Bagdad Borg väljer datum för dåliga nyheter


Bagdad Borg väljer att gå ut i media just idag för att tala om att satsningarna från regeringen inte blir så stora som ledande ekonomer har rekommenderat, snarare så är satsningarna så defensiva att de kan skada Sveriges ekonomi.

Sett ur den aspekten så är tillfället väl valt för att gå ut med denna information just idag eftersom all uppmärksamhet från läsare, lyssnare och tittare kommer vara riktad mot Norge. Trojkan Schlingmann, Reinfeldt och Borg har god kompetens när det gäller att välja tidpunkt för nyheter som kommer att mötas av kritik, det blir som i det här fallet, en kritik som kommer att dö sotdöden i samband med den massiva Norgebevakningen. Man har till och med valt att hålla regeringens presskonferens samtidigt med rättegångsstarten i Oslo..

Själv blir jag närmast illa berörd av att behöva konstatera att man från Rosenbads sida nyttjar dagen till att släppa dåliga nyheter, nyheter som skulle ha varit goda om inte åtgärdspaketet vore på tok i underkant.

SVT: ”Förväntningarna på årets vårbudget är låga. Regeringen brukar fylla veckan före budgeten med nyheter om reformer och löften. Men i år handlade det om några mindre reformer på området bostäder och en förändring av biobränsleinblandningen i bensin.

Och finansministern själv gör inte mycket för att höja förväntningarna:

-Det är ett oroligt läge internationellt. Försiktighet har lönat Sverige väl, vi har stått oss bättre än andra, säger Anders Borg till SVT.”

Jag har lyssnat på morgonekot och läst dagstidningarnas kommentarer och flera stycken talar om det faktum att regeringen inte satsar på infrastrukturen nu i samband med det de kallar ”den ekonomiska krisen”. Det enda raka när arbetslösheten stiger är infrastruktursatsningar, och det enda som hörts från Borgs håll är att man satsar någon miljard på bostadsbyggande. Någon miljard när det borde varit 25-30 miljarder.

SVT: ”Flera ekonomer har kritiserat finansministern för att hålla för hårt i plånboken och inte göra nödvändiga investeringar och för att vara för passiv mot ungdomsarbetslösheten.”

Problemet är förstås att de ekonomer som SVT hänvisar till inte är nyliberaler vars främsta mål är att förflytta slantar till dem som redan har, Borg låtsas som att statsbudgeten är hans egen plånbok och eftersom han är nyliberal så får vi en budget med mycket defensiva inslag. Han är tyvärr påhejad av thatcherister och andra nyliberaler från Stureplanscentern.

it Andra om: , , , , svt dn1234 svd123 svt123 ab12 gp


5 svar till “Bagdad Borg väljer datum för dåliga nyheter”

  1. Viktigt att komma ihåg är att Moderaterna aldrig trott på infrastruktursatsningar. Historiskt har de varit emot allt på den fronten – till och med motorvägar en gång i tiden, innan partiet inlemmades i billobbyn.

    Man diskuterar ibland varifrån högerns skepsis till infrastruktur kommer. En faktor som brukar nämnas är partiets grundläggande motstånd till starka samhällen. Infrastruktursatsningar är ju något som förutsätter central planering, övergripande långsiktighet och makroperspektiv. Det vill säga, en stark stat och inte bara en lättombytlig marknad.

    Fast frånsett det börjar jag misstänka att regeringens förlamande passivitet beror på något annat än ideologi. Statens finanser redovisar just nu ett underskott där man tidigare ”förutspått” ett kraftigt överskott. Detta är Moderaternas akilleshäl. De kan gå oskadda genom det mesta, UTOM att ifrågasättas för dålig budgetdiciplin.

    Om regeringen plötsligt började följa nationalekonomernas råd nu, och satsa Sverige ur arbetslösheten, skulle ju Anders Borg bli som vilken annan finansminister som helst. Satsningarna skulle kräva ökad upplåning, kanske ännu mer budgetunderskott samt ge osäkra och svårmätta resultat. Det spelar ingen roll att det vore det enda rätta att göra – hela den magiska auran kring finansministerns hjässa skulle vara som bortblåst.

    Och vad ska Moderaterna då gå till val på 2014?

  2. Att allians-fabriken producerar ingenting är ju alla vana vid från start, att (s) börjar tala om att de aldrig kommer göra något som sägs ”äventyra ekonomin” är mer anmärkningsvärt. Ännu en ”signal” från det tysta Titanic som ligger vid kajen! Småfölkets välfärd äventyrar ekonomin i en borgerlig mental värld. Ty(s)ta Titanic som tiger sig till sina skenbara rekordframgångar. Landets största parti väljer att inte prata politik. Sedan när gapen öppnas får man 20%, om det är blå grodorna som hoppar ut. Visst begriper man väl det? Vad är vitsen med detta, egentligen? Det blir ju bara ännu en pinsam intern runda runt 2016?

    • En orsak till tystnad kan ju faktiskt vara att man inte vet vad man ska säga.

      Socialdemokraternas långa och svåra ledarskapskris har gjort att många glömt bort partiets politiska kris. Att de behöver förnya eller åtminstone utveckla sin politik har egentligen alla varit överens om ända sedan valförlusten 2006. Denna process pågår fortfarande och har knappast skyndats på av att man ständigt tvingas byta partiledare.

      Innan någon nu fnyser att sossarna inte alls behöver förnya sig utan bara ”återgå till sina rötter” vill jag påpeka att det politiska landskapet numera inte riktigt är så krattat och ansat.

  3. Apropå Anders Borg hade Svenska Dagbladet igår en mycket intressant genomgång (se länk nederst, om den tillåts) av alla de borgerliga reformer som finansministern motsatt sig.

    Det är en ganska fascinerande lista, med tanke på vad man numera brukar förknippa med alliansregeringen sedan valsegern 2006. En punkt är fastighetsskattereformen. En annan är RUT-avdraget. En tredje är den sänkta arbetsgivaravgiften för ungdomar. Men det finns flera, alltihop genomfört mot Borgs och ibland hela hans partis vilja.

    SvD:s vinkel på detta är intressant: det ska liksom bevisa att Borg och Moderaterna inte alltid varit de som bestämt i regeringen. Men det säger också något om problemet med hela allianskonstruktionen. Några av de där reformerna är inte försvarbara, vare sig statsfinansiellt eller sett till utfallet. De har drivits igenom ändå, för att rädda småpartiernas prestige, och blir sedan försvarade och rättfärdigade i efterhand.

    http://www.svd.se/nyheter/inrikes/tunga-reformer-trots-anders-borgs-nej_7056109.svd