2011, än sen då?


Jag skrev tidigare att jag tror att 2011 blir klimatets år, och det är jag hyfsat säker på. Vi kan få se alltmer ovanligt väder framöver och jag tror att många kommer att börja oroa sig på allvar över klimatet och framtiden.

Men det är inte bara klimatet som skrämmer, jag är också rätt säker på att polariseringen kommer att öka. Motsättningarna ökar liksom politikerföraktet. Befolkningen i Afghanistan kommer att sätta allt fler likhetstecken mellan de radiostyrda droner som brukar träffa bröllop och – svenska soldater. Den svenska försvarsledningen säger sig inte ens känna till hur många afghaner som svenskarna har dödat. Det är en självklar utveckling och det kommer knappast att bli någon förändring förrän ett större antal soldater får sätta livet till. Det underlättar inte heller att våra soldater står under amerikanskt befäl och att deras uniformer är exakt likadana.

Och varför sätter inte tidningarna igång att undersöka hur våra krigsveteraner mår efter sin tjänstöring. Hur många av dem är beroende av psykiatrisk vård, eller av sömn och nervtabletter? Hur många procent av dem klarar inte att arbeta efter att de kommit hem?

Vi har en miljöminister som är för valjakt, vargjakt och kärnkraft, och skillnaderna mellan de sjukskrivna, pensionärer och arbetslösa och de som har arbete fortsätter att öka. Moderaterna har fått det att låta som att skälet är att folk ska motiveras ut i arbete, men i praktiken finns det inte arbeten nog till alla. Den enda myndighet som tillåts växa är Säkerhetspolisen eftersom behovet av livvakter ökat dramatiskt.

Våra redan segregerade förorter riskerar att sjunka ännu djupare, bråk, pyromanidåd och övrig kriminalitet kommer att öka och distansen mellan människorna vidgas. Skillnaden är redan stor mellan dem som har och dem som inget har, och vår regering gör absolut ingenting för att motverka detta. Det leder givetvis till en ond cirkel, en cirkel som innebär att våra politiker kommer att behöva ännu fler livvakter runt sig både dagar och nätter.

Wikileaks avslöjanden visar hur vår lagstiftning styrs från USA, amerikanska affärsintressen har ett direkt och avgörande inflytande på vår lagstiftning och övrig rättskipning. En stor del av en ungdoms-
generation minns Reinfeldts tal om att han inte skulle jaga fildelare, istället låter han privata bolag jaga dessa samtidigt som lagar som FRA-lagen och IPRED-lagen skapats på amerikanskt kommando.

Vi lever i ett litet omnipotent land som säkerligen kan beskrivas som en Chiwawa som försöker inbilla sig att han är en irländsk varghund. En ökad polarisering är dock inte önskvärd, tvärtom, men så länge folk i allmänhet inte känner någon tilltro till den förda politiken så tilltar risken för bråk och andra öppna motsättningar. Att de som har arbete fått mer i plånboken varje avlöning räcker inte för att balansera upp den sociala nedrustningen, så min prognos för 2011 är fortsatt dyster i alla avseenden.

it , , , , , , dn12345 svd1234 gp1 ex12 svt


6 svar till “2011, än sen då?”

  1. I en demokrati kan man rösta bort eländet men om demokratin styrs av pressen som ägs av pengarna och så vidare så får man räkna med vidare förfall..med allt vad det innebär.

    Kanske man skall fundera över privatiseringar etc under kommande år.

    (I regleringsbreven pekar man med hela handen mot mera kontroll av individer typ arbetslösa).

  2. Jag tror att de i alla fall har en svensk flagga på uniformen, men för övrigt är det väl exakt samma modell som alla natoländer använder.

    • Jag tror flaggan är svår att se för afghanerna. När tungt beväpnade soldater dyker upp så tenderar man nog att titta mest på vapnen eller ner i backen.