Består Skånes poliskår av – Idioter?

Nu drabbar nästa skandal Skånes poliskår. Man har filmat en amfetaminmissbrukare inne på en psykmottagning, en narkoman som förmåddes att hälsa till polisernas kollega. Sedan sände man filmen via MMS till kollegan.

AB: ”Poliserna hade fört mannen till psykakuten när de fick för sig att filma honom och sedan mms:a filmen till kollegan. Sjukvårdspersonalen polisanmälde händelsen i efterhand, men chefsåklagare Kristian Augustsson ansåg sig inte kunna bevisa brott mot tystnadsplikten och det var därför han lade ned förundersökningen. Enligt ett protokoll från länspolismästarens stab är det inte heller aktuellt med något disciplinärt ingripande, skriver tidningen.”

Sjukvårdspersonalen polisanmälde detta och chefsåklagare Kristian Augustsson ansåg inte att det gick att bevisa brott mot tystnadsplikten, detta trots att det finns filmbevis. Polischefen i Malmö kommer att ”ha ett samtal” med de poliser som utförde handlingen.

Det är anmärkningsvärt att inte Beatrice Ask omedelbart byter ut Skånepolisens ledning. Det förefaller vara enorma personalproblem i länet, problem som yttrar sig i omdömeslösheter som nu kommer i rad. Agerar man inte så kommer så kan det bli en belastning för regeringen. Och när man ändå håller på – chefsåklagarens roll borde också synas. Det verkar som om man håller varandra bakom ryggen, och det är definitivt inte åklagarens roll.

Att filma en patient inte på en psykiatrisk avdelning är ett brott mot patientens integritet, säkerligen

också mot sjukhusets regler. Dessutom är det med hundra procents säkerhet ett brott mot polisens egna regler. Jag brukar inte reagera så hårt, men rubriken håller bra. Är det idioter som arbetar inom Skånepolisen?

Andra om: , , , , , , , , , it AB DN SvD Sds12 HD1

[tags]Skånepolisen, Beatrice Ask, Kristian Augustsson, Polis, Neger Niggersson, Etik, Uppförande, Polisledning, Sekretess, Politik[/tags]

  28 comments for “Består Skånes poliskår av – Idioter?

 1. anders
  9 februari, 2009 at 16:31

  Men förstå att polisen i skåe län som är under extra hård utredning just nu, säkert hänt en massa skit på andra platser, så sent som idag så kom det ut att polisen i göteborg hade en personalfest där några aspiranter strippade med k-pist i handen.

  • 9 februari, 2009 at 16:33

   Fast strippen var väl ändå på deras fritid?

   Skånepolisen har blivit en visa!

 2. David
  9 februari, 2009 at 16:33

  Grejen är att ALLA poliser är sådär, inget speciellt för skåne. Men skånepolisen gjorde misstaget att reta media genom att inte vara PK så nu får de leva med löpsedlar något år.

  • 9 februari, 2009 at 16:36

   Nej, alla poliser är INTE sådana. Lyckligtvis!

 3. Håkan
  9 februari, 2009 at 16:52

  Nu råkar det ju vara så att denna händelsen utspelade sig för ett år sedan och är alltså något som media grävt fram för att det är i ropet just nu…

 4. 9 februari, 2009 at 17:14

  Ja, anmärkningsvärt är fan i mig ordet. Jag är inte den som kräver att ministrar ska rycka ut hit och dit i första taget – sånt blir ofta lite fånigt. Men här är det ju uppenbart exceptionellt usla och obehagliga strukturer som ligger i botten. Nåt borde hon ju förmå sig till att säga och göra.

 5. Lasse Törnqvist
  9 februari, 2009 at 17:37

  Är det bara jag som sett det här komma sen flera år?
  När man döper en polisavdelning till
  Polisens Nationella InsatsStyrka (PNIS), vad ger man för signaler då? Försöka uttala akronymen ovan på ett sätt som INTE ger associationer till macho, macho ;-)

 6. Christer W
  9 februari, 2009 at 17:40

  Vi har väl inte ministerstyre i sverige, Ali.

  • 9 februari, 2009 at 17:42

   Men Beatrice Ask kan berätta för Rikspolischefen att hennes och regeringens förtroende för honom börjar svikta. Det är en varudeklaration, inte ministerstyre.

 7. 9 februari, 2009 at 17:46

  Det är ju en väldig hetsjakt på polisen nu, man synar allt under lupp verkar det som. Och visst är det bra att sådant här kommer fram, så här får det inte gå till bland dem som har som jobb att se till att vi andra sköter oss.
  Men nej, ALLA poliser är absolut inte så här! De allra flesta gör ett mycket bra jobb! :-)

  • 9 februari, 2009 at 17:55

   Tobias:

   Men nej, ALLA poliser är absolut inte så här! De allra flesta gör ett mycket bra jobb! :-)

   Så är det. Men nu har Skånepolisen blivit en följetong så nu får regeringen fan-i-mig ta och byta ledningen, och det inkluderar säkerligen ett antal chefer förutom länspolismästaren.

 8. 9 februari, 2009 at 17:48

  Ja herrejestanes vad skoj det ska bli att åka ner till Skåne på årets bortamatcher:)

 9. Pelle
  9 februari, 2009 at 18:13

  Herregud asså.Poliserna skickade ett MMS till kollegerna från en drogpåverkad person och detta ska nu ältas som det värsta man hört.Min undran är … Har någon av er gnällputtar lämnat er dator någon gång och gett er ut i verkligheten.Vd blir det nästa gång … Polisman trampade på myra som hade förkörsrätt !?.

  • 9 februari, 2009 at 18:17

   Jag har arbetat som socialarbetare i trettio år, jag har oxo utbildat blivande poliser, och ja – jag har arbetat en tid på en sluten psykiatrisk avdelning också.

   1) Det är förbjudet att fotografera intagna på sjukhus, framförallt psykiatrisk avdelning.

   2) Även om de fått tillstånd av patienten så gäller inte det pga att vederbörande är i ett beroendetillstånd gentemot poliserna.

   3) Jag tror att det är du som behöver öppna ögonen.

 10. Arebir
  9 februari, 2009 at 18:32

  Om skånepolisen är idioter vet jag inte, men uppenbart är att en del av dom lever i tron att lagen inte gäller för alla. Det är väl en naturlig följd av att åklagarna i Malmö blir både blinda o döva när de ska utreda polisens övertramp. Något som blivit tydligt av den eviga visan: övertramp – anmälan – ingen utredning – övertramp – anmälan – ingen utredning …..

 11. Christer W
  9 februari, 2009 at 18:37

  Oavsett vad Ask och regering vill är problemet är att det är svårt att flytta eller ta bort tjänstemän som inte håller måttet eller till och med i värsta fall missköter sitt uppdrag.
  Om det är borgarna eller sossarna som har makten är betydelselös, som ministrar är de ganska tandlösa.
  Ett bra exempel på hur tandlös en minister kan vara är just nu den isländske riksbankschefen som vägrar att avgå. Våra stats- och regeringsformer är ju mycket lika.

 12. Sirenen
  9 februari, 2009 at 18:48

  Har en släkting som är läkare och han är ofta ute vid trafikolyckor. Han har berättat att de värsta skvallerkärringarna vad gäller de drabbade i olyckor (patienter) är just poliser (golbögar). De delar mer än gärna med sig av konfidentiella uppgifter. Det inte läkaren vill dela med sig av patientuppgifter till journalister, det får de från den fina polisen. Egotrippade småpåvar.

 13. Mats A
  9 februari, 2009 at 18:50

  Borgarna tycker säkert att det är ok at tfilma psykpatienter!

 14. 9 februari, 2009 at 19:33

  Christer W,

  Att vi inte har ministerstyre betyder att ministrar inte ska lägga sig i myndigheternas enskilda ärenden. Det betyder inte att ministrarna saknar ansvar för de myndigheter som ligger under deras departement. Det är just det de har. Om det finns strukturella problem inom en myndighet är det viktigt att just de politiska instanserna bryr sig.

  Det handlar inte om att Beatrice Ask ska åka hem till en enskild polis och ropa YOU’RE FIRED, utan om att regeringen ska se det som ett politiskt problem om det förekommer rasistiska och chauvinistiska strukturer inom polisen.

 15. madsen
  9 februari, 2009 at 19:45

  Ja polisen i skåne är kanske bra med några Steriod idioter beter sig idiotisk men med anabolske steroider i blodet kan inget forvåne

 16. Ellenor
  9 februari, 2009 at 19:56

  Seriöst! Saknar skånes poliskår både vett & etikett samt MORAL!!??!!……..

  Denna grupp ska bistå oss. Hjälpa oss vanliga dödliga. Vara ett gott föredömme. Visst kan man förstå om det brister för dom ibland & dom skriker ur sig sådant dom inte menar, utan något som bara sas i stundens hetta…..MEN.

  Med denna poliskår så verkar dom bara vara ute för att visa sin jä..a makt i uniformen samt förlöjliga sammhällets lägsta grupper.
  Det förefaller mig osannolikt att denna man gett sitt samtycke….

  Ut med dom & in med nya represntabla poliser….

  Vad ska komma härnäst?

 17. coolspruta
  9 februari, 2009 at 21:52

  Borde man inte denhär idioten till åklagare ställa inför rätta

 18. 9 februari, 2009 at 22:47

  Jag tror verkligen inte att det är så att hela Skånes poliskår består av idioter, men alltför många är det; Precis som poliskårer på många andra håll av den enkla anledningen att det utvecklas kulturer i slutna miljöer. Ofta osunda kulturer med osunda och rent av vidriga åsikter och värderingar.

  Det är ju självklart just nu också så att man har hittat ett problem inom en viss del av poliskåren nämligen skånepolisen och väljer att leta fram allt man kan om dem. Jag tror nog att man som sagt kan hitta en stor dos överträdelser på andra håll också om man gräver lite. Men ingenting försvarar ju ändå polisernas beteende och deras värderingar. Jag vill bara att vi frångår detta påhopp på hela Skånepolisen som grupp och angriper hela poliskulturen och tar reda på vad som ligger bakom. Varför accepteras detta beteende inom poliskåren och varför vill man alltid sopa allting under mattan? Vi har många exempel under åren på knäppa polisbeteenden som inte bara innefattar Skånepolisen: Osmo Vallo, Göteborgskravallerna etc. etc. Vi måste få bukt med ett problem som är större utan att sparka enbart söderut. MVH//Razz

 19. 9 februari, 2009 at 23:06

  Jovisst måste det till någon förändring inom Skånepolisen! Den attityd vi sett prov på sista tiden är inte på något vis acceptabel, det tycker inte jag som polisanställd heller…

 20. 10 februari, 2009 at 05:49

  Eftersom jag bor i Skåne så känner jag mig manad att svara på frågan. Och ett kort svar blir ”Ja”, stora delar av Skånes poliskår består av just idioter!

  Jag tillhör inte de kravallande kretsarna och jag bor inte i Rosengård. Jag har sällan eller aldrig haft anledning att kontakta polisen. Ändå har såväl jag som flera kollegor, vänner och studenter drabbats av skånska polisers idioti. Jag vill inte gå in på detaljer här, men åtminstone ett par incidenter har jag och andra anmält, vilket givetvis inte resulterat i någon åtgärd (som brukar vara fallet med internutredningar hos polisen).

  Med tanke på att jag får sägas tillhöra någon slags akademikeretablissemang som förmodligen borde ha lite problem med polisen och ändå har egen personlig erfarenhet av korkade Skånepoliser så kan man ju bara spekulera i hur det måste vara för dem som befinner sig längre ner på samhällets rangskala, t. ex. de som bor i Rosengård. Jag vet inte om det är lika illa på andra håll i Sverige, men poliserna i Skåne har inte imponerat på mig. Kanske har de skickat ner de som har haft sämst resultat på Polishögskolan hit?

 21. Sickan
  10 februari, 2009 at 06:29

  Det är lika mycket ”skit” inom poliskåren oavsett geografisk placering i Sverige!

  Denna gången råkar det vara skånes kår som är satt under lupp.

  Nästa gång är det stockholms eller göteborgs polisen.

  Har du glömt allt ”skit” göteborgs kåren fick ta efter kravallerna där???
  Och hur mycket som ”poppade” upp i dess kölvatten???

 22. 10 februari, 2009 at 13:50

  En sak till som jag tycker är i princip lika illa som de rasistiska ord som poliserna uttryckte i bilen är att de sa att de skulle ”spöa den jäveln tills han blir steril”. Det är ju alldeles oerhört stört att poliser kan sitta och säga att de ska spöa någon. Om inte det är tjänstefel eller ett brott att planera för en misshandel då undrar man vad som är det egentligen. Poliser ska inte ha inställningen att de ska spöa någon, de ska inte ha inställningen att någon är en ”apajävel” de ska inte kalla fantasibrottslingar för Oskar Neger. Det är åt helvete!! Och polisen måste verkligen göra något på riktigt den här gången. De MÅSTE rensa upp i organisationen annars kommer förtroendet för dem vara bortblåst för alltid och vi riskerar en allt farligare situation och dessutom riskerar vi att se kravaller i klass eller kanske till och med värre än de som var i Frankrike för ett par år sedan.

 23. Karin 1
  12 februari, 2009 at 00:06

  Vad jag frågar mig är: är chefsåklagare Kristian Augustsson en idiot? Jag vill inte ha en åklagare någonstans i landet som lägger ner åtal där det finns tydliga bildbevis med motiveringen att han inte är kompetent nog att styrka brott! Har han någonsin fått till en fällande dom? Köpte han sin examen på Buttericks? Frågorna hopar sig…

Comments are closed.