Bildts inställda Israelresa

Nu kommer det fram fler uppgifter om Carl Bildts resa till Israel, en resa som israeliska media hävdar är ”inställd” medan svenska UD säger att datumet för resan ännu inte var fastställt. Bildt själv hävdar att han ska resa efter ett viktigt möte i FN i slutet av månaden.


Anna Wester: ”Läser i Haaretz att Carl Bildt ställer in sin resa till Israel och även om den officiella orsaken skulle vara att det är ”dålig timing” att komma nu när Israel och USA har börjat diskutera en fredsprocess, så kopplar alla förstås detta beslut till den diplomatiska krisen som blev efter Aftonbladets artikel…

…Jag har inte sett några kommentarer om detta i svenska tidningar än, men det kommer väl under dagen, eller så har jag missat. Jag har heller inte hittat någon kommentar på UD:s hemsida, eller jag menar Carl Bildt blogg.”

Annas klackspark om UD:s hemsida var en av dagens bättre formuleringar. Det är fruktansvärt att svenska utrikesdepartementets officiella ställnings-
taganden och uttalanden går via en enskild persons blogg, låt vara att det är ministerns egen.

Annars så har jag full förståelse för att Bildt inte åker i nuläget. Retoriken från den israeliska regeringens sida når inte ens upp till en bananre-
publiks nivå, och i ett sådant läge finns det ingen anledning att ödsla tid på resan. Dessutom är det en regering som systematiserat mord på oskyldiga människor, en regering vars brott mot mänskligheten når rekordhöjder. Etnisk rensning är bara ett brott utöver alla andra förbrytelser mot t.ex. Genève-
konventionen. Att bränna ihjäl palestinska småbarn i Gaza med vit fosfor är givetvis fullt jämförbart med amerikanernas napalmbombningar av civila i Vietnam.

En sådan nation borde vi inte ens ha diplomatiska förbindelser med enligt min mening. Att ständigt och jämt utnyttja Förintelsen som argument för att annektera/ockupera mer palestinsk mark är omoral i en omfattning som sällan skådats. När man sedan drar upp antisemitismen som ett argument för den

egna nationens utsatthet så förbryter man sig mot minnet av miljontals dödade i koncentrationslägren. Israels politik skapar antisemitism, något som dessvärre drabbar inte bara israeler.

netanyahu

Min uppfattning är att en stor andel av landets regeringsmedlemmar i både denna och de tidigare regeringar bör ställas inför krigsförbrytartribunalen i Haag. Tills detta har skett borde vi inte ha några diplomatiska förbindelser med landet.

lieberman

intressant Andra om: , , , , , , , , , , , , n24 dagen dn ex svd1 ab12 t

[tags]Israel, Carl Bildt, Blogg, Anna Wester, Palestina, Mellanöstern, Gaza, Fosforbomber, Genevekonventionen, Krigsförbrytelser, Haag-domstolen, UD, Politik[/tags]

  11 comments for “Bildts inställda Israelresa

 1. Sara G
  6 september, 2009 at 16:43

  Jag har en obestämd magkänsla av att Carl Bildt inte är helt nöjd med den israeliska regimen.
  Enligt Anna Wester var han påtagligt illa berörd över palestiniernas situation under övervakningen vid valet, då Hamas vann.
  Han lär för övrigt också ha uttryckt gillande över hur smidigt valet gått till.
  Det finns ingen som helst anledning för Sveriges utrikesminister att åka ner och samtala med israel, speciellt medan den illegala bosättningspolitiken sker helt fräckt och öppet och läget för Gazas invånare bara förvärras för var dag. israels intentioner ligger nu i helt öppen dager – och det är att i allt snabbare takt
  förgöra och tränga bort den palestinska befolkningen.

  xxx

 2. 6 september, 2009 at 17:36

  Hade jag varit på hans plats, skulle jag aldrig våga åka där, speciellt om man har åsikt att bosättningar är illegala. Det får man inte tycka och tänka! – då kan man sluta sin resa som Folke Bernadotte!

 3. Palestinier
  6 september, 2009 at 18:58

  Bildt säger att det var dålig timning medan Israelerna säger att Bildt var orolig att få ett kallat mottagande i Israel
  En UD tjänsteman tog kontakt med den Israeliska ambassaden och föreslog att skjuta upp resan utan alternativt datum
  Bildt är för feg för att möta Lieberman ansikte mot ansikte och detta är en seger för Lieberman och prestige förlust för Bildt

 4. MX
  7 september, 2009 at 05:01

  Det finns faktiskt också en påtaglig risk för att Bildt skulle kunna bli mördat av nån sionistisk extremist. Vi har sedd sånt förut, och Lieberman har på senare tid gjort allt i sin makt för att elda upp sina trupper och i vissa kretsar även lyckats framodla ett besinningslöst hat mot Sverige och alla svenskar.

  • 7 september, 2009 at 05:16

   Mja, jo jag har fått radera två inlägg från en riktig extremist från Norge nu på morgonen. Han verkar helt galen. Då kan jag tänka mig att vissa faktiskt kan vara värre…

 5. 7 september, 2009 at 08:16

  Israelerna sa innan att de skulle göra Aftonbladet till den viktigaste punkten. Ingen idé att åka om en tidningsartikel plötsligt blivit viktigare än bosättningar, fördrivningar, bombningar och markstölder.

 6. Orustbo
  7 september, 2009 at 08:25

  Naturligtvis bra att ställa in resan. Hela världen måste sätta press på detta lilla land som tror att dom kan göra vad dom vill. Titta nu bara på den nya misstanken om iscensatt kapning av ett fartyg. Ändamålet verkr totalt helga medlen. Ett farligt land..

 7. nature
  7 september, 2009 at 08:52

  Det är för tidigt att lägga några avgörande omdömen om tjäbllet. Klart är emellertid att Bildt är ensam. Han promotar sig själv, via SIN blogg, i sin strävan att komma vidare i sin egen karriär. Reinfeldt behöver honom och kan inte kontrollera honom.

 8. Sara G
  7 september, 2009 at 10:01

  Bildt ska naturligtvis inte resa och besöka det där fascistoida landet, där det mesta går ut på att stjäla annans egendom och mörda hjälplösa människor! Det finns ingen anledning att samtala med gansters!

 9. el persson
  7 september, 2009 at 17:17

  Ordet bananrepublik. Det känns väldigt konstigt i detta sammanhang.

  Ordet skapades väl som en beteckning på vissa mellanamerikanska stater där landets regering var en kuliss som inte hade något att säga till om, utan landet styrdes i praktiken av United Fruit och andra bananbolag med sina egna lagar, poliser, militärer och dödspatruller. Även regering och parlament ”tillhörde” banankompaniet.
  Om någon protesterade var hen kommunist och skulle avlivas som ohyra. Om de egna resurserna inte räckte till skickade man efter marinkåren som ”rensade upp” så att bolaget kunde fortsätta banaodlandet.

  Så. Mycket kan man säga om Israel, men inte att det är en bananrepublik.

  Om Bildt tycker jag mycket, och då mest inte. Men jag kan inte se något skäl för att han ska åka till Israel för att bli mobbad av Lieberman.
  Jag håller ändå inte med om Sara G:s avslutning (#9). Vill man ha resultat är samtal mycket bättre än plakatpolitik.
  På tal om plakat så undrar jag om inte Bildt kommer att stämplas som antisemit snart?

 10. Martin Forsman
  7 september, 2009 at 22:06

  el persson #10:

  Carl Bildt har länge ansetts vara antisemit av Israels advokater. Aftonbladet ’skandalen’ är enligt dem bara ytterliggare ’bevis’ för denna minst sagt intressanta åsikt. Det samma gäller alla fredsaktivister, ’vänsterfolk’, pacifister, större delen av det politiska etablissemanget, alla intellektuella som påpekar det självklara i att Israels brott mot mänskligheten ska utredas m fl.

  Faktum är att alla som inte blint ställer sig bakom den Israeliska regeringen och stödjer den till 100 % i dess våldsutövning förr eller senare blir ’antisemit’. Israel är defenitivt ingen bananrepublik utan mer av en teokrati och apartheidstat i en ’demokratisk’ förklädnad.

Comments are closed.