Behöver arbetarklassen en ideologi? Paneldebatt 6/10 kl 13-15


Oktoberförlaget arrangerar lördagen den 6 oktober ett debattmöte med titeln ”Behöver arbetarklassen en ideologi?”. Det blåser som bekant starka reaktionära vindar i dagens samhälle. Kan en sammanhållen och vetenskaplig ideologi vara det som arbetarklassen behöver för att kunna agera enhetligt eller fungerar talet om ideologi istället splittrande?

Lokalen ligger på Pontonjärgatan 36 B i Stockholm, T-Fridhemsplan.
Mötet börjar 13:00 och slutar klockan 15:00.

Mötet kommer att genomföras som en paneldebatt med moderator som leder diskussionen. Den sista halvtimmen är avsatt till frågor från publiken.

Deltagande organisationer i paneldebatten är:

Allt åt Alla
Kommunistiska Partiet
Oktoberförlaget
Sveriges Kommunistiska Parti
Ung Vänster

Facebook-eventet:
Facebook-annons
Affischen. Affischen

Föranmälan krävs för fotografering och filmning. Vid intresse skicka ett mejl till:
info@oktoberforlaget.se


60 svar till “Behöver arbetarklassen en ideologi? Paneldebatt 6/10 kl 13-15”

 1. Antar det är marxism som det syftas på med ”sammanhållen o vetenskaplig ideologi”. Marxismen är inte någon vetenskap, det är en filosofi.

  • Ja, vetenskaplig brukar ju tolkas som en hypotes som testats och befunnits fungerande. Marxismens test har kanske inte riktigt nått dit, om man uttrycker sig försiktigt.
   Marxismens analys av kapitalismen innehåller nog mycket matnyttigt, men lösningen har ju inte fungerat.

   Jag gissar att vi är tillbaka till ritbordet och behöver kläcka nya hypoteser. I den bästa av världar är det detta som är avsikten med debatten. Misstanken om att dom gamla ideologiska låsningarna inte försvinner så lätt är dock svår att göra sig av med.

   Icke desto mindre är det ett gott tecken att dessa grupper inte nöjer sig med att kasta skit på varandra från varsitt hörn, utan faktiskt samlas och diskuterar.

  • Nja, marxismen är en filosofi men också en vetenskap. Om man har läst en del av Marx artiklar och texter så inser man att marxismen är mer en vetenskap än en filosofi.
   Dessutom har andra människor tillfört tankar och vetenskap till marxismen, t ex Lenin och Connolly. Så marxismen är inte enbart att en person har utvecklat en vetenskap om arbetet och samhället. Detta sker ständigt. Det är en process som fortgår.

   • Stigsson tycker att ”så inser man att marxismen är mer en vetenskap än en filosofi”.
    Vetenskaplig marxism tycks mer vara en ständigt pågående politisk process som aldrig når något mål.
    Ingen ideologi har utvecklats i så många varianter som socialismen, och med så stora skillnader mellan olika former av socialism.
    De kan innehålla allt från statssocialism av Sovjetmodell där staten äger allt och präglar hela samhället – till gillessocialism, anarkism och syndikalism som står för motsatsen – ett samhälle utan stat.
    I nätuppslagsverket Wikipedia hittar man t ex följande lista över olika typer av socialism: Anarkism, Austro-marxism, Autonomism, Demokratisk socialism, Frihetlig marxism, Frihetlig socialism, Funktionssocialism, Gillesocialism, Kommunism Leninism Luxemburgism, Maoism, och Marknadssocialism.
    Gemensamt för dem alla är en vilja att stöpa om, eller avskaffa, kapitalismen till förmån för ett samhälle och en ekonomi där folket har makten.
    http://www.politiken.se/tidskrifter/ismer/socialism.pdf

    • Korp, du säger att ’ingen ideologi har utvecklats i så många varianter som socialismen […]’. Det kan möjligtvis förklaras med att vi har olika åsikter om den marxistiska socialismen. Det Kina har idag är – vad jag anser – ingen marxistisk socialism.
     Men du har fel i att det inte finns någon annan ideologi har utvecklats i så många varianter som socialismen. Liberalismen har sannolikt fler grenar på trädet än marxismen. Jag tror t o m konservatismens har fler grenar än marxismen.
     En av dessa konservativa grenar är ideologin putinismen.
     https://www.youtube.com/watch?v=J1zBd0UC0jg
     Och gemensamt för dessa nationalkonservativa och liberala ideologier är att de förtrycker arbetarna för att få ska bli rika.
     Staten i Sovjetunionen ägde inte allt. Det fanns kollektiv där grupper gemensamt ägde produktionsmedlen. Jag har även hört talas av gammelmaoisterna att det fanns kapitalism i Sovjetunionen.

 2. Någon annan ska tänka ut en politisk ideologi lämplig för mig?
  Att det sedan sker från Stockholm vete sjuttsingen om det är någon tillfällighet. Som jag nu börjar förstå styrs hela Sverige därifrån. I lilla Hörby i Skåne (har faktiskt varit där 2 gånger) har Moderaterna beslutat samverka med Sverigedemokraterna och blir då de styrande partierna varav det första någonsin för SD. Den här samverkan förbjuds då från Moderaterna i Stockholm. Det är ett tydligt tecken på att all politik styrs från Stockholm. Egentligen är det inte så stor skillnad från den historiska kungamakten då också hela Sverige styrdes från Stockholm. Demokratin utgår från Stockholm? Via Radio & TV-huset SVT Public Service?

  Egentligen är det så att historien upprepar sig. Jag tänker på Nils Dacke och Småländska upproret. Det blev nedslaget av konungens knektar från Stockholm. Vad ska nu hända Moderaterna i Skåne?

  Nils Dacke står kanske staty vid Vissefjärda kyrka. En grupp ’nyanlända’ barn lekte med översyn av sina mammor vid hans fötter. Jag såg det från ett rastbord en bit ifrån. En känsla av surrealism infann sig.

  Det är en minnessten med ett vapen. Kanske ska det föreställa Dackes eget vapen eller det vapen Dacke dödades med? I vart fall lekte barnen runt stenen.

  http://3.bp.blogspot.com/-BFwc6anue3E/U7hTzb6Xa3I/AAAAAAAAAo0/LUCU2EpcjvI/s1600/2014-07-04+15.18.26.jpg

  • Det finns olika uppfattningar i frågan. Om du bor i Stockholm kan du gå till mötet, lyssna och själv delta i debatten.

   • Tack så vänligt för inbjudan. Hade jag bott i Stockholm hade jag säkert också kommit till mötet för att lyssna men ganska säkert inte sagt något. Ska man säja något på ett offentligt möte bör det vara adekvat tillföra något tycker jag. Och det är inte alltid så lätt bland en skara insatta personer. Jag har varit i Stockholm något tiotal gånger men det är länge sedan och då i högst vardagliga ärenden. Politik var inte något som intresserade mig särskilt då, det var så mycket annat som var viktigare och politiken kändes närmast främmande. Senast jag var i Stockholm borde varit i slutet av 1980-talet och då med en bussresa för att åka med Ånedinlinjen till Mariehamn. Bussbolagen köpte billiga restplatser så det blev mycket prisvärda resor. Det var nog den gången en vacker höstdag vid den här årstiden och båten gled fram i solsken och stiltje på hemresan genom hela Stockholms skärgård. Jag satt hela tiden ute på främre soldäck och tittade mig omkring och bara njöt. Det glömmer jag aldrig. Vid en annan resa bad jag och få titta i maskinrummet och det fick jag av en vänlig besättningsman. Maskinrummet var som en jättestor och hög sal och i mitten satt maskinen som nyligen var utbytt. Allt prydligt rent och snyggt. En dansk Burmeister & Wain Alpha grön som gräs till färgen. Tolv cylindrar vill jag minnas. På väggen mot fören satt en jättestor pendel som visade båtens lutning. Med hjälp av en pump och vattentankar på sidorna kunde då maskinmannen hålla båten upprätt om den av någon anledning skulle börjat luta åt någon sida. Det var nog bara en eller två i maskinrummet, det mesta sköttes från bryggan.

    https://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%85nedin-Linjen

    • Kan rapportera att mötet var mycket bra. Diskussioner av mycket kunniga och väl förberedda personer, och många frågor från kunniga personer i publiken, inte minst ungdomar, i en mycket trevlig atmossfär i en ganska fullsatt lokal. Återkommer ev. med utförligare rapport

  • Arbetarklass, du ser konspirationer i varenda buske. Stockholm är en huvudstad som var och en av oss kommer att passera någon gång i vårt liv. Hur många gånger har du själv varit i Stockholm (i motsats till Hörby)? Jag som skåning har sannolikt inte stannat till i Hörby utan enbart passerat på väg ner eller från Malmö.
   Du har tidigare kritiserat vänstern för att vänstern har samarbetat med etablissemanget. Men nu gör SD samma sak och samarbetar med moderaterna i olika skånska kommuner. Men kanske anser du att det inte samma sak när SD gör detta än när vänstern samarbetar?
   SD styr också politiken från Stockholm, kanske också genom Public Service rasistiska ’satir’ om Kina. Influenserna är mycket tydliga att PS har blivit en kanal för högern, medelklassen och överklassen. Arbetarklassen syns inte, än mindre kommunistiska/socialistiska partier. I det här valet fick faktiskt NMR en stor (i förhållande till hur stora de är) uppmärksamhet.

 3. Jag ser att ingen kommenterar artikeln ’Forbudsivern maste bemotas’

  Ganska talande tycker jag.

  Nedanstaende text tal att taenkas pa:

  Man börjar kalla meningsmotståndare för något annat än människor. Kackerlackor, svin, parasiter, eller varför inte brunråttor. Poängen är att göra det enklare att begå övergrepp.

  För ett tiotal år sedan hjälpte jag några journalistvänner i Köpenhamn med en hemsida om folkmordet i Rwanda. Som jag alltid försöker göra, satte jag mig först in i ämnet. Det som slog mig först i berättelserna om hur det kunde urarta som det gjorde – omkring 800.000 människor mördades, mestadels med machetes – var hur den förekommande propagandan bland annat avhumaniserade meningsmotståndarna. De andra.

  Vi känner igen det från andra katastrofer i mänsklighetens historia. Man börjar kalla sina meningsmotståndare för något annat än människor. Kackerlackor, svin, parasiter, eller varför inte brunråttor. Poängen är att göra det enklare att döda, att lätta på det samvetstryck som vanligtvis kommer om man skall hugga ihjäl en medmänniska.

  Det är en smygande process. Retoriken skruvas upp stegvis. Hatet byggs upp i etapper.

  Jag tänker på detta när jag tar del av Per T Ohlssons text i Sydsvenskan, där han beskriver Sverigedemokrater och borgerliga väljare som vill samtala med Sverigedemokraterna som Neandertalare. Alltså, inte människor i den mening som Ohlsson själv ser sig som människa. Anne Ramberg, Advokatsamfundets ordförande, gör samma sak när hon beskriver dem vars åsikter hon inte gillar som ”brunråttor”.

  Ohlsson stämplar samtidigt dessa Neandertalare (icke-människor, de vars åsikter han inte gillar), som “groteskt obildade”. Själv ser han sig som inte bara människa, men också bildad och anständig, gissar jag.

  Detta är en mycket farlig väg, frampiskad av mainstreammedierna och de så kallade journalisterna, precis som i Rwanda – och Sverige närmar sig nu en avgrund. När miljoner människor i landet, genom sina företrädare i riksdagen inte ens kan prata med varandra – när ett läger börjar etablera tankefiguren att meningsmotståndarna är icke-människor, ja, då är nästa etapp att agera ut. Att få bort ohyran.

  Tro inte för en sekund att Sverige och svenskar är annorlunda än resten av mänskligheten. Propaganda fungerar lika bra här som i Rwanda, lika bra här idag som i Nazityskland, eller i Nordkorea. Svenskar är inte förskonade effekterna av organiserade lögner och hatkampanjer från regimer som avser att piska upp hat.

  Att vi har politiska partier i Sveriges riksdag som vägrar att prata med andra partier i Sveriges riksdag är en skam. Det är en styggelse. Ordet parlament kommer från franskans “parlement” eller latinets “parlamentum”, som betyder samtal, eller att samtala.

  Att den politiska eliten i Sverige vägrar att samtala med företrädare för fler än en miljon svenska väljare är inget mindre än en vanära. Det är antidemokratiskt. Det är destruktivt. Det är farligt. Och att vi har ett mediaetablissemang som nu gör gällande att dessa “oanständiga” (dessa som det inte går att prata med), dessutom inte ens är människor, kan bli livsfarligt snabbare än någon tror.

  I Rwanda var det radion som fungerade som propagandamedlet. Hutuerna fick höra, från morgon till kväll, att Tutsierna inte var människor. De var kackerlackor eller råttor. De var onda. Med dessa kunde man aldrig samtala. En dag brast hatet och åttahundratusen människor mördades.

  Jag hoppas att några av de ansvariga i Sveriges riksdag läser detta.

  Det är dags att samtala.

  • Jag undrar hur arbetarna, arbetarklassen och dom fattiga, ser hur SD väljer att samarbetar och samtalar med etablissemanget. Men du kanske anser att moderaterna inte tillhör etablissemanget …
   Blir inte SD en del av etablissemanget då?
   Och Moderaterna då? De drar sig inte heller för att samarbeta med extremhögern för att kunna pressa ner löner och införa en arbetarfientlig politik. I alla fall när det gäller kommunal politik. Emellertid finns det ett stort stöd bland moderaterna att även samarbeta med SD på riksnivå.
   Det är som det alltid har varit – högern samarbetar med en högerextremt/främlingsfientligt/fascistiskt parti. Vilket de gjorde även under 30-talets Europa.
   https://skp.se/levande_historia/fascism.htm

   • Gor detta tanke-experiment: ’I Rwanda var det radion som fungerade som propagandamedlet. Hutuerna fick höra, från morgon till kväll, att Tutsierna inte var människor. De var kackerlackor eller råttor. De var onda. Med dessa kunde man aldrig samtala. En dag brast hatet och åttahundratusen människor mördades.’

    Byt ut en del ord saa faar du detta: ’I Sverige var det radion som fungerade som propagandamedlet. Medborgarna fick höra, från morgon till kväll, att Sverigedemokraterna inte var människor. De var kackerlackor eller råttor. De var onda. Med dessa kunde man aldrig samtala. En dag brast hatet och åttahundratusen människor mördades.’

   • ”Jag undrar hur arbetarna, arbetarklassen och dom fattiga, ser hur SD väljer att samarbetar och samtalar med etablissemanget.”

    Den här frågan måste besvaras.
    Även ”etablissemanget” som du här tydligen avser Moderaterna kan splittras. Moderaterna är det första partiet som kan spricka tack vare Sverigedemokraterna. Det här beror på som jag påpekat tidigare en växande klyfta mellan storstad och de övriga landet. Vi såg samma förhållande i USA. Det var inte i New York som Trump hade sina väljare. Trumps väljare fanns istället på USA:s landsbygd i såväl rika som fattigare områden. Sverigedemokraterna är ett antietablissemangsparti. Jag själv vill heller inte bli styrd av någon fisförnäm överklass. Jag sluter upp i kampen från gräsrotsnivå. Sen kan den komma både från ”vänster och höger” det beror helt och hållet på innehållet. Men liksom Trump ställer jag inte upp på någon överliberaliserad internationalisering där jag ser mitt fosterland på sikt försvinna.

  • Krigarn.
   Riksdagspartiernas interna tjafs behöver vi inte bry oss om, dom står för samma nyliberala politik allihop.
   Du gör en höna av en fjäder krigarn.

   Annars handlar artikeln om partier som faktisk samtalar med varandra. Det är väl bra, eller?

 4. Kerstin och Anders, jag bara undrar hur langt vanstern ar beredda att ga for att stoppa SD. Hur mycket vald de ar tycker ar berattigat. Ser ni inte att vanstern springer bankirernas arenden? Hetsa upp mobben till att attackera torgmoten och annat, garna attackera SD-politiker i deras hem. Allt ar tillatet i kampen. Eller hur?

  • Krigarn.
   Det förekommer säkert mer våld mot invandrare från rasister inspirerade av SD än det förekommer våld mot SD, men det kanske du inte tycker är så intressant.
   Att folk blir förbannade när SD försöker hetsa vanligt folk mot invandrare är ett verkligt sundhetstecken. Däremot har jag aldrig hört någon kalla dom för kackerlackor eller påstå att dom inte är människor.
   Den där fjädern du har hittat kan visst bli hur stor som helst.

   Jag tror dock att du mest är sur för att SD inte fick så mycket stöd som du trodde i valet.

   • ”Däremot har jag aldrig hört någon kalla dom för kackerlackor eller påstå att dom inte är människor.
    Den där fjädern du har hittat kan visst bli hur stor som helst. ”

    Tidningen Resumé:
    ”En stor brun kackerlacka på väg att gasas ihjäl. Det var så Länstidningen Östersund (oberoende socialdemokratisk) valde att porträttera Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i anslutning till en ledarartikel.”

    https://www.resume.se/nyheter/artiklar/2012/11/26/tidning-liknar-sd-vid-skadedjur/

    • Tja. Jimmy har liknats vid en kackerlacka. Stackars Jimmy!
     Hur många gånger tror du att hans anhängare har kallat invandrare för kackerlackor då?
     Hönan som Krigarn bygger av fjädern handlar dessutom inte i första hand om enstaka tillmälen. Han antyder ju att vänstern tillgriper omfattande våld mot SD ”Allt är tillåtet i kampen”!!

     Den här offerkoftan ni vill stoppa in SD i är skrattretande, men jag tar det som ett gott tecken. Ni har tydligen själva insett att era argument är värdelösa så detta är det enda som återstår.

     • ”Hur många gånger tror du att hans anhängare har kallat invandrare för kackerlackor då?”

      Just kackerlackor har jag aldrig hört men andra ord som är högst opassande. Inte jämt och hela tiden men det har onekligen hänt. Typiskt är att det kommit från människor i samhällets definitiva underklass. Det är inget jag instämmer i och det är också något jag har svårt att fördöma på grund av rådande omständigheter men finns det möjligheter så säjer jag så klart ifrån. Berätta gärna hur du själv skulle göra, men du kanske inte träffar så många på samhällets bottenskikt?

      Visst, jag förstår elakheten, men förstår alla riktigt hur elaka dom blir? Och vad gör du då? Sparkar på dem kanske?

      Lätt handikappade Amanda blev brutalt mördad med 131 knivhugg för att grannen tyckte hon hade för hög volym. Kan du ta en sådan nyhet rakt av utan att bli ett dugg ’elak’?

      • ”men det har onekligen hänt” Ja det har det och säkert hur många gånger som helst. Troligen händer det dagligen att rasister inspirerade av SD ofredar invandrare. Att Åkesson råkar ut för lite skit i pressen är strunt i sammanhanget. Han har 50 000 i månaden av våra skattepengar som plåster på såren.
       Dina prioriteringar är en aning märkliga Klasse. Vissa människor tycks vara mindre värda än andra i din värld. Krigarn gör likadant. Han sprider våldsamma överdrifter om vad vänstern gör med dom stackars små sverigedemokraterna, men tycks inte bli det minsta upprörd över det som invandrarna utsätts för på grund av att SD legitimerar rasism.
       Beteendet är osmakligt och fegt. Ni tar ställning för dom starka mot dom svaga och den grundläggande demokratiska principen om alla människor lika värde verkar ni ha missat helt.
       Dags att tänka till på allvar där tror jag.

       • Anders, nu tycker jag du ska raekna upp alla ganger Sverigedemokrater har gruppvaldtagit invandrarflickor, braent bilar och kastat sten pa blaljuspersonal, misshandlat och raanat invandrarpensionarer.

        Det motsatta forhallandet sker ju varje vecka landet runt tyvarr. Jag vet att det bara ar nagra fa procent av invandrarna som gor detta och de allra flesta ar trevliga och hart arbetande manniskor. Det ar bara synd att det finns de som foerstoer for alla andra.

        Att sticka huvudet i sanden och ljuga om Sverigedemokraterna som du gor hjalper ingen. Jag foerstar inte varfor ni i vanstern ar saa hatiska.

         • Anders Åberg.. Du har måhända inte medvetet ljugit om SD, vilket jag har svårt att tro på, eftersom du i varje inlägg skriver överdrivet negativt om Sverigedemokraterna.

       • Nej, jag tror jag tänker klokt. Folkvandringen till Sverige från Mellanöstern och Nordafrika har varit alldeles för stor för att kunna genomföras på ett demokratiskt sätt. Landet faller isär. Konsekvenserna har blivit omfattande och det politiska landskapet i nästan kaos. Vad som händer vid kommande lågkonjunktur vet vi inte än. Vad jag vet är att Sverige faller i ranking efter ranking i internationella jämförelser. Kaoset i svenska skolan ska vi bara inte tala om. Vad får det för konsekvenser i framtiden tror du? Jämför vi t.ex. Polen med sin nya högerregering kan vi se välfärden bara växer. För alla även arbetaren tack vare sociala program. Dock finns vissa strukturer kvar från kommunisttiden som måste arbetas bort för att kunna genomföra reformer. I Polen röstar arbetaren höger. För sin egen trygghet och framtid.

        • Landet faller INTE isär. Typisk SD överdrift. Vi har problem i ett antal förorter.
         Det politiska landskapet är INTE i kaos. Ny vild överdrift. Nyliberalismen sitter i tryggt och orubbat bo. Vilka av dom som skall kvittera ut ministerlönerna är tämligen ointressant.
         Skolan har fått nya pengar av regeringen, vi får se om det hjälper, men huvudorsaken till skolproblemen är att nyliberala krafter som t.ex S, MP, L, C, M, KD och SD har sänkt skatterna.

       • Ett av samhällena där socialismen lyckats bäst tror jag är Jugoslavien på sin tid. Vad som hände där när socialismen föll är ren förskräckelse. Men när hela Sovjetunionen imploderade fanns förmodligen inga förutsättningar att fortsätta. De socialistiska projekten i Europa hade fått dödsstämpeln. Annars kanske Jugoslavien hade kunnat varit ett möjligt socialistiskt projekt i Europa? Jag menar ett socialistiskt projekt fast med blandekonomi som jag tror Jugoslavien faktiskt var.

        https://www.svt.se/nyheter/utrikes/bosnien-gar-till-val-men-motsattningarna-mellan-grupper-vaxer

  • Det är moderaterna som springer finanskapitalets (d v s bankirerna) ärenden – och det är dessa som SD vill samarbeta med. Moderaterna vill t ex göra det så mycket svårare för arbetarklassen på arbetsgolvet.
   https://www.svensktnaringsliv.se/fragor/konfliktregler/moderaterna-vill-forandra-konfliktreglerna_684548.html

   Jag antar att du reflekterar det sista till er egen och finanskapitalets kamp mot arbetarklassen och hela vänstern. Hur långt kan M och SD gå i kampen mot kommunister och socialister?

   • Ja, moderaterna har alltid varit emot arbetarna. Skillnaden mot när jag själv var medlem i SSU på 80-talet är att idag står ytterligare 6 partier på moderaternas sida. SD är idag arbetarnas parti.
    Men poängen jag försökte göra är att Kerstin och Anders Åberg, liksom media och vänstern ser Sverigedemokrater som fascistiska, rasistiska brunråttor.

    • Du säger att ’SD är idag arbetarnas parti’. Nja, jag tror att de är mer moderaternas och Svenskt näringslivs parti, och moderaternas dåvarande partiledare Ulf Adelsson ser inga som helst problem att samarbeta med ’arbetarnas parti’ – som inte är ett arbetarnas parti utan ett parti för de rika, och som vill behålla alla sekinerna som de har snott från arbetarna.
     https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/324-m-politiker-ta-makten-med-hjalp-av-sd/

    • Jag har aldrig kallat SD för varken fascister eller brunråttor. Däremot är dom rasister och utpräglat höger. Höger i politiken kallas dom som företräder överheten mot vanliga arbetande människor. Hur du som varit medlem i SSU kan ha undgått denna kunskap är häpnadsväckande.
     SD är arbetarnas fiende nr 1 och det största bedrägeripartiet i Sveriges riksdag, vilket inte säger lite då konkurrensen om den platsen är stenhård.

      • Gammal krigare, du har verkligen en tendens att förstora upp saker, och se ord som inte finns där.
       Varken jag eller Anders Åberg har uttryckt oss hatfyllt mot dig, och jag kan enbart säga för min del har jag aldrig hatat någon människa för den åsikt som denne har. Det jag och sannolikt Anders Å avskyr är er inställning, vilket kan både vara hatfylld och skrämmande, till invandrare och särskilt då till muslimer.
       Du försöker alltså få på dig offerkoftan när det är ni som är skyldiga till spridandet av rasism och främlingsfientlighet. Men offret för muntliga och skrivna attacker – genom t ex Nya Tider – är invandrare.
       Vem har mest rätt till yttrandefrihet – är det människor som praktiserar en annan tro (t ex muslimer) eller har en annan politisk åsikt, eller är det de som med det skriva ordet bedriver en hatkampanj mot dessa människor, just för att de är muslimer eller kommunister eller vad de nu har för åsikt?
       Jag googlade på ’nya tider’ och ’muslimer’ – och resultatet var enormt nedslående. I skenet av yttrandefrihet men inom ramarna av vad som offentligt får sägas (många gränsfall) skriver de artikel på artikel där de är invandrarfientliga men särskilt då fientliga till muslimer.
       Var finns respekten till andra människor?
       Vad är det SD och andra högerextrema partier/organisationer och dess media försöker göra? Att sporra människor till att begå terrorattentat?

      • Krigarn. Om någon här ger uttryck för hat så är det du. Dina våldsamma överdrifter om vad ”vänstern” gör mot SD är definitivt hatiska. Vänstern som grupp springer bankirernas ärenden, hetsar upp mobben till att attackera torgmöten och attackerar SD-politiker i deras hem! Vänstern som grupp ägnar sig inte åt sådant. Enskilda individer eller extrema grupper kanske gör det, men inte ”vänstern”. Många rasister sprider liknande osakliga anklagelser mot invandrare som grupp, dom är kriminella, dom våldtar, dom lurar till sig bidrag osv.
       När det gäller politiska partier som torgför vissa åsikter kan man göra vissa generaliseringar, som t.ex. att SD;s politik är rasistisk. Att kalla SD för brunråttor eller kackerlackor är däremot lika osakligt och dumt som dina påståenden om vänstern eller rasisternas påståenden om invandrarna.

       • ’n stor brun kackerlacka på väg att gasas ihjäl. Det var så Länstidningen Östersund (oberoende socialdemokratisk) valde att porträttera Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i anslutning till en ledarartikel.’

        ”Vet vad du tänker nu men du vet hur det går för dom
        Som kommer hit och låter som Jimmie Åkesson
        Dom som skiter i blatten, vill ha svinen vid makten
        Så gå och slipa kniven och skicka grisen till slakten”, rappade Silvana Imam enligt Expressen.’

        ”Vill tortera han i tre dygn med avbitartång locktång blåslampa för att stoppa blödningar me!”

        Så skrev Sebastian Stakset om Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson

        ’Sverigedemokraten Issa Issa, 31, är tacksam att han lever efter det brutala knivöverfallet i förrgår.
        – De sa att de skulle döda mig, säger han.
        Nu slutar han med politiken och lämnar partiet.’

        ’Misstänkt mordbrand mot SD-politiker’

        ’SD-politikerns egna ord om beskjutningen
        Publicerad 28 augusti 2018
        Det var riksdagsledamoten Sara-Lena Bjälkö som tillsammans med sin man färdades på den buss som besköts i helgen.
        – Jag trodde att vi skulle bli ihjälskjutna, säger hon till SVT Nyheter Väst.’

        ’Två minderåriga SD-valarbetare slogs ner och misshandlades av ett invandrargäng i Falun’

        Vilka ar egentligen fascisterna Anders? Vilka anvander samma metoder som Hitlers SA? Jo, just det. Vanstern.

        • Hade ”vänstern” använt samma metoder som SA så hade du varit död nu krigarn och hade jag orkat lägga energi på det så hade jag säkert kunnat fylla halva bloggen med exempel på olika ofredanden av invandrare.
         SD gör folk förbannade med sitt förakt mot folk av annan etnicitet och då får dom räkna med reaktioner, men det är fortfarande inte ”vänstern” som står bakom dina exempel.
         Vilka vänsterpartier kan du räkna upp som säger att dom vill tortera, knivmörda, skjuta eller misshandla SD anhängare?

         Dina överdrifter är oseriösa.

 5. Den äkta vetenskapligt lagde har både en öppen attityd till det nya, det annorlunda, det okända, samt är alltid skeptiskt mot det som den trodde att den redan visste.

  Ideologier och sekter utgör därför ett hinder för en vetenskapligt grundad samhällsutveckling. Ideologier och sekter låser in människor mentalt och måste därför anses vara skadliga. Det gäller helt oavsett vilka sekter som vi talar om, så vida man inte medvetet vill skapa konflikt människor emellan…

  …vilket tyvärr ser ut att vara planen, märkligt nog, för jag ser inte hur någon på lång sikt kan anse sig gynnas av den djävulska konflikten som politikeradeln och fulmedierna bygger upp…

  • Alla har vi en ideologi – en idé (därav namnet) – baserat på vetenskapliga resultat om hur samhället skall byggas upp och styras – även du, Martin Gustavsson.
   https://sv.wikipedia.org/wiki/Ideologi

   Jag har läst en hel del kommentarer från dig och jag tror att du vill ha någon sorts nationalistisk anarki med restrikt kontroll av de du kallar för ’fulmedia’. Vad detta skulle resultera i för ett slags skrämmande samhälle vill jag inte ens gå in på …

   • Kerstin, på 80-talet var jag i Ryssland, Polen och Öst-Tyskland och fick se kommunismens förtryck och diktatur. På 90-talet var jag ett flertal gånger i Nordkorea. Jag har varit i Cambodia och träffat röda khmerer som fortfarande anser att de gjorde rätt som mördade miljoner oliktänkande. Jag har tillbringat 8 år i Afghanistan, 4 år i Irak, jag har varit i Libanon, Bosnien, Kosovo, Burundi och många andra ställen och med egna ögon sett effekterna av politikernas krig och förtryck. Det finns 3 ondskans ideologier- Kommunism, nazism och islam. Alla tre går hand i hand med Globalismen och EU (Europas Undergång). Jag har träffat flera av världens kända politiker och sett hur lögnaktiga och giriga de är. Jag tycker att Sverige borde gå ur EU, sluta vara med i NATO’s krig, stänga ner globalisternas media och börja om från början med ärliga reportrar, stoppa all u-hjälp och allt samarbete med Islamic Relief, som är en terroristorganisation, och avskeda all personal och börja om även där, förbjud de tre förtryckarideologierna, för det är ju uppenbart att varken kommunister, nazister och islamister kan låta vanligt folk vara ifred. Lägg ner invasionsverket och hjälp istället Syrien och andra länder att återuppbygga sina länder. Sverige ska inte vara en fristad för världens alla muslimska terrorister som det är idag. Mångkultur är inget annat än förintelsen av Europeisk kultur och globalisterna vill inget hellre än att ha en kulturlös, historielös massa som är lätt att styra (förslava). Vi har idag 7 politiska partier, vars ledare är köpta, som jobbar för högtryck för att förverkliga globalisternas sjuka framtidssamhälle, och vänstern är deras springpojkar.

    • Åtta partier är det krigarn. SD är kanske t.om. globalisternas viktigaste part i Sverige idag.

    • Jaha du! Och du säger att du är emot förtryck …

     Det är rena förolämpningen att du nämner kommunismen tillsammans med nazismen. Kommunismen tror på att en arbetarklass av alla nationer kan samsas emot kapitalet – därav Marx berömda uttryck ’Arbetare i alla länder, förena er’.

     Du nämnde tidigare i en kommentar om propaganda, hur vet du att det var ett så stort förtryck som liberalerna och de konservativa säger om Sovjetunionen? Du har enbart det som liberalerna och de konservativa har sagt om Sovjetunionen, och mycket av detta var rena rama lögner. T ex ljög liberalerna och konservativa om Sovjetunionens intervention i Afghanistan. USA hade invaderat Afghanistan redan sex månader innan men denna händelse fick absolut ingen uppmärksamhet i medierna – och det trots att Sovjet hade informerat om detta.
     Och vem är egentligen springpojkar till moderaterna som stöds av Svenskt Näringsliv med Wallenberg i spetsen? Jag har för mig att det är ett stort antal SDare (förmodligen hela SD) som vill samarbeta med Moderaterna och därigenom det svenska kapitalet.

     Det är många platser du har varit på och människor du har mött, förmodligen i svensk militärtjänst. Så jag undrar om du egentligen inte tillhör försvarets desinformationsavdelning. Många av dina kommentarer är av den sorten som en försvarsmakt endast kan förmedla, d v s upprepade påverkningar om framför allt negativt om muslimer. Ursäkta mig, men du har låtit som en gammal LP-skiva som har hakat upp sig.

    • I. Liberalerna (Demokraterna) och därefter de konservativa (Republikanerna) ljög om detta – och världens befolkning och tyvärr också vänster (även om de borde ha vetat bättre) svalde allt med hull och hår.
     https://www.marxists.org/history/afghanistan/archive/brzezinski/1998/interview.htm
     Antikommunismen och antisovjetismen har alltid funnits. Det är en vanlig psykologisk krigsföring. Anti-kommunismen finns där alltid, betalda av det stora kapitalet.

     II. Jaha du! Och du säger att du är emot förtryck …

     Det är rena förolämpningen att du nämner kommunismen tillsammans med nazismen. Kommunismen tror på att en arbetarklass av alla nationer kan samsas emot kapitalet – därav Marx berömda uttryck ‘Arbetare i alla länder, förena er’.

     Du nämnde tidigare i en kommentar om propaganda, hur vet du att det var ett så stort förtryck som liberalerna och de konservativa säger om Sovjetunionen? Du har enbart det som liberalerna och de konservativa har sagt om Sovjetunionen, och mycket av detta var rena rama lögner. T ex ljög liberalerna och konservativa om Sovjetunionens intervention i Afghanistan. USA hade invaderat Afghanistan redan sex månader innan men denna händelse fick absolut ingen uppmärksamhet i medierna – och det trots att Sovjet hade informerat om detta.
     Och vem är egentligen springpojkar till moderaterna som stöds av Svenskt Näringsliv med Wallenberg i spetsen? Jag har för mig att det är ett stort antal SDare som vill samarbeta med Moderaterna och därigenom det svenska kapitalet.

     • Produktionen är viktig. Det är den som genererar välfärden. Får inte produktionen den näring den behöver så får vi ett Venezuela även här. Det var produktionen som skapade Sovjetunionens imperium. I början gjordes det på rekordtid men mot slutet fanns inte längre någon utveckling och produktionen gick i stå med dess följder som du vet. Både Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna vill ge näringslivet bra förutsättningar därför de vet hur viktigt det är för välfärdsstaten. Ni kommunister vill egentligen något helt annat trots det inte klart framgår. Ni vill ha ett lågproducerande samhälle som begränsar individens innovationsförmåga och produktionens utveckling. Av det vill ni sedan försöka bygga en hög social standard men den ekvationen går inte riktigt ihop. Vill du bo i ett sådant idealsamhälle så flytta till Kuba. Där finns just ett sådant ärligt menat försök. Det kan finnas vissa ljuspunkter men i valet så tror jag att jag stannar där jag är. Men jag liksom krigaren gillar inte utvecklingen. Sedan tycker jag demokratin här har ersatts av en konsensuspolitik. Det kvittar egentligen vilka av de ’tillåtna’ partierna du väljer, det blir i princip samma vänsterinspirerade liberala politik. Egentligen finns det bara ett högerparti i vår riksdag men det är ratat och motarbetas på alla sätt och vis. I förra veckan talade jag med min socialdemokratiske bordskamrat. Vi talade om regeringsbildningen. Hen brydde sig inte längre om det blev en rödgrön eller alliansregering. Hela poängen var mittenpolitiken, det var just den som var det viktigaste. Och mittenpolitik lär det bli, vilken regering det än blir som låter sig släppas fram.

      • Venezuela är utsatt för dels sabotage i landet av delar av näringslivet och dels av sanktioner och demonisering av USA och har gjort egna betydande misstag. Ditt högerparti SD har liknande politik som främst moderaterna i flera frågor. Kommunister vill absolut inte ha ”ett lågproducerande samhälle som begränsar individens innovationsförmåga och produktionens utveckling.” Det är inte seriöst att kasta ur sig olika påståenden. Kommunister vill ha ett samhälle med ökad demokrati inom viktiga område, ett samhälle som främjar innovationsförmåga och vill ha ett samhälle utan arbetslöshet, med större trygghet och ett samhälle som är betydligt mer jämlikt. Ett samhälle som gör något åt klimatet, vilket kapitalismen uppenbarligen inte mäktar. Sverige behöver inte främst större produktion men en annan fördelning av tillgångar och produktionsresultat.

       • Suck! Nu svamlar du om väder igen Anders Romelsjö!
        Vad, när, och hur ämnar kommunisterna i Sverige göra åt klimatet, vilket kapitalismen inte mäktar med?

        • Källan till klimathotet är teorin om AGW, antropogen global uppvärmning, En global uppvärmning med katastrofala följder för Jorden, en uppvärmning orsakad av människans utsläpp av koldioxid, CO2.
         Det ligger en potentiellt stor makt i att kunna skrämmas med undergången, om man kan övertyga andra människor med påståenden om att man själv har lösningen, räddningen. Det gäller allt från Guds straff och avlat till detta klimathot.
         Här kan det vara på sin plats att påminna om klimatforskaren John Christys vittnesmål inför amerikanska Senaten: Om USA skulle försvinna helt från Jordens yta, inte bara alla bilar, industrier, jordbruk och så vidare, utan även alla människor och det enda som återstår är ett gapande hål i jordytan, utan några som helst utsläpp. Då skulle jordens temperatur efter 50 år ha påverkats med mellan 0,05-0,08 °C.
         Detta är mindre än vi kan mäta med vetenskaplig säkerhet och mycket mindre än normala variationer från månad till månad. Eftersom en total utplåning av amerikanska utsläpp skulle ge så liten effekt på global nivå, skulle minskningar av utsläppen med bråkdelar av de amerikanska utsläppen inte vara förnimbara.

       • ”Ett samhälle som gör något åt klimatet, vilket kapitalismen uppenbarligen inte mäktar.”

        Jag såg ett tidningsurklipp från DN 25 jan 1972 där FN:s miljövårdschef varnade att mänskligheten hade tio år på sig att hejda miljökatastrofen. Idag har det gått mer än tio år men fortfarande ingen katastrof vad jag sett. 1972 menade man att Sovjetunionen var problemet då kommunisterna där inte var särskilt intresserade av något samarbete med miljöprogram. Jag tror inte kommunisterna i Sovjetunionen kom igång med avgasrenade bilar ens. Definitivt inte i Östtyskland där de körde tvåtaktsbilar ända tills Berlinmurens fall. USA fick stränga lagar om avgasrening redan i mitten av 1960-talet. Idag håller de på med utveckling av elbilar i USA. Säkerligen också i samarbete med Sverige. Tror det ska byggas någon batterifabrik i Norrland. Kapitalism främjar innovation. Frihet ger möjlighet. I kommunismens dysfunktionella samhällen tvingas de av tradition stjäla andras innovationer. Med ett undantag. Kommunisterna i Sovjetunionen var bra på att utveckla krigsvapen. Överallt där det krigas i världen sker det som regel med ryska vapen.

        ”Kommunister vill ha ett samhälle med ökad demokrati inom viktiga område, ett samhälle som främjar innovationsförmåga och vill ha ett samhälle utan arbetslöshet, med större trygghet och ett samhälle som är betydligt mer jämlikt. Ett samhälle som gör något åt klimatet, vilket kapitalismen uppenbarligen inte mäktar.”

        Det låter bra men vägen dit heter inte gemensamt ägande för då vet vi hur det blir med korruption, ineffektivitet, nepotism samt en utsugande byråkrati som gör individen både till fånge och slav.

        Venezuela har världens största oljereserver men ändå svälter folket och regimen tar lån i utlandet för att med reformer köpa folkets röster. Det måste vara något allvarligt fel i politiken om de inte förmår bättre än så. Du säjer det är påverkan men då menar jag att problemet måste vara att politiken är för svag. Ett land med resurser och en regering med styrka låter sig inte påverkas på det sättet. Se bara på Ryssland hur de lyckas motstå en aggressiv påverkan från i stort sett hela västvärlden. Jag tror det blir bättre för folket i Venezuela om socialismen där försvinner och de istället kan få en fungerande marknad som kan ge både produktion och arbete. Men förmodligen är det en lång väg dit efter årtionden av subventioner och bidragsberoenden.

        Men du kanske fortfarande har ett hopp för en socialistisk framgång i Venezuela? För ett år sedan var det i alla fall så från vänsterns sida.

        https://timbro.se/app/uploads/2017/05/c-v-wvtxgayqqet.jpg

        • Du tar upp flera frågor.USA har väl världens största utsläpp per invånare, och mycket billig bensin. Den inhemska högern saboterar med utländskt stöd den ekonomiska kapitalistiska ekonomin som finns i Venezuela och hindrar en fungerande marknad. Chavez och Maduro försökte och lyckades minska den stora fattigdomen via reformer, men ekonomiska misstag, sänkt oljepris och ekonomisk krigföring har lett till stora problem. Statskuppsförsök mot presidenten nyligen? Statskupp på gång i Venezuela? och Den internationella högern, USA, Colombia och Spanien intensifierar sitt strypgrepp om Venezuela Har du inte läst artiklar om Venezuela här?Föreslår att du läser artiklarna och diskuterar olika fakta nästa gång t.ex. Venezuela diskuteras.

      • Arbetarklass, du vet inte hur många gånger jag och vi alla andra kommunister har hört påståendet att vi ska flytta till ett kommunistiskt land. Förut var det Sovjetunionen. Nu är det Kuba eller Nordkorea.
       Men jag är svensk, jag bor här i Sverige och vill ha ett annat ekonomiskt system än det svenska.
       Det är lika dumt att ställa ett sådant påstående som jag skulle säga att: Varför kan inte alla som är för ett kapitalistiskt idealsamhälle flytta till USA eller Storbritannien eller Ryssland – och låta Sverige bli ett socialistiskt?

       • ”Varför kan inte alla som är för ett kapitalistiskt idealsamhälle flytta till USA eller Storbritannien eller Ryssland – och låta Sverige bli ett socialistiskt?”

        Därför jag på senare år konstaterat att socialistisk politik skapar misslyckade länder. Se nu bara på Brasilien, efter åratal av korruption och vanstyre från socialister tröttnar folk och röstar fram en mer radikal högerman som landets ledare. Det ska förvisso bli en andra valomgång men majoritetens önskan står ganska klar. Nästan land där socialisterna får en spark i ändan tror jag blir Venezuela. Men stanna du i Sverige jag tycker det är roligt att prata med dig här och sedan här i Sverige har du en vänster som i stort sett spänner över alla riksdagens partier utom ett så du kan känna dig ganska trygg med din marxistiska ideologi. Även om det inte klart framgår så är den välkommen i det kompakta mediala motståndet mot alla politiska högerkrafter. Det är tveklöst på det viset för det första jag läste om den här högerledaren som vunnit valet i Brasilien var att SVT Public Service kallade honom ”högerextrem”. Jag ber dig notera att ordet högerextrem används flitigt i media idag. För ett antal år tillbaka användes det ordet bara i undantagsfall när det gällde politiska extremister. Men i dag finns högerextremister i varenda buske i vart fall om man ska tro gängse media. Jag var på ett ställe idag där jag tittade i en lokala blaskan moderat som många landsortstidningar är. Och även i den högertidningen benämndes den här brasilianske ledare som ”högerextrem”. Jag kan inte få det till något annat än min lokala högertidning gått åt vänster. Jag har sagt det förut och jag säjer det igen. Vi har hamnat i en konsensuspolitik som samlats i mitten. Någon annan politik kommer inte de mäktiga mediala krafterna att tillåta. ”Klimathotet” är ett effektivt sätt för medierna att styra opinionen i den kampen. ”Forskarna” ställer gärna upp, om inte annat för sina egna karriärer. Men ”rätt” inställning så öppnas dörrar och möjligheter. Motsatsen bör du förstå själv. Kommunister i Sverige råkade ut för det här för länge sedan. De blev registrerade av Säpo och portade och avstängda från statliga tjänster om än i enklaste form.

        • Som utförligt beskrivits i flera artiklar här är och var varken Brasilien socialistiskt, de är kapitalistiska länder.

        • Klasse.
         Kan du kanske ge oss namnen på ”Forskarna” som lurar hela världen enligt dig.
         Det måste vara den utan all konkurrens största sammansvärjningen i världshistorien, innefattande nästan alla jordens länder. Listan måste bli jättelång, så man blir ju lite nyfiken.
         Om du inte kan det så tror jag tyvärr att man får ge dig trovärdighet noll i den frågan.