Carl Bildt, en opartisk svensk representant?


Den internationella uppmärksamhet som nu ges händelserna i Georgien, Sydossetien och Abchazien är alla styrda från den ranch i Texas där George W Bush vistas.

SvD: ”I Georgien finns i dag 100-tals amerikanska och israeliska militära rådgivare… …Risken för en direkt konfrontation är uppenbar, liksom risken att en tredje part försöker utnyttja situationen med ett attentat som kan skyllas på antingen USA eller Ryssland.”

Att Israel försett Georgiens ledning med militära rådgivare är en märklig uppgift i sig. De har rimligen inga intressen av Georgien, ((Hampus kommentar: Du har missat lite. Israel har ungefär en miljard dollar investerat i Georgien bl.a i oljepipelinen. Målet med den var att den skulle gå via Georgien, Turkiet och Libanon till Israel. Ett klart intresse.)) knappast heller i den oljeledning som tycks vara central för dessa händelser. Att landet sålt vapensystem för miljarder betyder inte att de ska bistå med folk som visar hur man använder dessa vapen. Möjligen då instruk-
törer, men knappast ”militära rådgivare”.

För övrigt är det också lite märkligt att alltfler uttalanden från Bush kommer från ranchen i Texas. Bilderna på Bush från Beijing tydde på att han var under påverkan av etylhaltiga drycker, kanske är vistelsen på ranchen ett sätt att dölja någon slags skandal för media. Men oavsett var Bush befinner sig, och varför han befinner sig där, så ställer vår egen utrikesminister lojalt upp och lägger ut rökridåer för att dölja USA:s egentliga motiv. Fattas bara, han stod redan på lönelistan som amerikansk lobbyist inför kriget mot Irak.

Bildt: ”Det ryska erkännandet av Abchazien och Sydossetien är en dramatisk eskalering av krisen mellan Ryssland och omvärlden.

Jag gläds givetvis varje gång Carl Bildt skjuter sig i foten. Fast med den frenesi han har så borde det inte finnas några fötter kvar, munlädret finns tvivelsutan och höger hands pekfinger eftersom han lyckas skriva ner sina uttalanden på sin blogg, det ställe där man numera finner den svenska utrikespolitiken. Inga intervjuer, inga uttalanden från UD, ingen debatt, men på bloggen finns han…

Samtidigt kan vi nu se att media på eget initiativ börjat ifrågasätta det skeende som tycks utspelas framför våra ögon. Flera tidningar har redan skrivit att ryssarna gör precis det som Nato gjorde på Balkan. Att västvärlden erkände Kosovo var på order från ranchen, eller var Busch nu var just då. Sverige var snabba, redan bland de första länderna som erkände den nya lilla nationen. Sverige borde väl vara snabba nu också och erkänna Sydossetien och Abchazien, men se det gör vi inte. Och det är på grund av en stående order från Texas.

Idag tar Svenska Dagbladet upp saken från ett annat håll när man intervjuar Said Mahmoudi som är professor i internationell rätt vid Stockholms Universitet. Han fick frågan av Svenska Dagbladet – Vad säger folkrätten om Rysslands erkännande?

Mahmoudi i SvD: ”– Jag anser att det inte finns något i folkrätten som förbjuder Ryssland att erkänna Sydossetien och Abchazien. Dessa områden har inte varit under faktisk kontroll av

Putin

Georgien någon gång sedan självständigheten 1992. Från dag ett efter det att Georgien utropat sig som självständigt sade Abchazien att de inte ville vara med. Några veckor senare sade Sydossetien samma sak. Jag är förvånad över att Angela Merkel och Carl Bildt säger att erkännandet strider mot folkrätten.”

Läs om den sista meningen: – Jag är förvånad över att Angela Merkel och Carl Bildt säger att erkännandet strider mot folkrätten.

Jag känner inte Said Mahmoudi och tycker mig förstå att han egentligen inte alls är speciellt förvånad över Bildts uttalanden. Han är troligen bara diplomatisk. Men det är under alla omständigheter klart att även media börjar bli klara över att ”boven” i detta drama inte är Ryssland. Deras agerande är tämligen naturligt. Att de dessutom går på tårna tack vare Natos expansion runt sina gränser är självklart.

Tyvärr så är det lika självklart vilkas ärenden vår nuvarande regering går. Vi har under decennier haft en alliansfri politik, i vart fall på papperet. Idag är vi tvångsanslutna till den Euroatlantiska Säkerhetszonen och vår alliansfrihet är ett minne blott. Och skyldiga till att ha rövat bort den alliansfriheten är naturligt nog ett gäng som kallar sig för – Alliansen.

Jag vill gärna att Sverige återigen ska bli alliansfritt. Gärna i dubbel bemärkelse…

SvD12 DN12 AB1 Dbl1 Pol12 it

Läs också: Zaramis * Claes Krantz * Alliansfritt

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Abchazien, Sydossetien, Georgien, Said Mahmoudi, Israel, USA, Bildt, Bush, Euroatlantiska säkerhetszonen, Ryssland, Putin, Nato, Högerregeringen, Mediekritik, Politik, Desinformation, Militära rådgivare[/tags]


37 svar till “Carl Bildt, en opartisk svensk representant?”

 1. Hela den här skit historien har gjort min fru till ett nervvrak som inte kan tänka eller göra något.

  Hon är ett barn av kalla krigets USA. Hon kriserar Bildt skarpt för hon trodde Sverige var ett neutralt land som alla lyssnade till för råd i krissituationer. Det är den bild som amerikaner har av Sverige, så nu med Bildt attackerar ryssland tror många att ryssland har totalt fel för neutrala Sverige säger så. Detta gäller för Amerikaner som jag känner och är då en generalisation.

  Jag blir själv upprörd av att höra våra politiker stödja lögner som en PR byrå har kokat ihop. Var finns den kritiska media som vi behöver. EN fråga som kommer upp i mitt huvud ska inte en utrikes minister vara väldigt neutral i sina utlåtande och vara diplomatisk, Bildt saknar allt detta.

  Något som skulla oroa alliansen är att jag och folk som mig är inte radikala vänster anhangare, jag är en typisk mitten väljare som håller på i panik förvandlas till en rabiat kommunist för att komma i väg från allt som har med Bildt och Reinfieldt att göra.

  Jag har också sökt mig till vänster bloggar som den här för de som jag trodde stod för mina värderingar har vasat sig totalt inkompetent och sakna allt som jag trodde sverige stod för.

 2. Så som innan andra världskriget vill högerkrafterna förena Sverige med krigsförarna, med sin krigsdemokratiska mandel söker de nu gömma sin pronazistiska ursprung!
  Vi måste dra igång en fredsrörelse i syfte att stoppa framtiga storkonflykter samt krig!

 3. ”Att Israel försett Georgiens ledning med militära rådgivare är en märklig uppgift i sig. De har rimligen inga intressen av Georgien, knappast heller i den oljeledning som tycks vara central för dessa händelser.”

  Jinge kan detta vara ett led för att utpressa/åsidosätta Ryssland (pga ”Georgien konflikten”) inom snart framtid i säkerhetsrådet när Iran frågorna börjar likna vad Irak var innan den illigala invasionen?

  Jag som dig Gripen EFTERLYSER LÅNGVARIG KRITISK MEDIA – VAR ÄR NI?

 4. Israel inga intressen i Georgien, inte ens i oljeledningen? Du har missat lite. Israel har ungefär en miljard dollar investerat i Georgien bl.a i oljepipelinen. Målet med den var att den skulle gå via Georgien, Turkiet och Libanon till Israel. Ett klart intresse.

 5. @Nadia:

  Jag tror att en effekt av medias bristande information kommer att bli att det snart dyker upp fler nättidningar. Tidningar som ägnar sig åt dels mediekritik men samtidigt åt diverse fördjupningar i vissa ämnen.

  Jag tror mig förstå att det redan idag förekommer diskussioner om sådant. Orsaken är förstås att en papperstidning är åt fanderns för dyr att producera medans en nättidning lätt kan drivas av 5-6 personer som brinner för samma sak.

  Det finns redan några sådana som drivs av politiska partier, som t.ex. Dagens Arena. Men partipolitiskt obundna känner jag inte till i Sverige, men det kan finnas ändå. Om inte annat så lär det väl dyka upp ngn vänstertidning eftersom den nischen är den med största behovet idag.

 6. Även om vi i hemlighet samarbetade med Nato under kalla kriget hade vi en självständig utrikespolitik som omvärlden respekterade. Sedan dess har mycket hänt och det lilla som återstod av vår självständighet har Bildt nu släpat i smutsen!
  Nyliberaler och neokonservativa uppskattade aldrig att Sverige som ett litet land kunde göra sig hörd på den internationella arenan! Istället längtar de över att få göra Sverige till en ”korsriddarnation” som väcker beundran bland våra västallierade och fruktan hos fienden i öster, och rebeller o islamister i tredje världen. Ironiskt nog så innebär deras storhetsdrömmar att Sverige förvandlas till något som liknar en patetisk satellitstat! Ett litet land som ingen tar notis om. Har Rysslands president eller Putin ens brytt sig att kommentera Bildts många påhopp! Och som inte det vore illa nog har vi valt att stödja en misslyckad strategi! För är det någon som tror att Georgien kommer få kontroll över Sydossetien o Abchasien? Och är det någon som tror att kriget i Afghanistan går att vinna?

  Bomliberalerna anser att Nato-medlemskap gör Sverige säkrare! De borde fundera på varför Sverige haft fred i nästan 200år!

 7. Hej Jinge!

  Det stämmer att högern inte nämner att Georgien angrep Tskhinvali den 7:e augusti. Dock nämner vänstern inte heller någon förklaring till att Georgierna angrep.

  Ryssland har hela tiden gjort klart att de tänkte stödja osseterna om Georgien angrep. Ändå anfaller Georgien. Det är ovanligt i världshistorien att ett militärt svagt land anfaller ett land som är militärt starkt. Då detta ändå sker beror det på att A) Landets ledning är felinformerad om styrkeförhållandena. B) Det starkare landet har genom provokationer målat in det svagare i ett hörn. c) Något annat?

  Vad säger ni? MvH Kalle

 8. Arebir:
  Är det någon som tror att Sydossesien (70 000 innevånare) och Abchasien (ett par 100-tusen) verkligen går mot självständighet?
  Jag tycker att det liknar Sudetland 1936 lång väg.

 9. Israel kan ha ett mycket stort intresse av Georgien. För ett par dagar sedan såg jag en sajt som förklarade att Israel hyrt två av de flygfält som nu ryssarna bombat sönder och att dessa flygfält var tänkta som baser inför ett anfall mot Iran.
  Om det ligger någon sanning i detta så är det väl i så fall en typisk strategi för Irael: oväntat anfall från oväntat håll och helt utan förvarning. De skulle i så fall komma mycket närmare och nå in över hela Iran.

  USA:s enorma uppladdning, senaste månaden, av flottstyrkor på andra sidan kan ha ett samband om nu Bush vill avsluta med en ”Grand Finale”.

 10. Det är inte bara olja och gas som intresserar Usa och Israel. Kaukasusbergen är fullproppade med viktiga mineraler speciellt sådana som man använder för flygplan. Skönt att läsa att inte alla faller för denna hets mot Ryssland från väst.
  Ryssland agerar precis som USA. Vi ser oss själva som fredsälskande människor men i media och från våra politiker hör man inget om fred. Det enda man hör är terror, hot, hets, snart blir vi invaderade osv osv.

 11. Nisse:
  ”Ryssland agerar precis som USA”.

  Vad drar du för slutsatser av det i fråga om Kaukasus?

 12. Ryske ambassadören Michail Skupov är nu rejält irriterad (sr.se) på Sverige och Bildt i synnerhet.
  Bildt besvarar detta på sin blogg med:

  ”Som man bäddar får man ligga.
  Och det är bra att man märker vad vi tycker.”

  Han tror att björnen ligger ner och att det är VI som tycker som Bildt?! Hans verklighetsuppfattning är inte i denna värden och har aldrig varit -det är ju Bildt själv som borde läggas ned i tvångströja på dårhuset. Där kan han ropa: ”som man bäddar..”.

  Vore intressant med en omröstning på denna sida -hur många tycker som Bildt?

 13. Den svenske utrikesministern och patetiska russofoben Bildts ”fördömande” var väntat. NATOs klienter i uppstyckningen av Jugoslavien är tydligen mer värda ”självständighet” i skuggan av Camp Bondsteel, än de folk som Georgien med USAs och israels hjälp mördade och fördrev.

  Ryssland är i och med detta och sitt kraftfulla agerande ingen passiv åskådare i USAs ”unipolära” värld med en aggressiv hegemon och ett antal lydstater längre. Putin sätter handling bakom den kraftiga kritiken han levererade i Munchen där han bl.a sade att västmakternas fortsatta uppstyckning av Serbien med att ge bort ett stycke av det landet, Kosovo, till sina lokala klienter är ”en tvehövdad käpp” där den andra delen kommer att studsa tillbaka och s.a.s bita västmakterna i röven, detta är vad som nu har hänt och det är mycket lite aggressionspakten NATO och USA kan göra åt det, pandoras ask öppnades av västmakterna själva.

  Ingen analytiker hittils tror heller (trots vapenskramlet med NATOs krigsfartyg öga mot öga mot ryska diton i det Ryska badkaret Svarta havet) att USA kommer att starta ett tredje världskrig för den instabila och debile slipsätaren (se länk nedan) i Tblisi (och många EUrokrater drar en suck av lättnad att man inte hann dra in honom i NATO) och för EUs del handlar det om att antingen acceptera en rungande prestigeförlust eller se fram emot en jävligt kall vinter och andra fruker av deras försök att under tio år i USAs ledband omringa Ryssland installera rysshatande lydregimer och med en överlägsen attityd ignorera Ryssland regionalt och internationellt…

  http://www.youtube.com/watch?v=o0n_2KvDjVc&feature=related

  (Oredigerat,slipsätandet klipptes givetvis bort av propaganda-BBC)

  Analys av läget:
  Stratfor:
  http://www.stratfor.com/weekly/russo_georgian_war_and_balance_power

  John Laughland:
  http://en.rian.ru/analysis/20080825/116254723.html

 14. Jag påpekar igen som ett tidigare inlägg. Sverige är neutralt och skall därför uttala sig neutralt. Det enda vi ser i media nu är hur brutalt Ryssland är, ska vi kanske börja jämföra dom med nazisterna snart. Dom var i Georgien under FN mandat, och Georgien besköt Ryska fredsstyrkor, Ryssland t.o.m ringed FN och sa att dom var beskjutna och om dom fick besvara elden. So far so good. Men ingen reagerar så starkt på att Afganistan invaderades, eller Irak, men visst ja USA är så måna om europa och mellanösterns regeringar så att dom investerar miljarder och åter miljarder i ett krig i Irak som inte stöddes av FN, men nu är det glömt och förlåtet verkar det som och för att inte tala om Guantanamo basen, där begås inte brott mot mänskliga rättigheter och Geneve konvetionen va? Kosovo blev erkänt, först, av just USA. Sätta upp misil försvar i Polen för att skydda sig mot hot från mellanöstern, VA?! Skitsnack, Vid Sovjetunionens fall lade senaten fram en 200 års plan som sa att USA skulle bli den största militära makten i världen och ingen skulle förmå sig att sätta sig upp emot dom. Krig handlar så mkt mer än om bara krig, där är politik på hög nivå som gäller, ta exempel från aftonbladet och övrig media hur objektiva dom är, all information talar om att det är Ryssland som agerar skurk, men inte om att USA och Nato vill in i Georgien och installera en militärbas, återigen, varför?! Varför gick inte USA med på att använda Azerbaijan’s radar bas tillsammans med Ryssland när frågan ställdes direkt till Bush från Putin, citat: vi kan använda den tillsammans, vi är också rädda för terrorister. Bush stod då med munnen som en fågelholk och fattade inte vad som hände. Så till Rysslands kritikerna, var för guds skull objektiva och ta upp osakerna till konflikten.

 15. Jag har skrivit lite om Israels intresse i BTC gasledningen. Personligen tror jag att Nord Stream ledningen också kan vara involverad eftersom den både knyter samman Ryssland med Europa och kommer att göra Ryssland starkare. BTC ledningen kan nog även ha att göra med situationen i Libanon. En amerikansk bas planeras utanför staden Trippoli, Syrien bjuder in Ryssland till att kanske bygga en bas vid kusten.

  http://xxxxxxxxxxx

 16. Jag tycker mig ana ett dovt jubel i den fattiga delen av världen över att den ryske björnen ryter till.

  Ryssland kan nu luta sig mot det kapital som Sovjet samlat hos de fattiga i världen. Sovjet utbildade hundratusentals människor från Sydamerika, Afrika och Asien under många decennier. Männniskor som annars aldrig skulle ha fått sätta foten på ett universitet fick åka hem med doktorsexamen.

  En del av dessa har betydande befattningar i sina hemländer och tillhör naturligtvis vänstern.

  Så, samtidigt som väst dumpade priserna och plundrade de fattiga länderna på naturtillgångar och stödde diktaturer, utbildade Sovjet de fattiga och investerade i de små människorna.

  Vad har USA och Väst i den andra korgen? Det saudiska kungahuset? Hosni Mubarak? Nouri al-Maleki? Som är ännu mera hatade än de själva?

  Någon kan väl ge Carl Bildt en knuff. Sussa vidare och snusa på gamla värderingar är inte lämpligt vid ett läge som detta.

 17. Ja nu får man bestämma sig, antingen erkänner man de två nya staterna, eller så drar man tillbaka erkännandet av Kosovo. Ska vi ha dubbelmoral i SVERIGE? Låt USA göra vad de vill, men inte ska vi vara deras soldater och dö för deras ideal.

  Bestäm dig snälla Bildt, antingen kör vi på självständighet för alla som önskar det eller så respekterar vi internationell rätt, vilket Bildt inte gjorde i och med erkännandet av Kosovo. Kanske är det påverkan av hans bosniska fru som ger honom ideer och tankar hur man ska styra Sverige? Serbfobi och Ryssfobi är Bildts major i regeringen.

 18. Sossarna är inte bättre än borgarna. Det var ju med sossarna vid makten som Sverige signalspanade på Ryssarna under kallakriget.
  Vi har aldrig varit neutrala, det är bara skrönor som politikerna (största delen sossarna) har blåst i folket. Det var också sossarna som beslutade om att skicka svenska trupper till Afghanistan i USAs krig mot terrorismen. Rysshatet är ett gammalt svenskt arv, spelar ingen roll om det är tsarvälde, kommunism eller som nu marknadsekonomi, rysshatet finns kvar.
  Märks mycket väl i våra medier, känns för jävligt om vi blir tvungen att finansiera SVT genom skattesedeln när de inte ens lyckas förmå sig själva att ha objektiva nyheter.
  Känns som en kränkning

 19. Först var vänstern arg för att Bildt hade kopplingar till Kreml och deras energiresurser (Vostok Nafta). Nu är samma vänster arg för att han inte smeker ryssarna medhårs. Hur ska ni ha det?

  Parallellen till Kosovo håller inte. I så fall skulle Albanien var 100 gånger större än Serbien, ha delat ut albanskt medborgarskap till kosovoalbanerna och sponsrat Kosovo att i en folkomröstning rösta för självständighet. Så gick det inte till. Serbien var en nationalistisk populistdiktatur som redan hade startat två krig, och som vill rensa Kosovo etniskt för att behålla sin historiska vagga, efter att i flera decennier ha förnekat kosovoalbanerna en identitet. Serberna har precis samma mystiska, paranoida konsopirationsteoretiska offermentalitet som ryssarna.

  Det är klart som fan vi ska stå upp mot stormaktens övervåld.

 20. Fredrik
  Carl Bildt hade nog snarare kopplingar till oligarkerna i Ryssland.
  Det var flera krig mellan Georgien och exempelvis Abchasien vilket ledde till kraftiga flykting strömmar från landet. Jämförelsen är alldeles utmärkt, det var Georgien som attackerade sydossetsien.
  Ryssland har till punkt och prickar följt ”regelverket” som har sats upp av väst. Kritisera Rysslands agerande är att kritisera västs agerande.
  Det här handlar inte om att vara vänster eller höger, detta handlar om att vara konsekvent.

 21. Fredrik,jag förmodar att fler än jag inom vänstern är verkligt arg på Carl Bildt,urförbannad, därför att han som en VERKLIGT sann kapitalist främst ser till sina egna och sin klass olje/intressen och låter de företag han intresserar sig för utan att blinka bryta mot folkrätten. Ex. Lundin oil.
  Han är ju för fasiken svensk utrikesminister, och inte bara oljemagnat!!!
  Jag (och vänsterfolket?) är förbannade på honom därför att han stödde Bushs idé att illegalt gå in i Irak…

  Om du menar USA när du säger att vi helt klar ska stå upp mot stormaktens övervåld så håller jag med dig!

 22. @ Torsten

  De är de facto självständiga sedan början på 90-talet. Din jämförelse med Sudetland följer bara Bildts linje där han försöker jämföra Rysslands metoder med Nazitysklands. Sudetlandet var under Tjeckoslovakiens kontroll och dess tyska invånare blev inte anfallna av den centrala makten. Abchasien och Sydossetien tvingades bli del av den Georgiska republiken av kommunisterna. Jämförelsen med Nazityskland är ett propaganda trick som inte håller. Om Bildt vore konsekvent så skulle han göra en jämförelse med upplösningen av Jugoslavien där Kroatien och Slovenien bröt sig ur och bildade självständiga stater.

 23. Nej Mr K!

  Det handlar inte alls om att vara konsekvent! Det handlar om att göra rätt!

  Vi skall aldrig acceptera att stormakterna spelar ut de små nationerna mot varandra. Oavsett om det sker på Balkan eller i Kaukasus.

  Jag sörjer att vänstern så glatt gått i fällan…

 24. @ Fredrik

  ”Parallellen till Kosovo håller inte. I så fall skulle Albanien var 100 gånger större än Serbien, ha delat ut albanskt medborgarskap till kosovoalbanerna….”

  För det första var det Nato som bombade Serbien inte Albanien. Att förklara Kosovo självständigt var ett stormaktförfarande som inte byggde på internationell lag eller en FN-resolution. Och i Sydossetien o Abchasien, precis som i Kosovo, vill en majoritet av befolkningen ha självständighet. Om du stödjer Kosovos självständighet så är det inkonsekvent att inte göra detsamma för Sydossetien o Abchasien.

 25. Ryssland gör exakt vad USA gjorde med Kosovo. Detta är klart för icke hjärndöda oavsett vad Bildt säger. Sverige är idag USAs städare och man verkligen saknar Palmes dagar, då Sverige var ett land med prestige och pondus i världen, ty det försvsrade freden, rättvisan och folkrätten. Idag står Sverige utan militär makt, utan egen utrikespolitik och framförallt utan egen profil. Det räcker att följa svenska massmedia för att förstå hur fattig och enformig är informationen till svenska folket. Eliten som styr landet har en ångest att övertyga folket att USA är duvan och Ryssland är satan. Jag tror att vi skall hålla distansen till båda.

 26. Torsten
  Javisst,men jag tar inte ställning huruvida det var rätt eller fel att erkänna kosovo eller sydossetsien, abchasien. Jag konstaterar att Ryssarna agerar efter vilka ramar som har sats upp av väst.
  Och att vi i väst därmed inte har rätt att säga ett skit. Har vi satt upp dessa spelregler så får vi finna oss i vad som sker just nu. Folk i exempelvis sverige har skyldighet att välja de politiker och den politiska kurs de vill ha.
  Gör vi ingenting åt exempelvis Carl Bildts agerande så får vi stå vårt kast.
  Likgiltighet kostar !

 27. ”Beslutet innebär ett lika tydligt som medvetet brott mot internationell rätt och grundläggande principer för stabilitet i Europa”

  Varför var inte detta Carl Bildts och EUs ledande politikers åsikt när det gällde Kosovo? VAR ÄR NI MEDIA, STÄLL FRÅGOR, HÅLL DEM TILL SVARS INNAN DESSA SÅ KALLADE DEMOKRATISKA LEDARE STARTAR FLERA KRIG OCH MÖRDAR FLER MÄNNISKOR.

 28. Kanske är det inte helt ointressant att gamla Sovjet var med att ge självständighet till Georgien med de gränser som existerade fram till före den senaste väpnade konflikten. Försår jag det rätt var också dessa accepterade och erkända av Rysslanf
  Under Sovjet väldet stöddes knappas de separastistiska krafter som länge varit i Georgien, men jag vill minnas att åtminstone Abchazien hade en viss självbestämmanderätt inom Sovjetrepubliken Georgien.

  För mig är det stormakterna som spelar maktspel som vanligt med de små länderna och små människorna som brickor i spelet. Det ligger nära till hands att prata om lika kålsupare, men om man vrider och vänder på det hela är den ena sämre än den andra. Eller tvärtom

 29. Arebir:
  Visst kan man göra jämförelser med Jugoslaviens uppbrytning. Den var, i likhet med sponsrandet av Kosovos ”självständighet” med säkerhet planerad och organiserad för att försvaga ryssarna.
  I det ljuset är ryssarnas annektering av georgiskt territorium (för du tror väl inte att det är reell självständighet det handlar om) begripligt. Men det betyder inte att det är rätt. Stormakterna våldför sig på små nationer för att flytta fram sina positioner, och det är ingenting någon sansad människa skall stödja.

 30. Mr K: Oligarkerna sitter i Kremls knä. De som inte gör det sitter i fängelse.

  Jag tycker ni ska läsa utrikesminister Lavrovs artikel i WSJ, när han förklarar hur de resonerar. Han skriver rakt ut att det handlar om att Ryssland blivit förnedrat i 15 år, och det tänker landet i finna sig i längre.

  Att ett land anser sig ha rätt till ”ett nära utland” är fel.

  Ryssland skuklle också kunna välja att bli demokratiskt och gå med i NATO. Då skulle problemet inte finnas.

 31. Inget skulle lösa sig om Ryssland gick med i NATO. I praktiken efter Soviets sammanbrott har USA/NATO varit enväldiga i världen fram till möjligtvis nu, nu är det år 2008.
  Soviet bröt samman 1991, studera de senaste 17 åren och se om de har varit särskilt fredliga. Är det inte så är det knappast Ryssland som är problemet eller att NATO är lösningen.

  Vill också påpeka att Turkiet och Georgien knappast är demokratiska länder.

  .

 32. @ Torsten

  Du skriver: ”Stormakterna våldför sig på små nationer…., och det är ingenting någon sansad människa skall stödja.”

  Principiellt kan jag hålla med dig. Konflikter mellan stater och folkgrupper borde regleras av FN/världssamfundet genom förhandlingar. Men efter 8 års härjningar med bombliberaler o neokonservativa så står det klart att världssamfundet och FN förpassats till åskådarplats! Med detta har man också lagt grunden för kaos! Om ryssarna kan man säga att de lärt sig spela efter våra spelregler! Deras agerande är rationellt även om vi kan förkasta det utifrån en moralisk synvinkel! Men lika förkastligt hade det varit om Saakashvili med våld lyckats ta kontroll över Sydossetien, vars befolkning absolut inte vill tillhöra Georgien!

 33. Rawia @17: Är väl för att deras gamla lydrepubliker hamnar i USA:s intressesfär som de ryter till. Detta är väl inget att annat en ett brutalt stormaktsspel över strategiska punkter i världen som ingen fattig i världen har något att vinna på, eller jubla över. (Sen för alla palestinavänner så har ju ryssland sitt eget krig med islamofobiska förtecken, i tjetjenien, där är det i och för sig är fred nu. Men det är ett fredsavtal som översatt i palestinska termer skulle se ut ungefär så här: Palestina är en ”autonom” republik i Israel med Muhammed Dahlan som premiärminister).

 34. Arebir:
  Om du principiellt håller med mig förväntar jag mig att du agerar efter det.
  Men istället för du resonemang i samma idealistiska anda som jänkare och ryssar gärna använder.
  Du reducerar, i likhet med många andra här, Georgien till ”Saakashvili”, en form av demonisering som skall illustrera att världen formas av onda respektive goda individer.
  Ställ dig utanför dessa dimridåer och se skeendena sådana de verkligen är.

  Delar av den dåtida vänstern negligerade nazitysklands krigshot eftersom det var ett naturligt svar på Englands och USA:s utestängande av Tyskland från världsmarknaderna.
  Jag skall inte dra några dramatiska paralleller av detta, men attityden är idag densamma. Man tycker att Ryssland är i sin rätt att djävlas eftersom jänkarna gör det. Ett sandlåderesonemang som ytterligare kommer att marginalisera vänstern i en tid då den verkligen behövs.

 35. @ Torsten

  Vad jag skrev som svar på ditt tidigare inlägg om ryssarnas agerande i Georgien var att det är lika förkastligt att med våld försöka införliva ett folk som inte vill detta. Jag syftar då på handlingen i sig och gör ingen bedömning om huruvida Saakashvili är god eller ond (frågeställningen intresserar mig inte heller)! Förstår inte hur du får det till att jag delar upp världen i goda och onda individer….

  Det som hänt är en konsekvens av att FN/världssamfundet:s auktoritet undergrävts av bombliberaler o neokonservativa krafter. När aningslösa strateger (som Bildt) nonchalerade FN och pressade fram Kosovos självständighet så startade man också en utveckling som kommer innebära många år av kaos och konflikter. Du talar om att man inom ”vänstern” för ett sandlåderesonemang. Själv är jag ingen vänsterideolog men jag har min uppfattning klar vad gäller bombliberalernas inverkan på vår samtid. Deras förakt för FN och internationell samverkan har omöjliggjort ett fungerande och konstruktivt världssamfund efter kalla krigets slut. I stället har vi fått ”kriget mot terrorn”, ”invasion av Irak”, ”övervakningssamhälle”, ”Natoexpansion o missilbaser” och ”nya krigshot (Iran)”. I en sådan verklighet är det extra viktigt att Sverige agerar för ett starkt FN och en självständig utrikespolitik.

  Och innan du stämplar mig o andra som är kritiska till medias bild av konflikten för att ägna oss åt ”sandlåderesonemang” och ”idealistisk argumentering”, kan du läsa en artikel av Pat Buchanan (arbetade bl a som rådgivare för Reagen) ”Who started Cold war II”.
  http://news.yahoo.com/s/uc/20080819/cm_uc_crpbux/op_337089

 36. Georgien tilldelades Sydossetien / Abchazien nån gång i mitten av 1930-talet från det Sovjetiska Centralstyret. Ledare över detta centralstyre var Josef Dzjugasjvili (Stalin). Det var denne Georgier som styckade upp det Ossetiska folket i en nordlig rysk del och en sydlig georgisk del. Sedan Sovjetunionens fall har Nordossetien fått betydande självständighet inom den Ryska Federationen. Sydossetien däremot blev både under kommuniststyret och nu under Sachasjvili förtryckta (regionen är underutvecklad jämfört med resten av landet o s v).

  Nån gång i början av 1990-talet hade Sydossetien en folkomröstning där det beslutades, med bred majoritet, att man ville bli självständiga från Georgien. Denna omröstning respekterades självklart inte från centralt håll, vem hade förväntat sig det. Konflikten i Georgien är inte mellan lilla stackars Georgien och stora elaka Ryssland, utan mellan Nato/Israel/(EU?) stödda Georgien och Ryssland stödda Sydossetien / Abchazien.

  Jag tycker det är starkt av den Ryska ledningen att våga erkänna dessa stater helt i enlighet med erkännandet av Kosovo. Nog hade Putin rätt när han talade om Pandoras Ask i samband med splittrandet av Serbien. Nu återstår att se var det här slutar. Jag är uppriktigt rädd för att upptrappningen, främst från oss här i Väst, kan sluta i en fruktansvärd smäll om ingen tar sitt ansvar och drar i bromsen.