Veterinär lever farligt


Själv är jag en tämligen fridfull person, jag minns mig inte ens ha deltagit i slagsmål när jag gick i skolan på femtiotalet, men idag berättar tidningarna om en veterinär som avlivat en katt istället för att kastrera den, skulle det ha hänt min lilla kattfröken som heter Felin, så undrar jag faktiskt hur veterinären skulle må efter sitt misstag.

SvD/TT: ”Elina Hansson från Luleå tog sin katt Brownie till veterinären för att sterilisera henne. I stället blev katten avlivad.. ..Efter sprutan, som Elina trodde var bedövningen, blev katten alldeles stilla i hennes famn. – Jag böjde mig fram och sa: ”Gud vad gulligt hon sover”. ”Vaddå sover? Visst skulle du avliva henne?”, svarade veterinären.”

Jag hade en diskussion med en av hem-
sidans besökare, jag förslog då att man skulle släpa ut vederbörande på gården och använda fysiskt våld, sedan kom jag på att man kan binda honom och ge honom en dos av det preparat som han tog livet av katten med. Fast det troliga är förstås att man skulle förlamas av en sådan olycka så att polismyndighetens personal hann kom-
ma fram och försäkra sig om min person, som de själva skulle uttrycka saken.

Nu väntar jag bara på att veterinärens namn kommer ut på nätet, då riskerar skattebetalarna att få betala personligt skydd för vederbörande. Tycker man om sina husdjur, och de gör de som håller sig med sådana, så riskerar denna veterinär att få sin näsa tillbucklad, det är klart som korvspad.

it , , , , , , , , svd dn ab


34 svar till “Veterinär lever farligt”

 1. Fyfaan om nån gjorde så mot min katt hade jag gjort precis det du föreslår med veterinären, inte bara det ena utan alltihop! Fast det troliga är väl att man skulle bli så chockad att man inte skulle klara av att göra något alls.

  Veterinären borde ju ha dubbelkollat först att katten verkligen skulle avlivas, det låter som någon väldigt oseriös person. Undrar också var och vilken veterinär eftersom att jag bor i samma stad.

   • Vederbörande lär väl få flytta till Skåne

    – Nej usch! Stockholm menar du väl allt? Här vill vi inte ha sådana veterinärer. ;)

  • Jag läste på piteatidningen.se bland kommentarena att veterinären Stefan Rösäter är en uppskattad veterinär och man ifrågasätter inte hans kompetens eller om han är en djurälskare. Det man ifrågasätter är rutinerna vid avlivning på denna klinik samt rutinerna kring att fylla i en formulär angående vilken vård djuret kommer in för innan djuret och ägaren kommer till kliniken. Om sådana rutiner fanns så finns det information på papper vilken vård katten kom för. Då kan det inte stå Ord mot Ord eftersom beviset i princip ska finnas på kliniken. Så det är oförståeligt hur åklagaren lade ner fallet dvs kom fram till att ord mot ord står mellan Stefan och Elina. Alla bevis finns ju att kliniken/veterinären brast i sina rutiner. Jag hoppas att ägarna till lilla Brownie får upprättelse vad gäller anmälan till ansvarsnämnden/jordbruksverket. De borde ju ta del av klinikens skriftliga bevis mm, det här ska inte behöva hända fler djurägare. Klinik eller veterinär måste få en varning.

 2. Jag tycker också de är intressant att inte veterinären dubbelkollar innan, de trodde jag man gjorde oavsett vad besöket gällde. Precis så som man gör inom sjukvården för människor?

  Nej de är riktigt hemskt.

 3. Visst är det illa, men det som Jinges inlägg också pekar på är den hemska fundamentalism som många husdjursägare härbergerar. Ett djur är ett djur.

  Så många djur runt om i världen som misshandlas och vansköts så är det ingen större katastrof om ett djur får somna in lugnt och stilla. Sorgerligt förstås, men ingen världsnyhet direkt.

  (hm, ska vi gissa på sisådär 7-8 arga kommentarer på detta inlägg?)

  • Ett djur är ett djur.

   Förvisso. Människan är oxo ett djur. Och negligerar du djurägares känslor för sina husdjur så gör du dig löjlig. Och är ämnets relevans mätbart i antal kommentarer?

  • Är det fundamentalism att man blir ledsen är att ens husdjur avlivas av misstag?

  • Visst är det illa, men det som Jinges inlägg också pekar på är den hemska fundamentalism som många husdjursägare härbergerar. Ett djur är ett djur.

   – Varför är det fel att tycka om sitt djur då? För många människor är ett husdjur lika mycket värt som ett barn. Jag värderar mina katter mer än många människor.

 4. Jag tror inte att jag hade brukat fysiskt våld mot veterinären men jag hade troligen skrikit så intensivt och så länge att han hade drabbats av kronisk dövhet.

  • Jag tror inte att jag hade brukat fysiskt våld mot veterinären

   Hade du gjort det så hade vi startat en insamling för att betala dina böter.

 5. Skadestånd för en bondkatt kan max bli ett par-tre hundra. Sedan ska familjens skada bedömas, jag gissar att rätten kan ge dem 10000 i skadestånd? Fast det borde vara högre.

  • Rent juridiskt är det inte värre att döda en katt (eller nåt annat djur) än att tappa en TV i golvet, så vida det inte rör sig om djurplågeri.
   Men vilken sopa till veterinär, ska man knalla runt med en spruta som dödar kan det ju vara bra att vara 100% säker…

 6. Missförstånd, Jinge. Jag skrev inte relevans, jag kanske var otydlig. Jag menade bara att 7-8 som skriker över en kommentar (skulle skrivit det i stället för inlägg) vore mycket. Jag gjorde ingen koppling alls mellan ämne och kommentarer.

  Ett exempel är ju skvallertidningarna som säljer mycket fler än t.ex. Clarté som skriver mycket mer relevanta artiklar… Jag menade bara att husdjursägare är argsinta varelser.

  Min blogg är i princip nedlagd.

  • Ett exempel är ju skvallertidningarna som säljer mycket fler än t.ex. Clarté som skriver mycket mer relevanta artiklar…

   Det argumentet duger inte. Det finns 1 400 000 katter i Sverige, något hundra tusental färre hundar. Säkerligen finns det över tre miljoner husdjur i svenska hem om man räknar in hamstrar, fåglar mm. För oss som sammanbor med en katt (tex) så är inte slarviga och nonchalanta veterinärer något som ska förtigas, och tacka sjutton för att husdjursägarna blir argsinta när deras små älsklingar avlivas av misstag.

 7. Detta skulle kunna hända i hallsberg, den stationen är som ett skämt. Hittar på massa sjukdomar på djuren för att sälja, och de pratade till och med om det framför oss att de behövde sälja massa kaninmedicin för de började bli gammalt så de behövde sälja det till varje kund.. De hittade sjukdomar på våran raskatt som ingen annan veterinär har hittat eller komma hitta. Det var bara tur att vi inte gick på den utan tog råd av 2 andra veterinär stationer

 8. Konstigt att inte något inlägg diskuterar det rättfärdiga i att kastrera djur. Människan tar sannerligen för sig. Kanske det bör komma in litet katter och oxar i Vänsterpartiet.

  • Konstigt att inte något inlägg diskuterar det rättfärdiga i att kastrera djur.

   Jo det händer oxo. Bland annat undertecknad har berättat om det dåliga samvetet. Min grabbs katter har fått föda en första kull och steriliserats efter det, men min lilla katta har inte fått det. Jag tror att vi är många kattsambos som lider av den synden, hundägare har normalt inte det problemet. Men; skulle man inte kastrera katterna så skulle knappast någon ha en hankatt boende i en lägenhet/hus. Det är kanske likadant med honkatter, för även om de inte luktar illa så blir de så förbannat jobbiga när de löper.

   Gillar du att skicka på en högerkrok mot mellangärdet? :-/

   • Ja, det var kul, men den kom från vänster. Ingen kan vara mer vänster än den som försvarar djuren mot människans övervåld.

     • Nej det gör jag inte, men det skulle vara kul att kunna. Tror du att du har tid nån gång att visa mig hur man gör?

 9. Blev förlamad av sorg när jag läste det här. Hoppas att den här slappa, lågpresterade amöban till veterinär förlorar sitt jobb. Att denna yrkesgrupp regelbundet o medvetet har ihjäl friska djur är ett brott mot all form av medkännande, men det här… det här saknar ord. För oss djurägare är våra bonusfamiljemedlemmar allt och vi har rätt att bli militanta när det gäller att skydda dem. Inga pengar i världen kan väga upp förlusten av ett husdjur.

  Kastrering/sterilisering görs ofta av renodlade hälsokäl. Ingreppet förhindrar överpopulation (hemlöshet, isolering, svält och avlivning), tumörer att bildas och återkormma, trakasserier av andra djur, hormoniella besvär, rymning och skador åsamkade därigenom, förhudskatarrer, livmoderhalsinflammation, inavel… Har vi rätt att döma?

 10. det e juh självklart att han har klantat sig! det står juh klart och tydligt att ”hon fick förtur för att den där lena inte va där” och då har juh självklart klantarslet trott att det va hon som skulle avliva ”för du skulle väll avliva” säger han och tror att det va Lena med hennes katt. Men säger sen när han fattar va han gjort att han inte blandat ihop dem. om han inte blandat ihop dem hur fan kunde han då göra fel?!?! hade han inte blandat ihop dem hade han juh vetat att brownie inte skulle avlivas!! Han klanta sig bara för en så enkel sak som att brownie fick komma in tidigare för att en annan kund inte va där.. Jag har både katt och hund och av alla gånger ja gått på en riktig klinik så har dem aldrig i världen fått en chans att göra fel. tycker det e skamligt att inte ha koll på en så allvarlig sak. han bör inte få jobba med djur igen. helst borde han piiiiip…

 11. En helt annan fråga. Du har ju en fin blogg, men varför ska det vara så svårt att tolka coden? T.ex. V och U går ju inte att skilja på. Tacka vet jag Röda Malmö, där är det inga problem.

 12. Haha, sedan något år är det tillåtet att kastrera hanhundar även utan medicinska skäl, så nu kastreas hanhundar på löpande band. Du kan nästan inte titta in på en veterinärhemsida utan att man gör propaganda för kastrering av handhund. Han blir from som ett lamm om man kastrerar lovar veterinärerna och inte kan han få framtida besvär med kulorna heller. Gissa om de vädrar morgonluft här, massor av pengar att tjäna och förödande för hundaveln då man snävar in avelsbasen ordentligt, som redan ofta är alltför smal, med detta oskick.
  Kan man inte fostra en hanhund ska man inte köpa hund.

 13. Ni kan skicka den där veterinären hit till Thailand på ”bot och bättringsresa”, en sorts samhällstjänst. Här finns gott om hundar och katter som skulle behöva avlivas på ett humant sätt, i stället för att springa runt skabbiga och eländiga, ofta haltande och ibland lemlästade.

  Skulle nog tippa att han känner sig ganska billig efter ett sånt misstag, för övrigt.

 14. Det har inte framförts att denne veterinär skulle ha begått liknande misstag förut. Veterinären har själv inget att vinna i detta, tvärt om, jag ser en sån här incident som att vara mycket osannolik. Att kattägaren ljuger är naturligtvis också osannolikt, men jag är tveksamt ställd till om det vore mindre osannolikt än alternativet. Ej mindre för det så kommer folk naturligtvis att hoppa på det som de vill tro, oavsett belägg. Som tur var har vi i alla fall en skugga av rättssäkerhet i Sverige.

  I slutändan dog en katt i onödan, katter hundar och människor dör varje dag och man kan egentligen fråga vart nyhetsvärdet finns? Stöd åt kattägaren eller ännu en skrämselartikel från aftonbladet?

  • Klart att han inte ”har något att vinna”. Det här är inte en fråga om konspiration i syfte att tjäna pengar, utan om en klant som borde fråntas rätten att behandla djur. Och nu vill han rädda sitt eget skinn, precis som vilken Göran Lindberg som helst. Ja, människor dör varje dag. Borde vi inte bry oss om våra husdjur därför? Vad är det för jävla kvasilogik?

  • Den där ”Julia” skriver massor av kommentarer på alla bloggar och i tidningarnas kommentarsspalter, det är säkert hela veterinärens familj som håller på.