Antisemitismjägare lika extrema som Förintelseförnekare


De flesta av dem som talat och skrivit om Israels brott mot mänskligheten har genast mötts av anklagelser om antisemitism. De som anklagar gör därmed judar en otjänst av stort format, dessutom devalverar de minnet av Förintelsen. Detta folkmord har etsat sig fast i alla nu levandes minne, men genom att göra ordet antisemitism till ett politiskt slagord så förbleknar det. Förintelsen blir till ett politiskt slagord precis som ordet Antisemitism.

Jag tycker mig ha sett en förändring i attityderna kring Förintelsen, tidigare har de allra flesta känt respekt inför den tragedin, idag talas det alltmer öppet om frågeställningar som:

”- Vilka konstaterade att sex miljoner judar dog?”,
”- Var kan man studera den forskningen?”

Dessutom anordnas det seminarier dit förintelse-
förnekare bjuds in, något som antagligen hade varit en omöjlighet på 70- och 80-talen. Själv så tror jag inte för ett ögonblick på att antisemitismen har ökat, snarare är det nog så att respekten för begreppen har börjat urvattnas.

Mattias Gardell/AB: ”Det finns en bred politisk uppslutning bakom beslutet att inte tillåta denna del av den västerländska historien att upprepa sig. Aldrig igen.

Det framstår därför som synnerligen bekymmersamt att värdet i beteckningen antisemitism under senare tid alltmer devalverats genom en slapp, okunnig eller medvetet vilseledande begreppsanvändning i syfte att främja andra politiska målsättningar.”

Det finns idag organisationer i landet som säger sig verka mot antisemitism. Men i praktiken så är de aktiva medlemmarnas egna politiska fanatism lika extrem som förintelseförnekarnas. Man försvarar Israel med näbbar och klor, och sanningen är det som går förlorat redan i dessas första mening. Man verkar inte ens försöka sätta sig in i de argument som staten Israels kritiker har, bara det faktum att Israel ifrågasätts räcker för dessa individer för att idiotförklara sin omgivning.

antisemitism

När de sedan ger sig in i diskussioner med Israels kritiker så inleder man ofta sitt anförande, eller sina mödosamt nedknackade rader, med att förklara hur illa man tycker om Avigdor Lieberman, att han är fascist och en lika osympatisk som falsk högerextre-
mist. I nästa andetag så blir den som kritiserat Lieberman eller muren, eller vad det nu är, förklarad varandes antisemit (judehatare). I svårartade fall så har antisemiterna inte ens begripit själva att de är antisemiter som Jan Guillou påpekat i någon artikel.

De som begriper och förklarar allt är en liten krets av politiskt fanatiska personer som betraktar staten Israel som något helt oantastligt, en stat som står över alla stater. En stat som gud lovat det judiska folket och som därför aldrig får ifrågasättas. Dess-
utom beter de sig som om de själva vore utsända av gud, med magiska krafter och förmåga att se in i människors inre. Framförallt sådana som kritiserar Israel.

gardell

i Andra om: , , , , , , , , , , svd123 ab(2)345 dn1234 dagen annarkia loke anna björn bulten knut paolo svensson scraber t

[tags]Antisemitism, Förintelseförnekare, Semantik, Ordförståelse, Begreppsförvirring, Israel, Gud, Extremism, Extremister, Brott mot mänskligheten, Politik[/tags]


38 svar till “Antisemitismjägare lika extrema som Förintelseförnekare”

 1. Det var bra formulerat Jinge. Dessa israelkramare är extrema och de skadar israels sak mer än de anar. När deras drömstat tillverkar handböcker i hur man ska agera mot kritik på nätet så är det något som har gått fel, allvarligt fel.

 2. Naturligtvis ska det ske en fortgående forskning om förintelsen – men så fort
  man antyder att man vet inte hur många som verkligen dog av sjukdom eller blev mördade och på vilket sätt, då är man antisemit.
  Det finns bara en verklig sanning i världen -och den är att SEX MILJONER JUDAR GASADES IHJÄL I KONCENTRATIONSLÄGREN…
  Men de andra då?
  Verkligheten är att dom inte räknas alls!

  Dom fanns egentligen aldrig…
  I stället slår man ihop alla socialister, kommunister, utvecklingsstörda, polacker, romer, Jehovas vittnen och gör dom till judar.
  Sex miljoner…
  Det ni!

 3. Denna artikel kommer givetvis att skällas för att vara antisemitisk. Det kommer snart ett angrepp, att kalla SKMA för fanatiska extremister går ju inte an, de har ju dessutom medlemmar som den där ´journalisten´ som skriver om extremister. Don efter person.

  • Matte: Denna artikel kommer givetvis att skällas för att vara antisemitisk.

   Självklart. Men dessa antisemitismjägare är faktiskt lika extrema som förintelseförnekarna. Dessutom har jag fått reda på vem som döljer sig bakom Roy B Alterman på fyllbloggen… Måste bara få det verifierat först… :-)

 4. Istället för att utreda förintelsen så har vi av Göran Persson fått myndigheten Levande historia som har till uppgift att konservera icke helt verifierade fakta.
  Jag har alltid trott att forskning är det viktigaste inom histoievärlden, inte att fastställa politiska doktriner.
  OBS! Jag är ingen förnekare av judarnas lidande under andra världskriget.

  • Sara: OBS! Jag är ingen förnekare av judarnas lidande under andra världskriget.

   Och vad tror du att israels församlade advokatkår säger om det uttalandet? :-)

 5. Jinge, jag förnekar inte de 60 miljoner människor som dog, massakrerades, dödades på fronterna, gasades ihjäl och svalt till döds under andra världskriget.
  Men varför var det bara ett slags folk som led?

 6. Lite av ämnet men när ni nämde förre landsfadern så var jag ju bara tvungen.

  Det kommer snart ut en bok av en svensk tjej som varit nere i Palestina. Känner inte till vad hon heter men bokens prelimenära titel är Om det må jag berätta. Än så länge kan man hitta info om den i bibliotekens höstbokskatalog. Fråga bibliotekarien om de kan köpa in boken.

 7. Att popstjärnor uttalar sig vimsigt och irrationellt har vi väl vant oss vid, men den här tar ändå priset:

  Madonna, Queen of Jewish Fascism
  ”Israel is the energy capital of the world,” she said. ”If we can live together in harmony in this place, we can live in peace all over the world.”

  During the electrifying finale, ”Give It 2 Me,” Madonna grabbed an Israeli flag out of the crowd and paraded with it on stage.
  http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1251804468633&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull

  Vilken jubeldåre …

 8. Sara G nu är det att runt 6 miljoner judar var dödade, inte alla var gasade, det fanns många sättt de var dödade.

  Den stora frågan är hur många andra som romer, jehovas vittnen, socialister, kommunister, homosexuella, liberaler, handikappade med mera som dödades. De andra dödade variera från runt 3-9 miljoner.

  Förintelsen var en hemsk händelse men det var många fler en judar som led. Att ifråga sätta hur många judar som dog eller ifråga sätta att förintelsen hände är det ingen som tjänar på.

  Men få klarhet i omfattningen av hur många andra offer det är.

  Givetvis så kunde det ha varit homosexuella judar eller socialistiska judar, men det var troligast fortfarande en massa icke judar dödade.

  Så nu om det visar sig att 6 miljoner socialister och kommunister var dödade så ger det inte socialister/kommunister rätt att betee sig som Israel.

 9. Det mest intressanta i sammanhanget är att alla sk. förintelseläger befriades av Sovjetunionen och västerländska journalister och dignitärer fick inte besöka lägren förrän långt senare typ 1946-47. SU och Stalin förfalskade tonvis med fakta för att kunna demonisera Tyskland och tyskarna till det yttersta, därför frågar sig många inkl. jag varför skulle Stalin tala sanning i detta fallet och inte överdriva det hela? Historien har tyvärr inte ändrats nämnvärt från 1945 det som mer eller mindre drogs fram vid rättegångarna i Nürnberg står kvar som fakta idag eller har uppdaterats till något ännu större av forskare med avsikt.
  Har själv besökt ett antal K-läger och sympatiserar med allas, inte enbart judarnas, lidande.

 10. Gripen, man påstår att det var sex miljoner, det kan t.o.m vara fler, man t.o.m säger att sex miljoner gasades ihjäl – men så länge det inte bedrivs adekvat forskning i ämnet och så länge sionisterna använder förintelsen som förevändning för det våld de dagligen utför, så är det inte alls konstigt att revisionisterna får vind i seglen.
  Det är inte fler melodramatiska och tragiska filmer eller böcker om judarnas lidande som världen behöver. För att våldet i staten israel ska kunna upphöra behövs en RIKTIG ADEKVAT OCH SANN FORSKNING OM FÖRINTELSEN. För det är inte en förintelseindustri som varken judarna, palestinierna eller vi andra behöver.

 11. En sak till 1995 hade polska regeringen med Lech Walesa i spetsen sänkt antalet offer i Auschwitz-Birkenau från 4 millioner till 1,5 millioner. Även skyltarna på minnesmärkena ändrades. Detta förändrade dock inte antalet judiskaoffer vid A-B eller den totala summan på sex millioner judiskaoffer. Medierna gav denna förändring marginell till ingen notis.

 12. Så länge forskare fängslas i minst tre år i vissa länder för att de uttrycker tvivel så kommer ingen seriös forskning att äga rum. Vem riskera bli hånad, misshandlad eller fängslad för att han eller hon vill undersöka ett av det viktigaste ämnet i världshistorien?

 13. Sara är inne på ett intressant men icke desto mindre bannlyst ämne.

  Vad är en historisk händelse som sådan värd om den inte tål att granskas och revideras i dagsljus som alla andra historiska händelser?

  I andra världskriget förintades 30 miljoner ryssar (i kampen mot fascismen) skillnaden är dock att dessa arkiv inte är hermetiskt tillslutna bevakade med inkvistitionslagar munkavle och taggtråd, de är öppna för alla seriösa forskare och varje år kommer man därför allt närmare vad som egentligen hände, hur, hur många mördade och varför.

 14. Det är ett farligt minerat område att ställa frågor som: Varför forskas det inte om förintelsen, varför gäller samma gamla sanningar från 1947 även idag – och varför är det fängelsestraff om man undra över dessa saker och ytterligare andra detaljer i länder som Tyskland och Österrike?
  Självklart ursäktar inte de frågor man vill ha – men som man aldrig inte kan ställa – att brott begåtts av Nazityskland mot judar och andra grupper under andra världskriget. Däremot blir det ett påtagligt starkt ifrågasättande av den rätt så långt senare konstruerade officiella bilden av förintelsen.
  Folk vill inte ha lögnaktiga eller överdrivna konstruktioner, folk vill ha sanningen om man verkligen frågar dem på rätt sätt!

  För kunskap får man nämligen om man ställer de rätta frågorna.

  Jag tycker främst palestinierna av alla har rätt till en riktig israelisk historiesyn. Det har rätt att få veta varför ett i stort sett europeiskt folk( Nota Bene: bibliska sagor gäller inte här!) gavs rätten att fördriva dem, mörda dem och bygga en sjuk,rasiststat på deras urgamla land.

  • Sara: och varför är det fängelsestraff om man undra över dessa saker och ytterligare andra detaljer i länder som Tyskland och Österrike?

   Det är säkerligen inte straffbart, det är FÖRNEKANDET av förintelsen som är straffbar. Och i sanningens namn, vem tvivlar på den? Att dividera om hur man kommit fram till siffrorna är säkerligen inte straffbart, även om det är galet att förnekandet i sig ska vara det. Åsikts och yttrandefrihet ska givetvis gälla alla frågor.

 15. Jinge, om man som historisk vetenskapsman undrar eller har en annan syn än den vedertagna i dessa länder så betraktas det som straffbart, som förnekelse av förintelsen – och kan ge fängelse.
  Då gäller inte yttrande- eller åsiktsfrihet.
  Jag vidhåller att människorättsliga lagar har satts ur spel enbart för att försvara något som egentligen är förborgat för oss vanliga människor.

 16. För övrigt så är jag inte särskilt konspiratiorisk lagd.
  Däremot så sväljer jag inte varje s.k etablerad sanning, i synnehet när det finns så ofantligt, jag säger ofantligt, mycket att vinna!

 17. Det är inte bara förbjudet att förneka förintelsen i Tyskland, det är även förbjudet att ”bagatellisera” den. Att ge sig in i en sifferexercis kan därmed vara potentiellt riskabelt.

  Skulle motsvarande lagar finnas om Al-Naqba skulle många Israelvänner sitta i fängelse idag.

 18. Det Sara beskriver är egentligen ett allmänt problem med makten. Den (oavsett regering) tar till de medel som är möjliga för att dölja det som skada den.
  Här i Sverige har vi bl.a. Enbom-affären och IB-affären där staten inte vill att vi ska kunna se hur det var och vem som gjorde vad.

 19. @Sara G: Ditt prat om att det inte har skett seriös forskning om Förintelsen är bara dravel. Du kan börja med att läsa The Destruction of European Jewry av Raul Hilberg. Sanningen är faktiskt att Förintelsen är den kanske mest utforskade händelsen i historien med en massa hyllmeter av dokumentation som grundligt har dokumenterat vad som skedde.

  / Dumsurr raderat / Jinge

 20. Erik F #24,

  Förbuden mot fri forskning genererar per automatik och med tiden allt större misstänksamhet vilket i sig självt underminerar all trovärdighet och förintelsen som begrepp riskerar allt mera status som falsarium.
  Förbudsförespråkarna sågar sakta men säkert av den gren de sitter på och frågan måste bli varför. De kan inte vara omedvetna om följderna och vad är blir då deras öde om inte samma totala förakt och arrogans som de själva visar.

  Varje ny generation ska ha rätt till egen forskning och tolkning av alla slags frågor!

 21. @Biz: Jag har inte försvart förbudet mot förintelseförnekelse. Vad jag invände mot var att Sara G skrev att det inte fanns seriös forskning om Förintelsen, det är ett felaktigt påstående det finns massor av seriös forskning om Förintelsen bl.a. Raul Hilbergs livsverk som jag nämnde tidigare (det heter förresten The Destruction of the European Jews och inget annat).

 22. Det är bara en droppe i havet, Erik.
  En dag roade jag mig att ställa några enkla frågor till Levande Historia. Det var frågor om romerna under förintelsen. Men ingen visste ett enda dyft.Så Levande Historia för vissa är verkligen det adekvata namnet på den lilla myndigheten, som till stor del sysslar med att ställa ledande enkätfrågor för att få de svar de vill ha.
  Det är i högsta grad en ovetenskaplig metod!

 23. Om man nu läst och Raul Hilbergs The Destruction of the European Jews borde man få någonstans lite tvivel om denna ultraortodoxa verk inte är lite väl perfekt. Personligen tycker jag att det är lite väl mycket som skrivs i sten och blir till en absolut sanning eftersom ingenting ifrågasätts och så lite av de fakta som används är osäkra. Om man vill få lite motvikt till Hilbergs bok bör man läsa Jürgen Grafs The Giant With Feet of Clay som tar upp det som sunt tänkande och kritiska människor skulle ha och har till Hildberg mastodontverk. Tyvärr så börjar på tok för många skrika att boken är revisionistisk och förnekande och antisemitisk m.m. (Tvivlar på att de ens läst den) Jag kan inte säga att Grafs bok inte har brister eller att den inte är revisionistisk men vill man få en motpol till det som Hilberg drar så hårt som absoluta sanningar så bör man läsa den.

  • Sniff: Om man nu läst och Raul Hilbergs The Destruction of the European Jews borde man få någonstans lite tvivel om denna ultraortodoxa verk inte är lite väl perfekt.

   På vilket sätt är det ”ultraortodox” menar du? Är det en religiös bok??

 24. I min familj fanns en ingift faster Jane Horney, som vid tjugosex år blev likviderad av danska motståndsmän.
  Det påstods att hon var dubbelspion!
  På grund av att jag påverkades starkt av denna otroligt vackra kvinna livsöde så har jag sedan ungdomen läst hyllmeter efter hylllmeter om andra världskriget – men ju mer jag läst desto fler frågor om förintelsen har uppstått.
  Man kan få för sig att förintelsen har blivit till ett slags axiom – där inget kan läggas till eller dras bort. Det är något totalt fixt och färdigt.

 25. Nej nej den är inte religiös, fast man anar var författarens religionshemvist ligger. ;-)
  Ortodoxi är för mig att man håller mycket hårt på en viss ideologi och inte accepterar någon kompromiss. Ultraortodoxi är att man går t.o.m. bortom ortodoxin, lite som en sekt, säg Shaspartiets anhängare.
  Lika med inget tolkande eller ifrågasättande är tillåtet.
  RH boken har bl.a. använts som bevismaterial i jakten på meningsmotståndare och när man från försvaret ifrågasatt innehållet kom det sedvanliga skriket om antisemitism igång. Därför tycker jag att ultraortodox är på sin plats.

 26. Högsta siffran över Sovjeunionens folkmord är hämtad från R.J. Rummel Lethal Politics, Soviet Genicide and Mass Murder since 1917 och den lägsta från Anne Applebaum De sovjetiska lägrens historia. När det gäller att de nazisitiska folkmorden i Ukrina skulle kunna medföra att totalt mer än 6 miljoner judar dödades är källan David Irving som tidigare uppskattade antalet nazistiska mord av judar till ca 1,5 miljoner.

  • Tnx Anders! Nu kan den intresserade själv kolla, det blir byngligt annars. Wikipedialänkar godtas alltid SAMT etablerade media.

 27. Tack för artikeln av Finkelstein. Intressant läsning. Fast Norman F recenserar inte boken utan Raul Hilberg som person. Dessutom är det ett moratorium och då skriver man knappast något radikalt kritiskt eller hur?
  Att nassar och högerextrema virrhjärnor gillar J. Graf är inget som misskrediterar själva ifrågasättandet av boken. Boken DEJ är högst utarbetad och går djupt in i många ämnen men forskningsmässigt är den på en rätt låg nivå. Hilberg väljer vad som passar och stödjer hans tes och bortser från det som talar emot. I flera falls sviktar logiken betänkligt för ett forskningsverk. Boken bygger på många ställen på utsagor och berättelser av starkt partiska vittnen som brann efter att hämnas (öga för öga) på sina plågoandar. Flera av hans ”vittnen” har då de bevisats fara med osanning dessutom erkänt att de har tagit till ”vissa” författarfriheter då de skrev sina böcker och lämnade sina utsagor. Kalla kriget var igång för fullt under tiden då boken skrevs. Stalin och östblocket matade på med de värsta tänkbara scenariorna för att demonisera tyskarna eftersom Tyskland som fick hjälp av USA och man ville destabilisera väst och västalianser. Det var inte konstigt att ingen ville publicera boken till en början, det gick ju mot sionistiska syften vid denna tid. Sedan blev boken DEJ ett instrument då man insåg bokens potential och rabiata författare som Dawidovich o Lipstadt tankade ur. Klart att Hilberg var mot exploateringen av hans verk. Det känns ibland att han agerar som en naiv idealist.

  Slutligen jag betvivlar inte en sekund att det dog miljoner judar i KZ-läger under andra världskriget för över sextio år sedan under fruktansvärda och vidriga förhållanden.
  MEN och det är ett stort men, om vi skall få vår näsa gnuggad i det som kallas för förintelsen och som används för att rättfärdiga staten Israels brott mot Palestinier och FN-resolutioner då vill, i alla fall jag, ha en öppen debatt om vad som är sanning och inte valda sanningar valda av den ena parten som beter sig som en sekt som strävar till att hindra vår yttrandefrihet.

 28. Det är löjligt att säga att DEJ är ”forskningsmässigt … på en rätt låg nivå” med hänvisning till Graf, jag anser att Finkelsteins omdöme om honom och DEJ (”Wanting to stand on the firmest possible intellectual foundations I reflexively reached for Hilberg”) är mycket mer trovärdigt (en riktig vetenskapsman) än från hobbyhistorikern Graf.

 29. Erik du har rätt att tycka det du vill, det anser jag inte vara löjligt.
  Jag anser att DEJ är på en forskningsmässigt rätt låg nivå och det har jag tyckt ända sedan jag läste den för första gången. Att DEJ i praktiken ignorerar alla andra som satt i lägren fann jag mycket störande redan då. Fantasivittnesmål som Rudolf Vrba m.fl. har avgett har många tagit ifrågasatt och avstånd ifrån sedan länge. Ber om ursäkt att jag inte orkade skriva långa förklaringar till var DEJ brister därför tog jag till Grafs bok. Man kan läsa den som fan läser bibeln. Jag säger inte att Graf har rätt på alla punkter, det finns klart luckor och har kör på lite väl hårt som den amatör han är, men på tillräckligt många ställen rör han om i grytan och visar på vilken bias och ibland felaktigheter denna mastodontverk bygger på.
  DEJ äts med hull och hår av många. Norman Finkelstein likaså. Att han av sionisterna kallas för self-hating-jew och skriver hård kritik mot dagens Israel hindrar inte en 100% tro på förintelsen a-la Hilberg. Herregud, hans mamma överlevde Majdanek, då ifrågasätter man inte förintelsen. Nuf said.

 30. Frågan är ointressant.

  Om hitler dödade 1,5 eller 6 miljoner Judar. Skulle siffran vara 1,5 gör det brottet mycket mindre då?
  Problematiken är att de flesta Europeer som sagt sig ”forska” i ämnen har haft en agenda att förminska det nazistiska brottet mot Judar.

  Bevisligen så hade nazisterna en agenda att i praktiken utrota ett folkslag, den yttersta konsekvensen av rasism. Detta faktum räcker.

  Vi som ser Israel som den rasistiska terrorstat den är bör fokusera på upplysa om Israels brott och att peka på vad rasism kan leda till och har lett till. Tror man sig vara ett herrafolk som behöver ”livsrum” så leder det till de fasor vi såg i Tyskland. Därför bör Israel stoppas innan vi är där igen.

  Folkmordet under andra världskriget mot Judarna är egentligen det största argumentet mot staten Israel som med likande ideologi bygger sina murar, bosättningar osv