Almedalsveckan – Mediejippo för losers

Almedalsveckan framstår mer och mer som en estrad för förlorare. Praktiskt taget alla som vill bli politiker, och därmed bli försörjda av samhället på livstid, åker till Almedalen för att synas. Ytterst sällan har de något substantiellt att tillföra, i normalfallet berikar de bara den egna kroppen med olika slags alkoholhaltiga drycker, och med personlig omnipotens.


SR/Ekot: ”– Det har blivit så oerhört mycket fokus från lobbyorganisationer och företag och i och med det så tror jag också att det har blivit svårare att nå ut med något slags budskap om vad det här handlar om. Det kan lätt ge sken av någon slags cirkus, och det är synd. Även Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann ser en risk i att intresseorganisationerna får för mycket plats. – Jag tror att veckan tappar lite av sin unika ställning, nämligen just att det är en vecka där varje parti har en dag och partiledarna håller tal under kvällen och att det är ett tillfälle att diskutera politiska frågor där man bryter olika politiska uppfattningar mot varandra. Blir det för mycket intresseorganisationer så kommer det till slut bli så att de tar över och det hela blir ett sponsrat spektakel.”

”– Huvudsaken är att man syns,” tycks vara mål-
sättningen för de flesta som besöker Almedalen. Dessutom anser vissa att de dessutom måste blogga från Almedalen, detta i förhoppning om att någon faktiskt läser vad de skriver. Själv tillåter jag mig att tvivla på att det är fler än deras mödrar som bryr sig. Det förefaller vara ett tämligen förstoppat gäng som åter till Gotland, ett antal politikerwanna-
bes som inte själva klarar av att bygga sig en plattform utan istället hoppas på att väljarna förr eller senare ska rösta in dem i något slags för-
samling som ger dem både försörjning och – makt.

Almedalsveckan framstår alltmer som något slags cirkus för lobbyister och myndigheter. I år ställer t.o.m. kriminalvården upp i Visby, man erbjuder besökarna att prova den elektroniska fotbojan. Rimligen borde regeringen sänka anslagen till de myndigheter som slösar våra skattepengar på den sortens verksamhet. Att det är en pseudoverksam-
het bevisas dessutom av det faktum att det i år, för andra året i rad, skapats en ”alternativ” almedals-
vecka.

De politiska partierna anser sig inte ha råd att hoppa av detta konstruerade jippo, något som tyvärr skapar viss legitimitet åt företeelsen. Kunde jag skapa ett Almedalsfilter till min webbläsare så skulle jag göra det.

i Andra om: , , , , , , , , ab1 dn12345 ex12 t

[tags]Almedalen, Gotland, Pseudohändelser, Mediejippo, Lobbyister, Politikerwannabes, Omnipotens, Förstoppad, Politik[/tags]

  8 comments for “Almedalsveckan – Mediejippo för losers

 1. KGH
  28 juni, 2009 at 09:10

  ”Kunde jag skapa ett Almedalsfilter till min webbläsare så skulle jag göra det.”

  …och därmed inte se din egen blogg? :)

  • 28 juni, 2009 at 09:19

   Jepp, vaffa… Den är jag så trött på ibland… :-P

 2. Lily [ L i n d a . B l o m ]
  28 juni, 2009 at 10:27

  Svar: Jag fuskar absolut inte och vilka som gör det på topplistan tycker jag inte är vesäntligt för allmänheten.

  • 28 juni, 2009 at 11:16

   Det stavas väsentligt och du fuskar visst, dessutom har det allmänintresse.

   (apropå kommentarer på fel plats…)

 3. mr Biz
  28 juni, 2009 at 10:39

  Våra politiker är alltså bekymrade för att ”intresseorganisationerna får för mycket plats” och det vore ju katastrofalt om allmänheten därmed inser att det är lobbyorganisationer och företag som är själva grunden till den förda politiken.
  Det är dags att omvärdera politikernas status.
  Vi får försöka fatta att det är inte längre politikerna som bestämmer men om vi granskar dessa lobbyorganisationer/företag och deras budskap så vet vi snart hur landet kommer att styras och hur lagarna kommer att skrivas.
  Och detta sker oavsett hur vi röstar.

 4. Calle
  28 juni, 2009 at 15:42

  Varav denna illvilja mot almedalsveckan? Jag var där förra året och tyckte att det var väldigt kul att ta del av de debatter, seminarium och filmvisningar jag gick på. Även de spontana diskussioner som uppstår överallt var väldigt intressanta. I år har man över 1000 programpunkter. En del övergripande, andra mer smala. Allting kostnadsfritt.

 5. Sara G
  29 juni, 2009 at 22:35

  Det finns åtskilliga motrörelser som agerar under Almedalsveckan.

 6. Moster Gerd
  30 juni, 2009 at 16:26

  Jag håller fullständigt med och vill också förmedla länken till tidningen Småbrukaren och Rune Lanestrands blogg. Den är ytterst läsvärd.
  http://xxx

Comments are closed.