Kattbloggning – Dagens bild


Det är underligt hur olika ämnen dyker upp i huvudet, för en stund sedan bloggade jag på Bilderblogg.se om en golfbana som är på väg att växa igen, en minigolfbana som jag bara passerade av en händelse. Tidigare idag skrev jag om fredagen den 13 och valde då en wikibild på en svart katt för att illustrera otursdagen. Då blev det en del kattsnack i kommen-
tarerna. Således bloggar jag nu om min lilla kattsambo Felin så nu blir det väl inga kommentarer alls.

När jag kom hem från min utflykt så låg missen och sov, ja eller halvsov. Hon lyfte på ögon-
locken så pass att jag kunde se att hon noterade att burköppna-
ren hade kommit hem. När jag hade suttit framför datorn en dryg halvtimme så hoppade hon upp och satte sig bredvid tangentbordet idogt sökande ögon-
kontakt. Jag vet vad det betyder så hon fick fräsch mat i skålen och kattlådan rengjord.

Sedan var hon lugn i över en timme, sovandes på husses router, som jag har visat bilder på förr. Efter att hon sovit färdigt så var det färdigt igen. Hon drabbades av kattefnatt och drog runt som ett jehu och skrynklade mattor. Samtidigt såg jag att läsaren Jan skrev och berättade att hans svarta katt var blank i pälsen och blev 22 år gammal. Att en katt lever i tjugotvå år är mycket ovanligt, för att inte säga – unikt. Min Felin ska fylla sex år i maj, rena kattungen i jämförelse. Själv undrar jag om jag ska blanda in äggvita eller äggula i hennes köttfärs som hon får ibland, men det handlar inte så mycket om pälsen utan mer det faktum att det är hundra procent animalisk föda.

Man ser ibland på den fabriksgjorda kattmaten att till-
verkarna tror att kattsambos är dumma i huvudet. Det står att olika grönsaker är inblandade i maten trots att – katter äter hundra procent kött. Att de ibland tuggar i sig gräs beror på att de behöver kräkas upp det hår de får i sig när de tvättar sig. Men fabrikanterna tror väl att matte/husse ska tro att grön-
foder är nyttigt även för katter. Sist jag kollade på en kattmatsförpackning så stod det att fyra procent av innehållet var animaliska produkter, läs slaktavfall. Det kan man ju undra över, vad är de resterande nittiofyra procenten för något? Tyvärr så har jag bara en gammal usel köttkvarn, jag borde skaffa en modernare för att på det sättet ge henne riktig mat, mat som är lämplig för katter.

Gräsätandet får hon klara av de gånger jag tar med henne ut, hon gillar det förstås även om hon är spänd som en fiolsträng när vi är ute. Kommer det en hund eller en bil så trycker hon sig mot marken som en hälleflundra. På bilden sitter hon upp i gräset och så fort något okänt närmade sig lade hon sig platt för att inte synas.

it , , , , , , , , , , , , , , ab


6 svar till “Kattbloggning – Dagens bild”

 1. Jag tycker att det är kul att du skriver om lite olika saker. Just katter är väl extra intressant för oss miljontals kattälskare. Du har inte tagit reda på vad en hyfsad köttkvarn kostar? Jag tror att det handlar om tusenlappar i alla fall.

 2. Undrar om de blandar i medel som får katterna att gilla maten? Nåt doftmedel eller liknande? Om vi fick veta vad kattmaten innehåller så skulle vi säkert bli skitförbannade! självdöda kor och liknande!

 3. Nja, djurfoder är relativt bra. http://www.aftonbladet.se/matvin/karinahlborg/article1929959.ab

  Vill man ge sina katter något nyttigt föreslår jag BARF, dvs rått kött, gärna på ett ben eller liknande. Mat som helt enkelt föreställer det som de äter i naturen så mycket som möjligt. Min ena katt får lite rått fläsk ibland (bara den ena för den andra är bortskämd och vill bara ha rå biff den jäkeln… ) men oftast står där en skål torrfoder (Hills) och lite våtfoder.

  Lever är nyttigt också i måttlig mängd; katter behöver taurin som det finns gott om i innälvsmat. Jag kan inte mängderna i huvudet men det går nog att googla upp.
  Räkor som många katter är förtjust i ska man inte ge för ofta. 5 räkor räcker för att fylla dagsbehovet av magnesium för en katt och för mycket magnesium kan ge njursten.

  Det man ska undvika mest annars är kolhydrater. Det finns ofta förvånansvärt mycket kolhydrater i torrfoder och jag ger mina det enbart för att det är bra för tänderna och matsmältningen men de får inte för mycket.

  Just ja.. jag rekommenderar inte att testa äta kattfoder som Karin Ahlborg gjorde

 4. He, mina katter vägrar att äta något annat än kattmat. Den ena bodde hos en catlady innan (bland 30 andra katter) och fick samma mat som hon. Typ makaroner. När han blev räddad var han nästan ihjälsvulten. Nu är han fluffig istället, trots dietmat. Den andra katten är också skeptisk till allt han inte känner igen. Tog ett år innan han ens smakade på en kattgodis.