Demonstrationer

Det är tämligen intressant att se hur media behandlar situationen nu med kommande demonstrationer mot matchen. De flesta journalister rapporterar rakt av utan brösttoner, och de senare står Svenska Dagbladets ledarsida till den grad att det även räcker för alla andra. Bland de bloggar jag läser är det rätt så lugnt, så t.ex. skriver Anders Svensson:

Svensson: ”Med största sannolikhet blir demon-
strationen mot Davis-Cup-matchen och mot Israel i Malmö en lugn demonstration och helt säkert blir det en stor demonstration. Större än vid tidigare liknande demonstrationer. Det är vad både polisen och demonstrationsarrangörer förväntar sig. Tidningarnas sökande efter motsättningar och konflikter gör inte saken bättre. Men inget tyder på att det kommer att gå illa. Så förvänta det bästa trots att det förbereds för det värsta.”

Jag hoppas innerligt att han har rätt i detta. Själv är jag inte lika lugn faktiskt. Polariseringen i debatten har blivit ordentligt skarpare i och med Israels exempellösa anfall mot civilbefolkningen i Gaza, och jag vet av egen erfarenhet hur otroligt hårt palestinier i Sverige tog saken. Jag förstår det, samtidigt som jag är oförstående på det sätt som alla andra medborgare i ett land som inte drabbats av krig på ett par hundra år.

Men det räcker att tala med en palestinier för att förstå att man inget förstår. Nu vet jag inte riktigt vad jag oroar mig mest för, att några invandrare/-
flyktingar skulle ge sig till att angripa Baltiska Hallen rent fysiskt, det räcker ju med att anarkisterna i AFA får ytterligare ett av sina frispel. Så jag är långt ifrån så avslappnad som Svensson tycks vara. Nu kallar sig nätverket som protesterar mot matchen för ”Stoppa Matchen” vilket givetvis känns rätt så naturligt. Och man kan redan idag säga att de har lyckats i sitt uppsåt att väcka uppmärksamhet när det gäller Israel och dess agerande. Detta trots att den stora manifestationen först sker i morgon.

Palestinagrupperna har också gjort ett bra arbete, man har tagit fram en rapport som man kallar ”Idrott under ockupation, – situationen för den palestinska idrotten.” Den kan hämtas genom att trycka här.

Jag arbetade som fotograf då Sverige mötte Chile i Båstad 1975. Det var en händelse som var lika uppskruvad som denna. För att media skulle bli

insläppta så var fotograferna tvungna att kropps-
visiteras, dessutom tog man isär kamerorna för att se att det inte fanns några inbyggda otrevligheter i dem. En sådan kontroll hade nog ingen av fotograferna varit med om tidigare, och jag gissar att det blir repris på detta för dem som ska fotografera dagens matcher.

Det jag annars minns bäst därifrån var att det var poliser överallt, och jag menar verkligen överallt. Till och med inne på kyrkogården häckade ett antal kravallutrustade hundpatruller, något som gav ett rätt bisarrt intryck. Det är väl samma sak idag i Malmö kan jag tänka, och just tennisen har drabbats på detta sätt ett antal gånger. Det var väl likadant i Båstad 1968 tror jag. Själv kommer jag hålla tummarna för att inget ska hända, inget mer än en lugn och värdig demonstration i morgon.

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , it DN1234 SvD1234567 AB

[tags]Israel, Palestina, Etnisk rensning, Fosforbomber, Antisemitism, Folkrätten, Gaza, Mellanösternkonflikten, Krigsförbrytelser, FN, Genèvekonventionen, Davis Cup, Tennis, Mänskliga rättigheter, Apartheidstaten, Politik[/tags]

  6 comments for “Demonstrationer

 1. Anders
  6 mars, 2009 at 14:20

  Himla bra bild! Snyggt med svartvitt!

 2. Nadia
  6 mars, 2009 at 19:18

  Vad obehaglig bild. Det tog ett tag innan jag upptäckte hunden.

  Jag var så liten när detta togs. Hur gick argumenten bland våra ledande politiker då inför den här matchen?

 3. Nadia
  6 mars, 2009 at 19:55

  Ingen behöver svara på min fråga. Internet är härligt där hittar man nästan allt och lite till : )

 4. Danne
  7 mars, 2009 at 11:57

  Hoppas det blir en lugn och värdig demonstration idag.

 5. Gripen
  7 mars, 2009 at 16:22

  Jag kan nu se i media att AFA förstörde demonstrationen, om det nu är sant så blir jag så jävla arg. Varför ska dessa hjärnskador alltid förstöra något bra och få oss att se ut som rabiata våldsfixerade vänsterbusar.

  Jag kan nästa tro att de är hyrda av högern för att ta iväg fokus från våra frågor och bara belysa vilka busar vi är.

  Här ger jag en länk till en av mina favorite debatörer i Isreal frågor. George Galloway.

  Hoppas Jinge låter den gå igenom.

  För vi kan alla behöva höra en röst som är mentalt frisk.

  • 7 mars, 2009 at 16:26

   Jag har JUST bloggat om packet! :-(

Comments are closed.