Är det Monas tur nu?

I min förra postning om Wanja Lundby-Wedin skrev jag att jag trodde att hon skulle avgå ikväll eller senast imorgon. En minut efter att jag lagt upp den så meddelade TT att hon avgått från AMF Pensions styrelse.

Tyvärr så räcker det inte med att avgå från AMF enbart. Wanja måste lämna samtliga uppdrag hon har, både arbetet som LO-chef och alla andra styrelseuppdrag. Det innefattar också uppdraget i socialdemokratiska partistyrelsen. Men som jag skrev i den bloggposten, frågan är om det räcker med en kvinnas avgång.

Mona Sahlin skyller socialdemokratins kräftgång på LO-chefen trots att alla vet att Mona Sahlin har betydande svårigheter med den interna opinionen inom partiet. Många av Sahlins kritiker, inklusive undertecknad, har ifrågasatt hennes kvalifikationer att leda en rödgrön regering. Mest tydligt blev detta då hon frankt gick ut och hävdade att (S) hade för avsikt att samregera med (MP), en överenskommelse som hade skett bakom ryggen på kongress, partistyrelse och partiets verkställande utskott.

Det blev som bekant ett väldigt hallå och flera av facken krävde Sahlins huvud på ett fat. Hon ändrade sig då och satte snabbt igång att förhandla med Lars Ohly och relativt snart så bestämdes det att de tre partierna skulle regera tillsammans om de vann valet. Somliga hade säkert hoppats på att lugnet därmed skulle vara återställt, men så blev det inte. Många socialdemokrater frågade sig istället hur dessa beslut tillkommit, och om detta verkligen var ett tecken på att Sahlin var rätt kvinna för jobbet.

Efter det har socialdemokratin gått en opinionsmässig kräftgång och missnöjet inom partiet har växt från dag till dag. Dessutom har samma tongångar hörts i lite olika former i de andra partierna. En hel del vänsterpartister har konstaterat att partiet nu får ge avkall på många hjärtefrågor, det har skett samtidigt som miljöpartisterna fått finna sig i att de numera ska vara positiva till att vara anslutna till EU.

Det har blivit turbulens inom samtliga rödgröna partier även om det varit skillnader i intensitet. När nu Mona Sahlin öppet kritiserar partistyrelse-


En stylad reklambild av Mona Sahlin

medlemmen Wanja Lundby-Wedin, som dessutom är LO-ordförande, så menar många att det är ett svaghetstecken och ett bevis för att Sahlin är en populist. Jag har t.o.m. läst en del socialdemokrater som önskat sig Göran Persson åter till partiledarposten.

Jag har själv utomordentligt svårt att tänka mig att Wanja ska kunna behålla något av de förtroendeuppdrag hon har. Men jag undrar dessutom om inte detta debacle bli det som fäller Mona Sahlin? Kan socialdemokraterna behålla en partiledare som agerar vinflöjel och som inte klarar att hålla en konsekvent linje i någon enda fråga? Tänk, jag tvivlar på det…

Andra om: , , , , , , , , AB1234 Ex12345 DN1
2 SvD123 it

[tags]Mona Sahlin, Wanja Lundby-Wedin, LO, Socialdemokraterna, Opinionen, Val 2010, Avgångar, Drev, Politik[/tags]

  13 comments for “Är det Monas tur nu?

 1. Christer W
  5 april, 2009 at 19:17

  Även om Sahlin avgår eller tvingas till det så är den stora frågan, vad i helsike har s för folk.
  Åratal av konformitet och nepotism bryts inte bara med att partiledaren byts ut.
  Förmodligen skulle en utvecklad medlemsdemokrati på bekostnad av representionsdemokratin vara en möjlighet till en ideologisk renässans.
  Men mist lika betydelsefullt är att de socialdemokratiska väljarna skulle få möjligheten att själva bestämma vilka socialdemokratiska politiker de själva vill ha och inte behöva köpa grisen i säcken bara för att de vill rösta på s. Förmodligen går många till sofflocket för att de inte vill köpa grisen i säcken. (det vore intressant att se hur många som inte vill uppge partisympatier eller vägrade att svara i de senaste undersökningarna)

 2. 5 april, 2009 at 19:37

  Rätt analys av Crister. År av Nepotism och toppstyrning löser man inte med en eller 2 personers avgång. Sossarna har hamnat i bakvattnet i debatten på grund av att eliten i partiet är helt befriade från lösningar. I varannan mening nämner dom alliansen hit och dit istället för att tala om sin egna förslag. Det behövr en grundlig demokratisering för att kunna komma igen, precis som i Danmark.

 3. bob
  5 april, 2009 at 19:46

  Mona Sahlin skulle ha bytts ut langt tidigare da hon inte pa nagot omrade ar kvalificerad att vara partiledare utan inkvoterats av misstag.Hennes virriga handlanden och byte av asikter fran dag till dag har ocksa bidragit till att hon idag saknar aven den ringa trovardighet vissa hade for henne.
  Hon maste bytas ut for att Socialdemokratena skall ha en chans i kommande val, det ar bara att se resultaten fran de enkater som gjorts for att konstatera detta.

 4. 5 april, 2009 at 19:54

  Mona kan ju naturligtvis sitta kvar men några valsegrar kommer hon aldrig någonsin att få uppleva. Alliansen är usla men Sossarna är ?!?…ja vad skall man säga?

  I klimakteriet?

 5. Ken
  5 april, 2009 at 20:09

  Mona är ju helt värdelös. Hur kan hon ha den posten? Nu har sossarna sumpat all chans att vinna valet och dom gör inte ens något åt det. Mycket märkligt. Det verkar som om sossarna har planerat att förlora valet.

 6. Lasse
  5 april, 2009 at 20:11

  Mina gamla socialdemokratiska föräldrar hade Palme som en minnesbild hemma på väggen och var i början av 90talet med i studiecirklar som partiet ordnade om EU. Alla i cirkeln var emot EU, berättade de. Sen meddelade plötsligt ordförande Carlsson att partiet var för medlemsskap i EU. Vad partimedlemmarna tyckte efter att flitigt ha studerat frågan vägde lätt. Mina föräldrar blev ganska misstrogna efter detta.
  Toppstyrningen i partiet har gamla anor och lär bli värre om ingen förnyelse sker. Men det stora problemet för partierna är ju medlemsminskningen, åldersstrukturen.

 7. blingbling
  5 april, 2009 at 21:53

  ’Jag har t.o.m. läst en del socialdemokrater som önskat sig Göran Persson åter till partiledarposten.’

  … vilket då må stå som en illustration till graden av idétorka i den där konstellationen. :P

 8. gippe
  5 april, 2009 at 22:26

  Har du något problem med kvinnor också? haha

 9. 5 april, 2009 at 23:41

  Låt Mona Sahlin avgå, men ersätt henne inte med Östros. Tag någon som är kompetent och förtroendeingivande, så kommer folk att rösta på socialdemokraterna. Jag och flera med mig kommer inte att rösta på sossarna i nästa val om Mona sitter kvar. Kan ej tänka mig henne som statsminister.

  Fd socialdemokrat

 10. Simon
  6 april, 2009 at 00:10

  det märkliga är väl ändå att dessa(Wanja-LW och Mona Sahlin kvinnor inte avgått än för att vid det här laget måste de väl ändå inse att de förbrukat sitt förtroende.
  tiden går och dessa kvinnor fortsätter envisas med att klamra sig vid makten samtidigt som Socialdemokratin rasar.
  ett annat märkligt fenomen är väl tystnaden inom partiet det hörs knappt från något håll att dessa kvinnor bårde avgå med omedelbar verken o rädda det som räddas för snart är det försent för Sossarna att åter vinna förtroende hos väljarna.
  jag känner många som mer än gärna lägger sin röst på Sossarna men ingen av de har förtroende för Mona Sahlin och dessutom så tycker alla inklusive jag att Mona har en tråkig framtoning och verkar vara allmänt förvirrad.
  Sossarna skulle vinna mycket på en kompetent ledare som inger hopp och som har en trevlig framtoning och som vet vad han/hon vill och är tydlig med sin politik och som dessutom brinner för kärleken till politiken.
  om inte Mona Sahlin avgår innan innan sommaren så tror jag inte det finns något hopp för Sossarna och även Wanja-LW är en belastning och borde lämna allt eftersom hon har inget förtroende hos någon fackmedlem eller väljare.

 11. Rutger Soldf
  6 april, 2009 at 07:57

  Trosornas krig?

  Mona Sahlin har gjort tre stora misstag:
  1. Hon har i handling visat att hon inte tror att (s) kan regera själva. Väljarna har dragit slutsatsen att Alliansen kan det – väljarna uppfattar dem som en enhet.

  2. Hon har samtidigt gjort en utrensning i partiets högerflygel, där potentiella allierade offrades, vilket försvagat stödet för henne ytterligare
  3. Genom att först uttala förtroende för Wanja, och sen försvaga henne offentligt har hon förnärmat LO kraftigt.

  Oavsett hur det går för Wanja, så är min prognos att Mona Sahlin försvinner innan eller vid kongressen i höst (av familjeskäl?), efter att (s) gjort ett katastrofval till EU-parlamentet i juni.

  Kom ihåg var du läste det först….

 12. Mr Biz
  6 april, 2009 at 12:46

  ”En stylad reklambild av Mona Sahlin” –med en ljusblå tratt på huvudet??
  Den matchar för all del såväl förd politik som dressen i övrigt.

 13. Skånsk Marxist
  8 april, 2009 at 16:57

  Jag gillar Wanja som person, så därför var det mycket tråkigt att hon nu har fasnat i denna sörja.
  Tyvärr så tror jag att hon måste avgå, vem kommer att tro på henne när hon är kritisk till högalöner.

  Sen kan man inte annat än bli ledsen över vänsterns låga siffror. Jag tror att man var lite för het på gröten när man valde Mona. Man ville till vilket pris som hälls ha en kvinna och därför var tvungen att välja Mona som tyvärr inte ha den glöden som hon hade förr.
  Jag ville också se en kvinna, tänk att få vår första kvinnliga statsminister 2010. Men det måste naturligtvis vara en som kan ta jobbet.

Comments are closed.