mig åtgärda dina vanföreställningar.

   FN är en parlamentarisk samling, en sådan tar inte själv initiativ. Det fanns en initiativtagare bakom invasionen av Irak, någon som sålde den parlamentariska samlingen på projektet, gissa vem det var.

   Om de döda i kriget emot Iraq som varade från 90-talet till nyligen kan du läsa här:
   https://en.wikipedia.org/wiki/Sanctions_against_Iraq

   Eller räknas inte svältkrig längre som krigshandling? Har ju flitigt använts i genom hela historien.

   • Martin, ditt försök argumentera med härskarteknik kan du sluta med. Faktum är att anfallet mot Irak var ett FN-krig, hjälpen var begärd av Kuwait, kriget leddes av USA. Jag kan inte påminna mig en stat som röstade emot FN-kriget, men korrigera mig gärna. FN gav inte mandat att plocka bort Saddam utan det gällde bara till driva Iraks arme till en viss breddgrad.
    Såväl kurder som shiamuslimer startade därefter revolt mot Saddam, dessa revolter slogs ned på ett mycket brutalt vis. Zoner med flygförbud infördes i ett försök att skydda civilbefolkningen, sanktionerna skärptes för att tvinga Saddam att ge med sig.

    Det finns ingen bekräftad siffra på en miljon döda och inte ens en tidsperiod anges för när dessa kulle ha dött.
    Hur många dog i kriget 1991?
    Hur många dog av sanktionerna (beslutade av FN) innan och efter kriget 1991?
    Hur många dog i det kurdiska upproret?
    Hur många dog i det shiamuslimska upproret?
    Hur många dödade irakiska säkerhetstyrkor av sin egen befolkning?
    Hur många mindre döda hade det varit om Saddam hade vikit sig för omvärldens krav, dvs FN?

    Ta fram dessa siffror och fundera på vem som var skyldig:

    Det olagliga USA-kriget 2003 är också ansvarigt för väldigt många döda, men det handar inte om 1 miljon.
    Konsekvenserna av alla dessa krig och uppror har också lett till enorma interna motsättningar med många döda irakier, där är det inte inte lika lätt att veta orsak och verkan.
    Man kan fundera på hur scenariot sett ut om FN-mandatet 1991 hade inkluderat elminerandet av Saddams regim.

    • Samma härskarteknik som du använde gjorde alltså dig lite kränkt?

     Du kan läsa om hur svältkriget skördade offer redan tidigt.
     http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM199109263251330

     1 miljon döda kommer från UNICEFs rapport, dessa kan du läsa om nedan:
     http://nointervention.com/archive/UN/Iraq/UNICEF/961004_unicef_iraq_sanctions.txt

     USA var drivande i att vidmakthålla svältkriget och försvarade det gång på gång i media.

     Resolution 678 medger alla till buds stående medel, spelet upp till det har USA vägrat alla diplomatiska lösningar och avvisat alla krav från Irak för att de skall dra tillbaka sina trupper. Kravet är att USA drar sig tillbaka från regionen. USA var drivande i att använda våld, inte bara för att driva ut Irak ur Kuwait utan gick betydligt längre än så. Det var inte FN som drev kriget, de tillät det. Att få göra något är inte samma sak som att göra något som det verkar vara för dig. USA och Saudi var de som drev och beslutade omfattningen av anfallet. Man nöjde sig inte med alla Irakiska soldater ut ur Kuwait. Att de fick göra som de ville betyder inte att de inte är ansvariga för vad de gör, det begriper de flesta.

     Hur många liv hade sparats om USA lagt ned militärbaserna i Saudi?

     Du talar som om du vet något, men bidrar inte med en enda gnutta fakta. Var är dina fakta?

     • Du gillar frågor, här är några till dig.

      Om USA dragit tillbaka militärbasen i Saudi, hade 9/11 inträffat då?
      Om USA dragit tillbaka militärbasen i Saudi, hade Al Qaida vuxit sig lika starka?
      Om USA dragit tillbaka militärbasen i Saudi, hade IS funnits idag?

      • Men det gjorde wikipedian i föregående kommentar, som du inte läste. Du kan själv kolla upp reffarna i wikipedian. 500 000-1 miljon _barn_, adderar vi gamla, sjuka osv på det är du uppe i din miljon hur du än räknar. Men du är inte intresserad av fakta.

       Hur vore det om det allvetande liberaltrollet H2 nån gång bidrog med fakta i diskussionen?

       • Vilken siffra blir OK? Är den lägsta siffran om ett några hundra tusen döda barn OK, eller vart vill du komma med din argumentation, jag förstår inte riktigt.

        Vilken siffra är OK för ett svältkrig?

        • Martin, USA-nissar påverkas inte av fakta! Det är helt meningslöst att argumentera med bombliberaler, de anser att de har rätt oavsett om verkligheten visar att så inte är fallet. Liberalism har testats till förbannelse och inte fungerat i verkligheten men deras svar på detta är att man inte varit tillräckligt hänsynslös i sin liberalism.

        • En läkarrapport år 2006 i den internationellt ledande tidskriften The Lancet beräknade att 655 000 i Irak dödats pga. kriget
         A recently published report has revealed that the US invasion and occupation of Iraq was responsible for the deaths of approximately 1 million Iraqis, which is 5 percent of the total population of the country. The report also tallies hundreds of thousands of casualties in Afghanistan and Pakistan.(http://www.truth-out.org/news/item/30164-report-shows-us-invasion-occupation-of-iraq-left-1-million-dead)

         Authors of the report, titled ”Body Count: Casualty Figures After 10 Years of the ’War on Terror,’” have told Truthout that other casualty reports, like the often-quoted Iraq Body Count (IBC), which has a high-end estimate at the time of this writing of 154,563, are far too low in their estimates, and that the real numbers reach ”genocidal dimensions.”

         Joachim Guilliard, the author of the Iraq portion of the study, told Truthout that the new study relied heavily on extrapolations from a previous study published in the prestigious Lancet medical journal, which put Iraq’s numbers at 655,000, but the study was published in 2006 and is now dramatically out of date.

         ”The numbers of Lancet, reaching genocidal dimensions, represent a massive indictment of the US administration,” Guilliard said. ”Most Western media are not interested in it. The IBC numbers, however, are [seen as] acceptable. They are in line with the general picture of the war in Iraq according to which the Iraqis themselves are primarily responsible for most violence.”

         • Allt detta, 9/11, Afghanistan, Irak, Al-Qaida, IS och allt bara för att man inte ville flytta på nån militärbas. Vad gör de i de där militärbaserna som gör det värt allt de kostat?

          • USA-imperialismen som politiskt officiellt leds av presidenten med regering vill kontrollera så mycket som möjligt i världen. Läs ”USA som världspolis” och USA:s säkerhetspolicy. De 700+ militärbaserna i något hundratal länder (olika uppgifter finns) är ett medel för detta.

       • Martin. Din wiki-link anger inte 1 miljon döda men en av dina linkar anger kriget Irak-Iran som delorsak till den mänskliga katastrofen i Irak.

        I din svart-vita värld är det 1 miljon döda och USA är skyldig till detta. Allt jag säger är att det finns inga verifierade siffror samt att det var många ansvariga för katastrofen fram till 2003. Inte minst Saddamregimen och FN bär ett tungt ansvar för vad som inträffade. Siffran 1 miljon döda figurerar ofta utan att någon hittills har kunnat ge vare sig någon riktig källa med angiven tidsperiod.
        Efter 2003 tror jag inte vi har olika uppfattningar om vem som var skyldig.

  • Det stämmer att det var Irak under Saddam Hussein som invaderade Kuwait, men han gjorde det i tron på att USA inte skulle lägga fingrarna emellan. Hans motivering till detta var heller inte orimlig även om den stred mot FN:s stadgar. Han sökte dessutom en fredlig lösning med Kuwait, men de vägrade gå med på en rimlig lösning för Irak. Källa: https://www.globalresearch.ca/gulf-war-documents-meeting-between-saddam-hussein-and-ambassador-to-iraq-april-glaspie/31145

 8. I sina memoarer ”Russian Crossroads” har Jevgenij Primakov skrivit ett kapitel ”The War That Might Not Have Been”, sid. 42-71. Nu med facit i hand av Iraks och hela regionens förstörelse är detta skakande läsning om något. Vid tidpunkten blev Primakov utsedd till Sovjets speciella sändebud för att lösa Kuwaitkrisen. Från augusti 1990 ända fram tills att angreppet mot Irak inleddes i januari 1991 sparade Sovjet ingen möda på att lösa krisen på diplomatisk väg. Primakov var utomordentligt kvalificerad eftersom han var bekant med Irak sedan 60-talet. Relationerna mellan Sovjet och USA var vid tidpunkten utmärkta och utsikterna för att få USA att gå med på den sovjetiska linjen bedömdes inledningsvis som goda. Men hökarna i Washington skulle vinna denna kraftmätning och redan den 20 oktober när Primakov på hemresa från Washington tas emot av Margaret Thatcher i London förstår han av hennes kommentarer att beslutet om krig mot Irak redan är taget.

 9. det är ju detta allt handlar om.att ingen törs protestera mot usa.s slakt i mellanöstern.
  och att flyktingarna förstört alla länder i europa.
  lars bern .blogg antropocene.live beskriver hur amerika styrs av miljardärerna som sedan 1920 haft makten i senaten och congressen och presidenten.och de har styrt med hjälp av att betala pengar till congressmännen som sen röstat rätt.
  jag tycker vi ska ta strid mot miljardärerna så de inte kan fortsätta slakta människor i andra länder utan att några av dem dödas.
  George Soros och hillary clinton äger flyktingbåtar som lastar i libyen och lastar av i europa.
  araberna har ju svårt att komma in i usa så vi vita män måste ju försöka hämnas
  då våra liv förstörts i eu.för att miljardärerna i usa ska bli ännu rikare.

 10. USAs slakt i MÖ är för Israels räkning. Således är ”flyktingkrisen” är ytterst orsakad av Israels beställningskrig.

 11. Citat
  ”Det är dags att vi börjar tala klarspråk om USA:s skuld till flyktingkrisen.”

  Tror USA används för att styra resten och det man styr är ett oljemonopol. Det är inte USA som land som härjar över världen, de som är i toppen på oljepyramiden idag är Saudiarabien och de andra gulfstaterna. Denna länk försöker man självklart hålla så långt borta som möjligt för folkets kännedom. Innan 1980-85 var det troligen andra i toppen men gulfstaterna har gnagt till sig mer och mer inflytande. Hur man lyckats med det räcker med att titta på hur lönsamt Olja är. Alla länder måste ha olja, bara några få (framförallt Saudiarabien) kan pumpa upp olja med bra kvalitet till billigt pris.

  Det hade varit för dyrt för oligarker i USA (de som blev rika i början på 1900 talet) att ta över länder i Mellanöstern med vapen.

  Krigen nu handlar om att upprätthålla ett monopol, genom att se till att styra marknaden på olja kan man sälja till mycket högre pris jämfört med vad det kostar och ta upp det svarta guldet.

  När konkurrerande tekniker blir bättre, el från sol, vindkraft mm. De vet då att oljemarknaden kommer minska. Hur får man bort konkurrenter? Man slår sönder landet

  Alla krig från 1900 har varit oljekrig och den stora fienden – Ryssland är det för att de har massor av olja. Endast ryssarna kan konkurrera med Saudiarabien vid ett priskrig.

  När Olja förlorar sin ställning som maktbärare kommer vi få fred på jorden

  Värt att titta på:
  How Big Oil Conquered the World
  https://www.youtube.com/watch?v=ySnk-f2ThpE

  Krigen handlar alltså om att skaffa sig Monopol

  • Det handlar inte alls om oljan när det gäller krigen i MÖ. Om oljan var orsaken, varför har vi inte då krig i t ex i andra stora oljeproducerande länder? Varför bara i MÖ? Ju, för att det är där Israel finns och det är Israel som beställer krigen som USA utför i MÖ.

   • Länderna med störst oljetillgångar

    1. Venezuela – 297,7 miljarder fat. Föremål för mjuk statskupp med all sannolikhet.

    2. Saudiarabien – 268,4 miljarder fat. Stödjer terrorister och krigar mot Jemen.

    3. Kanada – 173,2 miljarder fat

    4. Iran – 157,3 miljarder fat. Stödjer Syriens nationella kamp mot utländsk aggression och hotas av USA.

    5. Irak – 140,3 miljarder fat. Utsatt för förödand ekrig efter anfall av USA och Storbritannien 2003.

    6. Kuwait – 104 miljarder fat. Anfölls av 1990

    7. Förenade Arabemiraterna – 97,8 miljarder fat. Deltar i det brutala kriget mot Jemen, på Saudiarabiens sida. Uppges finansiera ISIS tillsammans med andra av USA:s och Västs allierade.

    8. Ryssland – 80 miljarder fat. Stödjer Syriens legitima kamp mot utlandsstödd aggression.

    9. Libyen – 48,47 miljarder fat. Förstört land, av NATO, baserat på lögner av USA & Co.

    10. Nigeria – 37,14 miljarder fat

    • Plöj lite historia om olja utifrån perspektivet att man hela tiden försökt uppnå monopol. Är det något man snabbt kan räkna ut är att det inte går att lita på ”officiell” information som rör detta område. Vad man också snabbt lär sig är att det är lätt att räkna ut logiken i alla hemskheter som hänt om man tänker på vad som gynnar oljeproducenter.

     Exempel: Är globalisering något som är bra för att människors livskvalitet eller handlar det om att öka efterfrågan på olja. Det drar mer bränsle att frakta varor från andra sidan jorden jämfört med att köpa lokalproducerat

   • Vet du hur länge Saudiarabien behöver pumpa olja för att köpa världens tio största företag om de tjänade lika mycket som åren efter finanskraschen?

    Har man något som andra länder inte har men måste ha, då bestämmer man

 12. Intressant historielektion om oljan.
  Trump har ju skrivit på twitter att han vill använda pengarna som krigen kostar att bygga vägar mm i USA, och skapa jobb i USA. Han är ju även för att använda kol från USA i stället för att inportera olja, till uppvärmning och eltillverkning. Sunni i MÖ får skapa en egen krigsmakt till nästa krig.

 13. tack anders romelsjö att du skriver din blogg och vi får följa den och får info om vad som händer i världen.det är trevligt och lärorikt.
  ditt engagemang för syrien är beundransvärt.

  • Tack för uppskattningen. Jag försöker bidra, ser mig som en arbetande myra i ett både reellt och imaginärt nätverk.