Aftonbladet kampanjar för Jonas Sjöstedt


Det är Eva Franchell som hälsar det nygamla tillskottet till den svenska inrikespolitiken välkommen, och det är bara att instämma. Jonas fick en fråga i radio om han kunde tänka sig partiledarposten, vilket han sade sig inte vara intresserad av eftersom partiet redan har en partiledare. Men visst är det intressant att frågan även intresserar socialdemokrater?

AB: ”Många vänsterpartister väntar på Jonas Sjöstedt. Nu kommer han hem till Sverige och kandiderar till riksdagen. Vänsterpartiet behöver förstärkningen, inte minst för balansen i det röd-gröna samarbetet. Vänsterpartiets usla resultat i årets EU-val är en omvänd Sjöstedt-effekt. 2004 drog Vänsterpartiet drygt tolv procent av väljarkåren. Populäre Jonas Sjöstedt fick nästan 175 000 kryss. Men efter två år lämnade han EU-parlamentet och flyttade till New York för att bli hemmapappa. I parlamentet ersattes han av Eva-Britt Svensson som säkert slitit hårt under resten av mandatperioden.”

Jag har för mig att det var Jens Holm som ersatte Jonas Sjöstedt, men det spelar kanske mindre roll. Det intressanta är förstås Vänsterpartiets enorma tapp i EU-valet. De som följde valvakan vet att partiet var största parti i vissa norrlandskommuner och vem som var EU-kandidaten då. Det var Jonas.

I vilket fall som helst så är det en given fördel att han sagt ja till att bli nominerad till Sveriges Riksdag. Den extraskjutsen kan (V) behöva så vi ska väl bara tacka och bocka för att Aftonbladet är positiva på ledarplats.


Jonas Sjöstedt, Wiki-bild

i Andra om: , , , , , , , ab

[tags]Jonas Sjöstedt, Jens Holm, EU, Riksdagen, Val 2010, Aftonbladet, Eva Franchell, Politik[/tags]


8 svar till “Aftonbladet kampanjar för Jonas Sjöstedt”

 1. Tillrättaläggande: Jonas Sjöstedt har aldrig suttit i riksdagen. Han var metallarbetare vid Volvo-Umeverken när han blev invald i EU-parlamentet.

  Gå in på val.se och titta på vilka kommuner där Vänsterpartiet gjort de största tappen. Samtliga dessa kommuner ligger i Västerbotten… Så där har du rätt!

  Visst är det bra att Jonas kommer tillbaka och jag hoppas och tror att han får en framträdande plats på riksdagslistan av årskonferensen i Västerbotten…

  Däremot är hetsen mot Ohly från olika håll väldigt tragisk.

 2. Tragisk eller ett hälsosamt tecken på att en partiledare, som trots att han är trevlig personligen är djupt impopulär hos väljarna samt gör sig dåligt i media och bara lett partiet till valnederlag, kan kritiseras från både höger och vänster i partiet utan fula personangrepp. Jag tycker det är ett mognadstecken för vänsterpartiet att vi kan lämna ”dear leader”-kulten och inte ropa på konspirationer från ”partihögern” så fort någon framför välgrundad kritik.

 3. Ohly håller bra tal, men tyvärr har han en röst som passar bättre in som sagoberättare. Josefin skulle vara bättre. Sjöstedt är taktiskt mycket bättre än Ohly men har fortfarande en väldigt lugn och förstående röst och jag tror faktiskt att sånt har större betydelse än vad man kan tro. Det är väl också därför Reinfelt så sällan får öppna käften förutom när meningen: Ta ansvar för Sveriges finanser. ska sägas och Borg inte är tillgänglig.

 4. Den grabben är ju ”så slipad”,och ska naturligtvis vara till för partiets retoriska upplägg mm,samt att försvarsfrågorna,vad jag har för mig är ett starkt kort hos honom,Sorry han är nog ingen partiledare,men som sagt en otroligt stark man till det han är som bässt på.

  GötePöte

 5. @5 Det där med tonläge i debatten är en undervärderad (eller kanske rent av felvärderad?!) dimension för oss i vänstern. Tänkte på det när jag såg Josefin Brink och Filippa Reinfeldt diskutera bonusar för läkare och deras patienthantering. Brink hade alla argumenten vilket gjorde att hon givetvis vann debatten, men Filippa R gjorde förvånadsvärt bra motstånd utifrån hennes urusla utgångsläge just för att hon gav ett lungt intryck. Vi ska inte underskatta massmedial psykologi.

 6. Mediapolitik är numera gruvlig och många flödar över av anglicismer. (Vad är det för pidginswedish stollarna förgyller sina inlägg med?)
  I det usla kloakläge politiken befinner sig idag, vore det kanske bäst med Jonas Sjöstedt som V-ordförande efter kommande kongress, trots att en viss ledarskribent -vid namn Claes Arvidsson? – i SvD i så fall kommer att gråta.

 7. Håller helt med Daniel A! Jonas är jättebra på många sätt men ingen partiledare. Josefin Brink är skarpast i Vänstern utan tvekan! Hon går på som en ångvält i riksdagens debatter och vinner de flesta. Helt suverän! Dessutom är det väl dags för en kvinna?? 50/50 ???