Dagens Katastrof 2

Nu är min tilltro till tidningarnas vinkling av nyheter inte särskilt hög. Spektakulära tolkningar ligger som bekant alltid bättre till för rubrikma-
kare än de mer sansade varianterna. Men likafullt så finns alltid risken att det man beskriver kan sluta ännu mer dramatiskt än vad tidningarna antyder.

AB/CAPE CANAVERAL: ”Christer Fuglesangs andra försök att komma upp i rymden den här veckan höll på att sluta i katastrof. En bränsleventil på Discovery fungerade inte. – Den måste fungera perfekt, säger Nasas startchef Allard Beutel. Teknikerna upptäckte felet bara timmar innan Discovery skulle skjutas upp mot den internationella rymdstationen ISS. – Ventilen öppnades och stängdes inte som den skulle, säger Allard Beutel.”

En bränsleventil på rymdfärjan kan som alla inser vara en sak som bara måste fungera exakt som det är tänkt, annars så kan det som tidningen skriver
– sluta i en katastrof. Om de som följer rymdfärderna gör det av rymdintresse eller sensationslystnad, eller en kombination av dessa faktorer låter jag vara osagt. Men jag har de senaste dagarna berättat om min egen inställning till sport, bland annat störtlopp. Faromomentet är som bekant en faktor när man betraktar dessa kvinnor och män som susar ner för branterna i över 100 km/t.

De katastrofer som inträffat i samband med rymd-
färder har repriserats i all oändlighet av TV-bolagen, något som nu trissar upp stämningen eftersom en svensk är med ombord. Sedan talar han själv om en risk på en på åttio för att en rymdfärd ska sluta illa, något som givetvis spär på intresset ytterligare. När det sedan gäller NASA så kan var och en konstatera att det alltid kommer uppgifter i media om tappade värmesköldar och problem med isbildning på bränsletanken. Dessa uppgifter kommer från NASA och jag misstänker att det är en del i en medveten policy för att hålla intresset uppe.

NASA

Jag tvivlar dessutom på att jag skulle vara särskilt konspiratorisk när jag berättar det. Skulle rymd-
färderna omges av medial tystnad så försvinner anslagen snabbt. Det senaste är nu att Discovery kanske kan lyfta på fredag istället. Vi får se, själv är jag som bekant en tillräckligt stor fåntratt för att sitta uppe halva natten och följa NASA:s webbsändningar…

Under strecket:
————————–
På grund av spam så kommer jag att använda ett kontaktformulär här på bloggen i stället för att lämna ut min e-postadress. Jag testar just nu ett sådant, men det är inte säkert att det blir just det här. Det enda som är säkert är att jag kommer att radera mina olika mailadresser inom kort.

i Andra om: , , , , , , , , , , ab1 ex1 dbl svd123 dn12 gp, t

[tags]Fuglesang, Rymdfärder, Discovery, Nasa, Mediekritik, Bränsleventil, Spekulation, ISS, Nyheter, Public relations, Politik[/tags]

  1 comment for “Dagens Katastrof 2

  1. helhetstänkare
    26 augusti, 2009 at 09:31

    Vad har vetenskapen tagit vägen ? Enligt senaste nyheter var det bara fel signal som orsakade stoppet ? Vad är signal för något ?

    Nu när det har skett en revolution i schacktänkandet (DN har upptäckt att schack är ett språk – signaler går över brädet-fram och tillbaka som i språket)

    Vetenskapens största dilemma är att den dubbelriktade informationen som fungerar i schack och mellan rymdstationen och jorden ( Fuglesang och DN-läsare) fungerar inte mellan rymdstationen och andra planeter !

Comments are closed.