Katters spinneri

Nu på morgonen så väckte ett fyra kilos rovdjur mig genom att kliva på mig. Hon gick fram och tillbaka ett par gånger och efter en liten stund kände jag en blöt och kall nos på min kind alldeles vid mitt öra. Det var lilla Felin, hon heter så, som tyckte att det var dags att jag satte igång med min viktigaste uppgift här i livet, att se till att hon får mat.

AB: ”Många kattägare har väckts i gryningen av spinnande katter som trampar omkring på dem. Men spinner verkligen katten för att den njuter då? Nej, ny forskning visar att den spinner för att den är hungrig. Katten kan lika gärna vara hungrig som nöjd när den spinner, visar ny forskning från Storbritannien. Spinnljudet katten gör när den är hungrig är dock ett något ljusare, mer uppmanande ljud.”

Min lilla kattsambo har ett annat hyss för sig också. Hon sätter sig på golvet vid sängens fotända för att ”fiska” in under täcket efter husses tår. Ingenting är så effektivt som den metoden, om man inte instinktivt drar fötterna åt sig så beror det sannolikt på att man är medvetslös. Vassa kattklor i tårna är nog det sista man vill bli väckt av. Samtidigt är det listigt, det måste jag medge, för det är svårt att bli arg när gullighetsfaktorn är över nittio procent.

Katters spinnande är dock mer märkligt än vad Aftonbladets artikel berättar. Det är många sambos till landets 1,4 miljoner katter som också kan vittna om att skadade och/eller döende katter ofta spinner. Det är givetvis svårt att veta om det beror på att katten vill vara ifred, eller om de beror på att den är rädd. Extra svårt blir det eftersom katten inte är ett socialt djur som våra hundar, vi förstår dem inte. De


Min lilla kattsambo, Felin…

agerar inte som sociala varelser, något som genom de 9000 år de levt tillsammans med människor inneburit att de betraktats som mystiska, eller förbundna med onda makter.

Idag, när de flesta av oss inte har något problem med råttor och möss, så förblir katten det populäraste husdjuret, antagligen på grund av sin grace och tack vare att de är världens vackraste djur.

i Andra om: , , , , , , , ex t

[tags]Katt, Huskatt, Felis catus, Kattliv, Kattbeteende, Husdjur, Katter, Politik[/tags]

  9 comments for “Katters spinneri

 1. Marcus R
  14 juli, 2009 at 09:39

  Det där med att fiska efter tår har jag varit med om. :) Det är inte helt skönt att vakna med en katt som tror att stortån är en leksak.

  Mammas katt är helt galen på morgnarna. När jag passar den så kliver klumpen upp och lägger sig på bröstet kl 6-7 på morgnarna och spinner högljutt. Dessutom slickar han en i ansiktet tills man går upp; det hjälper inte ens om man gömmer sig under en kudde eller kryper in under täcket – hans sträva tunga når ändå.

 2. tina
  14 juli, 2009 at 10:17

  Har du katt Jinge?! Hoppas att du bor mitt i spenaten, så att din söta katt får vara katt och inte fånge!

  • 14 juli, 2009 at 11:32

   Nej Tina! Och även om jag bodde i spenaten skulle jag inte låta Felin gå ut. Möjligen skulle jag bygga en större kattbur på 5-6 kvadratmeter dit hon kunde nå via någon slags kattlucka. Utekatter lever i princip bara halva livet jämfört med innekatter…

   Men jag aktiverar henne 10-15 minuter dagligen. Leker med henne med olika grejer. Det slutar med att hon lägger sig på golvet och tittar på mig, då är hon trött.. :-)

   Sedan jagar hon flugor på eget initiativ. Jag skulle ha mycket svårt att acceptera att hon blev rävmat eller själv jagade fåglar. Felis catus hör inte hemma i den svenska faunan och borde INTE tillåtas gå lösa. Undantag bönders katter som har en ”uppgift”.

 3. 14 juli, 2009 at 10:44

  Jag var tråkigt nog med om när en av våra katter, Lisa, blev överkörd på mitten av en bil. Katten överlevde smällen, ägaren av bilen (en förfärad kvinna) gick ut och försökte se till Lisa, men hon frästa endast åt henne. Jag och min bror som var små då, såg det och sprang dit.

  Hennes kropp var helt krossad på mitten, säker på att hon bröt både rygg, revben och förstörde tarmsystem och mage.

  När hon såg oss barn, som gick fram och klappade henne förskräckta och ledsna, så började hon spinna. Hon dog spinnandes i våra händer…

 4. Hans
  15 juli, 2009 at 12:52

  Två katter lever lika billigt som en, och man får dubbel glädje. Och de leker med varandra, vilket är kul att se.

  Man kan även vara jourhem åt vildkatter. Katthemmet i Telefonplan, Sthlm, får in vilda katter som fångats. De måste socialiseras och placeras då ut hos någon som har mycket tid och är kattvan, samt har egen katt. Katthemmet står för alla kostnader. Efter några månader när katten är tam, så annonseras katten ut och säljs. Se fotona här. Man kan gå dit och besöka katterna och leka med dem. Öppet 3h flera kvällar i veckan.
  http://www.katthemmet.nu/

  Jinge, du kanske borde bli jourhem, så får din katt någon att leka med? (Eftersom du inte släpper ut henne. Jag släpper inte heller ut min katt men har skaffat en till. De leker med varandra när jag är på jobbet :o)

  • 15 juli, 2009 at 15:19

   Hans! Katter är solitärer. De vill INTE ha andra katter att leka med bortsett från sina kullsyskon! Sök på ”solitär” här på bloggen för att läsa mer.

 5. tina
  15 juli, 2009 at 18:18

  Jinge, din katt lever ju enbart på dina villkor! Den har ingen som helst möjlighet att vara katt/rovdjur. Ja undantaget jakten på dina tår då. Det är ett torftigt liv, men mysigt för dig förstås!

  • 15 juli, 2009 at 20:50

   Tina: Jinge, din katt lever ju enbart på dina villkor! Den har ingen som helst möjlighet att vara katt/rovdjur.

   Jepp, så är det.

   Bortsett från att jag är rädd om henne så skulle jag inte släppa ut henne eftersom fåglar och möss hör hemma i vår natur, hon gör det inte. En utekatt lever normalt bara halva det liv en innekatt lever. Visst, det är svårt att kompensera de äventyr hon skulle ägna sig åt utomhus, men jag försöker. För mig är det inte så konstigt, jag skulle aldrig medverka i att släppa ut tigrar i våra skogar, men tusen vargar skulle jag inte protestera mot. De hör hemma i vår natur, lilla Felin gör det inte.

 6. Anna
  16 juli, 2009 at 01:11

Comments are closed.