Bort med revirpinkande politiker

Nu berättar Aftonbladet att en av de grupper som polisen kommer att få svårare att spana på är
– pedofiler. Om det är sant eller inte undandrar sig min bedömning, men så långt är det i alla fall klart att många aktiva fildelare kommer att fortsätta att fildela fast via olika proxyservers, anonymiseringstjänster. Man kommer också att använda andra metoder som gör att den som ser på nätet från en central punkt inte kommer att kunna se någondera sidans IP-nummer.

AB: ”Justitieminister Beatrice Ask har inte fattat att vad det handlar om. Hon tror att det räcker med att lugna dagens fildelare. Dagarna innan Ipredlagen ska lämnas över till riksdagen försöker hon mildra kritiken genom att säga att lagen inte ska bli retroaktiv. Därmed får skiv- och filmindustrin inte jaga dem som fildelat innan lagen träder i kraft den 1 april nästa år. Alltid finns det någon som andas ut efter det beskedet. Problemen med Ipredlagen är dock inte att några fildelare går runt och har ont i magen. Beatrice Ask säger att hon bara följer EU:s Ipreddirektiv, men det svenska lagrådet håller inte med. Lagrådet menar att förslaget om att en internetleverantör ska tvingas lämna ut uppgifter om vem som har en viss ip-adress går längre än EU-direktivet.”

Att högerpartierna går längre än vad EU-direktivet förespråkar är inte så konstigt. Den borgerliga högeralliansen har uppvisat många beteenden som visar att deras huvudsakliga mål är att ”sätta dit folk” oavsett vad dessa ska ha gjort. Det handlar om att befästa makt, en tendens som de flesta av oss tycker är skrämmande alldeles oavsett om vi brukar fildela eller inte. Att Beatrice Ask säger en sak och lagrådet en annan är bara ett av bevisen på detta.

Regeringspartiernas ovilja beror också på att de flesta ser Internet som en fiende. På nätet finns det en massa saker som känns nya och obekväma. En av dessa företeelser är givetvis bloggarna. För hur de än vänder sig, och även om de borgerliga partierna dominerar nittio procent av media, så finns det alltid en hord av kritiker som kommer till tals
– via nätet. Dessutom så har regeringen upptäckt att alla nätanvändarna lierar sig med varandra, oavsett partisympatier, när det kommer till frågor som den om IPRED-lagen och FRA-lagen. Det måste vara en lika dramatisk som dyster upptäckt för de borgerliga.

Det är givetvis ett huvudmål för regeringspartierna att sätta P för en sådan verksamhet. Kan man inte sätta stopp för den så kan man i alla fall försöka kontrollera den och genom olika repressiva metoder få den att bli mera rumsren. För det faktum att människor kan kommunicera med varandra på ett okontrollerbart sätt leder givetvis till att subversiva element växer, anser nog politikerna. Det finns dock ett antal ledamöter i Sveriges Riksdag som förstår att nätet inte är ett hot utan en möjlighet. Dessa betraktas som statsministerns personliga fiender, något som han gjort helt tydligt.

Trots att jag själv snart ska fylla 62 så anser jag att vi borde verka för att byta ut varenda riksdags-
ledamot som är över 40 år. Då kanske vi skulle få in tillräckligt många nytänkare i den lagstiftande för-
samlingen så att den unkna lukten från allt revirpinkande försvann. AB1 DN SvD Guillou/AB it

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]FRA-lagen, FRA, Fildelning, IPRED-lagen, Integritet, DDR, Spionlagen, Östtyskland, Bodströmsamhället, Högerregeringen, Moderaterna, Opinion, Politik, Folkpartiet, Nordkorea, Spioneri, Motstånd, Säpo[/tags]

  3 comments for “Bort med revirpinkande politiker

 1. 24 november, 2008 at 08:12

  5 % av svenskarna bloggar: kan knappast ses som något hot

  i sådana fall mot vad det undrar jag nu

  det fria nätet liknar alltmer en slasktratt: en plats där ungdomar tar sitt liv live frammanade av pöbeln

  då börjar man vässa sin blyertspenna igen och packa ner hårddisken i källarens glömska: är ett fritt nät värt detta

  nya lagförslag som skyddar upphovsrätten framkommer på grund av att olagligheter begås och att självsaneringen inte funkar vilket är sorgligt

  hade man bromsat upp den illegala fildelningen och sagt sej: ojsan det här skenade iväg ojsan vi begrep inte att upphovsmännen kränktes ojsan nu måste vi backa och reglera oss själva

  sorry konstnärerna: vi begrep inte att vi var ohederliga

  det är klart att fildelning på det här viset – olovlig kopiering och slentrianmässig uppochnedladdning av upphovsrättsskyddat material – är fel och ska upphöra

  då hade givetvis dom nya lagförslagen inte behövts

 2. Dick T
  24 november, 2008 at 11:17

  Embryo: Jag handlar film, musik och datorprogram för upp mot 35000 kr/år. Införs IPRED kommer detta att bli O kr/år, jag kommer direkt att börja fildela. Detta är något jag tvingas till på grund av nöjesindustrins idioti. Det är de som borde vaknat upp när fildelningen startade! Inte fildelarna som du helt dumt påstår.

  Nu väljer man konfrontation och då kommer jag att bemöta dem på detta sätt. Jag har sedan 80-talets början kritiserat nöjesindustrin för deras prissättning. Men som en gammal kollega brukade säga: ”Snål spar och fan tar!”

  Så, nu får fan ta hela nöjesindustrin, de dumsnåla jävlarna!

 3. Janni
  24 november, 2008 at 11:40

  Åldersfördelning vid riksdagsvalet 2006

  Tabellen visar hur gamla riksdagsledamöterna var när de valdes in i riksdagen vid riksdagsvalet 2006. Medelåldern var 47,9 år.

  Ålder Antal
  18–24 3
  25–29 14
  30–34 32
  35–39 32
  40–44 55
  45–49 51
  50–54 66
  55–59 61
  60–64 25
  65–69 6
  70–74 3
  75– 1
  Summa 349
  Medelålder 47,9

  Källa: Valmyndigheten

  77% var äldre än 40 år 2006

Comments are closed.