Varning – Kattbloggning


Ibland undrar jag över hur vissa människor tänker. Jag har tidigare berättat att jag fått besök av en grannes katt, en misse som hade gått till min balkong via ett fönsterbläck som sträcker sig runt hela huset. Inget konstigt kanske, om det inte vore för att jag bor fem trappor upp.

Fönsterblecket ifråga är cirka tjugo centimeter brett så en katt klarar givetvis att gå där, men bara det faktum att katten kan gå ut på det är minst sagt upprörande. Igår hände det igen, men nu på andra sidan av huset. Själv var jag i badrummet när min lilla kattsambo fick frispel. Hon skrek av ilska och harm, något som först skrämde mig, jag undrade förstås vad som hände. När jag kom in i vardags-
rummet såg jag orsaken, se bilden.

Katter är solitära varelser och blir mycket upprörda om någon annan katt inkräktar på deras revir. En lägenhet är ofta det revir en innekatt har, en plats som de givetvis vill förhindra inkräktare att nå.

Bilden är inte speciellt lyckad, det är kraftigt motljus och dessutom ett treglasfönster. Och det som inte syns på bilden är att kissen utanför skulle falla hela fem våningar om den ramlade. Katter har hyfsad förmåga att komma ner på fötter och de flesta katter klarar lätt ett fall på 4-5 meter, men ingen katt klarar 15-16 meters fall. Om katten över-
lever så är det veterinärernas förtjänst.

Jag låste in min kattsambo i badrummet eftersom jag tänkt ta in besökaren i lägenheten, men när det var gjort så var den gästande missen inte kvar. Kommer den tillbaka så ska jag ta in den och sedan

lämna den till polisen med en anmälan om djur-
plågeri.

Jag menar att man inte ska ha en katt om man inte kan skydda den från så uppenbara faror. Bor man en trappa upp så vore det inte märkvärdigt, men det gör mig heligt förbannad när folk fem trappor upp är så nonchalanta mot sina husdjur!

Andra om: , , , , , , , it

[tags]Katt, Felis catus, Djurplågeri, Ansvar, Kattsambo, Kattägare, Solitär, Katter[/tags]


17 svar till “Varning – Kattbloggning”

 1. Samma iakttagelse som Malin här med. Den ser verkligen butter ut. Skulle jag nog också vara om jag var utestängd på femte våningen :/

  Katter är duktiga klättrare. Vi har en katt på gården som kan klättra ner för en tunn metall stege (brandstege) Ser mycket imponerande ut! Det är tydligt den gör det för att den vill. Den väljer själv att gå upp på ett gårdshus tak för att sedan ta sig till stegen och woups så vandrar den ner igen på brandstegen…

  Jinge när det gäller din besökande katt, mitt förslag är att leta reda på kattägaren och tala med personen först. Känns det jobbigt skriv en liten lapp och förklara att deras katt tar farliga promenader. Sedan om problemet skulle fortsätta då är det läge för att gå vidare.

  : )

  • Jag har talat med kattägaren två gånger. Det har inte hjälpt. Det är nämligen samma kisse som tidigare ”brutit sig in” här, jag är nästan helt säker på det.

 2. Det är som Naida skriver, katter kan verklige klättra. Här kan jag inte ha stegar stående mot huset annat än när vi använder dem, just för att katter klättrar upp på dem och upp på taket eller springer i hängännorna. (jag har sett möss klättra uppför stegar också)
  Att katten hos dig springer 5 meter över marken på en list behöver du knappast vara orolig över. På colloseum kan du se vildkatter som balanserar på 5, 10 meter och mer över marken.

 3. >Jag har talat med kattägaren två gånger. Det har inte hjälpt.

  Då har du försökt Jinge. En anmälan för kattens skull och säkerhet är verkligen på sin plats.

 4. En katt kan skada sig allvarligt även vid låga höjder, om de landar olyckligt. Benen är gjorda för att klara riktigt höga höjder (de fungerar som stötdämpare), problemet är att kraften vid landningen kan göra att de slår i hakan i marken.

  Min äldsta katt hade knuffat upp fönstret i köket en gång och satt ute på fönsterbläcket och tittade. Jag har inte haft fönstret öppet sedan dess (bor på 4e våningen). De är smartare än man tror och kan med lite tur få upp en regel eller liknande om man är oförsiktig.

  Min yngsta katt har precis kommit på att om han hoppar upp på byrån i sovrummet, sedan klättrar upp på bokhyllan sidan om och därifrån går upp på sovrumsdörren så kan han hoppa upp på min 2 meter höga Ikea-garderob… jäkla busungar är vad de är.

  Mitt största problem just nu är att jag passar mammas katt när hon är borta och han äter inte samma mat som de andra så jag satte ut 2 olika sorters mat som alla 3 ätit av och nu har jag 3 katter med dålig mage. Ett riktigt skitproblem rent ut sagt. Det får bli torrfoder och vatten resten av veckan…

  • Ja det låter som ett skitproblem. Akta dig för torrfoder om en av missarna är en hankatt. Honkatter klarar sig, men inte hankatter. Min förra fick jag avliva efter ett par dygn på Bagarmossens djursjukhus. Det är eländigt att inte man varnar mer för torrfoder.

   Jodå, katter kan skada sig på det mesta. I vardagsrumsförstret (där bilden är tagen) har jag ett femmeters teleskopsmetspö som ligger mellan fönsterbrädan och föntret. Min misse hoppa fram och tillbaka där ibland när hon ser de vingförsedda läckerbitar som husse matar.. Jag oroar mig för att hon av misstag ska trampa ner där i fart..

   Men visst, min lilla kattafröken ÄLSKAR höga positioner som hon kan spana ifrån. Uppe på badrumsskåter, hatthyllan, köksskåpen… :)

 5. #8 Jinge – Varför är det farligare med torrfoder för hankatter? Det har jag aldrig hört… dricker de mindre eller?

  • De får stenar i urinen (typ njursten) och det drabbar inte honkatter på grund av att deras urinledare är grövre. Det är MYCKET vanligt, Googla!

 6. Att hankatter kan få urinsten av torrfoder kan jag skriva under på. Min äldsta hanne hade mycket problem med det ett tag. Tills vi började med torrfoder av högre kvalitet. Alltså inte sådana sorter som säljs i matvarubutikerna, utan sorter som säljs på veterinärkliniker och hos djuraffärer. Så undvik billiga sorter och satsa på kvalitet så funkar det bra.

 7. Läste för länge sedan att katter som trillade ut från högre höjder i New York antingen slog sönder benen eller käken (mindre allvarligt).
  När man kollade upp detta närmre visade det sig att katter som trillade från låg höjd klarar sig bra, därefter började benen gå sönder. Men trillade katten från riktigt högt upp slog den sönder käken.
  Förklaringen skulle vara att så länge katten accelererade, dvs trlllade fortare och fortare, stod den beredd att landa på fötterna. När accelerationen upphörde bredde katten ut benen, vilket bromsade fallhastigheten som en fallskärm, landade nästan platt och slog sönder käken.

  Kan inte i detta sammanhang låta bli att reflektera över vad en brandman sa med anledning av att brankåren kallas ut för att plocka ned katter som klättrat upp i träd och inte kan ta sig ned: ”Det är onödigt egentligen att kalla på brandkåren. Katterna kan ta sig ned själva. Om de inte kunnat det skulle det ligga fullt med döda katter kring träden i Sverige.”

  • Ja det är sant. Men det är vi arma kattsambos som inte kan med vår jamande lilla älskling uppe i trädet… :P

 8. enligt djurskyddslagen

  ”Om katter vistas ensamma på en balkong som är belägen mer än fem meter över marken, måste balkongen vara försedd med nät eller liknande för att förhindra katten från att falla ner.”

 9. Det finns en ny EU lag som tvingar folk med katter som bor högt upp i en lägenhet att näta in sin balkong så att katten inte faller ner.

 10. Fem våningar är lite i överkant. Men man får inte glömma att för låga höjder kan vara farliga också. Absolut minst en meter måste det vara för katten ska kunna vända sig, gärna två. Kommer inte ihåg den övre gränsen dessvärre, men det kan väl tänkas att det är 5m, eftersom lagen som Mikko hänvisar till säger det.

  Måste bara _för sakens skull_ berätta att min katt hoppade eller trillade ner från fjärde våningen, då någon i hushållet glömt stänga ett fönster. Och katten klarade sig utan en skråma, visserligen var det ju gräs den hamna på, men ändå.