De Nya Moderaterna?

Så värst nya kan man inte påstå att Moderaterna är. Det är samma gamla högerparti som det alltid har varit, något som Kerstin Berminge visar med denna lista som jag hämtat från hennes blogg. Det kan vara bra att titta på listan för att se hur partiets track record ser ut. Har det blivit någon skillnad? Ser man till detta så förvånar knappast dagens främlingsfientliga utspel.


(M) röstade:

1904–1918: Nej till allmän rösträtt.
1916: Nej till allmän olycksförsäkring i arbetet.
1919: Nej till åtta timmars arbetsdag.
1919: Nej till kvinnlig rösträtt.
1921: Nej till avskaffandet av dödsstraff i Sverige.
1923: Nej till åtta timmars arbetsdag.
1923: Nej till avskaffandet av dödsstraff i Sverige.
1927: Nej till folkskolereform.
1931: Nej till sjukkassan.
1933: Nej till beredskapsarbete.
1934: Nej till a–kassa.
1935: Nej till höjda folkpensioner.
1938: Nej till två veckors semester.
1941: Nej till sänkt rösträttsålder.
1946: Nej till fria skolmåltider.
1946: Nej till allmän sjukvårdsförsäkring.
1947: Nej till allmänna barnbidrag.
1951: Nej till tre veckors semester.
1953: Nej till fri sjukvård.
1959: Nej till ATP.
1960–talet: Ja till apartheid. Moderaterna tog avstånd från alla sanktioner mot apartheidregimen i Sydafrika och var emot det svenska stödet till ANC.
1963: Nej till fyra veckors semester.
1970: Nej till 40–timmars arbetsvecka.
1973: Nej till möjligheten till förtidspensionering vid 63.
1974: Nej till fri abort. Den 29 maj 1974 röstade riksdagen ja till fri abort, vilket resulterade i den svenska abortlagen som låter kvinnan själv besluta om abort upp till den 18 graviditetsveckan. Moderaterna röstade nej.
1976: Nej till femte semesterveckan.
1983: Nej till löntagarfonderna.
1994: Nej till partnerskapslag för homosexuella.
1998: Nej till erkännande av homosexuellas rättigheter inom EU. EU–parlamentet röstade för ett erkännande av homosexuellas rättigheter, men de moderata ledamöterna röstade nej.
2003: Ja till Irakkriget. Alla riksdagspartier demonstrerade mot och kritiserade Irakkriget utom just moderaterna.
2004: Ja till sänkt a–kassa och sjukpenning.
2006: Nej till gröna jobb.
2006: Nej till sex timmars arbetsdag.
2006: Nej till upprustning av offentliga sektorn.
2006: Nej till höjd a- kassa.
2006: Ja till sänkt a-kassa.
2006: Nej till höjd sjukersättning.
2007: Ja till sänkt sjukersättning.
2008: Ja till FRA-lagen
2009: Ja till IPRED-lagen

it Kerstin/Motvallsbloggen

Andra om: , , , , , , , , , DN1 SvD1234 AB1

[tags]Moderaterna, Högerpartiet, Reinfeldt, Arbetarpartiet, Nya moderaterna, Högerpolitik, Alliansen, Val 2010, Borgarna, Politik[/tags]


22 svar till “De Nya Moderaterna?”

 1. Nu har poletten trillat ned hos alla, ända ut på gräsrotsnivå hos partierna och inser vad förlorat i politiskt med en ensidigt driven ”tvåsidig” blockpolitik.

  Den ungdomligt pr-styrda alliansregeringen, har inför denna insikt, övertydligt visat att nu kör allt vad tyglarna håller, så länge det går.

  Svallvågorna från finansmarknadens girigheter, har nu börjat rulla in och ge effekter inom den politiska sfären.
  Och Nya Alliansen hugger efter allt.
  Eftersom det är första gången mej veteligen vi i Sverige har fyra i ett paket,
  kommer troligen bli effektfullt när ->>>>******

 2. Jag har lite svårt att se något, förutom kvinnlig rösträtt, som skulle vara fel av detta?

 3. Jag tror att den här listan har läckt ut från regeringskansliet. Reinfeldt har den som mål för sin återställarpolitik.

 4. av detta är det bara 6 timmars arbets dag jag håller med dem om, med visa inlägg.

  Tycker att man ska kunna gå ned till 6 timmar om jobber är extra tungt eller farlig, så mindre olycker händer. Men ej som allmänt förslag. Jag har sett tilräckligt med över trötta och slittna arbetare göra dumma saker som kan skada både dem själva eller andra.

 5. Stödet till Aparthied-Sydafrika förklarar iallafall varför Moderaterna inte kan kritisera vår tilds apartheidstat, Israel. Ska man säga något ”positivt” om Moderaterna så är det väl att de åtminstonne är konsekventa i sitt arbete att trycka ner arbetarklassen och de svaga i världen i skosulorna.

  Nej, det här visar bara att jag gjort rätt i mitt tydliga ställningstagande för rättvisa och medmänsklighet genom att rösta på (V) i valen.

  Snart lär du nog få lägga till ett par brunsvarta invandrarfientliga beslut till listan också, Jinge. Populister är ju kända för att göra vad som helst för vem som helst för att få röster.

 6. Det är inte så märkligt att m finns kvar. Ska man vara riktigt elak beror det på att s och vp inte har kommit längre utan stagnerat.
  Lite enkelt uttryckt så är framför allt vp,s intentioner att återställa och s att inte gå för långt, konsekvensen av det är att det blir ingen utveckling utan allt blir ungefär detsamma cykler som nu.
  Vad vi behöver är en politisk utveckling som onödigör moderaterna, en utveckling som leder till att s i framtiden kanske uppfattas som konservativ.
  Ungefär som det gick till när våra nuvarande partiter växte fram, mp, kd,sd är ju bara produkter av de partisystem som växte fram i slutet på 1800, det har egentligen inte tillfört något nytt.

 7. Min fru och jag tittatde på listan och vi är funderande hur i h-lv-te kan de vara i makt position nu.

 8. Gör nu en lista på vad MP och V säger nej till. Då sliter vi ut scrollhjulet på musen

 9. Allmän rösträtt.
  Kvinnlig rösträtt.
  Fri abort.

  Där har du frågorna de röstade fel i. Annars en rösthistorik att vara stolt över.

 10. fredrik så du är stolt över stödja apartheid regimen i sydafrika och stödja ett internetionellt illegalt krig i Irak.

  Ok de andra sakerna är mer eller mindre förhandlingsbara, även om jag inte kan se mycket längre en 40 timmars arbets vecka, även på medeltiden hade vi kortare arbets tider för vi var beroende av dagsljuset, men med ny teknik så blev dagarna längre och längre och olycksstatistiken ökade och i dag så jobbar de flesta jag vet mer en 40 timmar per vecka men utan en gräns skulle de kanske jobbat 70-90 timmar i veckan och då skulle vi få mycket mer sjuka och skadade på grund av sitt arbete.

 11. ”Säg nej till medmänsklighet, rösta på moderaterna!”

  Moderaternas nya valslogan

 12. Det är verkligen ett program för dom som tyckte det var bättre förr.
  Det märker man på dom senaste besluten. Har någon pratat med karamelltanten om hennes partis stolta historia?

 13. Högerpartiet och bondeförbundet var mer än mindre nazianstuckna på trettiotalet och under hela kriget. Det var ingenting som man stack under stolen med – förrän efteråt. Då förnekade flertalet livligt sina tidigare preferenser.
  Nu andas högerkraftern unken morgonluft igen i samband med den allvarliga ekonomiska krisen här och ute i världen och allt fler mycket farliga fascistoida tendenser och åsikter kommer i dagen.
  Det är mycket skrämmande!

 14. @Gripen
  Att vara emot sanktioner mot X är inte samma sak som att vara För X, det är en Stor skillnad.

  ”Internationellt illegalt” är ett meningslöst begrepp när vi inte har ett globalt rättsväsende. Men oavsett vad man tycker om det så är det väldigt uppenbart att Irak är ett bättre land med större framtidsutsikter idag än det var innan 2003.

  Arbetsdagsförkortning innebär produktionsminskning, att tvinga arbetsgivarna att betala 100% lön för 75% arbete skulle sänka Sverige som en sten i den globala konkurensen.

  Dock skall jag villigt krypa till korset och lägga till FRA-lagen på min lista, den är en skam. Dock bör man hålla i åtanke att FRA-lagen tillkom under S-styret, och då var den än värre än den formen den till slut konkretiserades i.

 15. Fredrik detta håller jag delvis med om.

  ”Arbetsdagsförkortning innebär produktionsminskning, att tvinga arbetsgivarna att betala 100% lön för 75% arbete skulle sänka Sverige som en sten i den globala konkurensen.”

  Men längra dagar en 8 timmar ökar inte produktiviteten, folk blir helt enkelt för trötta. I början av vår indutrialisering hade vi dagar som var runt 6 timmar 6 dar i veckan, men det var mycket beroende av att att vi behövda dags ljus, i och med tekniken gjorde att vi kunde jobba dygnet runt och våra arbetsgivare började utnyttja folk mer elelr mindre som maskiner. Detta lede till ökade olyckor och lagar osm reducerade antal timmar i vecka var man tvugna att införa. Mycket av mina påståenden kommer från Falukoppar gruva.

  Jag säger inte att arbetsgiveren ska betala för 100% av arbetet när man jobbar 75%, jag är helt ok med att han betalar bara för de timmar man jobbar.

  Men lagar som reglerar arbetstiden är bra för samhället, arbetsgivaren och arbetaren i det långa loppet.

  Jag har varit i den svarta byggbranshen och har möt arbetsgivare som låter folk jobba 12-18 timmar per dag 7 dar i veckan och de ger ut amfetamin och alkohol för att få folk att orka med. Det är inte så olikt tidig industrialism när arbetsgivarna gav folk alkohol för att hålla käften och jobba. Detta ökar inte produktionen.

  Ohc nu till det internationella illegala kriget. Vi har internetionella lagar som man kan bli straffad för om man inte är ett land med veto eller vän med ett land med veto i FNs säkerhetsråd.

  Om irakierna har det bättre nu kan man diskutera, jag har möt Irakier som säger båda sakerna men överväldingande är att kaoset som är nu är värre en under Saddam, folk var glada att Saddam var borta men med lokala krigs herrar och sjkutglada legoknektar som terroriserar dem så har de ändrat uppfattning.

 16. vad menar du med:

  ”(M) röstade: […] 2003: Ja till Irakkriget.”

  …? I vilket forum?

  För övrigt hade en likadan lista för socialdemokraterna uppvisat ungefär lika många skamfläckar över årens lopp. Vad sägs om löntagarfonder och marginalskatt på närmare 100%? En lista för kommunisterna hade sett än mer intressant ut.

  Inget parti har en ren track record – men vad gör det när alla som var med är borta sedan länge? Det är var man står idag som räknas.

  • Svava: Inget parti har en ren track record – men vad gör det när alla som var med är borta sedan länge? Det är var man står idag som räknas.

   Listan illustrerar tydligt att högern är högern är högern är högern trots att de låtsas som att de tvättat munnen med såpa.

 17. Svava: ”För övrigt hade en likadan lista för socialdemokraterna uppvisat ungefär lika många skamfläckar över årens lopp. Vad sägs om löntagarfonder och marginalskatt på närmare 100%? En lista för kommunisterna hade sett än mer intressant ut.”

  För det första: Löntagarfonder och marginalskatt är ju precis samma sak som t.ex. allmän rösträtt, sjukförsäkring, arbetstid och semester.

  För det andra: Jag skulle vilja se Svava göra den efterfrågade listan om S.

  För det tredje: Högern står fortfarande där högern alltid stått.